Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.
Close
Förhandlingarna strandade på onsdagen för nytt avtal för bevakningspersonal, Transports näst största medlemsgrupp. Arkivbild.
Close
Avtal 2023

Förhandlingar för bevakningsavtal strandade

Bevakning. (UPPDATERAD) På onsdagskvällen avbröts förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal för anställda inom bevakningsbranschen. ”Vi tittar nu på alternativ för hur vi ska gå vidare” säger Transports förbundsordförande och förhandlingschef Tommy Wreeth.

Bevaknings- och säkerhetavstalet 2021–2023 löpte ut i går, den sista maj. Förhandlingarna för nytt kollektivavtal för Transports näst största medlemsgrupp inleddes redan i mitten av april. Men i går kväll avbröts de.

– Vi står långt ifrån varandra. Vår delegation har lagt fram ett antal idéer och förslag på lösningar när det gäller sådant båda parter ser som problem. Men deras svar till allt var antingen ’nej’ eller ’märket’, säger Tommy Wreeth.

Så han och resten av Transports förhandlingsdelegation lämnade på onsdagen Almega Tjänsteföretagens hus i Stockholm där förhandlingarna pågått.

– Vi har ingen avsikt att ta kontakt nu, utan uppmanade dem att höra av sig om de vill något, säger Wreeth.

Båda Transportarbetareförbundet och Säkerhetsföretagen ser svårigheter att locka folk till branschen som ett problem. Liksom att få folk att stanna kvar.

Fackets lösningar handlar bland annat om högre ingångslöner och ett tariffsystem med fler lönesteg, baserat på år i yrket. Det skulle möjliggöra en reell lönekarriär inom bevakningsyrkena.

I dag ligger ingångslönen inom bevakning flera tusen kronor under det krav regeringen i höst inför för arbetskraftsinvandrare; 26 500 kronor i månaden.

– Deras lösning är individuella löner. När det inte bara är nej. Möjligen kan de tänka sig att tillsätta en arbetsgrupp för framtiden, säger Tommy Wreeth.

Annan arbetsgivarorganisation

Säkerhetsföretagen är ett förbund inom Almega Tjänsteföretagen, en samarbetsorganisation under arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs paraply.

Från Transports sida upplever man att det är betydligt svårare att finna lösningar med Almega-förbundet än med Transportföretagens arbetsgivarförbund.

– Både när det gäller viljan att diskutera lösningar, och i respekten och synen på arbetstagarna som en tillgång, är det en enorm skillnad, säger Tommy Wreeth.

Att förhandlingarna är strandade betyder inte att avtalet är uppsagt ännu. Avtalet som tecknades i december 2020 gäller alltså till dess att någon av parterna säger upp avtalet.

Men tillfället då det sägs upp slutgiltigt närmar sig, enligt Transports förbundsordförande. Då kan det bli aktuellt med varsel. För tillfället ser förbundet över lämpliga åtgärder när det gäller att gå vidare.

Läs mer om bevakningsavtalet

2023-06-15

Transport varslar om strejk på flygplatser

”Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna”

”Vi är taggade och villiga att kämpa!”

2023-06-16

Medlare utsedda i avtalstvist

Väktare om varslet: ”Ett nödvändigt ont”

2023-06-20

Transport – ”Avarn kartlägger fackligt medlemskap”

2023-06-21

Övertidsblockad uppskjuten på medlarnas begäran

2023-06-22

Medling fortsätter nästa vecka

Transport ger dispens om strejk på Ringhals

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Kalle:
  12 juni, 2023

  På tiden att frågan lyfts angående löner och år i yrket

  Har man jobbat 15 månader eller 10 år i branschen kvittar i dagens läge, de måste finnas ett bättre system och man bör belönas ju längre man jobbat. Hoppas dom får till det i förhandlingarna så att flera kollegor blir kvar.

  Angående ATF så håller jag med om att natten bör få mer än nuvarande system då det sliter att jobba natt, speciellt 12 timmars pass och 2 helger i månaden som majoriteten jobbar idag..

  Dom som jobbar dagtid bör också få rätt till ATF som de flesta andra branscher har idag, de flesta industrier tillämpar detta och brukar motsvara cirka 1 veckas semester per år vilket skulle göra branschen mer attraktiv

  Förhandla stenhårt så håller vi tummarna att de går vägen, många är beredda att ta till strejk och är de nödvändigt så ska det ske, alldeles för många år som vi vikt ner oss, dags att bli kompenserade för det nu, bättre sent än aldrig

 2. Maria Gustafsson:
  9 juni, 2023

  Håller med att nattarbetarna ska ha mer ATF, eller en extra semestervecka. Problemet är att planerarna tolkar arbetstidsförkortningen olika sätt. Flera av dom stora bolaget, sätter ner rond/tillsynsbilarna på undertid och slänger in ATF som utfyllnad på lediga dagar för att komma upp i heltid, vilket är förkastligt!! Har man jobbat många år natt så kom ju ATF till för 8h/månad minska timmarna. Fackliga rep. säger dessutom att detta är ok, vad skå det sluta att bilar går på 8-9h sen ATF lediga pass samt utfyllnadspass, vilka ställer upp och stannar kvar då?

