”Seriösa bolag chanslösa i upphandling”

Taxi. Nystartade taxibolag utan vare sig referenser eller trafiktillstånd vann upphandlingen av samhällstrafiken i Region Gävleborg. Det hävdar Transport och stora bolag som gör enad front mot prisdumpningen.

– Det är omöjligt att vinna utan stöd från Arbetsförmedlingen, säger Niclas Sandström, ombudsman på Transports avdelning i Gävle.

Mångmiljonupphandlingen av färdtjänst, skolskjutsar och sjuktransporter har länge varit omstridd. Förra året avbröts upphandlingen av de samhällsbetalda taxiresorna efter larm om brister, vilket Gefle Dagblad var först med att rapportera. Transports Niclas Sandström kontaktade redan då ansvariga i regionen om anmärkningsvärt låga anbud:

– Det finns en gräns för hur lågt man kan lägga sig. Förutom lönekostnader handlar det ju om kostnader för bil, bränsle och kanske beställningscentral.

Det lägsta budet då, 310 kronor i timmen, innebar att det finns högst 70 kronor utöver lön enligt taxiavtalet till – allt. Sjuklön, fordonsskatt, garage, serviceavtal, försäkring… Dessutom skiljer sig kostnaderna kraftigt åt, framhåller Niclas Sandström: En lägsta rimlig timkostnad på 350 kronor gäller taxi som går i så kallad charter, är bokad nio timmar dagtid och som samhällstrafik enligt beställarmodellen ”närmast tillgänglig”. Kostnaderna är betydligt högre för taxi som kör tjänstepass och för specialfordon, till exempel minibuss med särskild utrustning.

I fokus

De senaste dagarna har upphandlingen av den samhällsbetalda taxitrafiken åter hamnat i fokus. Niclas Sandström har blivit kontaktad av flera olika aktörer, såväl politiker som åkare och medier.

– Jag önskar att det hänt redan för några månader sedan, säger han.

Häromdagen fick han besök av den operativa chefen för det stora bolaget Gävle Taxi, Peter Jansson.

– Vi är egentligen motparter till varandra, men Niclas vet att vi försöker bedriva en seriös verksamhet där vi betalar riktiga löner och lägger seriösa anbud. Men det går tydligen inte att göra så för då får du ingen tilldelning, säger Peter Jansson till Gefle Dagblad.

– Jag tror att föräldrarna som skickar sina barn i skolskjutsar vill ha seriösa företag som kör.

Och chefen på Gävle Taxi får medhåll av Transports ombudsman:

– Vi tycker lika, säger Niclas Sandström.

– Jag tycker att kommunerna också har ett stort ansvar. Det måste finnas taxi också för grupper som gamla och sjuka på landsbygden. Men i stället för att ta ett steg framåt får man det man beställt.

I regionen finns tio kommuner. Gävle är klart störst. Enligt Sandström borde kommunerna ställa krav på att en viss del av färdtjänst och skolskjutsar ska upphandlas lokalt, i likhet med Lantmännen som fått gehör för närproducerad mat till skolbarn:

– Taxi är en viktig del av infrastrukturen, säger han.

Men Transports ombudsman har varit med så länge att han sett förändringarna. Flera taxibolag som lagt timpriset lägre än 150 kronor i timmen finns inte kvar. En tidigare upphandlingsvinnare har gått i konkurs, men huvudmännen är aktörer i nya bolag.

Regionen menar att de inte funnit några onormalt låga priser och har tillskrivit några av bolagen som lagt låga priser, för att söka svar på hur de motiverar buden. Men exakt hur lågt de gått är sekretessbelagt före tilldelningen. Regionen har heller inte tagit referenser, med motiveringen att det skulle missgynna små, nya taxibolag som vill in på marknaden.

– Många mindre åkare får lönestöd från Arbetsförmedlingen. När perioden med statligt stöd tar slut är det inte ovanligt att chaufförerna åker ut, säger Niclas Sandström.

Tidigare krav

Den lägsta avtalsenliga lönen kostar företaget 227 kronor i timmen, vilket är ett krav i upphandlingen. Igen. Något som Transports ombudsman också varit med om att ta strid för.

Vid upphandlingen för fem år sedan försökte Region Gävleborg omformulera avtalet för samhällstrafik.

Formuleringen att leverantörerna skulle tillämpa ”lag, avtal eller praxis i branschen” ersattes med att ”de anställda får levnadslöner – som inte får vara lägre än lagstadgade minimilöner”. Men några lagstadgade minimilöner finns ju inte i Sverige, så det skulle i praktiken betyda hur låg lön som helst.

– Det ställs några krav på kvalitet och miljö, men när det gäller personal finns det bara en bilaga från Sveriges Kommuner och Landsting som förbjuder barnarbete och så vidare. Den hade de lika gärna kunnat låta bli, sa Niclas Sandström till Transportarbetaren då.

Nu är de avtalsenliga lönerna alltså tillbaka som krav. Men enligt både bolaget Gävle Taxi och Transport innebär den aktuella upphandlingen att statligt finansierade arbeten får slå ut ”riktiga” jobb.

Den nya upphandlingen är ännu inte underskriven av alla parter. En av leverantörerna –  Cabonline – har begärt en överprövning hos förvaltningsrätten. Överklagan rör bland annat längden på avtalet, fyra i stället för fem år.

Cabonline äger Gävlebolaget Taxi Stor och Liten. Christer Holmlund är regionchef för Cabonline. Han uppger till Gefle Dagblad att Taxi Stor och Liten kommer att halvera antalet taxibilar i Gävle, från 70 till 30, om upphandlingen vinner laga kraft.

Totalt är det aktuella avtalet värt omkring 880 miljoner kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojekt om klimatomställningen. Foto: John Antonsson

Transportarbetarna avgörande för klimatet

8 frågor. Klimatutsläppen ska mer eller mindre upphöra fram till år 2045. I centrum av händelserna står förarna. Jindan Gong intervjuar chaufförer i forskningsprojektet Justit. För att chaufförernas perspektiv ska bidra till klimatomställning som är rättvis för arbetarna.

Rose-Marie Eberhardson, Hans Wahlström, Ola Bodin, Niclas Sandström och Fredrik Ohrling utanför vita villan som rymmer Gävleavdelningens kontor. Foto: Lilly Hallberg

Vrede, glädje och malande arbete

Gästrikland/Norduppland. Utanför mötessalen i den ena byggnaden står en svart pickup. För Gävleavdelningen är det centralt att komma ut och möta medlemmar. Och att bli fler.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef på Östgötatrafiken.

Östgötatrafiken: ”Vi fortsätter dialogen”

Upphandlaren. Förarnas arbetstid, fordonsschema och raster måste facket först reda ut med arbetsgivarna, åkerierna. Först sedan kan det bli tal om möte i grupp med upphandlaren av serviceresor, Östgötatrafiken. Nu är det dags.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.