Fråga om löner och avtal, arbetsmiljö, arbetsrätt, försäkringar eller något annat. Transports ombudsmän och andra experter svarar. För snabbt och personligt svar kan du ringa Transport på direkten på 010-480 30 00. Observera att ändrade lagar och avtal kan ha gjort gamla frågor och svar inaktuella.

Löner & avtal

Varför används procent och inte kronor?

2023-04-03 Varför används procenttal i löneförhandlingar? Avtalen har olika löner så 5,5 procent ger olika utfall beroende på lönernas storlek. Ange kraven i kronor så blir det lättare för medlemmarna att hänga med.
Petrus
Svar:

Det är lite varierande hur man räknar upp lönerna, det kan variera mellan olika avtalsområden inom förbundet och mellan de olika LO-förbunden.

På vårt största avtalsområde, transportavtalet, så räknas lönerna upp med ett givet procenttal på snittlönen i yrket. På andra områden är det individens utgående lön som räknas upp.

Det som brukar vara gemensamt i alla avtal är det som kallas låglönesatsning. Denna gång innebär det att inga löner ska räknas upp med ett lägre utgångsläge än ett givet belopp. Denna avtalsrörelse är detta belopp 27 100 kronor i månaden.

Snittlönen inom åkerisektionen ligger på drygt 30 000 kronor i månaden.

Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande

Får jag ob för röd dag då den är schemalagd?

2023-04-03 Min arbetsgivare vill byta ut ett arbetspass (fredag) i månaden mot en söndag, men vill inte betala ob för röd dag eftersom det är ”schemalagt”. Har jag inte rätt till ob om jag arbetar röd dag även om den är schemalagd?
Anton
Svar:

Arbetsgivaren har en skyldighet att betala ob-ersättning till alla anställda, under de tider som stipuleras i gällande kollektivavtal. Vid exempelvis åkeriarbete utgår ob-ersättning med 34,01 kronor extra per timma efter klockan 18.00 på vardagar och för arbete på söndagar utgår ob-ersättning med 68,03 kronor. För att veta nivåerna och tiderna för din yrkesgrupp, rekommenderar jag dig att besöka Transports hemsida www.transport.se och logga in på Mina sidor. Där kan du ta del av ditt avtal med samtliga tider och nivåer som ger rätt till ob-ersättning. Eller kontakta din lokala Transportavdelning för att få hjälp.

Mats H Andersson, central ombudsman

När är det kvalificerat ob?

2023-04-03 Jag jobbar som taxiförare och vill veta vilka dagar det ska betalas ut ob på storhelger? Mitt problem gäller datumen 7, 8, 9 och 10 april 2023. Räknas inte påskafton, påskdagen och annandag påsk som storhelg? Och ska då inte ob betalas ut?
Rashid
Svar:

På påskafton, det vill säga den 8 april, är det kvalificerat ob från klockan 19 och fram till tisdag morgon klockan 06.

Ob-ersättning

 • Alla dagar: Klockan 19–06.
 • Lördagar, helgdagar samt påsk- pingst- midsommar- jul- och nyårsafton: Klockan 06–19.

Kvalificerat ob

 • För arbete från klockan 19 på lördagar och helgdagsaftnar enligt ovan fram till klockan 06 nästkommande helgfria dag.
Lone Olsson, ombudsman avdelning 12

Varför får jag avdrag på semesterlönen?

2023-04-03 Jag undrar varför jag får ett avdrag på min semesterlön?
Camilla
Svar:

Av din fråga har jag svårt att bedöma om du fått rätt semesterlön eller om din arbetsgivare gjort rätt avdrag. Det är vanligt att löneavdrag för semesterledighet görs månaden efter semesterledigheten, och att semesterlön för motsvarande semesterperioden utbetalas vid samma löneutbetalning.

Semesterlönen är en bruttolön, vilket innebär att arbetsgivaren ska göra ett skatteavdrag. För att kontrollera din semesterlön krävs en utredning. Hör av dig till din lokala Transportavdelning för att få hjälp med detta (kontaktuppgifter finns på www.transport.se).

Mats H Andersson, central ombudsman

Vad händer med min innestående semester?

2023-03-01 Jag har sagt upp mig på min nuvarande arbetsplats och sista dagen är den 6 januari 2023. Jag har jobbat här i snart 3 år. Min fråga är hur det funkar med intjänad semester? Vi har semesterår som räknas 1 april–31 mars. Betalas mina sparade och outtagna semesterdagar ut på slutlönen? Och hur många dagar betalas ut då? Jag jobbar dagtid 5 dagar i veckan, 8 timmar per dag.
Iréne
Svar:

Om din anställning upphör innan du fått den semesterlön som du tjänat in, ska du i stället få semesterersättning. Semesterersättningen ska motsvara det värde som du har på dina outtagna och intjänade semesterdagar, ersättningen ska betalas ut senast en månad efter anställningens upphörande.

Är du osäker på om arbetsgivaren betalt rätt semesterersättning, kan du kontakta din lokalavdelning som du hittar på transport.se.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Vad tjänar en ordningsvakt på en nattklubb?

2023-03-01 Vi är några kompisar som ska starta nattklubb och nu behöver vi två ordningsvakter. Så vi undrar vad en ordningsvakt tjänar i timmen enligt kollektivavtalet? Nattklubben kommer att ha öppet till klockan 03.
Mickan
Svar:

En ordningsvakt har som lägst en timlön på 173,25 kr under dagtid. För arbete under obekväm tid tillkommer ett tillägg som varierar mellan 23,27 och 68,74 kr per timma, beroende på om arbetstiden är förlagd till vardagkväll, natt, helgdag, kväll, natt eller storhelgstid. För mer exakt beräkning kontakta Transportarbetareförbundets lokalavdelning som du hittar via transport.se.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Vad händer med min semesterersättning?

2023-03-01 Jag har varit anställd på heltid sedan 1 april 2021 och i dag fick jag reda på att jobbet upphör den 28 februari 2023. Min fråga är om jag kommer att få semesterersättningen?
Reza
Svar:

Ja du har rätt till din semesterersättning. Enligt lag ska semesterersättning betalas ut till arbetstagaren utan oskäligt dröjsmål och senast en månad efter anställningens upphörande.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Har jag inte rätt till ob för min kvällstid?

2023-03-01 Jag jobbar hos ett litet företag som lastbilschaufför och jag har under en tid arbetat kväll, 14–23 måndag–torsdag utan ob-ersättning. Arbetsgivaren menar att fredagar blir ob då jag har gjort veckans 40 timmar måndag till torsdag. Men det konstiga är om jag jobbar ”extra” fredagar menar de att jag arbetar övertid. Så om jag jobbar fredagar är det övertid och jag får inte någon ob-ersättning. Till min fråga. Har de rätt att inte betala mig ob-tillägg när jag arbetar kvällstid? Jag har exakt samma lön som jag har när jag jobbade dagtid.
Elin
Svar:

Om vi förutsätter att din arbetsgivare är bunden av kollektivavtal, då har du rätt till obekvämlighetstillägg. Transportarbetareförbundets åkeriavtal ger rätten till 34,01 kr extra per timma efter klockan 18.00 på vardagar. Om du är osäker på om din arbetsgivare omfattas av kollektivavtal eller du behöver hjälp med att få ut din ersättning, kontakta din lokalavdelning som du hittar via transport.se.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Får jag fler semesterdagar när jag blir äldre?

2023-01-09 Hur ser semesterrätten ut hos er i gummiverkstädernas avtal? Har man inte rätt att få fler antal semesterdagar vartefter man blir äldre, vilket finns i de flesta andras fackliga avtal?
Sofia
Svar:

Tyvärr inte. Lyft det gärna på ett fackmöte. Genom klubben eller sektionen på avdelningen kan man driva frågor som lyfts upp under en avtalsrörelse.

Transport på direkten

Ledigt för att fira min 50-årsdag

2023-01-09 Jag undrar vad avtalet säger om betald ledighet i samband med sin 50-årsdag? Och om den inträffar när man är ledig har man då rätt till betald ledighet någon annan dag?
Magnus
Svar:

Nu utgår jag från Transportavtalet och många av våra avtal liknar varandra. För att få ett helt korrekt svar om ditt avtal hör gärna av dig till oss på Transport på direkten eller ställ frågan på vår chatt.

I Transportavtalet står det ”Egen 50-årsdag” under permission. Permission innebär generellt ”kort ledighet med bibehållen lön under högst en dag”. Svaret på din fråga är nej då det gäller egen 50-årsdag. Är du ledig den dagen permissionen infaller så kan du inte få permission en annan dag.

Transport på direkten

Behåller jag löneklassen om jag byter bransch?

2023-01-09 Jag har jobbat som bussförare under några år och arbetat upp mig inom löneklasserna. Jag undrar nu om den tiden (löneklassen) kan tillgodoses även vid lönesättning som lastbilsförare, om jag tar lastbilsbehörighet och börjar köra som lastbilsförare
Rolf
Svar:

Tyvärr inte. Bussbranschen är en sak och åkeribranschen en annan när det gäller att kunna tillgodoräkna sig erfarenhet för löneplacering. Däremot skulle jag ta upp det under anställningsintervjun och se vad det kan ge.

Transport på direkten

Om ob-tillägg

2023-01-09 Under vilka tider gäller ob-tilläggen?
Peter
Svar:

Jag gör antagandet att vi pratar om Transportavtalet. Om inte det stämmer, ring gärna Transport på direkten eller ställ frågan på vår chatt.

