Close
Klockan 12 i dag inleddes Transports blockad i Södertälje och tre andra hamnar. Ombord på anlöpande fartyg fanns dock inga Tesla-bilar då den amerikanska biltillverkaren sannolikt styrt om transporterna.
Close

Här lossas inga Teslor!

Konflikt. I dag inleddes Transports blockad mot Tesla, till stöd för IF Metalls rätt att teckna kollektivavtal. ”Självklart, inget snack om saken” säger fackets förtroendeman i Södertälje hamn, klubbordförande Patrik Sundström.

Hamnkontorets lunchrum, 7 november klockan 11.30: Rast och information för stuveriarbetarna i Södertälje, en av fyra hamnar i Sverige där Transport den 27 oktober varslade om sympatiåtgärder.

I dag klockan 12 ska blockaden mot all lastning och lossning av Tesla-bilar träda i kraft.

– När IF Metall bad om hjälp valde Transport att ta ut hamnar som hanterar Tesla. Och när det rinner till ställer vi upp solidariskt, säger ombudsman Patrik Östbjerg från hamnavdelning 1 Norrland/Mellansverige.

Tillsammans med övriga i avdelningens verkställande utskott – ordförande Jimmy Åsberg och Joel Boiardt – gick de igenom vad som gäller för konflikten. Förutom Tesla berörs inte arbetet i hamnarna av Transports blockad, allt annat gods lastas och lossas som brukligt.

Patrik Östbjerg och Jimmy Åsberg från Transports avdelning 1 Hamn (vid pelaren) informerar vad som gäller i konflikten.
Patrik Östbjerg och Jimmy Åsberg från Transports avdelning 1 (vid pelaren) informerar om vad som gäller i konflikten.

Några i lunchrummet ställer frågor om vad som gäller för bemanningsanställda i hamnen, andra säger att de blivit informerade vad som gäller vid konflikt: ”Vi följer kollektivavtalet”. Och ytterligare någon tar upp att man här i Södertälje hamn har arbetsgivaren i ryggen, faktiskt, när det gäller Teslakonflikten.

Det ser mörkt ut för en snabb lösning. När IF Metalls och Teslas företrädare träffades i går ledde det ingen vart, nämnde Patrik Östbjerg:

– Tesla vägrar skriva kollektivavtal. Varför är det då så viktigt om man har ”normalt betalt”? Ja, det är lätt att inte tänka på att kollektivavtalet också reglerar sådant som pensionsavsättningar och försäkringar, och är ett skydd om du blir skadad på jobbet.

Patrik Östbjerg betonade också för de lunchätande hamnarbetarna att det i Sverige inte finns någon lagstadgad minimilön. Vill Tesla betala 8 000 kronor i månaden så är det inte olagligt.

– Varseltiden på sju dagar har gett en chans för dem att styra om trafiken. Hit till Södertälje kommer inga Teslor, vart de i stället tar vägen vet vi inte, säger Patrik Östbjerg.

Viktig importhamn

Utanför hamnkontoret ligger en enorm bilparkering. Södertälje står traditionellt sett för ungefär en tredjedel av nybilsimporten i Sverige. Hamnen ligger strategiskt, med närhet både till huvudstaden och vattenvägen in till Mälardalen.

Trafikens fokus ligger just på containerhantering och ro-ro-frakt (roll on-roll off). Hamnen ägs av ett dotterbolag till kommunala Telge AB.

Den här dagen lossas bilar från ro-ro-fartyget Thames Highway, som anlände på morgonen. Men inga Tesla-bilar finns bland de över 1 800 bilarna ombord. Det senaste året har annars ungefär ett fartyg i veckan anlänt med de amerikanska elbilarna.

Södertälje hamns vd, Måns Frostell, har till TT sagt att han utgår från att Tesla hanterat blockadhotet i de hamnar bilarna lastas på. Och helt enkelt styrt om transporterna. Detsamma säger ansvariga vid Trelleborgs och Helsingborgs hamnar, uppger nyhetsbyrån.

Men att facket fått signaler om att tillverkaren styrt om trafiken – och skeppar Teslor till anda hamnar – är inget som påverkat kampviljan.

– Nej, tvärtom. Det visar att vår sympatiåtgärd gjort skillnad och krånglat till det, säger hamnavdelningens ordförande Jimmy Åsberg.

Kort senare går Transport ut med att med att förbundet vidgar varslet till att gälla samtliga svenska hamnar. Från och med den 17 november är all lastning och lossning av Tesla-bilar satt i blockad.

Även detta varsel berör bara lossning och lastning av Tesla-bilar.

Läs mer om blockaden

2023-11-07

Transport utökar blockaden till att gälla alla svenska hamnar

2023-11-01

Vad händer med Transports Tesla-blockad?

2023-10-27

Transport varslar om blockad i fyra hamnar

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.