Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg
Close
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut redan 7 november.
Close
Strejken på Tesla

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom IF Metall i konflikten.

– Transports blockad fungerar alldeles utmärkt. Det ska inte komma in några Tesla-bilar sjövägen, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg
Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg

Han berättar att förbundet fått indikationer på att Teslabilar ändå har kommit in i Sverige och då via landvägen.

– Vi vet att Tesla har lossat bilar i danska Esbjerg hamn. Och vi har hört att Tesla kan tänka sig att ta in bilar via Norge – och hypotetiskt också via Finland. Det var därför bra att vi i NTF träffades i Köpenhamn i början av veckan.

NTF:s möte hölls i mitten av november. 40 medlemsorganisationer ställde sig då bakom ett gemensamt uttalande för stöd till IF Metall i Teslakonflikten.

Under mötet träffades också de nordiska hamnförbunden för att diskutera konkreta åtgärder för Sveriges grannländer: 3F i Danmark, Fellesförbundet i Norge och AKT i Finland.

Uttalandet blev en biljett till att kunna tala med andra förbund. Kan och får de stödja en svensk konflikt?

– Lagstiftning kring sympatiåtgärder kan se olika ut i olika länder, så vi från Svenska Transportarbetareförbundet ville ta reda på om och hur våra nordiska kamratförbund konkret kan stödja kampen för kollektivavtal för de anställda på Tesla i Sverige.

Transport var först ut med sympatiåtgärder i konflikten.

Du har tidigare sagt att du önskade att fler förbund sluter upp i Tesla-konflikten.

– Ja. Nu har de gjort det och det är jättebra. Och det är bra att IF Metall har en plan för hur konflikten ska trappas upp. Tesla ska inte gå segrande ur det här. Har man verksamhet på svensk mark ska också våra regler gälla och det innebär att man tecknar kollektivavtal så att de anställda har trygga anställningsvillkor, säger Tommy Wreeth.

Visar fackets styrka

Jimmy Åsberg är ordförande för Transports avdelning 1 Hamn – Norrland/Mellansverige.

Han upplever att läget i avdelningens hamnar är gott inför den utökade blockaden.

– Det känns också som att vi har ett jättestort stöd från andra fack, ja från hela arbetarrörelsen, säger han.

Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) – som representerar 340 000 transportarbetare – gav på onsdagen sitt fulla stöd till IF Metall i konflikten med Tesla. Exakt vad det kan komma att betyda i eventuella ytterligare konfliktåtgärder är inget som NTF gått ut med.

Men Hamnarbetarförbundet, det andra facket som organiserar i svenska hamnar, ansluter till blockaden mot Tesla.

Efter att Transport varslade om blockad av lossning och lastning av Teslor i fyra svenska hamnar, från den 7 november, styrde den amerikanska biltillverkaren om transporterna. Nu gäller blockaden samtliga landets hamnar.

– Jag tror inte att Tesla vill riskera att köra på båt utan har tittat på andra lösningar, säger Jimmy Åsberg dagen innan blockaden vidgas.

Till hans ”hemmahamn” Gävle har några Teslor aldrig levererats. Däremot till landsterminalen i Rosersberg, vid enstaka tillfällen. Om det är några särskilda hamnar i Sverige som biltillverkaren kan tänkas försöka med, i stället för de fyra som redan tidigare blockerats, är osäkert. Jimmy Åsberg nämner att det spekulerats om Umeå eller Wallhamn, på Tjörn, som möjliga.

Intensiva veckor

Patrik Östbjerg. Foto: Kristina Sjöberg
Patrik Östbjerg. Foto: Kristina Sjöberg

Det har varit intensiva veckor för samtliga inom hamn. I dag, då den andra konfliktvågen slår in, har Transports hamnavdelning 1 styrelsemöte. Ordförande Åsberg ser att konflikten till stöd för IF Metalls rätt att teckna kollektivavtal också fört något gott med sig för fackföreningsrörelsen i stort:

– Vi får en chans att visa vad vi går för. Och man blir ändå imponerad av att se hur starka vi är inom arbetarrörelsen.

Ombudsman Patrik Östbjerg på Transports hamnavdelning 1 välkomnar också de utvidgade sympatiåtgärderna.

– Det känns jättebra att Tesla inte längre har möjlighet att köra in i svenska hamnar där vi har kollektivavtal. Företaget hittar förstås andra vägar för transporterna, men vi drar vårt strå till stacken i alla fall, säger han.

”Bra att Transport vidtar åtgärder”

Magnus Nilsson sitter i styrelsen på Transportklubben vid SCA Logistik, Umeå hamn i Holmsund.

– Vi har inte så många, men det kommer lite Teslabilar hit emellanåt. Ett par stycken en gång i veckan.

I vanliga fall. Magnus Nilsson stöder det utvidgade stoppet av lossning i svenska hamnar.

– Det är bra att Transport vidtar åtgärder för att försöka få Tesla att skriva på ett kollektivavtal

Tror du att Tesla-grundaren tecknar avtal med IF Metall till slut?

– Svårt att säga, det verkar vara lite tjurigt. Elon Musk har ju alltid gått sin egen väg, så det är svårt att gissa.

Snackar ni om konflikten i fikarummet?

– Lite grann, men vi har så mycket egna problem just nu eftersom vi börjat jobba natt. Det har vi aldrig gjort förut, så det är en omställning för alla. Obbola pappersbruk har byggt en ny maskin för kartongpappersrullar så vi har fått mer jobb. Och det är ju bra med fler arbetstillfällen.

Själv gillar Magnus Nilsson att arbeta på natten och det handlar om totalt sju nätter per månad.

– Det är skönt med mindre folk nattetid och jag jobbar ihop med ett bra gäng. Jag håller tummarna för att Tesla viker ner sig och skriver på ett avtal, säger han.

Halmstads hamn. Foto: Torbjörn Svensson
Halmstads hamn. Foto: Torbjörn Svensson

Full uppslutning

Till hamnen i Halmstad dyker det vanligen mest upp tyska märken som Volkswagen, Mercedes och BMW, berättaren hamnarbetaren Torbjörn Svensson.

– Vi räknar med att det kan komma nu, för att det har varit blockad i de andra hamnarna. Men jag kan garantera att det blir full uppslutning i blockaden här.

Vad tänker du om konflikten?

– Jag tycker att Tesla är tjurskalliga. När företag kommer till andra länder ska de följa de traditioner och regler som finns där.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Transportarbetarens logga

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

Transport vill minska arbetstiden genom lagstiftning

Arbetstid. Transportarbetareförbundet är helt överens med LO om det som framkommer i arbetstidsrapporten, att vi jobbar väldigt mycket jämfört med andra länder. Men vi har ett kongressbeslut om att Transport ska verka för lagstadgad sänkning av heltidsmåttet.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

LO: ”Dags att sänka arbetstiden”

Arbetstid. ”Det är dags att sänka arbetstiden för alla som jobbar i Sverige för det har vi helt enkelt råd med”. Så sa ordförande Johan Lindholm när LO presenterade sin slutrapport om förkortad arbetstid.

Avtal 2025
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

Norwegian-klubbens ordförande stolt över nytt avtal

Kabinavtalet. Norwegian-klubbens ordförande Danijel Kovacic har varit med under hela vägen till Transports första avtal för kabinpersonal. – För mig är det extra speciellt eftersom det var jag, Susanne Kindblad, Karen Paz Vasquez och vår kabinklubb som startade resan från Unionen till Transport.