Enkelt obekvämlighetstillägg

 • Måndag–fredag: 00.00–06.00.
 • Måndag–fredag: 18.00–24.00.
 • Midsommarafton: 00.00–12.00.
 • Jul- och nyårsafton, om de inte infaller på en lördag: 00.00–12.00.

Kvalificerat obekvämlighetstillägg

 • Lördagar: 00.00–24.00.
 • Midsommarafton: 12.00–24.00.
 • Jul- och nyårsafton, om de inte infaller på en lördag: 12.00–24.00.
 • Sön- och helgdagar: 00.00–24.00.
Transport på direkten

Kan jag ansöka om de 10 procenten i efterhand?

2022-12-01 Jag är föräldraledig just nu och undrar över de här 10 procenten jag får från jobbet. Kan jag ansöka om dem sedan i efterhand? Räknas det 180 dagar på raken eller enbart de dagar jag tar ut föräldrapenning på? Ska man spara tills man tar ut fler dagar i veckan för att få ut mer pengar?
Victoria
Svar:

Vid föräldraledighet kan du ha rätt till föräldrapenningtillägg på upp till 10 procent av din vanliga lön om det finns kollektivavtal på din arbetsplats.

Du kan få ersättning för en sammanhängande ledighetsperiod. Du behöver inte vara föräldraledig alla dagar under perioden utan kan ta ut ledigheten så som du och din arbetsgivare blir överens om.

Tänk på att söka om ersättning för perioden med flest föräldralediga dagar (föräldrapenningdagar från Försäkringskassan) om du planerar att dela upp din föräldraledighet i flera perioder.

Det är därför viktigt att du gör en plan för hur du vill lägga ut hela din föräldraledighet innan du söker, så att du vet vilken period och vilka dagar du ska söka för. När du planerat och också pratat ihop dig med din arbetsgivare gör du en anmälan hos Afa Försäkring.

Du kan bara göra en anmälan, så se till att få med all den planerade ledigheten i perioden. Anmälan ska göras inom 5,5 år efter ditt barns födelse/adoption.

När du ansöker om föräldrapenningtillägg hos Afa Försäkring ser de till att du också blir anmäld till den så kallade premiebefrielseförsäkringen.

Det gör att du inte går miste om några avtalspensionsinsättningar på grund av att du varit föräldraledig.

Pia Edvall, försäkringsansvarig, Transport

Premiekomp för lastbilsförare

2022-12-01 Jag undrar vad premiekompen ligger på för lastbilsförare.
Sofie
Svar:

Premiekompensationen för förare är 2–7 kronor per timme, beroende på tid i yrket, arbetsuppgifter och var i landet du arbetar. För mer detaljerad information kontaktar du din fackklubb eller din avdelning.

Magnus Thelander, central ombudsman Transport

Löneavdrag vid allergisk reaktion

2022-11-02 Jag fick en hemsk allergisk reaktion mitt i tolvtimmarspass, så jag meddelade gruppledaren att jag mådde jättedåligt och måste hem och vila, vilket jag också sedan gjorde. Men de gjorde avdrag på hela halvan av passet, det vill säga cirka 6 timmar à 170 kronor. Är det inte 20 pro-cent enligt karensavdraget? Eller hur går det till i en sådan här situation?
Ghalib
Svar:

6 § i lag om sjuklön säger bland annat:

”Från sjuklönen ska ett karensavdrag göras. Avdraget ska motsvara 20 procent av den sjuklön som belöper på summan av de anställningsförmåner som arbetstagaren genomsnittligen beräknas få under en vecka.”

Avdraget ska således motsvara 20 procent av den sjuklön som arbetstagaren beräknas få under en vecka i genomsnitt. I ditt fall innebär det att för att avdraget à sex timmar ska vara korrekt, ska du ha en genomsnittlig veckoarbetstid på 30 timmar i veckan.

Huruvida storleken på avdraget 170 kronor per timme är korrekt går inte att avgöra utifrån den tillgängliga informationen. Vill du undersöka saken närmare får du ta hjälp av din fackklubb på arbetsplatsen. Har ni ingen fackklubb där kan du vända dig till din avdelning.

Magnus Thelander, central ombudsman Transport

Får jag högre lön med nytt ansvar?

2022-11-02 Jag har en fråga kring ställföreträdande gruppledare. Har jag rätt till högre timlön då jag byter arbetsuppgifter mot vad jag tidigare haft/gjort? Jag arbetar som terminalarbetare på ett lager. Med mitt nya ansvar kommer då vara att jag först och främst tar hand om inleveranser, var man ska lagerlägga det, hitta plats och så vidare. Sedan ska jag också ansvara för utleveranser, alltså skriva ut ordrar och ta hand om personalen. Det jag helst vill veta är om jag har rätt att kräva högre timlön. Vi har kollektivavtal inom Transport på vårt företag.
Sasja
Svar:

Arbete på terminaler omfattas av transportavtalet. Ställföreträdande gruppledare är inte en befattning, som finns i transportavtalet. Däremot finns en befattning, som kallas gruppledare. Är man gruppledare ska man ha ett tillägg à 14,15 kronor per avlönad timme i Stockholm och Göteborg och 14,10 kronor per avlönad timme i övriga landet.

Rent allmänt är vår rekommendation att man alltid, innan man tar på sig mer ansvar, ska ta upp frågan om ytterligare ersättning motsvarande det tillkommande ansvaret. Det är ofta mycket svårare att erhålla bättre villkor om man tar upp det i efterhand. Oftast finns där inget hinder för anställd och arbetsgivare att komma överens om bättre lön och villkor än villkoren i det centrala avtalet. Om man blir det ska man dessutom alltid se till att få skriftligt på överenskommelsen med arbetsgivaren.

Där kan finnas skäl att utreda förhållandena närmare på plats. För att göra det bör du ta kontakt med fackklubben på arbetsplatsen. Saknas fackklubb vänder du dig till avdelningen.

Magnus Thelander, central ombudsman Transport

Tungtillägg för flyttgubbar?

2022-09-30 Vi bär en hel del gymutrustning i vårt arbete, allt från 200 till 500 kilo. Jag undrar om vi som personal har rätt till någon form av tungtillägg eller risktillägg?
Jerker
Svar:

Nej det finns inget tungtilllägg/risktillägg i transportavtalet.

Jag föreslår att du kontaktar ert regionala skyddsombud för att höra om er arbetsmiljö stämmer överens med vad Arbetsmiljöverket säger ska gälla, och för att se till att ni har de tekniska hjälpmedel som behövs. Hälsa bör inte mätas i pengar.

Kontaktuppgifter till din lokala avdelning hittar du på www.transport.se.

Klicka på den avdelning som ligger i närheten av arbetsorten. Där hittar du information och kontaktuppgifter till de ombudsmän som tolkar kollektivavtalen – och till de regionala skyddsombuden.

Khan, Transport på direkten

Arbetstid och rast

2022-09-30 Arbetsgivarna har ändrat längden på våra arbetspass. Förut jobbade vi från 17.30–5.30 utan inlagd rast. Nu har de ändrat så att vi ska jobba från 17.00–5.30 men nu är det även 60 minuters rast inlagd. Är det okej att ändra?
Theodor
Svar:

Arbetsgivaren får ändra på schemat. Rast innebär att du kan lägga av dig all utrustning, gå ut utan att behöva vara nåbar. Detta då det är skillnad på måltidsuppehåll och rast.

Ändringen måste meddelas i förtid. Hur lång tid innan beror på vilket schema du har och var du befinner dig i det. Rasten ska vara tidsangiven och får ej ändras. Det vill säga klockslag, och antalet minuter inte får ändras från dag till dag.

Har du fler frågor gällande rast samt schemaläggning på din arbetsplats, ta kontakt med din lokala ombudsman.

Khan, Transport på direkten

Kan jag få hjälp även utan kollektivavtal?

2022-09-09 Min arbetsgivare har sagt att företaget har kollektivavtal med Transport. Han har även skrivit att det finns ett sådant i vårt anställningskontrakt. Men han har flera gånger, som jag ser det, brutit mot avtalet och då visade det sig att han inte alls har kollektivavtal med Transport. Kan jag ändå få hjälp av er om jag är medlem?
Håkan
Svar:

Saknar arbetsgivaren kollektivavtal ska du be facket ta det samtalet med arbetsgivaren.

Har arbetsgivaren angett i anställningskontraktet att man har ett kollektivavtal och inte har det ska man kontakta sin lokala ombudsman omedelbart. Ha anställningskontraktet tillgängligt när du gör det.

Om arbetsgivaren saknar kollektivavtal så kan vi som fackförbund hjälpa till med det som står i lagen, till exempel LAS eller arbetsmiljölagen. Vi kan också hjälpa till med det som står skrivet i anställningskontraktet. I medlemskapet får du också inkomstförsäkring och hemförsäkring.

Att ta anställning hos en arbetsgivare utan kollektivavtal kan vara förenat med betydande risker. Man måste då själv försäkra sig om att det egna anställningsavtalet tar hand om alla frågor som normalt regleras via kollektivavtalet. Inte minst pensionsvillkor och försäkringar.

När man inte har kollektivavtal finns det vissa frågor som man måste ställa till arbetsgivaren:

 •  Finns tjänstepension? Pensionssystemet bygger på att man har allmän pension (vilket man får om man arbetar och betalar skatt), tjänstepension (som betalas av arbetsgivaren till en pensionsförsäkring) samt ett privat pensionssparande. Om du arbetar utan tjänstepension kommer det att påverka vad du får utbetalt när du pensioneras.

 

 • Hur ser lönehöjning ut, vad baseras den på och hur ofta sker det?

 

 • Har du rätt till övertids- och ob-ersättning? Utan kollektivavtal eller reglering i anställningsavtalet behöver arbetsgivaren inte betala extra ersättning till den som till exempel arbetar mer än 40 timmar en vecka.

