Close
LO-borgen i Stockholm vintern 2023: Hela Europas fackföreningsrörelse backar IF Metall i rätten att teckna kollektivavtal.
Close
Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Teslakonflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

Svenska Transportarbetareförbundet har stoppat all lastning och lossning av Tesla-bilar i samtliga svenska hamnar, som en sympatiåtgärd i IF Metalls pågående strejk.

I ett uttalande ger nu också Europeiska Transportarbetarefederationen (ETF), som organiserar 200 fackförbund i Europa,  de svenska fackförbunden sitt fulla stöd i konflikten. Bakgrunden är att Teslas vägran att teckna kollektivavtal ”kränkt de fundamentala principerna på den svenska arbetsmarknaden”. Något som tvingat IF Metall att ta till strejkvapnet, menar ETF.

“Kollektivavtal är grunden för den nordiska modellen. Det innebär att fackförbund och arbetsgivarorganisationer bestämmer över spelreglerna på arbetsmarknaden. Oschyst konkurrens medför inget annat än sämre och mer osäkra anställningsvillkor”.

Modellen bygger på ömsesidig respekt och att samma regler ska gälla för alla, betonar ETF i sitt uttalande.

”Även för globala mångmiljonärer. Det är dags för Tesla att visa respekt och underteckna ett avtal”, framför transportfederationen.

Almega vill ändra strejkrätten

Tidigare har också Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF), som representerar 340 000 transportarbetare, uttalat sitt stöd i Teslakonflikten. På hemmaplan har hittills sju fackförbund genom olika konfliktåtgärder slutit upp för bilarbetarna och IF Metall.

Samtidigt går arbetsgivarorganisationen Almega på tvärs och anser att det är dags att ändra strejkrätten, så att det blir svårare för fackförbunden att ta till sympatiåtgärder. Almega efterlyser så kallade ”proportionalitetsregler” som skulle försvåra för facken att använda sig av konfliktvapnen.

Å andra sidan visar en undersökning gjord av analysföretaget Novus att en klar majoritet, 83 procent av svenskarna, tycker att det är viktigt att svenska kollektivavtal gäller i Sverige. Undersökningen är gjord på uppdrag av LO till följd av konflikten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Mats:
  6 december, 2023

  Peter: Din upplevelse att kollektivavtal snarare är ett tak är inte avtalets fel. Finns ingenting i något avtal som förhindrar arbetsgivaren att ge dig mer. Så var förbannad på en snål chef och stå upp för din och dina kollegors rätt istället.

  Sluta kriga: Svenska modellen att det är arbetsmarknadens parter som sätter reglerna är vad som gjort Sverige rikt samt gett otroligt få strejker internationellt sett. Om man inte vill följa regler vi har i Sverige så kanske man inte ska vara i Sverige.

 2. Peter Jansson:
  3 december, 2023

  Så länge kollektivavtal inte är tvingande utan frivilligt så borde det väl vara upp till varje enskilt förtag att välja om de vill ha kollektivavtal eller ej.Det viktiga är att de anställda är nöjda med löner och arbetsförhållanden hos arbetsgivaren då de själva väljer vid vilket företag de söker anställning hos.Tyvärr så upplever jag att kollektivavtal är ett sätt att sätta ett tak för vilken lön en anställd skall ha istället för att det är ett golv för hur låg lönen får vara.

 3. Sluta Kriga:
  3 december, 2023

  Ni själva skriver om schysta villkor då gäller det nog också att strejka på schysta villkor för alla inblandade parter därför ja till proportionalitetsregler som det är nu känns det som att ni har nyckel till hela vapenfabriken och arbetsgivare står utanför.

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya regler för buss i beställningstrafik

Politik. EU-parlamentet och EU:s ministerråd har kommit överens om nya regler om kör- och vilotider. Bland annat ska 45-minutersrasten gå att dela i två delar. Inte tre, som tidigare föreslagits.

Transportarbetarens logga

Strejker riskerar lamslå Finland

Konflikt. Flyg- och busstrafik stannar, förskolor och restauranger stänger ned – Finland stannar i månadsskiftet när över 100 000 arbetare och tjänstemän strejkar i protest mot regeringens arbetsmarknadspolitik och nedskärningar.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.