Konflikt i bevakningsbranschen

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

Bevakning. Säkerhetsföretagen beklagar Transports varsel och betonar vikten av ansvarstagande – arbetsgivarparten hade gärna fortsatt förhandlingarna för nytt bevakningsavtal.

– Det är mycket tråkigt att Transport väljer att varsla om konflikt. I ett läge med en orolig omvärld och en hög inflation är det extra viktigt att parterna är ansvarstagande. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna, säger Säkerhetsföretagens förhandlingschef Adam Dobbertin.

Adam Dobbertin, förhandlingschef för Säkerhetsföretagen. Pressbild
Adam Dobbertin, förhandlingschef för Säkerhetsföretagen. Pressbild

Säkerhetsföretagen är en av förbunden under arbetsgivarorganisationen Almegas paraply. De mottog Transports konfliktvarsel på torsdagsmorgonen.

Arbetsgivarsidan ska analysera varslet mer noggrant innan de kommenterar det mer ingående. Men i ett utskick heter det att ”Transport har tidigare kommunicerat att de inte ställer sig bakom det så kallade märket, vilket är normerande på svensk arbetsmarknad.”

Det stämmer. Transportarbetareförbundet har varit tydliga med sina egna krav i årets avtalsrörelse. Enligt Transports förbundsordförande, Tommy Wreeth, har ett problem i förhandlingarna för nytt bevakningsavtal varit just Säkerhetsföretagens låsning vid märket.

Parterna har mötts i förhandlingarna i två omgångar, den första i april, med två dagars överläggningar åt gången. Enligt Wreeth har Säkerhetsföretagens förhandlare i huvudsak sagt ”nej”, ”märket” och (ibland) ”avstämning”.

Från Säkerhetsföretagens sida framhåller förhandlarna vikten av att inte bryta med märket; modellen för lönesättning som råder i Sverige. Adam Dobbertin, som lett förhandlingarna, kommenterar:

– Vad det handlar om är att Transport vill ha mer än alla andra på svensk arbetsmarknad. Det är både oansvarig och beklagligt.

Dobbertin betonar också att arbetsgivarsidan försökt leverera lösningar:

– Under förhandlingarna har vi lagt en rad förslag för att möta Transports krav. Men vi håller oss till den svenska modellen och tecknar avtal där allt ryms inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans.

Säkerhetsföretagen hoppas dock fortfarande på att det ska gå att komma fram till en lösning och att de varslade stridsåtgärderna aldrig behöver träda i kraft.

– Vår förhoppning är att vi nu under medling kan nå en överenskommelse innan konflikten bryter ut, säger Adam Dobbertin.

Stridsåtgärderna träder annars i kraft den 28 juni klockan 00.00.

Hos Säkerhetsföretagen Almega har arbetet inletts med att analysera effekterna av en eventuellt utbruten konflikt samtidigt som arbetet för ett nytt kollektivavtal för bevakningsbranschen fortsätter.

Läs mer om konflikten

2023-06-01

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Magnus Thelander är central ombudsman på Transport.

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Förhandlingarna om nya flygavtal har startat

Avtal 2023. Transport och Transportföretagen Flyg har inlett sina förhandlingar om tre kollektivavtal. Facket satsar mest krut på pengar.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.