 

 • Vad har du för heltidsmått? Om inget annat framgår avser heltid 40 timmar arbete per vecka. Ofta finns regler i kollektivavtal om lägre heltidsmått, särskilt vid arbete som ofta utförs på obekväm tid.

 

 • Har du rätt till extra ersättning vid föräldraledighet? Många kollektivavtal innehåller ersättning som betalas ut som ett tillägg till föräldrapenningen från Försäkringskassan.

 

 • Har du rätt till extra ersättning vid sjukdom? Många kollektivavtal innehåller ersättning som betalas ut som ett tillägg till sjukpenningen från Försäkringskassan.

 

 • Vad händer om du blir arbetslös? Det är vanligt att kollektivavtal innehåller omställningsavtal, som ett utökat skydd om man blir uppsagd på grund av arbetsbrist. Det kan exempelvis handla om att man får vidareutbilda sig på arbetsgivarens bekostnad för att undvika arbetslöshet.

 

 • Har du rätt till restidsersättning och traktamente? Om inte reglering finns betalas ingen extra ersättning för detta.

 

 • Vilka försäkringar följer av anställningen? Ibland finns till kollektivavtalet lösningar för bland annat grupplivförsäkring och personskadeförsäkring.
Transport på direkten (TPD)

Uppsägningsavtal för anställning

2022-09-09 Jag ska säga upp mig för jag har fått ett nytt jobb. Nu vill jag göra det på rätt sätt. Hur ska jag göra det korrekt? Jag hittar inte något avtal där det står hur jag ska göra.
Petri
Svar:

Har du en tillsvidareanställning är uppsägningstiden inom våra avtal en månad, om du som arbetstagare säger upp dig.

Om det finns ett undantag så ska det stå på anställningskontraktet. Om du är medlem så kontakta gärna den lokala ombudsmannen för att gå igenom kontraktet för att se om det finns ett undantag.

Du kan behöva styrka att du har sagt upp dig, därför rekommenderar vi att du gör det skriftligt.

Khan, Transport på direkten (TPD)

Mer för mertid?

2022-03-29 Jag undrar hur mertid egentligen fungerar. Jag har varit hemma och vabbat flera dagar denna månad. Sedan hoppade jag in extra en dag under en helg, då jag egentligen skulle vara ledig och inte är schemalagt på. Jobbar på åkeri (som har transportavtalet). Jag frågade chefen om mertid för extrajobbet, men fick till svar att eftersom jag inte kommit upp i mina ordinarie timmar var det inte aktuellt, jag hade ju varit borta då mina barn var sjuka. Stämmer det? Jag jobbade ju en söndag.
Tess
Svar:

Om du har en heltidsanställning i företaget så är det inte mertid du ska ha om du går ut och jobbar den söndagen. Då ska du ha ordinarie timlön samt övertidsersättning och kvalificerad ob för de jobbade timmarna.

Är du deltidsanställd så blir skillnaden att det inte utgår övertidsersättning, utan du får mertid. Det vill säga timlönen plus kvalificerad ob för den arbetade tiden.

Att du har varit hemma med sjuka barn spelar ingen roll, det ska räknas som arbetad tid.

Är du medlem i Transport så kontakta din lokalavdelning, de kan hjälpa dig i frågan om det behövs.

Om du har en heltidsanställning i företaget så är det inte mertid du ska ha om du går ut och jobbar den söndagen. Då ska du ha ordinarie timlön samt övertidsersättning och kvalificerad ob för de jobbade timmarna. Är du deltidsanställd så blir skillnaden att det inte utgår övertidsersättning, utan du får mertid. Det vill säga timlönen plus kvalificerad ob för den arbetade tiden. Att du har varit hemma med sjuka barn spelar ingen roll, det ska räknas som arbetad tid. Är du medlem i Transport så kontakta din lokalavdelning, de kan hjälpa dig i frågan om det behövs.

Betalt för restid?

2022-02-28 Hej! Jag kör lastbil inom byggbranschen. Mitt bekymmer är att jag har en timmes körning från åkeriet till bygget. Min chef vill inte betala för den tiden på två timmar per dag. Ordinarie arbetstid på bygget är 8,5 timmar men jag jobbar i praktiken 10,5 timmar per dag. Min chef hävdar att jag kan få ersättning för mertid för dessa två timmar per dag. Men jag är fast anställd och jobbar 40 timmar i veckan. Hur funkar det egentligen?
Kalle
Svar:

Hej Kalle! Din chef har fel.

Du ska ha betalt för all tid du står till din arbetsgivares förfogande, inte bara körningen till och från bygget utan även för- och efter­arbete såsom kontroll före körning, tankning, tvätt av bil och så vidare.

Du har även rätt till ett schema som motsvarar ditt anställningsmått. Sedan är all arbetad tid utanför schemat att räkna som övertid och ska ersättas därefter.

Kontakta din lokalavdelning så hjälper de dig.

Hej Kalle! Din chef har fel. Du ska ha betalt för all tid du står till din arbetsgivares förfogande, inte bara körningen till och från bygget utan även för- och efter­arbete såsom kontroll före körning, tankning, tvätt av bil och så vidare. Du har även rätt till ett schema som motsvarar ditt anställningsmått. Sedan är all arbetad tid utanför schemat att räkna som övertid och ska ersättas därefter. Kontakta din lokalavdelning så hjälper de dig.

Extra ersättning för extrajobb?

Extra ersättning för extrajobb? 2022-02-28 Hej! Jag jobbar som lastbilschaufför och har en tjänst på 67 procent där min arbetstid är schema­lagd till 53,33 timmar varannan vecka. Vad gäller när jag jobbar extra under övriga (ej schemalagda) veckor? Har jag rätt till mertids­ersättning till exempel och i så fall hur beräknas den? För tidigare perioder då jag jobbat extra under mina ej schemalagda veckor så har enbart timlön betalats ut för de timmarna. Stämmer detta eller har jag rätt till någon extra ersättning utöver vanlig timlön? Tack på förhand!
R.U.
Svar:

Ersättning för tid upp till 100 procent (heltid) ersätts med aktuell timlön, premiekompensation och i förekommande fall eventuell ob-ersättning. Tid utöver heltid ersätts (förutom med nu nämnd lön, premiekomp och ob-ersättning) även med övertidsersättning som är ett tillägg på 50 procent av aktuell grundlön.

Niclas Sandström, ombudsman avdelning 11 Gästrikland/Norra Uppland

Okej köra in chaufför på lager?

2022-01-28 Om min körning blir inställd på grund av att det är röd dag, får arbetsgivaren ge mig annat jobb som terminalarbetare – eller med att städa lastbilar – fast de anställt mig som chaufför? Min anställning är ju inte som terminalarbetare, utan just som chaufför. Det känns också fel att bara vissa chaufförer får ledigt på röda dagar, men inte jag. Jag jobbar i snitt 40 timmar i veckan, men ibland kan det bli lite mer än 40 timmar också.
Hassan
Svar:

Arbetsgivaren kan beordra dig till att utföra övertidsarbete för sin egen räkning, men inte utan ditt samtycke beordra dig att utföra arbete åt en annan arbetsgivare.

Om du är prov/tillsvidareanställd har du rätt till helglön ifall du skulle ha arbetat på en helgdag när den infaller mellan måndag till lördag. Om arbetsgivaren beordrar ut dig på arbete på en helgdag, till exempel julafton, så har du förutom rätt till att bibehålla grundlönen, extra timlön, övertidsersättning, kvalificerad ob och premiekompensation.

Magnus Larsson, central ombudsman på Transport med ansvar för transportavtalet

Hur många timmar har en arbetsmånad?

2022-01-05 Jag undrar vad månadslönen, dagtidsjobb, ligger på för en nyutbildad grusbilschaufför. Jag undrar också hur många timmar per månad den är beräknad på då? En fråga till: Har man rätt till övertid om man jobbar längre än vad ens avtal säger, även om det inte är så mycket varje dag? (Säg att man ska sluta vid 15.30 men att jobbet drar över så man flera gånger i veckan är klar först senare. Även om det inte är så mycket, kanske bara en kvart eller halvtimme.)
Nyutbildad chaufför
Svar:

Månadslönen i Transportavtalet är 27 545 kronor. Månadslönen beräknas på 174 timmar.

För en heltidsanställd utgår alltid övertid vid arbete utöver ens ordinarie schema.

Olov Wiklund och Veronika Ökvist, ombudsmän avdelning 26 Norrbotten

Lön under läkarbesök?

2022-01-05 Jag undrar vad som gäller när man har läkartid. Ger kollektivavtalet mig rätt till läkarbesök på betald arbetstid? Har tid för en röntgenundersökning den här månaden och jag kommer troligen att missa hela arbetsdagen då jag kör budbil. Betyder det att jag går miste om en hel dags lön?
Budet
Svar:

Du har rätt till permission (betald ledighet) vid förstagångsbesök hos läkare och tandläkare vid akut sjukdom eller olycksfall.

Du har även rätt till permission om du har en remiss av företagsläkare eller, om sådan inte finns, annan av arbetsgivaren godkänd läkare. Den anställde får besöka sjukvårdsinrättning vid högst tre tillfällen per kalenderår.

Rör det sig om arbetsrelaterad skada gäller inte begränsningen om högst tre tillfällen efter remiss enligt ovan.

Jan Lendin, ombudsman avdelning 55 Bohuslän / Dalsland

Okej lön för däckmontör?

