Två män sitter på en träbänk vid havet
Close
Sektionsordförande Jörgen Wärja och Lucas Fredriksen, som är ungdomsansvarig, tar en fika på baksidan utanför Waterfront.
Close
Arbets-LIV

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

För ett år sedan var flytten klar. Trelleborgs hamn hade flyttat kontor, verkstad, trafikledning, omklädningsrum och nästan allt annat till en ny byggnad, kallad Waterfront.

Detta är en del av en omflyttning av hamnområdet där Sverige fått 500 000 kvadratmeter nytt land, nya kajlägen och en ny byggnad.

Projektet närmar sig sitt slut och Jörgen Wärja, ordförande för Transports hamnsektion, visar oss runt.

Han kör genom hamnområdet, upp på rampen vid färjorna och vidare till det nya kajläget, där två betongfundament för gigantiska vindkraftverk har gjutits. Sedan kör han ut på den nyaste delen av Sverige, där hamnbolagets nya byggnad Waterfront står, knappt tio meter från havet.

– Vi har gjort Sverige större här, säger Jörgen Wärja och parkerar bilen.

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson
Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

Trevåningshus

Waterfront har tre våningar. På bottenvåningen finns trafikledning, omklädningsrum, gym, bastu och hamnarbetarnas fikarum. På andra våningen sitter tjänstemännen och ledningen, och högst upp finns konferensrum och en takterrass.

Transportarbetaren är här för att få veta mer om hur personalen fick inflytande i processen, från planering till inflyttning.

– Här var det självklart för ledningen att vi skulle vara med, säger Jörgen Wärja.

Två hamnarbetare från varje team fick vara med och berätta om gruppens önskemål från början.

Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson
Trelleborgs hamn-vd Jörgen Nilsson. Foto: John Antonsson

Jörgen Nilsson, vd för Trelleborgs hamn, berättar hur han tänkt:

– Hur det ser ut på arbetsplatsen är de som jobbars förtjänst. De samarbetade med arkitekten från början. Nästan allt i huset har kommit från dem som jobbar här. Inflytandet har varit stort, säger han.

Skulle du göra om processen och ha med alla igen?

– Ja. Vi spenderar en tredjedel av vårt liv på arbetsplatsen och våra anställda stannar länge. Att inte låta dem vara med hade varit korkat. Jag tror att man trivs bättre om man fått vara med och ta fram saker och ting. Kostnaden blir inte mycket högre heller.

Tog tre år totalt

Hamnbolaget och de anställda flyttade in den 3 juli förra sommaren och bygget började två år tidigare. Grupperna som jobbade med arkitekten kom i gång under andra halvan av 2020. Från start av utformning till färdigställande tog det tre år, säger Jörgen Nilsson.

Vid Trelleborgs hamn jobbar alla sju dagar i sträck för att sedan vara lediga i sju dagar. Under arbetsveckorna blir det ungefär 70 timmars arbete. Teamen består av 17 personer per skift och arbetet handlar främst om att lasta färjor med trailers som körs på med dragbil. Dessutom finns en kombiterminal i hamnen.

Många önskade att varje team skulle ha ett eget omklädningsrum, men det gick inte igenom.

– I stället är alla utspridda, vilket jag tycker är bra. De är två–tre personer i varje omklädningsrum och det finns två duschar, så ingen behöver vänta, säger Jörgen Wärja.

”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson
”Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint”, säger Lucas Fredriksen och visar en bild tagen från fönstret i fikarummet. Foto: John Antonsson

Fin utsikt

Sektionens ungdomsansvarige Lucas Fredriksen har lunchrast. Innan han äter berättar han att han tycker om de nya omklädningsrummen och utsikten från fikarummets fönster:

– Jag gillar utsikten på kvällen. När solen går ner blir ljuset fint.

Nu är det eftermiddag och Jimmy Larsson-Bergenholtz, vice ordförande för Transport i hamnen, och Inge Andersson-Levin, sekreterare, ska snart ut i produktionen och jobba.

– En sak vi tryckte på var att gymmet skulle vara större än i den förra byggnaden och att vi skulle få en badbrygga. Men den har vi inte fått ännu, säger Inge.

Men badbryggan ska faktiskt komma, även om det ännu inte är klart när.

– Vi fick igenom i stort sett alla önskemål, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz. Hans kollega fyller i:

– Vi har bra arbetskläder och bra maskiner. Nyckeln till det är att vi tar den första diskussionen så tidigt som möjligt. Det banar väg för att allt ska bli bättre sen, säger Jimmy Larsson-Bergenholtz.

Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson
Hamnsektionens Jimmy Larsson-Bergenholtz och Inge Andersson-Levin. Foto: John Antonsson

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Det är bra om cheferna har lite extra koll på oss med diagnos så att vi inte kör på för hårt och går in i väggen”, säger Cindy Wannberg. Foto: Justina Öster

”Våga be om hjälp, fråga och säg ifrån”

Drömjobbet. Många VET vad adhd är, men FÖRSTÅR ändå inte vad det är. Man känner sig ensam och annorlunda, men vill man något ska man jobba för det, tycker Cindy Wannberg. Själv kämpade hon hårt för att uppnå sin dröm – att köra lastbil.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.