Close
Delar av avtalsdelegationen väntar på arbetsgivarens svar. Från vänster ombudsman Karin Peterson, ombudsman Mats L Andersson och Taxitelefonisterna Lena Frank och Stefan Looström.
Close
AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Löneökningarna blir som högst 8,7 procent och majoriteten av taxitelefonisterna får en höjning på 8,22 procent.

Den största delen av lönehöjningen faller ut det första avtalsåret, räknat från 1 juni 2023.

  • Det ger mellan 950 och 1 370 kronor mer i plånboken, beroende på år i yrket och om telefonisten jobbar i eller utanför Stockholm.
  • Den 1 juni 2024 kommer den andra höjningen på mellan 985 och 1 000 kronor.

Sammantaget innebär det en höjning på 4,8 procent i år och 3,52 procent år 2024.

Ob-tillägget kommer under de två avtalsåren också att öka med totalt 8,32 procent.

Avtalet sträcker sig från och med 1 juni 2023 till och med 31 maj 2025 och omfattar drygt 400 anställda.

Förenklat  lönesystem

Anna Erixon är central ombudsman för taxitelefonisternas avtal och berömmer avtalsdelegationens arbete.

– Självklart hade vi önskat att få med fler av våra krav, men nu har vi ett avtal på plats och det känns bra. En stor fråga, som vi jobbat med under ett antal lönerörelser, har vi nu lyckats lösa. Det handlar om att slå samman lönetarifferna i avtalet. En annan stor stötesten har varit avtalsskrivningen i en lönetabell. ”5 år i samma företag” har nu äntligen bytts ut mot ”5 år i yrket”.

En sammanslagning av lönetarifferna kräver sin förklaring. En arbetsgrupp med fack och arbetsgivare har under den gångna avtalsperioden arbetat med att förenkla ett krångligt system med olika lönetariffer, beroende på var i landet man jobbar. Resultatet i det nya avtalet är att sex lönetariffer skärs ner till två:

Ett för Stockholm och ett för övriga landet, där Göteborg och Malmö ingår.

– Vi har alltså kvar Stockholms tariff, som har högst löner i samtliga steg och har bakat in det som tidigare hette Stockholm grupp 1 och 2 i den. Vi hoppas att vi till slut bara ska ha kvar en enda lönetariff, alltså Stockholms. Och vi är på god väg, säger ombudsman Karin Petersson från Göteborgsavdelningen som suttit med i avtalsdelegationen.

– Två tariffer blir i alla fall enklare för arbetsgivarna att hantera, tillägger hon.

Men hur mycket mer kommer telefonisterna i Stockholm att tjäna, jämfört med kollegorna i övriga landet?

– Tittar man på slutlönerna så kommer de att skilja sig med i genomsnitt 255 kronor mellan Stockholm och resten av landet, säger centrala ombudsman Mats H Andersson.

Historisk skrivning

Stefan Looström. Foto: Justina Öster

Taxitelefonisten Stefan Looström arbetar på Samtrans och har också suttit med i avtalsdelegationen på Näringslivets hus i Stockholm. Han är särskilt glad över att ”5 år i företaget” nu byts ut mot ”5 år i yrket”.

– Det är historiskt, säger han.

Den gamla skrivningen har inneburit att den som bytt jobb inte kunnat tillgodoräkna sig tidigare erfarenhet och tvingats gå ner i lön.

– Men det ska inte ske mer, säger lokalombudsman Karin Peterson.

Det blev inget engångsbelopp som Transport ursprungligen begärde, som kompensation för de förlängda avtalen under pandemin?

– I stället för engångsbelopp har vi fått högre ökningar på den fasta lönen. Det gör att lönen ökar snabbare i framtiden, säger ombudsman Anna Erixon.

Varför blev höjningen av ob-tilläggen inte större än totalt 8,32 procent?

– Vi valde att satsa på lön framför ob. Ersättningen för ob är ändå så låg, så i slutändan skulle det inte bli så många kronor, svarar Anna Erixon.

Lena Frank. Foto: Justina Öster
Lena Frank. Foto: Justina Öster

Lena Frank arbetar som taxitelefonist på Taxi Ängelholm och kan räkna till drygt 23 år i branschen. Hon satt med i avtalsdelegationen för första gången.

Vad var viktigast i årets avtalsrörelse?

– Ett bra lönepåslag och att de många olika lönegrupperna försvinner. Alla jobbar vi ju lika mycket och ska ha lika mycket i lön, oavsett var vi bor.

Nya arbetsgrupper

Vid förra avtalstecknandet tillsattes en arbetsgrupp för att se över arbetsmiljöfrågor och den nya tekniken med digitalisering och automatisering, som påverkar taxibranschen i hög grad. Något resultat nåddes aldrig. Nu enades parterna om att tillsätta en arbetsgrupp som ska titta på pensionsinsättningar och ytterligare en som ska se över arbetsmiljö och automatisering, liksom vilka arbetsuppgifter som ryms inom telefonisternas avtal.

När det gäller förhandlingarna om Hyrverk, som omfattar limousinförare, så har de pausats för tillfället, berättar Anna Erixon.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”Sänkta dieselpriser hindrar övergång till biodrivmedel”

Klimat. HVO100 är ett förnybart alternativ till diesel och spelar en viktig roll när det gäller att öka användningen av förnybara drivmedel, minska utsläppen och nå upp till Sveriges klimatmål. Men regeringens sänkning av priserna på diesel och bensin hindrar övergången till gröna drivmedel.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrera nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svenska Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.