2021-11-29 Hej! Jag undrar om ni har lönestatistik på däckmontörer. Är 25 000 en bra lön för heltidsarbete som däckmontör med 3 års erfarenhet. Tack på förhand!
Undrande
Svar:

Hej! Vad gäller lön som däckmontör så bygger vårt kollektivavtal på lägsta löner, det vill säga en botten man inte kan gå under. Den lägsta lönen man får ge någon med tre års erfarenhet är 27 438 kr för heltidsarbete. Den 1 april 2022 kommer den stiga till 28 020 kronor enligt Gummiverkstadsavtalet.

Med det sagt så är det en hel del som ligger gott och väl över lägsta nivåerna i avtalet. Så mitt svar till dig är NEJ, Transport tycker inte 25 000 är en bra lön för heltidsarbete som däckmontör med 3 års erfarenhet.

Henrik Lagberg, ombudsman på avdelning 3 Göteborg

Varför är ni så emot minimilöner, facket?

2021-11-29 Hej! En sak jag länge frågat är varför Transport är så emot minimilöner. Jag fattar att ni tycker att det är dåligt. DET har jag hört och läst flera gånger. Av olika personer i LO också i media. Men är det inte bra med att det finns en lägsta tillåten lön inskriven i lag? Det måste väl inte betyda att det inte kan finnas kollektivavtal? Som också är bra. Eller utesluter det ena bra det andra? Har hört med flera kompisar som har bättre koll på facket än mig men de kunde inte heller förklara. Bara att minimilöner är ONDA. Varför?
Maxilön.nu!
Svar:

Det handlar om principen att staten inte ska blanda sig i arbetsmarknadens regler. Det sköter parterna själva. Så har det alltid fungerat inom ramen för den svenska modellen och så tycker vi att det ska fungera i framtiden också. Om man låter staten börja reglera lönebildningen finns det ju inget som hindrar att politiker går in och tar över mer av arbetsmarknadslagstiftningen och det vill vi inte för det betyder ju att våra villkor beror på vem som har regeringsmakten.

Magnus Falk, samhällspolitisk chef Transport

Får chefen ändra arbetstid?

2021-11-03 Hej, jag jobbar på ett åkeri som chaufför. Ordinarie arbetstid 8–17. Har chefen rätt att ändra starttiden från dag till dag, som han gör nu för tiden? ”Kom till 6 i morgon”, ”kom till halv 6 i morgon”, ”kom till 7 i morgon”. Ska man acceptera ett dag till dag-schema? Det står i avtalet att ordinarie arbetstid ska vara 07.00–16.30, men vad gäller då om man jobbar 08.00–17.00, är det ob efter 16.30? Eller jobbar 06.00–15.00, är det då ob innan 07.00?
Mats
Svar:

Ja, man kan komma överens om att förskjuta arbetstiden under en vecka, men inte regelbundet.

Sker det regelbundet bör man kontakta en ombudsman.

07.00–16.30 är grunden i avtalet. Jobbar jag 08.00–17.00 så skall det finnas ett schema.

Ob blir det först efter 18.00 och före 06.00.

Jobbar jag utanför schemat är det övertid.

Mikael Ladman, ombudsman/kassör avdelning 6 Värmland

Hur snabbt får jag sluta?

2021-11-03 Hejsan! Jag har en tillsvidareanställning och är bunden till bensin- och garageavtalet. Hur lång är uppsägningstiden? Går det att förkorta den genom en ”privat uppgörelse” om arbetsgivaren är schyst?
”Hej då macken!”
Svar:

Uppsägningstiden vid uppsägning från den anställdes sida är en månad. Om du överväger att söka överenskommelse med arbetsgivaren om kortare uppsägningstid, bör du ta hjälp av din avdelning.

Magnus Thelander, central ombudsman med ansvar för bensin- och garageavtalet

Usel kompensation för ständig natt

2021-10-05 Varför är arbetstiderna så otroligt orättvisa beroende på vilket fack man tillhör när man jobbar ständig natt? Jag jobbar natt på en lastbilsterminal. Och då jobbar man 40 timmar i veckan med en arbetstidsförkortning på en minut per timme. Går på söndag kväll 22.00 slutar fredag 07.00, har bara lördag helt ledig. Vore jag metallarbetare inom industrin så jobbade jag bara 34 timmar i veckan.
Lennart
Svar:

Det är inte helt enkelt att svara på, och det kostar med arbetstidsförkortning. Historiskt har det varit så att Transport jobbat för kronor och ören när avtalen förhandlats, och framför allt för att få upp grundlönen – mer än att höja ob eller andra tillägg – för att alla ska få ta del av förbättringen.

Men det betyder inte att det behöver vara så för all framtid!

Nu finns ett kongressbeslut på att jobba för arbetstidsförkortning.

Vet också att många, kanske särskilt unga, hellre vill ha kortare arbetstid än högre lön.

När det gäller IF Metalls avtal så är arbetstidsförkortningen 82 minuter i veckan, vid vanligt dagtidsjobb, för terminal. Men i deras avtal ligger ingångslönen på 20 161 kronor, jämfört med Transports ingångslön på 25 801 (avtal 2019). Det skiljer ganska mycket, och vi har alltså satsat på grundlönen.

Det jag kan jämföra är centrala avtal, sedan har ju IF Metall ofta lokala avtal – men det har vi också.

Men som sagt, det behöver inte vara så stor skillnad för all framtid. Om ett år drar avtalsrörelsen i gång igen, Transportavtalet löper ut sista mars 2023.

 

Fotnot: Med nuvarande avtal blir kompensationen för frågeställarens nattarbete knappt 30 timmar per år; 35 minuters arbetstidsförkortning per vecka multiplicerat med 46 ”arbetsveckor”. Kompensationstiden ska tas ut som hela pass, inte enstaka timmar.

Läs också artiklarna Terminalarbetare: ”Korta arbetstiden för nattjobb”  (intervju med Lennart Karlsson) och Facket ser gärna kortare arbetstid, där även Transports ordförande Tommy Wreeth och Peter Winstén diskuterar tidskompensation för nattarbete och arbetstidsförkortning.

Magnus Larsson, central ombudsman med ansvar för bland annat terminaldelen inom Transportavtalet

Sen lön?

2021-09-08 Min chef är alltid sen med löneutbetalning. Vad kan göras? Är ett helvete jämt och ständigt med mina autogirobetalningar när lönen kommer in vid olika datum, men aldrig i rättan tid.
Aldrig på den 25:e
Svar:

Förutsatt att din arbetsgivare har kollektivavtal, är det i detta mer eller mindre alltid reglerat, när lönen skall vara den anställde tillhanda senast.

Om din arbetsgivare inte följer det bör du kontakta din Transportavdelning, för att diskutera hur ni skall agera. Där kan till exempel finnas möjlighet för avdelningen att påkalla tvisteförhandling med din arbetsgivare för brott mot kollektivavtalet, och utifrån det bland annat kräva att arbetsgivaren framöver gör rätt.

Magnus Thelander, central ombudsman

Avdrag för YKB?

2021-09-08 Min gamla arbetsgivare drog kostnaden för YKB (yrkeskompetensbevis) på min slutlön, trots att han skulle stå för den. Jag får inget tillbaka trots påtryckningar. Sedan, som ett tillägg, har han heller aldrig betalat lön när vi gått kurs för YKB heller. Inte för någon av de anställda. Finns det något jag kan göra som tidigare anställd chaufför?
M
Svar:

Arbetsgivaren ska stå för den utbildningen. Det är vi överens om i kollektivavtalet att all kompetensutveckling nödvändig för arbetet ska tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg (§18, mom 7 Transportavtalet) och enligt bilaga  G ska utbildningen ersättas med grundlön.

Jag tycker du ska vända dig till din lokalavdelning för att få hjälp.

Magnus Larsson, central ombudsman

Hur många år får jag tillgodoräkna mig?

2021-03-30 Jag har gått transportgymnasium och jobbat som chaufför sedan sommaren 2018. Nu har jag fått ny anställning. Hur många år i yrket kan jag tillgodoräkna mig? Min nya arbetsgivare skrev två år i anställningsbeviset, men jag har för mig att det är mer, om man gått transportgymnasiet. Vad gäller?
Sandra
Svar:

Eftersom du blev anställd, i yrket, före den 1 januari 2021 så går du på det gamla kollektivavtalets regelverk. Det innebär att direkt efter genomgången yrkesutbildning (enligt av huvudorganisationerna godkänd plan) skulle du bli inplacerad i löneklass A2, två år i yrket.

Du blev ju anställd 2018 på sommaren. Så 2020 skulle du enligt avtalet bli inplacerad i lönetabell A3, fyra år i yrket. Observera att det är i år yrket som räknas, inte år i företaget.

De som är nya chaufförer och blir anställda i yrket efter den 1 januari 2021, blir inplacerade i löneklass A1, begynnelselön.

Din nya arbetsgivare gjorde fel. Företaget skulle ha placerat in dig i A3, fyra år i yrket.

Magnus Larsson, central ombudsman I Transport

Hur många timmar ska jag ha betalt för?

2021-03-02 Jag är schemalagd 4 x 10 timmar per vecka. Om det infaller en helgdag och arbetet uteblir en av jobbdagarna. Ska jag då ha lön för tio timmar, eller bara åtta timmar, den inställda dagen? Jag har fått för åtta, men då blir det bara 38 timmars betalning den veckan …
Fundersam chaufför
Svar:

Utifrån vad du skriver så gör din arbetsgivare fel. Avtalet är klart och tydligt i den delen.

Är det helgdag och du inte jobbar så ska du ha din vecko-/månadslön ograverad, det vill säga inga avdrag utan du ska ha lön som om du arbetat.

