Gata gourmet-lastbil på Arlanda
Close
Gate gourmet tar tillbaka samtliga 61 anställda och kommer nu att göra den omplaceringsutredning Transport begärt.
Close

Gate gourmet drar tillbaka uppsägningarna

Flyg. Transport ogiltigförklarade uppsägningarna av totalt 61 medlemmar. Efter central förhandling med motparten Svenska Flygbranschen står det klart att samtliga 61 anställda på cateringföretaget Gate gourmet får sina jobb tillbaka.

Per-Olof Norgren
Per-Olof Norgren. Foto: Justina Öster

– Gate gourmet tar tillbaka samtliga anställda och kommer nu att göra den omplaceringsutredning vi hela tiden begärt, säger Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren.

Syftet med utredningen är att undersöka om de personer som Gate gourmet vill säga upp på grund av flygkris, omorganisation och arbetsbrist, kan placeras om till andra arbetsuppgifter i företaget. Det är först när det är gjort som företaget kan börja säga upp personal, förklarar Norgren den gällande tågordningen.

Om alla de 61 anställda, som Gate gourmet sparkat under september, verkligen kommer att återvända till cateringjätten vid Arlanda, Landvetter i Göteborg och Malmö airport är inte klart.

– En del av dem har redan hittat andra jobb, konstaterar Per-Olof Norgren.

Hyvla ner heltidstjänster

Totalt handlar det om ett hundratal anställda som Gate gourmet velat göra sig av med, med hänvisning till krisen i flygbranschen. Bland dem är 61 medlemmar i Transport och har arbetat på förbundets avtal för civil flygpersonal. Det kollektivavtalet har bolaget velat byta ut mot Hotell- och restaurangfackets billigare cateringavtal. Andra åtgärder är att ”hyvla ner” heltidstjänster till deltid och införa så kallade kombitjänster. Det innebär att alla anställda ska kunna arbeta på alla avdelningar med alla arbetsuppgifter.

På det sättet skulle Gate gourmet säkra företagets fortlevnad på lång sikt har de meddelat via sin kommunikationsavdelning på huvudkontoret i Zürich, Schweiz. Några företagskommentarer från svenskt håll har inte gått att få.

För de cateringlastare, chaufförer och andra som hittills arbetat på Transportavtalet innebär det däremot lönesänkningar på mellan 3 000 och 9 000 kronor per månad och en rad försämringar av arbetsvillkoren.

Avtalsshopping

Transport har kritiserat, vad man uppfattar som avtalsshopping, att företaget inte tagit hänsyn till återanställningsrätten (inom nio månader) och inte följt turordningsreglerna (först in, sist ut). I senaste numret av Transportarbetaren berättar en kvinna i 60-årsåldern att hon sagts upp efter över 40 år i företaget. Samtidigt erbjöds personer med betydligt kortare tid i företaget ny anställning, på deltid, med ersättning enligt Hotell- och restaurangfackets avtal.

De 61 personer som nu får anställningen åter har valt att låta Transport representera dem vid förhandlingarna med Gate gourmet och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen.

Vad händer med de övriga 40-talet anställda, som företaget valt att säga upp?

– Vi företräder bara medlemmar och majoriteten av dem är inte med i Transport. De tycker att ”vi struntar i det där bolaget. Vi vill inte tillbaka!”

”Göra om och göra rätt”

Transport har anklagat Gate gourmet för att gå sin egen väg, hasta igenom omorganisationen utan att lyssna till medarbetare och fack och strunta i lagar och regler. När bolaget väl genomfört sin utredning om det går att omplacera personal är det upp till Gate gourmet att kalla till ny lokal förhandling om uppsägning på grund av arbetsbrist, förklarar Per-Olof Norgren.

– De får göra om och göra rätt. Det här är ett första steg och det är bra.

Han tillägger:

– Vi står fast vid att Gate gourmet inte kan säga upp alla som går på Transports avtal.

Frågan kompliceras ytterligare av att Gate gourmet redan har omplacerat personer (de själva valt ut) till tjänster som blev lediga när de sa upp anställda. Bland dem som tillfrågats om ny kombitjänst på deltid finns bland annat en man som ringt Transport och förtvivlat undrat:

– Vad ska jag göra? Jag vill inte ha deltidstjänst. Men om jag tackar nej, hur ska jag då kunna försörja min familj? Vi får bara två dagars betänketid innan vi måste lämna besked.

Stannar kvar hemma

I praktiken innebär gårdagens förhandling att de som redan sagts upp stannar kvar hemma med den lön de har under sin uppsägningstid. För anställda som efter nya förhandlingar eventuellt ändå sägs upp kommer alltså tiden för slutdatum att flyttas fram i tiden. Det kan handla om veckor eller månader, allt beroende på hur arbetsgivaren agerar. Ett möjligt scenario är också att Transport ogiltigförklarar uppsägningarna på nytt.

Johan Einarsson.
Johan Einarsson. Foto: Justina Öster

Ombudsman Johan Einarsson på Transports flygavdelning kallar den senaste centrala förhandlingen (7 september) för ett steg i rätt riktning, men tillägger:

– Vi har en lång kamp framför oss. Det finns mycket kvar att göra på Gate gourmet.

Rikard Larsson.
Rikard Larsson. Foto: Justina Öster

Arlandaklubbens ordförande Rikard Larsson är försiktigt positiv.

