Konflikt i bevakningsbranschen

Transport: ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

Bevakning. På onsdag i nästa vecka kan konflikten mellan Transport och Säkerhetsföretagen bryta ut. Avarn Security planerar att kartlägga vilka personer utan facklig anslutning som ska delta i konflikten. "En oacceptabel kartläggning av vilka som är med i facket", säger Transports ombudsman och förhandlare Magnus Thelander.

Enligt ett meddelande på Avarn Securitys intranät planerar företaget att nästa vecka gå ut med en förfrågan om vilka som planerar att delta i Transports stridsåtgärder. Till att börja handlar stridsåtgärderna om nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertids- och mertidsblockad. Det omfattar alla anställda på alla företag som är medlemmar i Säkerhetsföretagen.

I meddelandet förklarar Avarn Security att bolaget planerar att utföra sina uppdrag så långt som möjligt och att icke-medlemmar har ”neutralitetsrätt” och möjlighet att inte bryta mot konflikten. Men för att göra det måste den som inte är med i facket fylla i en tjänstledighetsblankett.

Magnus Thelander är central ombudsman för Svenska Transportarbetareförbundet och sitter med i förhandlingarna om Bevakningsavtalet.

– Det här är en indirekt kartläggning av vem som är med i facket. Lyckas man kartlägga vilka som inte är medlemmar i Transport vet arbetsgivaren också om vilka som är medlemmar, och det är helt oacceptabelt, säger Thelander.

Vad är din uppmaning till den som får frågan?

Magnus Thelander
Magnus Thelander. Foto: Jan Lindkvist

– Min uppmaning är att stoppa blanketten i papperskorgen.

Har du någon annan uppmaning inför konflikten till personer som inte är med i Transport?

– Ja, det är såklart att de ska gå med i facket och vara solidariska med sina arbetskamrater. Det är jobbigt att gå ut i stridsåtgärder men ibland måste man slåss för att få bättre rättigheter. Om vi får till ett bra avtal kommer alla anställda att få skörda frukterna av det.

När måste man ha gått med för att få konfliktersättning om det blir strejk?

– Senast den 30 juni.

Om arbetsgivarna lyckas väl med att kartlägga vilka som är medlemmar i facket, kommer ni att ta till motåtgärder då?

– Den vanligaste motåtgärden är att titta på möjligheter att utöka eller komplettera de varsel som redan ligger. Vi får återkomma till det.

– När det gäller att kartlägga personuppgifter som omfattas av GDPR är det en rätt som tillkommer individen. Om en individ uppfattar att arbetsgivaren kartlagt mitt fackliga medlemskap kan vi göra en bedömning av om det finns möjlighet att driva tvisten å medlemmens vägnar, säger Magnus Thelander.

Avarn Security avböjer kommentar.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mimi:
    26 juni, 2023

    Nu har samma uppmaning kommit på sms också men jag förstår inte varför. Strejken har inte börjat än- det är ett varsel som ligger. Förstår att AG vill planera men de måste ju inse att vi bestämmer oss i sista stund. Och sen har jag inte hittat nåt som säger att de kan kräva in detta redan nu. Eller ens överhuvudtaget.
    Fackmedlem eller inte, är inget man ska behöva svara på och om man väljer att strejka och måste meddela så görs väl det i sista stund.

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tecknat avtal på gott och ont

Taxi. Reaktionerna är blandade. Vissa väsentliga krav har lyfts in i det nya taxiavtal som tecknades på onsdagen, framhåller de Transportarbetaren talat med. Andra uttrycker besvikelse över att strejken är avblåst.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.