Informera din arbetsgivare om att det har blivit fel och fungerar inte det så kontakta din lokalavdelning.

Joakim Guttman, central åkeriombudsman

Försäkringar & a-kassa

Extra betalt vid föräldraledighet

2023-01-09 Jag ska vara pappaledig i tre månader februari–april. Företaget jag jobbar på har kollektivavtal med er. Har jag då rätt till tio procent i föräldralön? Hur funkar det?
Harald
Svar:

Jag tror du tror du tänker på ”Försäkring vid föräldraledighet”, också kallad FPT, som du hittar under webbsajten www.afa.se.

Afa har tillägnat en hel webbsida till detta och du hittar det du söker efter på afa.se. Titta extra noga på ”Info till dig som tänker dela upp föräldraledigheten på flera kortare perioder”. Många missar detta.

Transport på direkten

Dubbelt försäkrade?

2022-03-29 Både jag och min fru är försäkrade hos Folksam via facket, fast hon är med i ett annat LO-förbund. Är det någon mening med det om något skulle hända, till exempel inbrott eller skada i vår bostad. (Vi bor i hus.) Man får väl inte ut full ersättning från båda försäkringarna i sådana fall? Ska man dela upp det begärda beloppet mellan sig på något vis, eller går det att byta till någon annan försäkring för att få bättre skydd totalt som par?
”Försäkringswill(y)”
Svar:

Ta kontakt med ert försäkringsbolag, Folksam! Det går att få kompensation i sådana här fall där båda har gruppförsäkringen. Det genom att till exempel välja till en allriskförsäkring, det som brukar kallas drulleförsäkring. Den kan ju vara bra om man själv råkar ha sönder något i hemmet. Däremot går det inte att ta bort en del i gruppförsäkringen, som hemförsäkringen, trots att båda inte kan få ut ersättning från den. Detta för att det just handlar om en gruppförsäkring. Men det går alltså bra att utöka skyddet. Börja med att höra med Folksam.

Sture Thorsell, försäkringsansvarig Transport

Onödigt med dubbla hemförsäkringar?

2021-03-30 Både min kille och jag är med i Transport och vi bor tillsammans. I och med det har vi dubbla kollektiva hemförsäkringar. Det verkar onödigt. Vad gäller för oss?
Emelie
Svar:

Kollektiv hemförsäkring hos Folksam, K-hem, ingår i medlemskapet i Transport. K-hem tecknas av förbundet och Transport betalar en premie utifrån antal medlemmar. En medlem som inte tycker sig ha behov av försäkringen, och vill avsäga sig den, får inte en lägre medlemsavgift.

Om två personer i hushållet har K-hem genom sitt fackliga medlemskap, ingår även en allriskförsäkring (kallas ibland drulleförsäkring) som kompensation. Den får man genom att ta kontakt med Folksam, på telefon 0771-950 950.

Sture Thorsell, försäkringsansvarig i Transport

Arbetsrätt

Borde vi inte erbjudas full sysselsättning?

2023-04-03 Jag jobbar på Ica med att köra ut matvaror och där jag jobbar så är man bara anställd på 75 procent. Jag undrar om dom då inte ska erbjuda en 100 procent i stället för att hela tiden anställa ny personal? Borde det inte vara så att vi som redan jobbar ska kunna gå upp i full tid?
Milan
Svar:

Jag tycker som du. Det borde vara en rättighet med erbjudande om heltidstjänst, innan arbetsgivaren anställer ny personal. Tyvärr har arbetsgivare rätt att organisera sin verksamhet på det sätt som de anser lämpligt. Orsakerna till att vissa arbetsgivare anställer sin personal på deltid kan vara olika. Behovet av arbetskraft kanske inte går att tillgodose med heltidstjänster på grund av arbetstidsförläggningen. Jag misstänker att vissa arbetsgivare deltidsanställer för att hålla nere kostnaderna för övertidsarbete.

Bara för att arbetsgivaren tror sig ha orsak till att driva sin verksamhet med deltidsanställda så ger vi inte upp. Det finns regler som ger oss rätten till ett högre arbetstidsmått.

Exempelvis säger lagen om anställningsskydd 25a § att en deltidsanställd arbetstagare som har anmält till sin arbetsgivare att den vill ha en anställning med högre sysselsättningsgrad, har företrädesrätt till sådan. En förutsättning är att arbetsgivarens behov av arbetskraft tillgodoses.

För att du ska få hjälp att utreda dina möjligheter rekommenderar jag dig att höra av dig till din lokala Transportavdelning. Kontaktuppgifter finns på www.transport.se.

Mats H Andersson, central ombudsman

Hur mycket får jag jobba?

2023-03-01 Jag jobbar heltid (säsongsanställd) och tycker att det är alldeles för lite och jag har därför två andra jobb inom samma koncern. Det är skilda bolag (men samma ägare). Enligt revisorn så gäller då samma regler med vila, eftersom hen vet att jag jobbar som jag gör. Men nu blev jag arg för att min överordnade (på heltidstjänsten) sa att jag inte kunde ta på mig mer annat jobb denna månad, att jag inte får jobba mer än 200 timmar. Stämmer verkligen detta? När det både är olika tjänster och helt andra arbetsuppgifter samt även skilda bolag, AB/KB? Det är bara heltidstjänsten som jag har schemalagd, de andra tjänsterna frågar jag om jobb inför varje längre hål jag har i schemat. Jag vill helst jobba mer men de stoppar mig för att de säger att jag inte får det enligt lag. Stämmer det? Jag jobbar aldrig övertidstimmar på heltidstjänsten och det var därför jag bör-jade hoppa in på andra ställen där det var brist på arbetskraft. I år har det varit ännu svårare att få tag på personal så jag har fått arbeta på de andra tjänsterna då jag själv kunnat. Kan ni svara på om det här är sant, att jag verkligen inte kan jobba mer? Observera att det här är under en femmånadersperiod och egentligen enbart under fyra av dessa månader som det blir extrajobb.
Julius
Svar:

Jag antar att din arbetsgivare syftar till att du enligt lag ska beredas dygns- (11 sammanhängande timmar per varje period om 24 timmar) och veckovila (36 sammanhängande timmar per varje period om 7 dagar). Din arbetsgivare har ansvar för att du bereds den vila som lagen stipulerar, även om och när du jobbar hos en annan arbetsgivare. Det finns även andra regler som styr hur mycket eller hur lite man får eller har rätt att jobba, därför måste vi titta på hela ditt arbetsupplägg.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med Transports lokalavdelning på orten där du bor, för att reda ut möjligheter och hinder. Du hittar din lokalavdelning via transport.se.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Jag blir straffad för jag är sjuk

2022-11-02 Jag kör på ett åkeri där man måste ta ut semesterdagar om man blir sjuk. Jag har jobbat med feber flera gånger. Ändå har jag fått tillsägningar om hög sjukfrånvaro när pandemin härjade som värst. Då fick man ju inte jobba med snuva och hosta och ändå blev jag tillsagd. Är det verkligen rätt att straffas på grund av coronarestriktionerna?
Rut
Svar:

När man sjukskriver sig så ska man inte ta ut semester. Faktum är att om du blir sjuk under din semester så ska du meddela din arbetsgivare för att inte förlora semesterdagar.

Under covid-19 hade hela Sverige restriktioner, precis som du beskriver, och din arbetsgivare skulle naturligtvis dragit upp rutiner ihop med ditt behörigt utsedda skyddsombud, för hur det skulle fungerat på din arbetsplats.

Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med din lokala avdelning och din ombudsman och hoppas att ni kan lösa ditt ärende. Kontakt med din lokala avdelning hittar du på vår hemsida transport.se och fliken Avdelningar.

Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare Transport

Kan jag nekas föräldraledighet?

2022-11-02 Har arbetsgivaren rätt att neka mig föräldraledighet om jag inte fyllde i deras egen blankett om ansökan av föräldraledighet? Jag skickade ett mejl och informerade ett halvår i förväg. Borde inte det räcka?
Zbigniew
Svar:

Man bör använda företagets blanketter. Men det är också rimligt att företaget ska ha påpekat detta när de tog emot mejlet.

Kontakta din lokala ombudsman på din avdelning för mer hjälp och rådgivning.

Du hittar din lokala ombudsman på din avdelning genom att gå till www.transport.se, klicka på den avdelning som ligger i närheten av arbetsorten. Där hittar du information samt kontaktuppgifter till de ombudsmän som tolkar kollektivavtalen.

Du kan också ringa oss på Transport på direkten så kopplar vi dig.

Transport på direkten

Snävare regler för lastbil

2022-11-02 Varför har lastbilsbranschen betydligt snävare regler angående hur långa pass någon får köra innan det måste tas paus än vad som gäller för taxichaufförer? Sex timmar är alldeles för lång tid.
Pelle
Svar:

Kort sagt beror det på att 4,5 timmar var den körtid innan rast som man enades om i EU att ha i kör- och vilotidsförordningen (EG) nummer 561/2006.

Magnus Thelander, central ombudsman Transport

När blir jag inlasad?

2022-09-30 Jag har jobbat snart i fyra år på samma bolag och jag är timanställd. Jag har fel på ryggen men jag jobbar heltid. Nu vill inte företaget ge mig en tillsvidareanställning på grund av mitt ryggfel. Vd sa rätt ut att ”du är inte anställningsbar”. Borde inte jag vara inlasad vid den här tiden? Har jag inga rättigheter?
Petra
Svar:

LAS eventuellt kompletterat med kollektivavtal gäller. Det är svårt att svara uttömmande grundat på informationen i din fråga, men du bör snarast kontakta din lokalavdelning för att få hjälp att undersöka saken närmare.

