Magnus Larsson, Tommy Wreeth och Lars Mikaelsson. Foto: Kristina Sjöberg
Close
Magnus Larsson, central ombudsman, Tommy Wreeth förbundsordförande och Lars Mikaelsson förbundssekreterare var Transports innersta kärna i förhandlingarna.
Close
Avtal 2023

Så blir de nya lönerna för chaufförer och terminalare

Lastbilsförare. Transportavtalet skrevs under av parterna på skärtorsdagens förmiddag. Ett tvåårigt avtal som för de flesta medlemsgrupper inom transportavtalet ger mer än industrins märke på 7,4 procent. – Ett hyfsat avtal under omständigheterna, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

En räkneövning med medellöner, tariffernas olika steg och antal anställda i varje grupp gjorde att Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund till sist blev överens. Kort betyder det en ökad lönespridning och där de flesta, cirka 70 procent, av medlemsgrupperna som går på transportavtalet får mer än industrins märke på 7,4 procent (4,1 plus 3,3). Avtalet är tvåårigt och gäller från 1 april i år och gäller anställda inom åkeri, terminal och lager. Från och med i år ingår även bärgning.

– För oss var det pengar, pengar, pengar som var viktigt. Och att få till det utan att sälja ut något. Det tycker jag att vi har lyckats med. Det är ett hyfsat avtal, säger Tommy Wreeth.

Avtalet ger för år ett 1 080 kronor till 1 500 kronor och år två 900 kronor till 1 124 kronor.

– För drygt 7 av 10 anställda ger det mer än märket så jag tycker att det är ett försvarbart förhandlingsresultat. Och alla anställda garanteras 100 procent då vi har tarifflöner.

Ni gick ut med förhandlingskraven på ett ettårigt avtal och en engångssumma som kompensation för prolongeringen av förra periodens avtal. Vad har du för kommentarer kring det?

– Jag ska aldrig i helvete någonsin prolongera någonting en gång till. Vi blev helt blåsta på det. Samtidigt är ett engångsbelopp lite som ”kissa-på-sig-pengar”. Det känns skönt för stunden med det är inget beständigt. Jag tycker att det är bra att vi i stället fick lite mer till procenthöjningarna. Det är pengar som vi har med oss framöver. En löneökning på 300 kronor i månaden ger på 18 månader samma belopp som vi krävde med engångbeloppet. Skillnaden är att de 300 kronorna har man med sig genom hela anställningen.

Andra avtal som slutits inom LO har låglönesatsningar. Ert avtal ger mest till den som tjänar bäst. Hur motiverar du det?

– Vi har bra nivåerna på våra lägsta löner redan. Med tanke på att vi har tarifflöner så garanteras alla i branschen löneökningarna på sikt. Alla får som minst ökningar i nivå med övriga på arbetsmarknaden. Både vi och arbetsgivaren vill ha kvar anställda i branschen så om du jobbar kvar får du ta del av de högre påslagen längre fram. Antal år och erfarenhet i yrket ska betala sig. Det här är vad våra medlemmar vill.

Ni ställde som ensamt LO-förbund er utanför samordningen och märket. Märket som den här gången landade på 7,4 procent för två år. Var det rätt strategi?

– Vi bryr oss inte om märket. Det får andra ta ansvar för. Jag representerar Transports medlemmar och min uppgift är att göra det bästa för dem. Vårt resultat landade snäppet högre är industrins märke. Så vill Industrifacken fortsätta att förhandla fram ett märke så kan vi andra använda det som golv för att ta avstamp ifrån. Frågan är ändå om inte märket har spelat ut sin roll.

Det har också pratats om varsel och olika konfliktåtgärder som strejk. Vad säger du till de medlemmar som känner sig snuvade på det?

– Jag kan förstå att det finns medlemmar som hellre hade sett oss gå ut i konflikt men frågan är vad vi hade vi vunnit? Vi i förhandlingsdelegationen och förbundsstyrelsen tycker att det är ett rimligt avtal som vi har fått till och vi trodde inte att en konflikt hade gett oss mer, säger Tommy Wreeth.

Partsgemensamma arbetsgrupper

2023 års förhandlingar leddes för Transports del förutom av förbundsordförande Tommy Wreeth av Lars Mikaelsson, förbundssekreterare och Magnus Larsson, central ombudsman. Transports förhandlingsdelegationen med ett 30-tal representanter var också på plats i Näringslivets hus i Stockholm.

– Det är en stor styrka att ha yrkesverksamma i delegationen. Kraven och argumenten vi tar in i förhandlingen kommer från medlemmarna. Det är viktigt att vi kan lyfta in deras verklighet i förhandlingsrummet, säger Tommy Wreeth.

Transport och arbetgivarorganisationen Transportföretagen har också kommit överens om olika partsgemensamma arbetsgrupper. Det handlar om frågor kring pension, flexibel arbetstid med anställningstrygghet och om transparens i underleverantörskedjor.

– Vi har olika partsgemensamma arbetsgrupper som arbetar mellan avtalsförhandlingarna och i den samverkan kan vi komma överens om vissa saker. Men mest handlar det om att ta fram gemensamma förslag till våra olika förhandlingsdelegationer så att det tas upp i nästa avtalsomgång.

