Hendrik Kloots har kört utlandstrafik sedan slutet på 1980-talet då han bodde i Nederländerna. Numera blir han rastlös om han har för lång ledighet mellan utlandskörningarna.
Close
Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt utlandsavtal.
Close
Avtal 2023

Utlandsförarna har nytt avtal

Åkeri. Det nya avtalet ger sammanlagt lönehöjningar på 7,4 procent under avtalsperioden som är två år. Ökningen gäller alla delar i avtalet.

Svenska Transportarbetareförbundet har tecknat ett nytt utlandsavtal med Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Avtalet löper mellan 1 april 2023 till 31 mars 2025. Utlandsavtalet gäller körningar utanför Norden. I avtalet regleras också en retroaktivitet för tiden från 1 april framtill undertecknandet den 6 juli. Ökningarna ska regleras senast ordinarie löneutbetalningstillfälle i augusti.

Joakim Guttman, central ombudsman Transport
Joakim Guttman, central ombudsman Transport. Foto Martin Hörner Kloo

– Avtalet ger en löneökning om 4,1 procent på år ett och 3,3 procent på år två. Samma ökning gäller samtliga delar i avtalet, säger Joakim Guttman, central ombudsman Transport.

Vid förra avtalstecknandet så hade antalet utlandschaufförer minskat kraftigt. Är det en trend som har hållit i sig?

– Nej, det vi får från arbetsgivaren är att utlandsjobben ökar. De får mer körningar som går under utlandsavtalet. Om det är en trend vet jag inte men det är en ökning.

Hur många gäller avtalet?

– Tittar vi på de som är registrerade så har vi inte så många medlemmar men jag tror att det finns ett stort mörkertal. Det kan finnas chaufförer som ibland kör utomlands men ibland hemma. Men det borde finnas cirka 200 som kör på utlandsavtalet.

Du säger att det finns ett mörkertal, alltså att det finns fler som borde gå på utlandsavtalet. Tycker du att det borde vara fler?

– Ja jag önskar att fler gick på utlandsavtalet. Det är inget dumt avtal. Flera tjänar riktigt bra. Och jag vill se fler svenska utlandschaufförer, jag ser hellre att det är svenska företag som kör gods ut i Europa.

I förra avtalet avsattes också pengar till högre pensionsavsättningar. Pengar som avräknades från avtalsvärdet. Finns det något liknande i det här avtalet?

– Nej någon sådan avsättning har vi inte gjort den här gången.

Utlandsavtalet skiljer sig från andra avtal som Transport förhandlar. I det här avtalet får förarna betalt för all tid som man står till arbetsgivarens förfogande. Och även sömn och vilotid räknas med. Är det annat som skiljer? 

– Utlandsförarna har också en premie för körda mil och för varje lastnings- eller lossningsställe. Och har det varit dåligt med körningar så finns en garantilön som ligger på 7 001 kronor per vecka. Det ger en månadslön som ligger i snitt på 30 454 kronor.

Är du nöjd med avtalet?

– Nej det är jag inte. Det vore väl fan att säga att jag är nöjd. Jag hade velat sett ett större påslag men det fanns ingen vilja till det. Men jag är nöjd med att vi efter tre månader har fått till ett avtal. Sen kan man alltid önska mer, säger Joakim Guttman.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Övervakad rastplats i Jönköping.

Det skulle bli lika lön – blev 32 avgifter

Åkeri. Mer än ett år har gått sedan EU-reglerna som skulle sätta stopp för lönedumpning på vägarna infördes. Facit: 32 sanktionsavgifter för transportföretag som saknat utstationeringspapper och facket saknar alltjämt verktyg att granska företagen som kör tillfälligt i landet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

34,5 meter lastbilar tillåtna

Åkeri. Från den 31 augusti är maxlängden på lastbilar förlängd till 34,5 meter. Det gäller på vissa utpekade vägar. Målet är bland annat att gynna klimatet.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.