Magnus Thelander, central ombudsman Transport

Kan chefen kräva sjukintyg första sjukdagen?

2022-09-30 Jag undrar om min arbetsgivare kan kräva läkarintyg första dagen av mig då jag är sjuk? I somras var jag borta två dagar. Nu kräver min arbetsgivare att jag ska visa läkarintyg för de dagarna. Om det är så ska inte min arbetsgivare ordna läkare samt stå för kostnaden i så fall? Kan tillägga att på min vårdcentral utfärdar de inte första-dags-intyg.
Laila
Svar:

Bestämmelsen om att styrka nedsättningen av arbetsförmåga, det som i dagligdags kallas förstadagsintyg, kommer från lagen om sjuklön § 10a. Lagen är förändringsbar på så sätt att ett kollektivavtal kan ersätta den. I många av våra avtal så är den ersatt med avtalstext och den texten har inte helt samma lydelse i alla avtalen.

Men vad lagen säger är att om arbetsgivaren har särskilda skäl, så kan hen begära att arbetstagaren uppvisar ett intyg från läkare från tidigare sjukskrivningsdag än dag 7. Lagen säger inget om att arbetsgivaren ska stå för kostnaden för intyget, men det är en vanlig skrivning i flera av våra avtal.

Enligt lagen så ska en sådan begäran av arbetsgivaren alltid vara skriftlig. Vanligt är också att man har kravet en period framåt i tiden, max ett år.

Villkoret ”särskilda skäl” är inte definierat i lagen, men bör vara något som framkommit i en rehabiliteringsutredning eller liknande. Det ska alltså inte vara något godtyckligt från arbetsgivaren och inte heller ett sätt att förhindra arbetstagare från att sjukskriva sig under perioder då man har svårt att bemanna.

I just ditt specifika fall så skulle jag vända mig till min lokalavdelning och ombudsman eller regionala skyddsombud. Då kan man se vad som exakt står i det avtal du arbetar under och kontrollera med arbetsgivaren vilka särskilda skäl hen åberopar för att avkräva dig intyg från första sjukskrivningsdagen, retroaktivt.

Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare Transport

Vilka rättigheter finns på jobbet?

2021-05-05 Min kille har fått ett jobberbjudande, som chaufför, och håller på att provjobba den här veckan, innan kontraktet skrivs. Jag har några frågor om hans rättigheter som anställd: 1. Jobbet är hos ett bemanningsföretag och lönen är på 160 kronor per timme, inklusive semesterersättning. Är det en skälig lön? Han har sex års erfarenhet av lastbilsyrket. 2. Jobbet som han provar på nu är hos en stor speditör (via bemanningsföretaget) och tiderna är väldigt långa. I torsdags började han klockan 7 och slutade vid 19. De hade inte tid för paus (han kör med en annan nu första veckan). I måndags jobbade han 6–19 och i går vara han schemalagd 6–18. Eftersom han ska jobba måndag till fredag, så borde det bli mer än 40 timmar per vecka. Hur mycket ligger övertidsersättning och ob på inom transportyrket via bemanning? Jag är ganska säker på att företaget inte har något kollektivavtal. 3. Hur långa arbetsdagar ”måste” man jobba? Hur ofta kan chefen säga att man ska jobba tills alla paket är utdelade, det vill säga cirka 11–13 timmar per dag? 4. Vilka försäkringar ska finnas med på kontraktet och i vilket skick kan man kräva att lastbilen ska vara i? Det är en stor spricka över hela framrutan, ett hål i dörren som de får täppa igen, man kan inte tanka AdBlue och det är problem med ABS.
Orolig anhörig
Svar:

Din berättelse var ingen rolig läsning och frågorna reser många följdfrågor.

Provarbete skriver du … Får han betalt för det?

Lönen är för låg, tycker jag, utifrån att semesterersättning ska ingå i summan.

Är det så att det inte finns kollektivavtal är det inte säkert att det finns ersättning för övertid eller ob. Det regleras i avtal, inte i lag. Detsamma gäller även avtalspensionen.

Genomsnittlig arbetstid per vecka är 40 timmar. Där finns också kör- och vilotidslagen och vägarbetstidslagen som sätter begränsningar för hur mycket han kan arbeta.

Gällande försäkringar så finns det inget generellt som ska stå på anställningsbeviset. Har företaget kollektivavtal så gäller Fora-försäkringarna per automatik i anställningen. Finns inget avtal så är det inte säkert att det finns någon försäkring, förutom på fordonet.

Är fordonet i så dåligt skick så att det är att anse som trafikfarligt ska man påpeka/informera arbetsledningen om att man inte kan framföra det.

Om din partner är medlem i Transport så be honom att snarast kontakta lokalavdelningen han tillhör. Det är mycket som behöver redas ut i detta fall. Är han inte medlem så rekommenderar jag att han blir det. Vi kan inte hjälpa till om han inte är medlem.

Joakim Guttman, central ombudsman i Transport

Vad göra åt en obefogad varning?

2021-05-05 Jag har fått en varning av arbetsgivaren som inte känns befogad. Vad bör jag göra?
Väktare
Svar:

I kollektivavtalet för bevakningsbranschen står det så här:

”Om en arbetstagare har gjort sig skyldig till allvarlig förseelse i tjänsten kan arbetsgivaren tilldela den anställde skriftlig varning. Sådan åtgärd ska omgående delges den lokala fackliga organisationen. Fackföreningen har möjlighet att inom tre veckor från delfåendet göra invändning mot åtgärden.”

Om man gjort sig skyldig till allvarliga fel eller försummelser i arbetet kan man alltså få en skriftlig varning. Anledningar till det skulle till exempel kunna handla om olovlig frånvaro, allvarligt slarv eller åsidosättande av säkerhetsföreskrifter.

Att ”skriva på” en varning innebär enbart en bekräftelse på att du mottagit handlingen, det är inget accepterande av vad som sägs i dokumentet. Du ska således skriva på varningen.

Om du har synpunkter eller vill bemöta påståenden som du anser vara felaktiga i den skriftliga varningen ska du omgående ta kontakt med din lokalavdelning. Förbundet har endast tre veckor på sig för att begära överläggning med arbetsgivaren.

Jerker Nilsson, central ombudsman i Transport

Har visstidare rätt till intyg och betyg?

2021-03-02 Jag har jobbat fem månader som visstidsanställd på en bensinstation. Har jag rätt att få arbetsgivarintyg och arbetsbetyg?
Jobbjägaren
Svar:

Svaret är ja på båda frågorna. Den första enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring, paragraf 47. Den andra enligt god sed på arbetsmarknaden.

Fast någon skriftlig reglering av rätten till anställningsintyg/ anställningsbetyg finns såvitt jag känner till inte i vare sig lag eller kollektivavtal.

Magnus Larsson, central åkeriombudsman

Ska chefen ta hänsyn till ensamstående?

2021-03-02 Jag undrar om min arbetsgivare har rätt att schemalägga mig hur som helst när jag har två barn varannan vecka? Hur ser det ut när man är ensamstående och jobbar? Vad är det som gäller?
Sofia
Svar:

Arbetsgivaren har skyldighet enligt lag att aktivt arbeta för att arbetstagare ska kunna förena föräldraskapet med arbetet.

Enligt exempelvis Transportavtalet ska arbetsgivaren samråda med den anställde innan arbetstidsschemat upprättas.

Magnus Larsson, central åkeriombudsman

Arbetsmiljö

Ska det göras en riskbedömning vid omorganisation?

2023-04-03 Min chef har gjort nytt schema och i det har han omplacerat tre medarbetare. Jag som skyddsombud skall väl göra en riskbedömning på detta innan schemaändringarna går igenom? Hur fungerar det?
Julia
Svar:

Enligt 8 §, i Arbetsmiljöverkets föreskrift, AFS, 2001:1 har arbetsgivaren en skyldighet att genomföra en riskbedömning när det sker en förändring i verksamheten (alltså inte den vanliga löpande verksamheten) som kan omfatta ändringar i organisationen, arbetssätt, arbetsutrustning eller personal. Schemaändringarna och omplaceringarna som din chef föreslagit utgör sådana förändringar.

Som skyddsombud har du rätt att delta i riskbedömningen och framföra synpunkter på de risker som du uppmärksammat. Du kan också begära att arbetsgivaren tar hänsyn till dina synpunkter innan beslut om schemaändringar och omplaceringar fattas.

I sammanhanget är det också relevant att påpeka att arbetsgivaren har skyldighet att informera och samråda med skyddsombudet när det sker förändringar i verksamheten. Det innebär att arbetsgivaren självmant ska ge dig tillräcklig information om ändringarna i förväg, så att du kan delta i diskussionen och påverka beslutet.

Om du behöver mer hjälp eller rådgivning om hur du som skyddsombud kan genomföra en riskbedömning eller delta i samrådet med arbetsgivaren, kan du kontakta din avdelning och/eller ditt regionala skyddsombud. Mer information om riskbedömningar och systematiskt arbetsmiljöarbete finns även tillgängligt på tya.se och i deras SAM-guide.

Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare

Hur tungt måste jag lyfta?

2023-01-09 På mitt jobb jobbar vi mycket med pakethantering. Jag har hört att paketen inte får väga mer än 12 kilo? Stämmer det?
Antonio
Svar:

Att hantera paket kallas för manuell hantering. Det vill säga att man arbetar med kroppen för att skjuta, dra eller lyfta saker. Arbetsmiljöverket har väldigt bra riskbedömningsmallar för hur sådan hantering ska kontrolleras. Och där handlar det om frekvensen (hur ofta) lyfthjälpmedel (med vad) och sedan vikten (hur tungt).

