Close
Filip Rydolw är ordförande i Arlandaklubben som organiserar all säkerhetspersonal på flygplatsen.
Close
Konflikt i bevakningsbranschen

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

Bevakning. – Stämningen är god. Vi är villiga att kämpa för vår rätt att få en lön som går att leva på. Så säger Filip Rydolw, ordförande i Arlandaklubben som organiserar all säkerhetspersonal på flygplatsen, efter Transports varsel om konflikt.

– Vi i klubbstyrelsen har fått en del frågor och funderingar. Men vi känner ändå att folk är hyfsat informerade och medvetna om vad konfliktvarslet och en eventuellt kommande strejk innebär. Vi har informerat och uppdaterat folk löpande, säger Filip Rydolw vid lunchtid. Varslen handlar om både flygplatskontrollandet och säkerhetsvakter på Arlanda.

Han sitter själv med i avtalsdelegationen som träffat arbetsgivarparten Almega.

– Det är tråkigt att vi inte kan komma överens med motparten, men det är som det är. Det verkar inte ens som om arbetsgivarna vill förhandla. Fruktansvärt egentligen.

Behöver Transport lägga varsel om konflikt?

– Ja, till 100 procent eftersom vi stod så långt ifrån varandra vid förhandlingsbordet. Vi anser att våra krav är rimliga medan Almega vill ha motsatsen. De uttrycker att hela vår yrkeskår är meningslös och upprepar ”märket”. Men titta på polisen. I deras förhandlingar fanns det pengar utöver märket.

Under dagen ska Arlandaklubben hålla en gemensam information för alla Transports förtroendevalda på flygplatsen, så att de kan föra budskapet vidare. Att samla alla medlemmar vid ett tillfälle är svårt eftersom arbetsplatsen är stor och flygplatskontrollanterna arbetar i olika skift.

– Min känsla är att vi är eniga, att folk är taggade och villiga att kämpa för de krav Transport ställer, säger Filip Rydolw.

En av Transportarbetarens krönikörer anser att vi strejkar för lite i Sverige. Håller du med?

– Ja, det kan jag nog hålla med om. För vår del är vi i alla fall beredda att ta en konflikt.

Har du träffat på medlemmar som inte vill strejka?

– Jo, då blir det en diplomatisk övning i att förklara varför vi varslar och i slutändan förstår de flesta grejen, varför vi gör så här.

Hur tror du att resenärer och annan personal på Arlanda, som kan komma att beröras, reagerar om strejken bryter ut nu i semestertid?

– De kanske inte blir så glada, men vi måste stå upp för våra rättigheter. På ett sätt är det en olycklig tidpunkt, men på ett annat sätt blir konfliktåtgärderna mer kännbara, säger Filip Rydolw.

Flyget drabbades hårt under pandemin och nu tar ni till varsel?

– Jo, det är sant. Just när det börjat stabilisera sig inom branschen så löper vårt kollektivavtal ut… Men som sagt vi är taggade att kämpa för högre löner och bättre villkor.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Transportarbetarens logga

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.