En sådan partsgemensam arbetsgrupp inför denna avtalsrörelse har diskuterat att ta in Bärgningsavtalet i Transportavtalet. Konsekvens blir att Bärgningsavtalet lämnar Motorbranschens Arbetsgivareförbund (MAF) och kommer ligga under Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA). Magnus Larsson är central ombudsman och har varit med i de förhandlingarna.

– En del åkerier har också bärgningstjänster så det här tror vi kommer att underlätta ute på arbetsplatserna. Det kommer att bli en bilaga till Transportavtalet. Bärgningsbilagan innehåller egen lönetabell, och skrivningar om prestationslön om beredskap, säger Magnus Larsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mikael:
  18 april, 2023

  lika bra att gå ur transport facket. 570kr i månaden, för absolut piss och ingenting. löneökning som inte ens täcker prisökningarna , för bränsle, mat och el.

 2. john:
  18 april, 2023

  tja. Bättre att ha ett jobb kvar än öka lönen så mycket att man förlorar jobbet. Räkna på det så får ni se att det är bättre att jobba. Att dom rika får mera det är ju som det är. Vi är lägst på botten och man får skylla sig själv då man inte valde högre värt yrke. Men framtiden är högst osäker och många av oss får nog sluta dom sista åren som arbetslösa och bortglömda. Nu har man råd med fackavgiften i alla fall. :))

 3. Anonym:
  17 april, 2023

  Hur vet man vilken tariff man tillhör? Finns det någon info om det någonstans? Anställd via ett företag som har transport kollektivavtal och jobbat ca 19 år på samma företag, fick lägsta höjningen. Motiveringen att tarriferna baseras på olika yrkes grupper och sen då åren inom yrket? Men hittar ingen info alls om att vissa yrkes grupper inom transport skulle få mer än andra?

 4. Kim:
  17 april, 2023

  Hur motiverar man att budbilarna får samma höjning oavsett år i branschen? De som kör paketdistrubution blev totalt blåsta den här gången.

 5. Konstantin Lundberg:
  8 april, 2023

  300 kr i månaden i 18 månader....har du glömt inflationen? Det är bättre med engångsbelopp belopp

 6. Sven Nilsson:
  7 april, 2023

  Transports avtal är helt kass. Ökningen skall vara minst 50% om det ska motsvarande det är att vara chaufför i detta landet. Men vill köra bil med denna usla lönen??? Polis o kör o vilotider, veckovila det är ju ett hån. Löneförhandling är ju ett skämt.

 7. Kjell Strömstedt:
  7 april, 2023

  Jag får ta en alvarig funderare på om jag ska fortsätta vara aktiv i Transport, fattigdomsspiralen var tydligen bara snack. Engångsbeloppet hade hjälpt många inför semestern.

 8. Margit Maždin:
  6 april, 2023

  Och vad blir nya lön förde som tjänar minst? De som kör samhällsresor som färdtjänst, sjukresor, skolbarn och taxi?

 9. Kristina Sjöberg:
  11 april, 2023

  Hej Margit,
  De yrkesgrupper du räknar upp ingår i Taxiavtalet och de förhandlinganra har inte startat ännu. På Transports hemsida kan du följa avtalsförhandlingarna mer detaljerat. Transport.se/avtal2023.

  Hälsningar,
  Kristina

 10. Anonym:
  6 april, 2023

  Kan ni inte berätta hur mycket varje person med olika år i yrket får? Allt känns så luddigt.

 11. Kristina Sjöberg:
  11 april, 2023

  På Transport.se kan du läsa mer detaljerat om de olika kollektivavtalen. De har samlat avtalsinformationen på transport.se/avtal2023.

  Hälsningar,
  Kristina

Lästips:

ordningsvakter

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

Avtal 2023
Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

Foodora-avtal höjer garantilön rejält

Matbud. Transport och Foodora har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för matbud som kör cykel och moped. Enligt Transport höjs garantilönen med 12,06 procent fördelat på två år.

Avtal 2023

Cellprov in i Foodora-avtal

Matbud. Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Transport och Foodora. Det ger anställda rätt till permission för mammografi, gynekologisk cellprovtagning och prostataundersökning – något kongressen beslutade att Transport ska verka för.

Forskare: Mindre batterier och billigare drift med el

Åkeri. Att köra långt med tunga lastbilar på el har länge ansetts olönsamt eftersom det krävs stora batterier. Men nu visar en forskningsrapport från Chalmers tekniska högskola, lite överraskande, att det kan vara billigare att tanka lastbilarna med el än diesel.

Avtal 2023

Nytt gummiavtal tecknat

Avtal 2023. Transport och Motorbranschens Arbetsgivareförbund har tecknat ett nytt avtal för gummiverkstäder. Lönerna ökar med upp till 1 400 kronor från 1 april 2023.

Avtal 2023
Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Hallå där!

Flyg. Martin Andersson, ordförande i klubb 4 på Arlanda med bland annat plåtslagare och flygmekaniker. Er arbetsgivare Patria Helicopter har höjt era löner – innan avtalsrörelsen för flygbranschen ens dragit i gång. Varför då?

Fackförbund: ”Förbjud gratis returer”

Facket. Det är dags att styra upp i e-handelsträsket och stoppa gratis returer. Det skriver Transports Tommy Wreeth tillsammans med två andra förbundsordföranden i en debattartikel.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.