Det betyder att svaret på din fråga är beroende på situation. Att lyfta ett paket en gång på en hel arbetsdag som väger 12 kilo kan vara helt ok. Men att stå och lyfta 1 000 paket varje dag som väger 12 kilo kräver hjälpmedel. Vidare görs bedömningar på vilka arbetsställningar du behöver utföra lyften i. Att arbeta ovan axelhöjd eller under knähöjd anses mer slitsamt och då får man göra det mindre ofta. Till det kommer även företagets egna bestämmelser. För att inte skada utrustning brukar det finnas viktbegränsningar på vad paketen får väga. Undrar du om just din egen arbetssituation så föreslår jag att du ber arbetsgivaren om riskbedömningen som ska vara gjord för din manuella hantering. Får du inga svar eller inte vill prata med din arbetsgivare om det, sök kontakt med ditt lokala skyddsombud. Finns det inget lokalt skyddsombud, vänd dig till din lokala avdelning och det regionala skyddsombudet.

Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare Transport

Måste jag tvätta lastbilen?

2023-01-09 Min arbetsgivare säger åt mig att jag ska tvätta lastbilen. Men jag är ju anställd som chaufför och inte bilvårdare så det ingår inte i mina arbetsuppgifter. Måste jag då tvätta lastbilen?
Angelica
Svar:

Det enkla svaret på denna fråga är ja.

Arbetsgivaren äger något som heter ”rätten att leda och fördela arbetet” vilket återfinns i våra avtal under § 1. Det betyder att arbetsgivaren kan säga åt dig vad du ska göra och du ska alltså utföra den uppgiften.

Givetvis finns det undantag, som att utföra en arbetsuppgift du omöjligt kan utföra på grund av saknad utbildning eller med fara för ditt liv.

Att sopa på lagret eller tvätta lastbilen kommer du alltså att få göra även om du är anställd som chaufför eller terminalarbetare. Men att reparera lastbilens bromsar eller värmesystem ingår absolut inte i något du ska göra (såvida du inte är anställd som mekaniker).

Anser du att du fått en arbetsuppgift som verkligen ligger långt från din kunskap eller medför risk för liv och hälsa, men inte vet hur du ska bemöta din chef? Kontakta din fackklubb eller din avdelning för att få hjälp. Som medlem kan du också alltid kontakta Transport på direkten.

Transport avdelning 14 i Helsingborg

Mörkt när soporna ska hämtas

2022-12-01 Nu när hösten har kommit börjar det vara ganska mörkt när jag jobbar. Jag hämtar hushållssopor inne på gården hos kunden och det är ibland väldigt mörkt. Kan min arbetsgivare kräva att hushållen sätter upp lampor vid kärlen?
Berra
Svar:

Frågan är lite mer komplex än att man bara kan svara ja eller nej.

Jag blir lite mer intresserad av att du skriver att du hämtar soporna inne hos kunden. Det betyder vanligtvis långa dragavstånd vilket garanterat inte är en bra arbetsmiljö.

Det är din kommuns renhållningsförordning som berättar var kärlen ska stå och hur platsen ska utformas av abonnenten.

Att det ska vara upplyst är inte ett av kriterierna som vanligtvis står med. Men kanske kunde du få någon sorts arbetsutrustning av din arbetsgivare för att underlätta i mörkret?

Jag rekommenderar dig att söka kontakt med ditt lokala behöriga skyddsombud eller avdelningens regionala skyddsombud. De kan hjälpa till både med förslag för förbättringar och undersökningar av belastningen för dragavståndet.

Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare Transport

Vad gäller för tunga lyft på terminal?

2020-11-03 Jag har läst om manuell hantering av tunga paket på UPS. Vi har samma problem på vår terminal. Kan jag vägra lyfta paket för hand med exempelvis vitvaror (typ 60 kilo) och hänvisa till risken för skador?
Terminalare
Svar:

Begränsade tunga lyft kan få förekomma i vår arbetsmiljö. Det är dock inte okej att dagligen, hela arbetsdagen lyfta tunga saker (typ 60 kilo) för hand. Då behövs riskbedömningar som är genomförda av behöriga skyddsombud eller regionala skyddsombud.

Det innebär att man inte kan vägra enstaka lyft, men skall anmäla detta till sin arbetsgivare genom tillbudsrapportering. Det kan leda till att man behöver begränsa lyften eller tillhandahålla tekniska hjälpmedel för att utföra arbetet.

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman

Viktigt att rapportera avvikelser och tillbud

2020-03-31 Hallå, jag är relativt ny som ”sopa”, har jobbat som miljöarbetare i snart ett år nu. Och jag är intresserad av arbetsmiljöfrågor. Vi skriver väldigt lite avvikelser på mitt företag, till exempel när ett rum är fullt av hinder, likaså om det är dåligt skottat. I vårt avtal får till exempel ett 166-kärl väga max 50 kilo (hur många gör det?). Är det skillnad på olika kommuner hur sopkulturen funkar?
Sopan
Svar:

Hallå! Det är jätteviktigt att ni skriver avvikelser/tillbudsrapporter vid tillfällen som överfyllda soprum, höga trösklar, farlig backning, dålig snöröjning. Din arbetsgivare behöver bli tydligare på den punkten.

Det är också arbetsgivarens ansvar att det finns ett bra system för att rapportera. Det kan vara på papper eller digitalt, och om det är digitalt ska arbetsgivaren se till att de anställda har de verktyg som behövs.

Sedan kan kommunernas renhållningsordning se lite olika ut, och kommunerna kan ställa olika krav i sina upphandlingar. Men det är viktigt att alla trakterna riskbedöms och att ett behörigt utsett skyddsombud då är med. Finns det inget på din arbetsplats kan Transports regionala skyddsombud delta.

När det gäller arbetsmiljön och riskerna är det inte renhållningsordningen som styr. Då handlar det om arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Där finns det till exempel regler kring belastningsergonomi. Det står hur tungt arbete ska planeras och utföras för att förebygga belastningsbesvär.

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport

Riskbedömning av gravidas jobb

2020-01-09 Hej, jag är gravid och har frågat min chef om vi kan göra en riskbedömning av mitt arbete. ­Efter lite mer än två veckor har ­inget hänt. Hur lång tid får det ta? Jag har nu gått på lite ledigt och är åter i arbete om cirka 1,5 vecka, och då är jag i vecka 20. Jag jobbar på en återvinningscentral där jag dagligen är i kontakt med olika kemikalier. Förekommer också många tunga lyft, och man hänger och klänger lite överallt efter det som är felsorterat. Nästan varje dag efter jobbet är jag så trött att jag går och lägger mig. Och jag får även känningar av foglossning då jag står upp mer eller mindre hela dagarna.
J
Svar:

Hej, arbetsgivaren ska genast, så fort du har berättat att du väntar barn, undersöka om du utsätts för risker i arbetet. Vilka faktorer det kan handla om finns uppräknat i en bilaga till Arbetsmiljöverkets föreskrift om gravida och ammande arbetstagare. Där nämns fysikaliska, belastningsergonomiska, biologiska, kemiska och psykosociala arbetsmiljöfaktorer. Och att dessa kan utgöra en risk för den som är gravid, nyligen fått barn eller ammar.

Din arbetsgivare ska göra riskbedömningen i samverkan med ett behörigen utsett skyddsombud och efter samtal med dig. Hen ska presentera en riskbedömning och de åtgärder som behövs. Det kan till exempel innebära andra arbetsuppgifter under resten av graviditeten. Ditt jobb på en återvinningscentral kan, som du skriver, vara farligt på flera sätt.

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport

Studier

Ledigt för kurs?

2022-01-28 Jag vill åka på Ungdomsforum i år. Jag undrar hur lång tid i förväg jag måste tala om för min arbetsgivare att jag ska vara borta från jobbet då, eller för att gå på annan kurs/utbildning som facket ordnar? Det verkar alltid olämplig tidpunkt, oavsett tid på året, med tanke på hur mycket det är att göra. (Försöker vara schyst mot min arbetsgivare, vi är inte så många på jobbet. Men det blir alltid problem. Jobbar måndag–fredag.)
Ebba
Svar:

Du ska alltid söka ledigt så fort du är anmäld till en facklig utbildning. Dock allra senast två veckor innan kursstart. Om du är osäker på hur det går till med ledighet så be din studieorganisatör på avdelningen om hjälp i samband med att du blir anmäld till kurs. Om arbetsgivaren nekar din ledighet måste du kontakta din avdelning så fort som möjligt för en chans till dialog med företaget.

Ludwig Eriksson, ordförande och studieansvarig avdelning 41 Uppsala

Sugen på att plugga – hur ska jag göra?

2021-03-02 Efter snart elva år som hamnarbetare är jag sugen på att plugga. Hur långt i förväg måste jag ansöka om ledigt? Kan arbetsgivaren neka? Hur lång studieledighet har jag rätt till?
Hamngubben
Svar:

För att vara säker att få studieledighet så måste man ansöka sex månader i förväg. Då kan arbetsgivaren inte neka.

Ledighetens längd är inte begränsad. Lagen säger heller inget om att ledigheten måste tas ut i en följd.

Det är möjligt att studera på heltid, halvtid eller deltid. Det innebär att man kan vara ledig under två timmar en dag i veckan för att delta i en facklig studiecirkel.

