Hendrik Kloots har kört utlandstrafik sedan slutet på 1980-talet då han bodde i Nederländerna. Numera blir han rastlös om han har för lång ledighet mellan utlandskörningarna.
Close
Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt utlandsavtal.
Close
Avtal 2023

Utlandsförarna har nytt avtal

Åkeri. Det nya avtalet ger sammanlagt lönehöjningar på 7,4 procent under avtalsperioden som är två år. Ökningen gäller alla delar i avtalet.

Svenska Transportarbetareförbundet har tecknat ett nytt utlandsavtal med Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Avtalet löper mellan 1 april 2023 till 31 mars 2025. Utlandsavtalet gäller körningar utanför Norden. I avtalet regleras också en retroaktivitet för tiden från 1 april framtill undertecknandet den 6 juli. Ökningarna ska regleras senast ordinarie löneutbetalningstillfälle i augusti.

Joakim Guttman, central ombudsman Transport
Joakim Guttman, central ombudsman Transport. Foto Martin Hörner Kloo

– Avtalet ger en löneökning om 4,1 procent på år ett och 3,3 procent på år två. Samma ökning gäller samtliga delar i avtalet, säger Joakim Guttman, central ombudsman Transport.

Vid förra avtalstecknandet så hade antalet utlandschaufförer minskat kraftigt. Är det en trend som har hållit i sig?

– Nej, det vi får från arbetsgivaren är att utlandsjobben ökar. De får mer körningar som går under utlandsavtalet. Om det är en trend vet jag inte men det är en ökning.

Hur många gäller avtalet?

– Tittar vi på de som är registrerade så har vi inte så många medlemmar men jag tror att det finns ett stort mörkertal. Det kan finnas chaufförer som ibland kör utomlands men ibland hemma. Men det borde finnas cirka 200 som kör på utlandsavtalet.

Du säger att det finns ett mörkertal, alltså att det finns fler som borde gå på utlandsavtalet. Tycker du att det borde vara fler?

– Ja jag önskar att fler gick på utlandsavtalet. Det är inget dumt avtal. Flera tjänar riktigt bra. Och jag vill se fler svenska utlandschaufförer, jag ser hellre att det är svenska företag som kör gods ut i Europa.

I förra avtalet avsattes också pengar till högre pensionsavsättningar. Pengar som avräknades från avtalsvärdet. Finns det något liknande i det här avtalet?

– Nej någon sådan avsättning har vi inte gjort den här gången.

Utlandsavtalet skiljer sig från andra avtal som Transport förhandlar. I det här avtalet får förarna betalt för all tid som man står till arbetsgivarens förfogande. Och även sömn och vilotid räknas med. Är det annat som skiljer? 

– Utlandsförarna har också en premie för körda mil och för varje lastnings- eller lossningsställe. Och har det varit dåligt med körningar så finns en garantilön som ligger på 7 001 kronor per vecka. Det ger en månadslön som ligger i snitt på 30 454 kronor.

Är du nöjd med avtalet?

– Nej det är jag inte. Det vore väl fan att säga att jag är nöjd. Jag hade velat sett ett större påslag men det fanns ingen vilja till det. Men jag är nöjd med att vi efter tre månader har fått till ett avtal. Sen kan man alltid önska mer, säger Joakim Guttman.

Avtal som är klara

2023-04-06

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare.

2023-04-21

Avtal klart för bensinstationer och tvätt- och rekonditioneringshallar

Avtal klara för kommunala flygplatser och miljöbolag

2023-04-28

Nytt avtal för hamnarbetare

2023-05-08

Nytt depåavtal är tecknat

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

2023-05-10

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

2023-05-11

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

2023-05-16

Tidningsbudens nya avtal klart

2023-05-25

Bemanning har nytt avtal

2023-06-01

Nytt gummiavtal tecknat

2023-06-02

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

2023-06-26

Nya löner på OKQ8

2023-06-30

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.

Taxiförare får försenad lön

Taxi. Älvsby Taxi North Rides förare kommer inte att få sin lön den 25 november, det skriver Piteå-Tidningen.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Efterlysning
Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlades Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det höjda säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både antal säkerhetsföretag och anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.