Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Transportavtalet

Chaufförer och terminalarbetare som går på transportavtalet har i grunden rätt till betald ledighet i midsommarhelgen. Men vissa måste jobba för att få landet att funka. De som gör det tjänar så här mycket extra.

Lastbilschaufförer

Midsommarafton och midsommardagen ska vara lediga dagar för tillsvidareanställda och de flesta visstidsanställda.

Men måste du jobba så räknas det som övertid. Du ska alltså få din vanliga månadslön och utöver det ska du ha en timlön på mellan 173,35 och 179,05 kronor och ett övertidstillägg på 50 procent.

Därutöver tillkommer ob-ersättning. Mellan 00.00 och 06.00 är det enkelt ob på 36,40 kronor i timmen och därefter mellan 12.00 och 24.00 är det kvalificerat ob-tillägg på 72,81 kronor.

Dessutom tillkommer premiekompensation för varje arbetad timme.

Terminalarbetare

Midsommarafton och midsommardagen ska vara lediga dagar för tillsvidareanställda och de flesta visstidsanställda.

Men måste du jobba så räknas det som övertid. Du har därför rätt till timlön på mellan 168,24 och 176,11 kronor i timmen och övertidstillägg på 100 procent av din timlön. Du får dessutom enkelt ob-tillägg mellan 00.00 och 06.00 på 35,33 och därefter kvalificerat ob-tillägg på 60,57 kronor i timmen från 06.00 på midsommarafton till och med 24.00 vid midsommardagens slut. Till det tillkommer premiekompensation för varje avlönad timme.

Taxiförare

Taxiförare får antingen månads- eller provisionslön.

Den som har provisionslön får i regel samma procent på inkört belopp, oavsett vilken dag han eller hon jobbar.

Taxiförare som har månadslön kan få övertid vid storhelger, men det beror på hur schemat är upplagt. Däremot ska man ha ob. Mellan 06.00 och 19.00 på midsommarafton och midsommardagen har man 30,50 kronor i timmen i ob-ersättning. Mellan 19.00 och 06.00 får man kvalificerat ob på 50,99 kronor i timmen.

Bevakningsanställda

Som bevakningsanställd finns helgdagarna medräknade i normalarbetstiden. Man jobbar i snitt 38,25 timmar i veckan eller 165,65 timmar i månaden. Så den som jobbar under storhelg kan inte räkna med övertidsersättning. Däremot får man från och med 06.00 på midsommarafton ett förhöjt ob på 165,65 kronor i timmen fram till och med 06.00 på midsommardagsmorgonen.

Mellan 06.00 på midsommardagen till och med 06.00 dagen därpå får man ob-ersättning på 73,92 i timmen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Johan Larsson:
    22 juni, 2024

    Finns inget som heter"måste jobba övertid". Arbetsgivaren kan beordra, men det blir svårt då denne just i detta fall, har haft gott om tid på sig förstå när det kommer att vara midsommar.

Lästips:

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.