Per-Olof Norgren, central stuveriombudsman

Övrigt

Jag får inte tag i min chef

2023-03-01 Min chef har en dag bara slutat att svara när jag ringer. Han betalar inte ut min lön. Sen får jag ett samtal från någon jag inte vet vem det är som vill ha ett möte med mig. Jag känner att det är olustigt. Min chef svarar varken på telefon, sms eller mejl. Vad ska jag ta mig till?
Jyrki
Svar:

Det verka som din chef har ekonomiska problem med företaget. Du utsätter dig för en stor ekonomisk risk om du jobbar vidare utan att få klarhet i vad orsaken till utebliven kontakt och lön beror på.

Mitt råd till dig är att du omgående kontaktar och tar hjälp av en ombudsman på din lokalavdelning i Transportarbetareförbundet som du hittar via transport.se för att trygga dina rättigheter.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Hur funkar friskvårdsbidraget?

2023-03-01 Jag hör ofta att kamrater som jobbar hos andra arbetsgivare får ett friskvårdbidrag de kan avända till att gå och träna. Har alla rätt till friskvårdsbidrag? Och om jag har det, hur och till vad kan jag använda det?
Maria
Svar:

Friskvårdsbidrag är en skattefri så kallad personalvårdsförmån, en förmån av mindre värde som har till syfte att skapa trivsel i arbetet. Friskvårdsbidrag är sällan reglerat i kollektivavtal. Nivå och regler för bidraget fastställs vanligtvis av din arbetsgivare och regleras i normalfallet i företagets policys. Då det är en skattefri förmån upp till en viss nivå (för närvarande högst 5 000 kronor per år) är det skatteverket som reglerar vilka aktiviteter bidraget kan nyttjas till och det kan du läsa mer om på Skatteverket.se. Men det är alltså din arbetsgivare som oftast är den som bestämmer om man har tillgång till detta och också i så fall med hur mycket pengar.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Vad gör jag när kunden tar springnota?

2023-03-01 Jag jobbar som taxichaufför. Och ibland händer det att kunder sticker utan att betala. De tar alltså en springnota. Vad ska jag göra då? Springa efter?
Roger
Svar:

Det händer tyvärr ibland att man får en kund som tar en springnota, vilket är tråkigt. Som förare är det alltid din säkerhet som kommer i första hand, vilket innebär att du inte ska springa efter, då du riskerar att försätta dig i en farlig situation. Din arbetsgivare ska ha rutiner för dessa händelser, vilka du ska följa. Rutinen innebär förhoppningsvis att du enbart ska notera, rapportera och anmäla händelsen, till din arbetsgivare, växel och polis.

Mats H Andersson, central ombudsman förbundskontoret

Ska inte arbetsgivaren hålla med torkarblad?

2022-12-01 Det regnar mycket nu, och jag har superdåliga torkarblad och ser knappt någonting. Men min arbetsgivare säger att det inte är hans problem. Vad ska jag göra?
Kim
Svar:

Det var tråkigt att höra. Självklart är din arbetsgivare skyldig att tillhandahålla utrustning som fungerar som den ska.

Sikt vid körning yrkesmässigt är en arbetsmiljöfråga och vad jag kan förstå så har du också påtalat att det finns brister i din arbetsmiljö.

Det innebär att arbetsgivaren är skyldigt inte bara inom arbetsmiljölagen, utan även gällande det regelverk som är kopplat till trafiksäkerhet att åtgärda problemet.

Om arbetsgivare inte åtgärdar din sikt tycker jag att du ska fundera på om det är trafiksäkert att köra. Kontakta ditt skyddsombud eller regionala skyddsombud, som i värsta fall får driva fråga om god arbetsmiljö gällande sikt.

I värsta fall får skyddsombudet eller det regionala skyddsombudet överväga ett skyddsstopp om arbetsgivare vägrar byta torkarblad.

Martin Miljeteig, arbetsmiljöansvarig Transport

Nytt jobb och jag behöver byta fack – hur gör jag?

2022-12-01 Fråga: Jag vill avsluta mitt medlemskap på grund av att jag inte längre jobbar inom transport utan har skiftat till helt annan sysselsättning. Hur löser man detta smidigast?
Eric
Svar:

Om du byter bransch inom LO så är det enklast att använda dig av webbsajten www.bytlofack.se.

Om du till exempel ska byta till Unionen som inte är med i LO så måste du dock avsluta ditt medlemskap för att få ett utträdesdatum. Du behöver ett utträdesdatum för att ansöka om ett nytt medlemskap hos det nya fackförbundet om ditt nya fackförbund inte är inom LO-familjen.

När du vill avsluta ditt medlemskap i Transportarbetareförbundet ringer du till oss på Transport på direkten på telefonnummer 010-480 30 00.

Vi behöver veta anledningen till att du bestämt dig för att gå ur för att skicka rätt blankett. Och du behöver information om förmåner, som till exempel försäkringar, som ingår i ditt medlemskap och som du behöver ta ställning till.

Vi skickar dig en blankett för utträde ur förbundet och den ska sedan skickas tillbaka till oss för handläggning. Inom tre arbetsdagar bör du ha fått en bekräftelse från Transport via brev.

Ha gärna mobilt bank-id tillhands när du ringer.

Khan, Transport på direkten

När måste jag meddela att jag vill gå i pension?

2022-11-02 Om jag vill gå i pension när jag fyller 65 år, hur långt innan ska jag då meddela arbetsgivaren detta?
Camilla
Svar:

Det är samma tid som vid egen uppsägning, det vill säga en månad innan.

Läs mer om att gå i pension på Pensionsmyndighetens hemsida, www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension.

Khan, Transport på direkten

Kan jag bli medlem?

2022-11-02 Kan jag bli medlem även om jag bara är timanställd?
Theodor
Svar:

Ja, om du tillhör något av Transports avtalsområden och är verksam arbetstagare. Är du osäker på vilket fack du ska tillhöra? Kontakta oss på Transport på direkten via telefon så hjälper vi dig. Vi kan också hjälpa till med information om företaget du jobbar på har kollektivavtal. Kom ihåg att medlemsavgiften regleras av din inkomst och att du ska uppdatera din inkomst via Mina sidor på vår hemsida www.transport.se.

Khan, Transport på direkten

Lägre fackavgift vid föräldraledighet?

2022-09-30 Jag är föräldraledig och har varit det från den 15 maj. Har jag rätt till lägre fackavgift då det är knapert just nu?
Yusuf
Svar:

Svar: Ja, förbundsavgiften styrs av inkomst vilket gör att den kan sjunka medan du exempelvis studerar, är föräldraledig eller sjukskriven. Anmäl genom att logga in på transport.se och Mina sidor med bank-id.

Tänk också på att det finns särskilda försäkringar och avtalsförmåner vid sjukdom och föräldraskap. Två av dem är föräldrapenningtillägget och premiebefrielseförsäkringen för avtalspension eller föräldraledighet. Har du ytterligare frågor om försäkringar kontakta oss gärna på 010-480 30 00.

Jim, Transport på direkten

Hur byter jag fack till Transport?

2022-09-09 Jag är medlem i Kommunal och har bytt jobb så nu har jag transportavtalet. Hur gör jag för att byta fackförbund?
Mohammed
Svar:

Då Kommunal och Transport är med i LO så kan man använda sig av webbtjänsten BytLoFack. Du hittar den på www.bytlofack.se.

Transport på direkten (TPD)

Tar förarlösa lastbilar över lastbilsföraryrket?

2022-09-09 Jag funderar på att utbilda mig till lastbilsförare. Fast jag undrar över utvecklingen av förarlösa lastbilar. Kommer de ta över lastbilsföraryrkets uppgifter i framtiden och i så fall inom hur lång tid då? Det vore bra att ha koll på hur lång yrkeskarriär jag har som väntar som lastbilsförare.
Calle
Svar:

Vår framtidsvision är att det kommer att ta lång tid innan de förarlösa lastbilarna är ute på våra vägar och kör. Det är mycket forskning som krävs för att lösa de tekniska förutsättningarna för att de ska bli helt förarlösa.

Någon prognos kan vi inte ge i dagsläget om hur lång tid det tar innan tekniken har tagit över chaufförernas jobb.

Vill du veta mer om chaufförsyrket går det bra att läsa om det på TYAs hemsida: www. tya.se/bli-lastbilschauffor/.

Anna, Transport på direkten (TPD)

Kan en bilmek bli medlem?

2022-09-09 Jag har precis fått jobb som bilmekaniker och jag undrar nu om jag kan bli medlem i Transport?
Dammi
Svar:

Det beror på vilket företag du är anställd på. I många av våra kollektivavtal ingår bilmekaniker.

Enklaste sättet att ta reda på om du jobbar på ett företag som har kollektivavtal där bilmekaniker ingår är att ringa till Transport på direkten. Det är till stor hjälp om du då har företagsnamnet och organisationsnumret tillgängligt.

Du når Transport på direkten på telefonnummer 010-480 30 00. Öppettiderna är måndag till fredag kl 9–11. Måndag till torsdag även 13–14.

Khan, Transport på direkten (TPD)

Sjukskriven på deltid – påverkas avgiften?

2021-03-30 På grund av sjukskrivning kommer jag bara att jobba halvtid i fyra månader. Hur påverkar det min medlemsavgift till facket? Ska jag anmäla ändrad inkomst till Transport? Ska sjukpenningen räknas med?
Terminalare med ryggont
Svar:

När din inkomst ökar eller minskar behöver du anmäla det till oss.

Vi räknar ihop din inkomst från arbetet och sjukpenningen, som blir din grund för att du placeras i rätt avgiftsklass.

Beroende på hur mycket din inkomst minskar kan det påverka vilken avgiftsklass du ska tillhöra.

Kontakta din avdelning så hjälper de dig att räkna ut din nya avgiftsklass. Du kan även logga in på Mina sidor på transport.se för att ändra inkomst.

Jonny Fransson, ombudsman i Transport