Flygkaos på Arlanda 2022. Foto: John Antonsson
Konflikt i bevakningsbranschen

Transport varslar om strejk på flygplatser

Bevakning. Facket kräver högre ingångslöner och bättre löneutveckling. Transport har varslat om strejk på Ringhals kärnkraftverk och Sveriges tre största flygplatser.

Den 15 juni lämnade Transport över en slutlig uppsägning av bevakningsavtalet till motparten Säkerhetsföretagen, som är ett medlemsförbund i Almega. Samtidigt la man ett konfliktvarsel som träder i kraft den 28 juni och berör cirka 160 företag och 20 000 anställda varav ungefär 5 000 behovsanställda.

Svenska Transportarbetareförbundet upplever att motparten Säkerhetsföretagen inte ens försöker förhandla och ser ingen annan utväg än att varsla om konfliktåtgärder för att få motparten till förhandlingsbordet. Samtidigt som Transport den 15 juni lämnade över en slutgiltig uppsägning av bevakningsavtalet la man ett varsel om stridsåtgärder. Transports tre förhandlingskrav är;

  • Högre ingångslön. Den ligger i dag på 23 090 kronor i månaden.
  • Erfarenhet och kompetenstillägg genom ändrat lönesystem. Det måste premieras.
  • Bättre förutsägbarhet i schemaläggningen. Fem dagar ska bli 14 dagar. Precis som det står i Arbetstidslagen.

– Till slut tröttnar man på den ickekreativa hållningen. Jag upplever att de vill att vi varslar och då gör vi det. Ingenting kan bli sämre av att vi får in en medlare i det här, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth tycker ändå att parterna delar problembilden för branschen.

– Det är svårt att rekrytera till och att behålla folk i bevakningsbranschen. Ingångslönen är skamligt låg. Och för att kunna rekrytera måste många företag löneklassa in nyanställda på en högre lön. Den låga ingångslönen innebär att jobben inte blir attraktiva. Och utöver det finns ingen löneutveckling som är baserad på erfarenhet och kompetens. Det gör i sin tur att det är svårt att behålla folk i branschen. Om det är vi överens.

Er lösning är bland annat fler steg i lönestegen för att råda bot på problematiken med den nästintill obefintliga löneutvecklingen under arbetslivet. Vad har ni fått för svar från motparten Säkerhetsföretagen?

– Säkerhetsföretagen vill inte införa lön baserad bara på erfarenhet utan deras svar är godtyckligt satta individuella löner. Och det är oklart hur tillägg ska betalas. Deras lösning är individuella löner och pottfördelning lokalt. Det tror inte vi på, för det kommer att innebära att några få kommer att få det bättre och i längden hämmar det löneutvecklingen för kollektivet.

Det finns medlemmar som är besvikna på att det inte blev någon konflikt på deras avtalsområde. Hur mycket sämre är motpartens bud här, jämfört med de avtal som ni tecknade utan konflikt?

– Jag upplever att vi inte ens har konkreta förhandlingar. Till skillnad från Transportföretagen, som ser sina anställda som tillgångar, så har vi här en arbetsgivarorganisation som inte ser sina anställda som resurser. Som bara ger skitingångslöner, inte premierar yrkeserfarenhet, inte vill höja statusen på branschen. I praktiken har de bara fyra uttryck på repertoaren; nej, märket, avräkning och individuella löner.

Varför säger ni inte vad ni vill ha i pengar då pengar verkar vara lösningen?

– Vi kommer inte ens i gång med förhandlandet. Då går det inte att prata pengar. Ingen ska säga att vi är omöjliga. Vi har löst många bra avtal men här är det bara tok rakt igenom.

Hur ska medlemmarna förstå vad konflikten handlar om när ni inte har prissatt era krav?

– Jag tror att medlemmarna mycket väl vet vad vi kämpar för. Vi vill få till respektabla villkor för kåren.

Det här kommer i semestertider på arbetsplatser som varit under stor press under bland annat pandemin. Hur skyddar ni medlemmarna från arga resenärer?

– Det är arbetsgivaren som tvingar oss till de här åtgärderna. Det är ingenting vi vill göra. Säkerhetsföretagen tvingar oss att agera. Och jag upplever att det finns en stor kampvilja bland våra medlemmar i branschen.

