”Att sluka eld är inte så svårt”
Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.
Henrik Tynnhammar jobbar som skyddsvakt på Avarn Securuty. Men jobbet vill han inte prata om, så är det med alla skyddsvakter. Han pratar däremot gärna om sin bisyssla som eldslukare och gycklare.
Allt började när han var sju år och fick en trollerilåda.
– Till skillnad från alla andra barn såg jag potentialen. Den gjorde att jag kunde få alla att titta på mig.
Så han tränade och tränade.
Han lärde sig hemligheterna och det blev väldigt mycket pysslande och byggande av egna saker. I femtonårsåldern lärde han sig att jonglera och då hade han redan gått med i en teaterförening.
Eldslukare blev han då Kalmarunionen firade 600 år 1997. Det uppmärksammades av Kalmar slott. Och Henrik fick vara med som gycklare och spruta eld, några andra eldslukare tog honom under vingarna och lärde upp honom
Men showandet är inte hans jobb. Bara en hobby.
– Skulle man satsa på det här krävs det kanske tre jobb i veckan och då måste jag lägga mycket tid på att sälja in mig. Så jag har landat i att det är min hobby och trivs med att ha det så.
Vi träffas i början av juni. Den senaste showen var vid Mullhyttans valborgsfirande. Då var det Henrik, hans fru och två barn som hade en liten show som avslutades med att de tände brasan.
Barnen får vara en del av föreställningen, men elden får de inte röra.
– Vi har sagt att det är 18-årsgräns för att lära sig. Både jag och frun har legat på sjukhus med risk för kronisk lunginflammation. Sväljer man vätskorna och andas in ångorna finns stora risker. Så det är uppenbarligen livsfarligt.
Precis som i magi har eldslukningen en massa hemligheter. I en låda har Henrik vätskor i omärkta flaskor och andra prylar. Henrik börjar med att blöta skägget innan han tänder facklan.
– Att sluka eld är inte så svårt. Först får du sitta hemma och lista ut fysiken, men det svåra är att göra det inför publik. Det är som en teaterpjäs och du behöver göra det på ett sätt som är snyggt. Det är ett hantverk.
Enkel fysik, så beskriver Henrik eldslukning.
– Det krävs tre saker för att något ska brinna, syre, något brännbart och värme. Om du tar bort något så slocknar elden. Om jag ska släcka elden i munnen finns det en sak jag kan ta bort från ekvationen. Då gäller det att ta bort syret och att inte bränna tungan. Och då har man saliv, och så måste jag se till att inte andas in röken.