Skäggig man slukar eld i gångtunnel
Close
Henrik Tynnhammar visar lågorna i en gångtunnel eftersom vi träffas på dagtid.
Close
Månadens medlem

”Att sluka eld är inte så svårt”

Eld & lågor. Henrik Tynnhammar är skyddsvakt på dagen. På kvällen är han gycklare och eldslukare.

Henrik Tynnhammar jobbar som skyddsvakt på Avarn Securuty. Men jobbet vill han inte prata om, så är det med alla skyddsvakter. Han pratar däremot gärna om sin bisyssla som eldslukare och gycklare.

Skäggig man blöter sitt skägg med händerna
Eldslukande skyddsvakten Henrik Tynnhammar blöter skägget, så att det inte ska brinna upp. Foto: John Antonsson

Allt började när han var sju år och fick en trollerilåda.

– Till skillnad från alla andra barn såg jag potentialen. Den gjorde att jag kunde få alla att titta på mig.

Så han tränade och tränade.

Han lärde sig hemligheterna och det blev väldigt mycket pysslande och byggande av egna saker. I femtonårsåldern lärde han sig att jonglera och då hade han redan gått med i en teaterförening.

Eldslukare blev han då Kalmarunionen firade 600 år 1997. Det uppmärksammades av Kalmar slott. Och Henrik fick vara med som gycklare och spruta eld, några andra eldslukare tog honom under vingarna och lärde upp honom

Men showandet är inte hans jobb. Bara en hobby.

– Skulle man satsa på det här krävs det kanske tre jobb i veckan och då måste jag lägga mycket tid på att sälja in mig. Så jag har landat i att det är min hobby och trivs med att ha det så.

Skäggig man i gångtunnel hanterar brinnande fackla.
Skyddsvakten Henrik Tynnhammar har en eldfängd hobby. Foto: John Antonsson

Vi träffas i början av juni. Den senaste showen var vid Mullhyttans valborgsfirande. Då var det Henrik, hans fru och två barn som hade en liten show som avslutades med att de tände brasan.

Barnen får vara en del av föreställningen, men elden får de inte röra.

– Vi har sagt att det är 18-årsgräns för att lära sig. Både jag och frun har legat på sjukhus med risk för kronisk lunginflammation. Sväljer man vätskorna och andas in ångorna finns stora risker. Så det är uppenbarligen livsfarligt.

Skäggig man i gångtunnel hanterar brinnande fackla
”Allt handlar om fysik”, säger Henrik Tynnhammar och rör på handen så att lågan blir större. Foto: John Antonsson

Precis som i magi har eldslukningen en massa hemligheter. I en låda har Henrik vätskor i omärkta flaskor och andra prylar. Henrik börjar med att blöta skägget innan han tänder facklan.

– Att sluka eld är inte så svårt. Först får du sitta hemma och lista ut fysiken, men det svåra är att göra det inför publik. Det är som en teaterpjäs och du behöver göra det på ett sätt som är snyggt. Det är ett hantverk.

Enkel fysik, så beskriver Henrik eldslukning.

– Det krävs tre saker för att något ska brinna, syre, något brännbart och värme. Om du tar bort något så slocknar elden. Om jag ska släcka elden i munnen finns det en sak jag kan ta bort från ekvationen. Då gäller det att ta bort syret och att inte bränna tungan. Och då har man saliv, och så måste jag se till att inte andas in röken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hallå där, Marina Larsson, biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken. Foto: Privat

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Månadens medlem
Malin Dahlström trivs som allra bäst när hon får stå på scenen med sitt rockband Acorise. Foto: Justina Öster

”Rock är ren glädje”

I rampljuset. Ren glädje. Så beskriver lagerarbetaren Malin Dahlström känslan när hon står på scenen med gitarren i hand.

Hallå där!

Hasse Lönn

…väktare utanför Mariefred som fyller 64 år i sommar. Du utmanar alla kollegor inom bevakning att ställa upp i Vasaloppet 2026. Varför då?

Hallå där!

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

Kultur
Nilla Kjellsdotter har både kört lastbil och jobbat som väktare. Nu skriver hon deckare om byn hon bor i.

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

4 tycker till

Enkät. Hur ser du på din löneutveckling de senaste åren?

Månadens medlem
Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Hallå där!
Bärgare Anton Pontén med son. Foto: Privat

Anton Pontén

…bärgaren som var med och bärgade fordon vid den stora masskrocken i snökaoset på E18 utanför Enköping i mitten av februari.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

De senaste åren har Sebastian gjort en resa full av kreativa skiften. Vid 40 klev han in i konstsfären. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.