 3. Göran:
  8 juni, 2023

  Om facket vill ha flera medlemmar och på så vis starkare så ska de bara förhandla bättre löner för just medlemmar och inte även för icke-medlemmar

 4. Robert:
  8 juni, 2023

  Att blankt sätta sig på tvären mot alla konstruktiva förslag är rent ut sagt barnsligt. Tyvärr har jag inte alls svårt att tro på att det är så förhandlingarna sett ut, efter några år i branschen. Vad jag har sett så behandlas personalstyrkan som en förbrukningsvara snarare än den viktigaste resursen. Personal kommer och går, och ingen tycker det är något konstigt med det.

  Nyanställnings- och grundlönen är låg, ja, vilket betyder att arbetsgivarna naturligtvis utnyttjar oerfaren arbetskraft maximalt för att det ska bli billigt. Utan tanke på kvalitet. Men blir man kvar så går 15 månader till B-lön faktiskt rätt fort. Och jag kan av egen erfarenhet medge att när det steget passerades så kände jag mig knappast likvärdig någon som arbetat i 15-20 år. Men vi fick, och får fortfarande, samma lön av nån anledning. Det är för mig konstigare än att helt nyanställda och väldigt oerfarna arbetstagare har en låg lön.

  Vill man locka fler nya till yrket så är bättre ingångslön ett sätt. Men vill man behålla den styrka man redan har måste det för arbetstagarna finnas ett värde i att stanna kvar också, en belöning för sin erfarenhet, utöver att man bara fortsätter ha ett jobb. Personligen tycker jag att B-lönen faktiskt är ganska okej för nån som oavsett ålder inte ens har två års erfarenhet. Men det är märkligt att den som spenderat ett halvt arbetsliv i samma roll inte värderas ett öre bättre. Då är B-lönen inte lika okej längre. Och att C-, D-, och E-lön inte ens ger en tia mer i timmen trotts betydligt högre ansvarsroller har gjort att jag aktivt inte sökt mig vidare dit.

  Men så var det det där med att arbetsgivarna inte ser värdet i sin personal alls. Om erfarenhet kostar mer att ha i fält så kommer man nyttja den billigare oerfarna styrkan ännu hårdare. Ända sättet att få stopp på det skulle väl vara ett regelverk där det för arbetsgivarna inte blir billigare att fylla en roll på fältet med oerfaren personal, samtidigt som den erfarna personalen får sin belöning. Tyvärr hamnar man här ganska nära ett slags moment 22.

  Men jag tror att nyckeln ligger i att strama upp reglerna, och inte minst kontrollera att dessa faktiskt följs, kring hur nyanställda tränas upp och arbetar. Rent praktiskt, efter den obligatoriska kursen. Det är alldeles för vanligt att man sätts ut på lära ett par nätter, i bästa fall kanske en vecka, med olika "lärare" varje pass, och sedan släpps lös på egen hand som vilken resurs som helst. Det ska inte få löna sig att göra så.

  Det är inte så "bara" att ha en lärling med sig, till exempel. Det kräver både erfarenhet i yrkesrollen, ett visst mått pedagogik, och inte minst förberedelse för att det ska bli bra. En extra peng, och kanske krav på en slags handledarkurs, för den som ska ha en lärling med sig vore väl rimligt? Då skulle det i alla fall bli lite mindre lockande att byta ut personal hela tiden, och erfarenhet skulle belönas lite extra. Och den nya personalen skulle tveklöst få en bättre inledning till yrket.

  I övrigt hade jag personligen, den höga inflationen till trotts, förespråkat mer ATF för nattarbete snarare än högre lön. Ju äldre jag blir, desto mer värderar jag tid framför pengar.

 5. Mattias:
  2 juni, 2023

  Om det nu ska bli varsel och konflikt, gör det då på allvar. Punktmarkera vissa platser där alla tas ut i strejk istället för att sprida ut lite övertidsblockader här och där. Dra till exempel in alla OV på ett köpcentra i Stockholms centrum i tre dagar eller liknande billig och effektiv åtgärd.

Lästips:

Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.

Håret är alldeles för långt, tycker arbetssökande Bror Hellman. ”Men jag har inte råd att klippa mig förrän nästa månad”, säger han som tvingas spara in på allt.

”Snart tar a-kassan slut”

Privatekonomi. Att söka jobb är en heltidssyssla – med låg ersättning. Det vet Bror Hellman som dras med lån efter behovsanställning och lång sjukskrivning. Tyngst är att tvingas be sina pensionerade föräldrar om pengar.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Jäkligt tuffa tider för våra medlemmar

Ordförandeord. När dessa rader skrivs, har vi precis landat taxiavtalet. Jag brukar vara återhållsam men för en gångs skull kan jag säga att avtalet är ganska bra, både för branschen och våra medlemmar.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.