Flygkaos på Arlanda 2022. Foto: John Antonsson
Konflikt i bevakningsbranschen

Transport varslar om strejk på flygplatser

Bevakning. Facket kräver högre ingångslöner och bättre löneutveckling. Transport har varslat om strejk på Ringhals kärnkraftverk och Sveriges tre största flygplatser.

Den 15 juni lämnade Transport över en slutlig uppsägning av bevakningsavtalet till motparten Säkerhetsföretagen, som är ett medlemsförbund i Almega. Samtidigt la man ett konfliktvarsel som träder i kraft den 28 juni och berör cirka 160 företag och 20 000 anställda varav ungefär 5 000 behovsanställda.

Svenska Transportarbetareförbundet upplever att motparten Säkerhetsföretagen inte ens försöker förhandla och ser ingen annan utväg än att varsla om konfliktåtgärder för att få motparten till förhandlingsbordet. Samtidigt som Transport den 15 juni lämnade över en slutgiltig uppsägning av bevakningsavtalet la man ett varsel om stridsåtgärder. Transports tre förhandlingskrav är;

 • Högre ingångslön. Den ligger i dag på 23 090 kronor i månaden.
 • Erfarenhet och kompetenstillägg genom ändrat lönesystem. Det måste premieras.
 • Bättre förutsägbarhet i schemaläggningen. Fem dagar ska bli 14 dagar. Precis som det står i Arbetstidslagen.

– Till slut tröttnar man på den ickekreativa hållningen. Jag upplever att de vill att vi varslar och då gör vi det. Ingenting kan bli sämre av att vi får in en medlare i det här, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

Transports förbundsordförande Tommy Wreeth tycker ändå att parterna delar problembilden för branschen.

– Det är svårt att rekrytera till och att behålla folk i bevakningsbranschen. Ingångslönen är skamligt låg. Och för att kunna rekrytera måste många företag löneklassa in nyanställda på en högre lön. Den låga ingångslönen innebär att jobben inte blir attraktiva. Och utöver det finns ingen löneutveckling som är baserad på erfarenhet och kompetens. Det gör i sin tur att det är svårt att behålla folk i branschen. Om det är vi överens.

Er lösning är bland annat fler steg i lönestegen för att råda bot på problematiken med den nästintill obefintliga löneutvecklingen under arbetslivet. Vad har ni fått för svar från motparten Säkerhetsföretagen?

– Säkerhetsföretagen vill inte införa lön baserad bara på erfarenhet utan deras svar är godtyckligt satta individuella löner. Och det är oklart hur tillägg ska betalas. Deras lösning är individuella löner och pottfördelning lokalt. Det tror inte vi på, för det kommer att innebära att några få kommer att få det bättre och i längden hämmar det löneutvecklingen för kollektivet.

Det finns medlemmar som är besvikna på att det inte blev någon konflikt på deras avtalsområde. Hur mycket sämre är motpartens bud här, jämfört med de avtal som ni tecknade utan konflikt?

– Jag upplever att vi inte ens har konkreta förhandlingar. Till skillnad från Transportföretagen, som ser sina anställda som tillgångar, så har vi här en arbetsgivarorganisation som inte ser sina anställda som resurser. Som bara ger skitingångslöner, inte premierar yrkeserfarenhet, inte vill höja statusen på branschen. I praktiken har de bara fyra uttryck på repertoaren; nej, märket, avräkning och individuella löner.

Varför säger ni inte vad ni vill ha i pengar då pengar verkar vara lösningen?

– Vi kommer inte ens i gång med förhandlandet. Då går det inte att prata pengar. Ingen ska säga att vi är omöjliga. Vi har löst många bra avtal men här är det bara tok rakt igenom.

Hur ska medlemmarna förstå vad konflikten handlar om när ni inte har prissatt era krav?

– Jag tror att medlemmarna mycket väl vet vad vi kämpar för. Vi vill få till respektabla villkor för kåren.

Det här kommer i semestertider på arbetsplatser som varit under stor press under bland annat pandemin. Hur skyddar ni medlemmarna från arga resenärer?

– Det är arbetsgivaren som tvingar oss till de här åtgärderna. Det är ingenting vi vill göra. Säkerhetsföretagen tvingar oss att agera. Och jag upplever att det finns en stor kampvilja bland våra medlemmar i branschen.

Ni lägger varslet i semestertider, är det för att det ska bli extra kännbart?

– Det beror på att avtalet löper ut nu. Det är inget vi bestämt ensidigt. Och man kan inte vidta åtgärder innan avtalet löpt ut.

