Magnus Larsson, Tommy Wreeth och Lars Mikaelsson. Foto: Kristina Sjöberg
Close
Magnus Larsson, central ombudsman, Tommy Wreeth förbundsordförande och Lars Mikaelsson förbundssekreterare var Transports innersta kärna i förhandlingarna.
Close
Avtal 2023

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare

Lastbilsförare. Transportavtalet skrevs under av parterna på skärtorsdagens förmiddag. Ett tvåårigt avtal som för de flesta medlemsgrupper inom transportavtalet ger mer än industrins märke på 7,4 procent. – Ett hyfsat avtal under omständigheterna, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

En räkneövning med medellöner, tariffernas olika steg och antal anställda i varje grupp gjorde att Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund till sist blev överens. Kort betyder det en ökad lönespridning och där de flesta, cirka 70 procent, av medlemsgrupperna som går på transportavtalet får mer än industrins märke på 7,4 procent (4,1 plus 3,3). Avtalet är tvåårigt och gäller från 1 april i år och gäller anställda inom åkeri, terminal och lager. Från och med i år ingår även bärgning.

– För oss var det pengar, pengar, pengar som var viktigt. Och att få till det utan att sälja ut något. Det tycker jag att vi har lyckats med. Det är ett hyfsat avtal, säger Tommy Wreeth.

Avtalet ger för år ett 1 080 kronor till 1 500 kronor och år två 900 kronor till 1 124 kronor.

– För drygt 7 av 10 anställda ger det mer än märket så jag tycker att det är ett försvarbart förhandlingsresultat. Och alla anställda garanteras 100 procent då vi har tarifflöner.

Ni gick ut med förhandlingskraven på ett ettårigt avtal och en engångssumma som kompensation för prolongeringen av förra periodens avtal. Vad har du för kommentarer kring det?

– Jag ska aldrig i helvete någonsin prolongera någonting en gång till. Vi blev helt blåsta på det. Samtidigt är ett engångsbelopp lite som ”kissa-på-sig-pengar”. Det känns skönt för stunden med det är inget beständigt. Jag tycker att det är bra att vi i stället fick lite mer till procenthöjningarna. Det är pengar som vi har med oss framöver. En löneökning på 300 kronor i månaden ger på 18 månader samma belopp som vi krävde med engångbeloppet. Skillnaden är att de 300 kronorna har man med sig genom hela anställningen.

Andra avtal som slutits inom LO har låglönesatsningar. Ert avtal ger mest till den som tjänar bäst. Hur motiverar du det?

– Vi har bra nivåerna på våra lägsta löner redan. Med tanke på att vi har tarifflöner så garanteras alla i branschen löneökningarna på sikt. Alla får som minst ökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden. Både vi och arbetsgivaren vill ha kvar anställda i branschen så om du jobbar kvar får du ta del av de högre påslagen längre fram. Antal år och erfarenhet i yrket ska betala sig. Det här är vad våra medlemmar vill.

Ni ställde som ensamt LO-förbund er utanför samordningen och märket. Märket som den här gången landade på 7,4 procent för två år. Var det rätt strategi?

– Vi bryr oss inte om märket. Det får andra ta ansvar för. Jag representerar Transports medlemmar och min uppgift är att göra det bästa för dem. Vårt resultat landade snäppet högre är industrins märke. Så vill Industrifacken fortsätta att förhandla fram ett märke så kan vi andra använda det som golv för att ta avstamp ifrån. Frågan är ändå om inte märket har spelat ut sin roll.

Det har också pratats om varsel och olika konfliktåtgärder som strejk. Vad säger du till de medlemmar som känner sig snuvade på det?

– Jag kan förstå att det finns medlemmar som hellre hade sett oss gå ut i konflikt men frågan är vad vi hade vi vunnit? Vi i förhandlingsdelegationen och förbundsstyrelsen tycker att det är ett rimligt avtal som vi har fått till och vi trodde inte att en konflikt hade gett oss mer, säger Tommy Wreeth.

Partsgemensamma arbetsgrupper

2023 års förhandlingar leddes för Transports del förutom av förbundsordförande Tommy Wreeth av Lars Mikaelsson, förbundssekreterare och Magnus Larsson, central ombudsman. Transports förhandlingsdelegationen med ett 30-tal representanter var också på plats i Näringslivets hus i Stockholm.

– Det är en stor styrka att ha yrkesverksamma i delegationen. Kraven och argumenten vi tar in i förhandlingen kommer från medlemmarna. Det är viktigt att vi kan lyfta in deras verklighet i förhandlingsrummet, säger Tommy Wreeth.

Transport och arbetgivarorganisationen Transportföretagen har också kommit överens om olika partsgemensamma arbetsgrupper. Det handlar om frågor kring pension, flexibel arbetstid med anställningstrygghet och om transparens i underleverantörskedjor.

