Close
Om konflikten bryter ut kommer Transport att finnas vid arbetsplatserna med konfliktväst på.
Close
Konflikt i bevakningsbranschen

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

Bevakning. Enda utvägen och nödvändigt. Det är några reaktioner i bevakningsbranschen på Transports varsel.

Ronny Lind är ordförande för Securitasklubben i Stockholm. Han beklagar varslet om stridsåtgärder.

– Det är tråkigt att det behövs, men det är ett nödvändigt ont.

Ronny Lind har suttit med i Transports förhandlingsdelegation för nytt bevakningsavtal. Han upplevde att arbetsgivarparten, Säkerhetsföretagen, var låst i sina ställningstaganden.

– Diskussionsutrymmet blev oerhört snålt. Att de har en annan uppfattning, att de kom med en rad förslag, är en självklarhet. Vi är ju olika parter i målet.

Frågan om löneutvecklingen inom bevakningsbranschen är central, enligt Ronny Lind. Det är också en av de frågor som Transports förhandlare drivit och fortsätter att ha som krav för ett nytt bevaknings- och säkerhetsavtal.

– Vi måste få möjlighet till någon form av löneutveckling i branschen. Kompetens och erfarenhet ska vara värt något. I dag spelar det ingen roll om du har jobbat 5 eller 15 år. Enda möjligheten till löneutveckling är när man byter yrke, som när man går från väktare till skyddsvakt, säger Lind.

Securitasklubbens ordförande framhåller också att en möjlighet till lönekarriär är något som gynnar arbetsgivare inom bevakningsbranschen. Det skulle göra bevakningsyrkena mer attraktiva och locka fler, men även få folk att stanna kvar – något som även arbetsgivaren medgett är ett problem i dag.

– Att erfarenhet ska premieras är det som de flesta medlemmar tar upp. Jag tror också att det finns en förståelse ute hos bevakningsföretagen, bland cheferna, för saken. Många har ju själva varit väktare och vet hur det är. Men det är Almega som äger avtalet, säger Ronny Lind.

Avarn Security

Jörgen Öhman
Jörgen Öhman. Foto: Privat

Jörgen Öhman är tillförordnad ordförande för Avarnklubben i Stockholm. Liksom Jonny Lind ser han Transports varsel som nödvändigt.

– Jag satt ju inte med i delegationen, men av det jag fått till mig fanns ingen förhandlingsvilja från Säkerhetsföretagen och Almega, säger Jörgen Öhman.

– Arbetsgivaren vill ju på flera sätt uppnå samma som vi, att kunna få fler till branschen och att behålla dem som jobbar inom bevakning. Men någon vilja till förändring av villkoren för att göra det möjligt fanns inte hos arbetsgivaren.

Jörgen Öhman pekar särskilt på ett par sådana förändringar, som Transport drivit i förhandlingarna för nytt kollektivavtal:

– Det är skamligt låga ingångslöner i dag. Och till skillnad från till exempel byggnadsbranschens lärlingslöner handlar det ju inte om låg avlöning under en period med handledning. Det är bara låg lön.

Också lönetrappa, för att behålla kompetens inom bevakningsbranschen, är något som Jörgen Öhman ser som väsentligt.

– Det måste löna sig att jobba kvar i branschen. Att få in någon med lång arbetslivserfarenhet från andra håll är i dag omöjligt, bevakningsbranschen betalar för dåligt, säger han.

– Det är inga avancerade saker Transport föreslagit, som jag ser det. Men det handlar om en morot för att stanna eller att göra det mer attraktivt att söka sig till branschen. Vi vill uppnå samma saker som arbetsgivaren men med goda villkor och bra avtal.

Ringhals kärnkraftverk

Transports strejkvarsel togs först emot med förvåning bland Avarns skyddsvakter på Ringhals.

–  Många kollegor är chockade över att det blir strejk. Men de är taggade och positivt överraskade, säger en skyddsvakt som vill vara anonym på grund av det känsliga säkerhetsläget i omvärlden.

Skyddsvakten berättar att kollegor och personal som jobbar på Ringhals anser att det är rätt att gå i konflikt för högre löner. Men många undrar fortfarande om det är tillåtet att gå ut i strejk som skyddsvakt på ett kärnkraftverk.

Vakten vi intervjuar säger att kollegorna vill ha bättre betalt för erfarenhet och kompetenser.

– Jag har kollegor som jobbat 15–20 år och tjänar lika mycket som en nyanställd. Erfarna skyddsvakter har kompetenser som sträcker sig från lokalkännedom till utbildning för att hantera vapen.

Arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen anser att Transport kräver mer för er än för alla andra. Hur ser du på det argumentet?

– Vi har legat efter länge och jobbet kräver mer nu när samhället blir hårdare. När terroristen körde på Drottninggatan var det väktare och ordningsvakter som var först på plats. Vi ska vara lagens förlängda arm och måste få betalt för det.

Förutom tillägg för erfarenhet vill Transport att arbetsgivarna ska ha längre framförhållning vid schemaläggning. Som det är i dag behöver arbetsgivaren lämna schema fem dagar innan det börjar gälla. D

– Som det är nu ställer det främst till det för kollegor som är ensamstående eller som lever med någon som jobbar skift. Den som har barn behöver bättre framförhållning än så. Förskolan vill veta minst en vecka innan ändringar så att de kan se till att det finns personal på plats.

Landvetters flygplats

Therese Svenningsson är flygplatskontrollant och vice ordförande i Securitas Transportklubb på Landvetters flygplats i Göteborg.

Therése Svenningsson, flygplatskontrollant. Foto: Privat

– Jättebra att Transport varslar om konfliktåtgärder. Det är dags att det händer någonting, men i och för sig tråkigt att det ska behövas, säger hon.

Ingångslönerna behöver höjas, betonar Therese Svenningsson.

– Nu sitter vi med olika kompetenser, men har alla samma lön. Och vi får våra scheman bara fem dagar innan de börjar gälla. Det gör det jättesvårt att planera sitt liv. Jag får alltid sitta och ringa runt och ändra inplanerade saker, när schemat väl kommer. Så jag hoppas innerligt att det blir något av det här varslet.

Therese Svenningsson lyfter fram missnöjet med hur arbetsgivaren använder sig av mertidstimmar. Det innebär att många anställda på Landvetters flygplats får ett arbetstidsmått på 80 procent.

– Många vill gå upp till 100 procents tjänst, men får i stället 20 procents mertid inplanerad, utan att ha bett om det. Då vore det läge att erbjuda 100 procents tjänstgöring i stället, säger hon.

Hur är stridsviljan bland säkerhetspersonalen på Landvetter?

– Den är nog på topp. Vi är ganska trötta på hur vi har det nu och vill gärna se förändringar.

Alla krav Transport framfört vid möten med arbetsgivaren Almega är viktiga, menar Therese Svenningsson.

– Men med tanke på inflationen, som känns av i allas plånböcker, är lönen ett snäpp viktigare. Vi behöver högre löner och bli premierade för det vi kan. Lönen är en morot och gör jobbet mer attraktivt.

För anställda vid flygplatser med udda arbetstider blir ofta bil det enda alternativet att ta sig till jobbet, påpekar Therese Svenningsson.

– Och det är dyrt.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mimi:
  26 juni, 2023

  Intressant läsa hur Landvetter har det. Jobbar själv som flygplatskontrollant på Arlanda. Vi får också schemat väldigt sent, ibland 5 dagar innan. Sen är de flesta av oss också anställda på 50 el 70%, inte så många heltidare. Och vi på 50 och 70% får ju dagligen sms om förlängningar el extrapass sk mertid ( dvs vanlig timlön) om man tackar ja. Vi får heller ingen förskjutning av arbetstid om man ändrar samma dag tex.
  Jag tycker iochförsig ingångslön och grundlön är helt okej men erfarenhet måste premieras och vi måste ha nån form av löneutveckling. Vi har ju tariff lön så det ökas ju med några kronor/år.
  Ob är dock skrämmande dålig med tanke på de arbetstider vi har- morgonpassen börjar mellan 03.00-05.00 och de allra flesta vid 3.50.

 2. Mimi:
  26 juni, 2023

  svar till tekah: visst finns det ett fåtal som är lata och omotiverade men det spelar ju ingen roll om du är ansvarstagande motiverad serviceinriktad och gör ett bra jobb. Både den bra och den dåliga hamnar på samma löneskala då vi har tarifflöner.
  Och oavsett om du är 20 och har lite erfarenhet eller 45 + och har mycket erfarenhet så hamnar du på samma ingångslön. Inte så rättvist och sen har vi inga lönesamtal ( den höjs ungefär lika mkt eller rättare sagt lite varje år).

 3. Tekah:
  17 juni, 2023

  Gå ut i strejk för ingångslöner? Dummaste jag hört. Erfarenhet kan jag väl köpa att man ska få lite för men sett till hur lata och omotiverade många inom branschen är förstår jag att man är motvillig att ge mer betalt bara för att folk inte lyckas komma från yrket

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.