Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.
Close
Veli-Pekka Säikkälä var tidigare avtalssekreterare på IF Metall.
Close
Arbete & fritid

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Efter 28 år på IF Metall packade Veli-Pekka Säikkälä ryggsäcken och lämnade sin gamla uppdragsgivare för sista gången den 21 maj. Kort därpå blev han LO:s avtalssekreterare.

– Det känns lite vemodigt. Det var lite som att flytta hemifrån när man var ung. Men jag ser fram emot det här och tycker att det ska bli väldigt kul och jag känner att jag fått ett bra stöd från förbunden.

Under våren 2024 ökade löner efter inflation för första gången på flera år. Nästa år ska nya avtal förhandlas fram och Veli-Pekka Säikkälä kommer återigen att vara i händelsernas centrum. Som avtalssekreterare på IF Metall satt han med i rummet då industrins lönenormerande märke sattes. Nu har han samma titel, men jobbar för LO, och då ska han försöka hålla ihop LO:s medlemsförbund.

– När det gäller nästa avtalsrörelse ser det just nu ut som att vi har ett väldigt bra utgångsläge. Exporten har ökat och svenska företag har tagit marknadsandelar. Industrin är stark och under inflationskrisen har de klarat av att höja priser och få ut sina prisökningar. Företagen har väldigt, väldigt stora vinster.

Efter finanskrisen gjordes en ”nedväxling” i lönekraven och med den ökade lönerna bara med ett par procentenheter per år. Den tiden tror Säikkälä är förbi.

– Jag tror på högre löneökningar än så, men sen kan det hända saker väldigt fort som förändrar allt, men vi har ett bra utgångsläge.

Tror du att du får med Transport i samordningen under nästa avtalsrörelse?

– Jag hoppas och tror att alla förbunden har ambitionen och klarar av att hålla ihop, men det kan inte jag bestämma. Det måste finnas en vilja från samtliga att hålla ihop och jag tror att den viljan finns.

LO-kongressen gav ett tydligt medskick om att arbetstidsförkortning ska upp på förhandlingsbordet. Hur ser du på det uppdraget?

– Uppdraget var tydligt och nu ska vi ta tag i den frågan. Men hur vi ska göra det kommer att diskutera i avtalsrådet och i styrelsen. Vissa hade motioner om längre semester och andra förbund pratar om veckoarbetstid. Det finns till och med de som pratar om sex timmars arbetsdag. Till det kommer frågan om arbetstidens förläggning och livsarbetstiden. Så först måste vi prata ihop oss om hur det ska göras.

Säikkälä målar upp flera scenarier. Ett är att varje förbund förhandlar enskilt om arbetstidsförkortning, en annan variant är att LO går fram gemensamt.

– Vi har ett jobb att göra här och vi har stora ambitioner att göra det, men först måste vi prata ihop oss.

Tror du att LO har styrkan att få till en arbetstidsförkortning?

– Om LO-förbunden gemensamt säger: det här ska vi lösa. Då har vi styrkan, absolut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Kultur
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund

Farväl till Folkets hus?

Organisering. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.