Om ni inte får allmänheten med er, hur ska ni vinna detta då? Resenärerna har nog sett fram emot sina resor så här efter pandemin.

– Det primära i en konflikt kan inte vara att få allmänheten med sig. Det är att företräda våra medlemmar. Kommer allmänheten i kläm så är det bara att beklaga, men det måste Säkerhetsföretagen ta ansvar för.

Är det inte vanskligt att ta ut Ringhals kärnkraftverk med det rådande omvärldsläget, krig i Ukraina bland annat? Är inte det samhällsviktig verksamhet?

– Det är de medlemsgrupper vi har. Våra medlemmar jobbar med viktiga samhällsfunktioner och borde avlönas och respekteras utifrån detta. Det är upprörande att de tjänar så här lite när de har så stort ansvar.

Upplever du att ni har stöd från LO? Och upplever du att Säkerhetsföretagens linje har stöd internt i Svenskt Näringsliv?

– LO är informerade. Vi är inte med i LO-samordningen så vi har inget formella stöd från LO, men jag upplever ändå en stor förståelse från dem. Och att de ser att våra krav inte är orimliga. Frågan om var Svenskt Näringsliv står i det här får ställas till dem. Men de borde ha noterat att det är mest trassel just hos Almega.

Vad ska Säkerhetsföretagen ge er för att ni ska kunna teckna ett nytt kollektivavtal?

– En rejäl höjning av ingångslönen. Och möjlighet till en lönekarriär. Och slutligen 14 dagars varsel för schemaläggning. Vi håller på så länge vi behöver.

Finns det en risk att arbetsgivaren svarar med en lockout?

– Risk eller möjlighet finns alltid. Enklast vore om Säkerhetsföretagen kom till förhandlingsbordet och faktiskt förhandlande. Men jag är inte arbetsgivarpart så jag vet inte hur de tänker, säger Tommy Wreeth.

 

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mimi:
  24 juni, 2023

  En del tycker vi har bra ingångslön, jo kanske men det ska tilläggas att vi har tarifflöner- det spelar ingen roll om du är 20 och har lite erfarenhet eller om du tex är 45 och lång erfarenhet- du börjar på nybörjarlön ändå. Och nej de flesta har inte B och C lön, B lön får du efter ett antal år och sen står du i princip still där ( förutom en pyttehöjning årligen). För C lön måste du bli arbetsledare eller skyddsvakt vad jag vet...
  Personligen tycker jag grundlönen är okej men OB är skamligt låg precis som löneutvecklingen. Och att schemat kommer 5 dar innan....
  Så ja jag förstår absolut att det gått så långt som till varsel. Vet inte hur Securitas schema på Landvetter ser ut tex men på Arlanda är merparten av flygplatskontrollanterna anställd på 70 % ( finns 50 och 100% också)

 2. Micke:
  16 juni, 2023

  Varför lägga så stort krut på ingångslönerna? Är 23 000 en dålig lön för en nybliven väktare? Nej... Och om det skulle var ingångslönen som gör det svårt för arbetsgivaren att behålla och rekrytera, då kan ju arbetsgivaren sätta den anställda i en annan lönegrupp direkt.

 3. Adam:
  15 juni, 2023

  Strejk för att höja ingångslönerna och få ut schemat lite tidigare? Är det inte lite för undermåliga krav att gå ut på strejk för? Hade varit vettigare att strejka för att höja OB:n rejält.

  Det kan inte vara särskilt många som har ingångslön? Den stora majoriteten har B eller C lön. Tycker fokuset ligger fel. Ska jag gissa, så gissar jag på att vi får lägre löne-höjning än märket men att man lyckas höja sommararbetarnas ingångslöner.

  Och därför kommer varsel om konflikten ha varit lyckad..... hah. Jag blir gärna motbevisad men känner noll förtroende efter Corona avtalet. Vi fick vänta flera månader på lönehöjningen, och när den kom så var den rekordlåg samt att vi inte fick någon kompensation för väntetiden. Lägg till att säkerhetsbolagen samtidigt gjorde rekordvinster på börsen.

Lästips:

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

1945 invigdes Riksväg 6, ”Rikssexan” i folkmun, och 1962 bytte vägen namn till E3:an. Först 1992 blev det E20. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport: Bra att rusta – men inte tillräckligt

Infrastruktur. Transport välkomnar Trafikverkets fokus på att långsiktigt effektivisera och modernisera eftersatt vägunderhåll. Men i sitt remissvar lyfter förbundet också att de planerade satsningarna som föreslås inte är tillräckliga.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrerat nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svensk Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.