Sällskapsspel: Ticket to ride
Close
Ticket to ride är ett populärt brädspel som finns i många varianter och expansioner.
Close
Kultur

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

1 Ticket to Ride

Ticket to rideMan behöver inte vara en tågfantast för att uppskatta det här spelet.

Deltagarna får i uppdrag att bygga tåg genom Europa. Man drar ett par kort från leken för att få uppdrag om särskilda sträckor som ger bonuspoäng. För dem som vill ha en gemytlig spelstund går det att ta det lugnt och bara puttra på. För den som har syskon eller vänner som tycker om en tuff batalj går det utmärkt att lägga extra mycket energi på att lista ut och förstöra motspelarnas planer.

Reglerna är på svenska och lätta att sätta sig in i. De är också enkla att anpassa om det är yngre spelare i gänget.

 

2 Drakborgen

DrakborgenDrakborgen är ett klassiskt svenskutvecklat spel från 1980-talet som fick ett nysläpp från Alga under förra året.

Delarna är många och för den ovane kan det ta en liten stund att sätta sig in i reglerna och få ut alla små prylar. Men efter det kan upp till fyra personer jaga skatter i en borg. För det är det spelet går ut på: att ha så mycket guld som möjligt i väskan och att komma ut ur drakens borg levande.

Originalutgåvan av Drakborgen har ett rykte om att vara svårspelat med delvis förlegade regler. I den nya versionen är reglerna reviderade och dessutom är inte alla figurer män.

 

3 Flamme Rouge

Flamme RougeDet här är ett lättspelat spel där varje tävlande ska få ett lag med cyklister i mål.

Precis som i vanlig cykling handlar det om att komma i mål först. Men till skillnad från de stora cykeltävlingarna på kontinenten slipper du svettas och oroa dig för att din motståndare dopat sig för att få ett oschyst försprång.

Reglerna är på svenska och ganska lätta att sätta sig in i och en omgång går fort att spela.

 

4 Munchkin

MunchkinDet här kortspelet har lättförstådda regler på engelska och kräver minst tre spelare.

Spelet är en slags parodi på gamla papper och penna-rollspel. Det går ut på att sparka in dörren till ett monsternäste och göra sig redo för strid. Man går allt eftersom upp i nivå, och den som nått den högsta nivån vinner.

Men vägen dit är klurig och svängig. Jag har personligen haft väldigt roligt med sambo, syskon och svågrar då jag spelat spelet.

De största skratten kommer då de mest sadistiska spelarna gör allt vad de kan för att sabotera motståndarnas planer.

 

5 Last Friday

Last FridayEtt gäng tonåringar och en maskerad mördare som jagar dem på en gammal lägerplats. Känner du igen upplägget? Det är givetvis en karbonkopia plockad från skräckfilmsserien Fredagen den 13:e.

Också det här spelet är på engelska. Men jag tycker att reglerna är lätta att sätta sig in i och då man är i gång är det roligt. En av spelarna tar rollen som den som jagar. De andra ska försöka komma undan. Men precis som i de flesta skräckfilmer kommer spelet till en punkt då brädet vänds. Och då är det offren som jagar förövaren.

Det finns en uppsjö av spel med liknande spelmekanik, men med andra teman. Bland dem finns Star Wars: Rebellion, Fury of Dracula och Letters from Whitechapel.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Sommaren är ljuvlig, men…

Davids krönika. Sommaren och semestern är ljuvlig! Fastän jag tidigare jobbat sextio till åttio timmar i veckan, har jag under alla år tagit ut fem veckors sommarsemester.

Borgvattnets prästgård i Jämtland, ”Sveriges mest hemsökta hus”, har varit öppen för allmänheten sedan 1970. Gungstolen sägs komma i gungning av sig själv och påstås ha kastat ut en präst på 1940-talet. Foto: Borgvattnet Prästgård & Vandrarhem

Spökturism i sommarland

Semestertider. Spökturism har blivit stort. Ofta går det att kombinera skräck med fika i naturskön omgivning. Här är några tips på gastkramande upplevelser i Sverige, ett land ovanligt rikt på spöken (eller i alla fall platser där de påstås synas till).

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.