Skäggig man slukar eld i gångtunnel
Close
Henrik Tynnhammar visar lågorna i en gångtunnel eftersom vi träffas på dagtid.
Close
Månadens medlem

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Henrik Tynnhammar jobbar som skyddsvakt på Avarn Securuty. Men jobbet vill han inte prata om, så är det med alla skyddsvakter. Han pratar däremot gärna om sin bisyssla som eldslukare och gycklare.

Skäggig man blöter sitt skägg med händerna
Eldslukande skyddsvakten Henrik Tynnhammar blöter skägget, så att det inte ska brinna upp. Foto: John Antonsson

Allt började när han var sju år och fick en trollerilåda.

– Till skillnad från alla andra barn såg jag potentialen. Den gjorde att jag kunde få alla att titta på mig.

Så han tränade och tränade.

Han lärde sig hemligheterna och det blev väldigt mycket pysslande och byggande av egna saker. I femtonårsåldern lärde han sig att jonglera och då hade han redan gått med i en teaterförening.

Eldslukare blev han då Kalmarunionen firade 600 år 1997. Det uppmärksammades av Kalmar slott. Och Henrik fick vara med som gycklare och spruta eld, några andra eldslukare tog honom under vingarna och lärde upp honom

Men showandet är inte hans jobb. Bara en hobby.

– Skulle man satsa på det här krävs det kanske tre jobb i veckan och då måste jag lägga mycket tid på att sälja in mig. Så jag har landat i att det är min hobby och trivs med att ha det så.

Skäggig man i gångtunnel hanterar brinnande fackla.
Skyddsvakten Henrik Tynnhammar har en eldfängd hobby. Foto: John Antonsson

Vi träffas i början av juni. Den senaste showen var vid Mullhyttans valborgsfirande. Då var det Henrik, hans fru och två barn som hade en liten show som avslutades med att de tände brasan.

Barnen får vara en del av föreställningen, men elden får de inte röra.

– Vi har sagt att det är 18-årsgräns för att lära sig. Både jag och frun har legat på sjukhus med risk för kronisk lunginflammation. Sväljer man vätskorna och andas in ångorna finns stora risker. Så det är uppenbarligen livsfarligt.

Skäggig man i gångtunnel hanterar brinnande fackla
”Allt handlar om fysik”, säger Henrik Tynnhammar och rör på handen så att lågan blir större. Foto: John Antonsson

Precis som i magi har eldslukningen en massa hemligheter. I en låda har Henrik vätskor i omärkta flaskor och andra prylar. Henrik börjar med att blöta skägget innan han tänder facklan.

– Att sluka eld är inte så svårt. Först får du sitta hemma och lista ut fysiken, men det svåra är att göra det inför publik. Det är som en teaterpjäs och du behöver göra det på ett sätt som är snyggt. Det är ett hantverk.

Enkel fysik, så beskriver Henrik eldslukning.

– Det krävs tre saker för att något ska brinna, syre, något brännbart och värme. Om du tar bort något så slocknar elden. Om jag ska släcka elden i munnen finns det en sak jag kan ta bort från ekvationen. Då gäller det att ta bort syret och att inte bränna tungan. Och då har man saliv, och så måste jag se till att inte andas in röken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

”Jag vill vara en förebild. I Sverige kan vi kvinnor jobba med vad vi vill”, säger Heba Hammoush. Foto: Sven Rosell

Heba vill inspirera andra kvinnor

Miljöarbetare. Som barn drömde Heba Hammoush om att få köra lastbil när hon blev vuxen. När hon tagit sig till Sverige blev hon den första kvinnan från Mellanöstern som utbildade sig till lastbilschaufför.

”Jag är en inventarie i Skärnäs hamn, har snart varit fast anställd i 25 år. Så jag ska få en guldklocka! Jag kom säkert hit som baby i vagn också, med mamma och pappa”, säger Linda Gröning.

Gladiatorn i Skärnäs hamn

Hamn. 18 år gammal började Linda Gröning som ”extring” i Skärnäs hamn. Då hade hon redan sommarjobbat och städat där ett par år. Annars är Linda mest känd som Gladiatorvinnare. Hennes, sambons och döttrarnas fritid går i träningens tecken.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.