– Vi sa till ledningen från början att de gjorde fel, men de lyssnade inte. Så visst är det här en seger för oss. Vi har anställningarna tillbaka, men får avvakta och se vad bolaget hittar på härnäst, säger han.

– Det blir bra om de nu följer turordningsregler och lagen om anställningsskydd och inte bara kör på. Men, vi är inte hemma än. Kanske kommer de att vilja köpa ut folk? Vi får se.

Avtal 2023

Bemanning har nytt avtal

Bemanning. Ett nytt, tvåårigt bemanningsavtal har tecknats av LO och Kompetensföretagen. För anställda i bemanningsbranschen betyder det en ökning av garantilönen på 1 350 kronor i år vid heltidsjobb, drygt 700 kronor år två.

Ordningsvakter döms för att ha orsakat en mans död

Bevakning. (UPPDATERAD) Två ordningsvakter döms för vållande till annans död. Enligt tingsrättens dom agerade de båda oaktsamt vid ett ingripande mot en aggressiv och hotfull man i Stockholms tunnelbana och det ledde till att han avled.

Visselblåsare. Illustration: Shutterstock

Ny lag ska stärka skyddet för visselblåsare

Lagstiftning. Den som slår larm om missförhållanden på jobbet ska få ett starkare skydd mot repressalier. Det är syftet med en ny visselblåsarlag. Privata arbetsgivare med minst 50 anställda ska ta fram särskilda rapporteringssystem för att skydda visselblåsares identitet.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn. Foto: Privat

Klar… men nu då?

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är den femte och sista delen av hennes berättelse.

Avtal 2023

Öppet för konflikt i hamnar

Hamn. Sedan i fredags råder avtalslöst tillstånd i hamnarna. Det sedan Sveriges Hamnar har sagt upp kajavtalet med Hamnarbetarförbundet – både facket och arbetsgivaren har nu rätt att ta till stridsåtgärder.

Avtal 2023
Avarnklubbens konfliktskola maj 2023 avtalsrörelsen.

Laddar med kunskap om konflikt

Bevakning. En lunchrestaurang som klassrum: Två veckor innan avtalet löper ut samlades bevakningspersonal till konfliktskola i Västberga i södra Stockholm.

Avtal 2023

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsbud. Löneökningar på 7,4 procent, två år – det nya kollektivavtalet för tidningsdistributörer undertecknades på tisdagen av parterna, Transportarbetareförbundet och Medieföretagen.

De vita kepsarna hör snart historien till. I samband med att QSG tar över som leverantör av Västtrafiks biljettkontroll får även kontrollanterna ny uniform. Foto: Lilly Hallberg

QSG tar över Västtrafiks biljettkontroller

Bevakbning. Det är stort. Över hundra nya medarbetare har rekryterats av bevakningsbolaget QSG, som vunnit Västtrafiks upphandling av biljettkontrollen. Den 1 maj var det skarpt läge i trafiken för kontrollanterna i blå uniform.

Forskare ska titta på hur AI förändrar arbetsvillkoren för bland andra flygplatspersonalen. Foto: John Antonsson

Hur påverkar AI och robotar flygarbetarna?

Arbetsmiljö Om några år kan robotar och AI sköta en del av jobbet på flygplatserna. Professor Åsa Cajander ska undersöka hur det påverkar arbetsmiljön.

Lyckad samling vid vattnet

Facket. Intresset var väldigt stort när avdelning 51 ordnade familjedag vid Harasjömålas sjöar. Den soliga vårsöndagen på campen i Blekinge blev också ett forum att tala om fackliga frågor i avtalsrörelsens tid och, så klart – fiske.

AVTAL 2023

Taxitelefonisternas nya avtal är klart

Taxi. Ett lönepåslag på mellan 1 935 kronor och 2 370 kronor totalt. Efter en rad sittningar enades Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens Arbetsgivareförbund på onsdagen om ett nytt tvåårigt avtal för taxitelefonisterna.

Symbol för kvalitet. Servicetrafikens gröna fordon har kommit att bli ett välkänt inslag i stadsbilden. Foto: Lilly Hallberg

Göteborgsmodell höjer servicetrafikens status

Färdtjänst. Bristen på förare är inte unik för Göteborg. Staden arbetar sedan flera år med riktade insatser för att utbilda fler som klarar att köra färdtjänst – utbildning och krav ska både göra jobbet mer attraktivt och ge bättre kvalitet på den upphandlade, samhällsbetalda trafiken.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Fler än hälften av buden i Bohuslän blir av med jobbet

Tidningsbud. Chock och sorg. Det är reaktionen bland dem som distribuerar tidningar i Bohuslän – två av tre anställda förlorar jobbet när mediebolaget Stampen fortsätter sin övergång till digital utgivning.

Avtal 2023

Nytt avtal för miljö- och renhållningsarbetare

Miljöarbetare. Landets cirka 5 600 miljö- och renhållningsarbetare har ett nytt tvåårigt avtal som ger upp till 8,58 procent. Avtalet gäller retroaktivt från den 1 april i år.

Avtal 2023

Tvåårigt flygtankningsavtal höjs med upp till 11,1 procent

Flygtankning. Ett tvåårigt avtal för flygtankning har tecknats mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund. Avtalet ger upp till 11,1 procent med en första avräkning 1 april 2023.