– Vi har olika partsgemensamma arbetsgrupper som arbetar mellan avtalsförhandlingarna och i den samverkan kan vi komma överens om vissa saker. Men mest handlar det om att ta fram gemensamma förslag till våra olika förhandlingsdelegationer så att det tas upp i nästa avtalsomgång.

En sådan partsgemensam arbetsgrupp inför denna avtalsrörelse har diskuterat att ta in Bärgningsavtalet i Transportavtalet. Konsekvens blir att Bärgningsavtalet lämnar Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och kommer ligga under Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Magnus Larsson är central ombudsman och har varit med i de förhandlingarna.

– En del åkerier har också bärgningstjänster så det här tror vi kommer att underlätta ute på arbetsplatserna. Det kommer att bli en bilaga till Transportavtalet. Bärgningsbilagan innehåller egen lönetabell, och skrivningar om prestationslön om beredskap, säger Magnus Larsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Kenta:
  19 juni, 2023

  Den här höjningen täcker inte ens min hyreshöjning för i år, sen ska vi inte glömma el priserna, matpriserna på köpet med all övrig inflation. Hade vi fått ca 2.500 efter skatt hade det varit godkänt.

 2. Mikael:
  18 april, 2023

  lika bra att gå ur transport facket. 570kr i månaden, för absolut piss och ingenting. löneökning som inte ens täcker prisökningarna , för bränsle, mat och el.

 3. john:
  18 april, 2023

  tja. Bättre att ha ett jobb kvar än öka lönen så mycket att man förlorar jobbet. Räkna på det så får ni se att det är bättre att jobba. Att dom rika får mera det är ju som det är. Vi är lägst på botten och man får skylla sig själv då man inte valde högre värt yrke. Men framtiden är högst osäker och många av oss får nog sluta dom sista åren som arbetslösa och bortglömda. Nu har man råd med fackavgiften i alla fall. :))

 4. Anonym:
  17 april, 2023

  Hur vet man vilken tariff man tillhör? Finns det någon info om det någonstans? Anställd via ett företag som har transport kollektivavtal och jobbat ca 19 år på samma företag, fick lägsta höjningen. Motiveringen att tarriferna baseras på olika yrkes grupper och sen då åren inom yrket? Men hittar ingen info alls om att vissa yrkes grupper inom transport skulle få mer än andra?

 5. Kim:
  17 april, 2023

  Hur motiverar man att budbilarna får samma höjning oavsett år i branschen? De som kör paketdistrubution blev totalt blåsta den här gången.

 6. Konstantin Lundberg:
  8 april, 2023

  300 kr i månaden i 18 månader....har du glömt inflationen? Det är bättre med engångsbelopp belopp

 7. Sven Nilsson:
  7 april, 2023

  Transports avtal är helt kass. Ökningen skall vara minst 50% om det ska motsvarande det är att vara chaufför i detta landet. Men vill köra bil med denna usla lönen??? Polis o kör o vilotider, veckovila det är ju ett hån. Löneförhandling är ju ett skämt.

 8. Kjell Strömstedt:
  7 april, 2023

  Jag får ta en alvarig funderare på om jag ska fortsätta vara aktiv i Transport, fattigdomsspiralen var tydligen bara snack. Engångsbeloppet hade hjälpt många inför semestern.

 9. Margit Maždin:
  6 april, 2023

  Och vad blir nya lön förde som tjänar minst? De som kör samhällsresor som färdtjänst, sjukresor, skolbarn och taxi?

 10. Kristina Sjöberg:
  11 april, 2023

  Hej Margit,
  De yrkesgrupper du räknar upp ingår i Taxiavtalet och de förhandlinganra har inte startat ännu. På Transports hemsida kan du följa avtalsförhandlingarna mer detaljerat. Transport.se/avtal2023.

  Hälsningar,
  Kristina

 11. Anonym:
  6 april, 2023

  Kan ni inte berätta hur mycket varje person med olika år i yrket får? Allt känns så luddigt.

 12. Kristina Sjöberg:
  11 april, 2023

  På Transport.se kan du läsa mer detaljerat om de olika kollektivavtalen. De har samlat avtalsinformationen på transport.se/avtal2023.

  Hälsningar,
  Kristina

Lästips:

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Upp till kamp!

Ledare. Striden om arbetsmarknadsmodellen har blossat upp. Svenska fackförbund kräver kollektivavtal hos tech-företag och andra internationella aktörer som Tesla.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Stå upp för den svenska modellen!

Ordförandeord. Den svenska modellen utmanas på allvar av Elon Musk och hans företag Tesla. Det verkar som om företaget på riktigt tycker att man står över den i Norden gällande modellen med kollektivavtal, och parter som hanterar frågorna på arbetsmarknaden.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.