Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.
Close
De rosa väskorna bärs främst av cykel- och mopedbud som jobbar på Foodoras bolag med kollektivavtal. Bilbuden anställs av ett annat, utan avtal. (Arkivbild)
Close

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Transport har ett kollektivavtal med ett av Foodoras svenska bolag. Det avtalet gäller cykel- och mopedbud. Men i ett annat bolag anställer Foodora tusentals bilbud som jobbar under andra villkor.

Nyligen har ett par Coop-butiker på Gotland anslutit sig till Foodora och med dem har över 150 livsmedelsbutiker gjort det. Dessutom finns andra aktörer med liknande plattformar.

I och med det flyttas ytterligare livsmedelsleveranser från mer traditionella åkeriföretag till plattformar.

Foodoras kommunikationschef Johanna Lindskog Lindell berättar att deras bilbud har en genomsnittlig förtjänst för Foodoras bilbud på 180 kronor i timmen, inklusive milersättning. Bilbudet står då för drivmedel, slitage på den egna bilen och fordonsförsäkring som ofta blir dyrare då budet måste ha trafiktillstånd för sin egen bil.

Det gör lönen betydligt lägre än för de B-kortschaufförer som omfattas av Transports kollektivavtal. De har ett löneläge som ligger på mellan 157 och 175 kronor i timmen, och det tillkommer premiekompensation, övertidsersättning och tillägg för obekväm arbetstid. En B-kortschaufför som jobbar på ett traditionellt transportföretag kör givetvis också bilar som ägs av företaget.

Transports centrala ombudsman Mats H Andersson var med och tecknade kollektivavtalet för cykel- och mopedbud med Foodora. Facket var redan då medvetna om att bilbuden skulle ligga i ett annat bolag och ha andra villkor.

– Vi behöver upplysa de konsumenter och företag som använder tjänsten att mycket av det Foodora gör bedrivs av ett företag som inte har kollektivavtal.

Vad kan ni göra för att förbättra arbetsvillkoren för Foodoras bilbud?

– Det vi kan göra just nu är att organisera våra medlemmar och bygga facklig styrka, som vi gjorde med cykel- och mopedbuden. Sedan kan vi se till att Foodora tecknar transportavtalet i DH Logistics, som anställer bilbuden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    5 juli, 2024

    Överallt där det går försöker företag att kringgå lagar och regler för att sänka sina kostnader och det förstår alla som kan tänka själva och är det en sådan arbetsmarknad vi vill ha i Sverige.Detta måste myndigheterna och facken ta itu med.

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.