Ni lägger varslet i semestertider, är det för att det ska bli extra kännbart?

– Det beror på att avtalet löper ut nu. Det är inget vi bestämt ensidigt. Och man kan inte vidta åtgärder innan avtalet löpt ut.

Om ni inte får allmänheten med er, hur ska ni vinna detta då? Resenärerna har nog sett fram emot sina resor så här efter pandemin.

– Det primära i en konflikt kan inte vara att få allmänheten med sig. Det är att företräda våra medlemmar. Kommer allmänheten i kläm så är det bara att beklaga, men det måste Säkerhetsföretagen ta ansvar för.

Är det inte vanskligt att ta ut Ringhals kärnkraftverk med det rådande omvärldsläget, krig i Ukraina bland annat? Är inte det samhällsviktig verksamhet?

– Det är de medlemsgrupper vi har. Våra medlemmar jobbar med viktiga samhällsfunktioner och borde avlönas och respekteras utifrån detta. Det är upprörande att de tjänar så här lite när de har så stort ansvar.

Upplever du att ni har stöd från LO? Och upplever du att Säkerhetsföretagens linje har stöd internt i Svenskt Näringsliv?

– LO är informerade. Vi är inte med i LO-samordningen så vi har inget formella stöd från LO, men jag upplever ändå en stor förståelse från dem. Och att de ser att våra krav inte är orimliga. Frågan om var Svenskt Näringsliv står i det här får ställas till dem. Men de borde ha noterat att det är mest trassel just hos Almega.

Vad ska Säkerhetsföretagen ge er för att ni ska kunna teckna ett nytt kollektivavtal?

– En rejäl höjning av ingångslönen. Och möjlighet till en lönekarriär. Och slutligen 14 dagars varsel för schemaläggning. Vi håller på så länge vi behöver.

Finns det en risk att arbetsgivaren svarar med en lockout?

– Risk eller möjlighet finns alltid. Enklast vore om Säkerhetsföretagen kom till förhandlingsbordet och faktiskt förhandlande. Men jag är inte arbetsgivarpart så jag vet inte hur de tänker, säger Tommy Wreeth.

 

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mimi:
    24 juni, 2023

    En del tycker vi har bra ingångslön, jo kanske men det ska tilläggas att vi har tarifflöner- det spelar ingen roll om du är 20 och har lite erfarenhet eller om du tex är 45 och lång erfarenhet- du börjar på nybörjarlön ändå. Och nej de flesta har inte B och C lön, B lön får du efter ett antal år och sen står du i princip still där ( förutom en pyttehöjning årligen). För C lön måste du bli arbetsledare eller skyddsvakt vad jag vet...
    Personligen tycker jag grundlönen är okej men OB är skamligt låg precis som löneutvecklingen. Och att schemat kommer 5 dar innan....
    Så ja jag förstår absolut att det gått så långt som till varsel. Vet inte hur Securitas schema på Landvetter ser ut tex men på Arlanda är merparten av flygplatskontrollanterna anställd på 70 % ( finns 50 och 100% också)

  2. Micke:
    16 juni, 2023

    Varför lägga så stort krut på ingångslönerna? Är 23 000 en dålig lön för en nybliven väktare? Nej... Och om det skulle var ingångslönen som gör det svårt för arbetsgivaren att behålla och rekrytera, då kan ju arbetsgivaren sätta den anställda i en annan lönegrupp direkt.

  3. Adam:
    15 juni, 2023

    Strejk för att höja ingångslönerna och få ut schemat lite tidigare? Är det inte lite för undermåliga krav att gå ut på strejk för? Hade varit vettigare att strejka för att höja OB:n rejält.

    Det kan inte vara särskilt många som har ingångslön? Den stora majoriteten har B eller C lön. Tycker fokuset ligger fel. Ska jag gissa, så gissar jag på att vi får lägre löne-höjning än märket men att man lyckas höja sommararbetarnas ingångslöner.

    Och därför kommer varsel om konflikten ha varit lyckad..... hah. Jag blir gärna motbevisad men känner noll förtroende efter Corona avtalet. Vi fick vänta flera månader på lönehöjningen, och när den kom så var den rekordlåg samt att vi inte fick någon kompensation för väntetiden. Lägg till att säkerhetsbolagen samtidigt gjorde rekordvinster på börsen.

Lästips:

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.