Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg
Close
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut redan 7 november.
Close
Strejken på Tesla

Brett stöd i Teslakonflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom IF Metall i konflikten.

– Transports blockad fungerar alldeles utmärkt. Det ska inte komma in några Tesla-bilar sjövägen, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande Transport.

Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg
Tommy Wreeth. Foto: Lilly Hallberg

Han berättar att förbundet fått indikationer på att Teslabilar ändå har kommit in i Sverige och då via landvägen.

– Vi vet att Tesla har lossat bilar i danska Esbjerg hamn. Och vi har hört att Tesla kan tänka sig att ta in bilar via Norge – och hypotetiskt också via Finland. Det var därför bra att vi i NTF träffades i Köpenhamn i början av veckan.

NTF:s möte hölls i mitten av november. 40 medlemsorganisationer ställde sig då bakom ett gemensamt uttalande för stöd till IF Metall i Teslakonflikten.

Under mötet träffades också de nordiska hamnförbunden för att diskutera konkreta åtgärder för Sveriges grannländer: 3F i Danmark, Fellesförbundet i Norge och AKT i Finland.

Uttalandet blev en biljett till att kunna tala med andra förbund. Kan och får de stödja en svensk konflikt?

– Lagstiftning kring sympatiåtgärder kan se olika ut i olika länder, så vi från Svenska Transportarbetareförbundet ville ta reda på om och hur våra nordiska kamratförbund konkret kan stödja kampen för kollektivavtal för de anställda på Tesla i Sverige.

Transport var först ut med sympatiåtgärder i konflikten.

Du har tidigare sagt att du önskade att fler förbund sluter upp i Tesla-konflikten.

– Ja. Nu har de gjort det och det är jättebra. Och det är bra att IF Metall har en plan för hur konflikten ska trappas upp. Tesla ska inte gå segrande ur det här. Har man verksamhet på svensk mark ska också våra regler gälla och det innebär att man tecknar kollektivavtal så att de anställda har trygga anställningsvillkor, säger Tommy Wreeth.

Visar fackets styrka

Jimmy Åsberg är ordförande för Transports avdelning 1 Hamn – Norrland/Mellansverige.

Han upplever att läget i avdelningens hamnar är gott inför den utökade blockaden.

– Det känns också som att vi har ett jättestort stöd från andra fack, ja från hela arbetarrörelsen, säger han.

Nordiska Transportarbetarefederationen (NTF) – som representerar 340 000 transportarbetare – gav på onsdagen sitt fulla stöd till IF Metall i konflikten med Tesla. Exakt vad det kan komma att betyda i eventuella ytterligare konfliktåtgärder är inget som NTF gått ut med.

Men Hamnarbetarförbundet, det andra facket som organiserar i svenska hamnar, ansluter till blockaden mot Tesla.

Efter att Transport varslade om blockad av lossning och lastning av Teslor i fyra svenska hamnar, från den 7 november, styrde den amerikanska biltillverkaren om transporterna. Nu gäller blockaden samtliga landets hamnar.

– Jag tror inte att Tesla vill riskera att köra på båt utan har tittat på andra lösningar, säger Jimmy Åsberg dagen innan blockaden vidgas.

Till hans ”hemmahamn” Gävle har några Teslor aldrig levererats. Däremot till landsterminalen i Rosersberg, vid enstaka tillfällen. Om det är några särskilda hamnar i Sverige som biltillverkaren kan tänkas försöka med, i stället för de fyra som redan tidigare blockerats, är osäkert. Jimmy Åsberg nämner att det spekulerats om Umeå eller Wallhamn, på Tjörn, som möjliga.

Intensiva veckor

Patrik Östbjerg. Foto: Kristina Sjöberg
Patrik Östbjerg. Foto: Kristina Sjöberg

Det har varit intensiva veckor för samtliga inom hamn. I dag, då den andra konfliktvågen slår in, har Transports hamnavdelning 1 styrelsemöte. Ordförande Åsberg ser att konflikten till stöd för IF Metalls rätt att teckna kollektivavtal också fört något gott med sig för fackföreningsrörelsen i stort:

– Vi får en chans att visa vad vi går för. Och man blir ändå imponerad av att se hur starka vi är inom arbetarrörelsen.

Ombudsman Patrik Östbjerg på Transports hamnavdelning 1 välkomnar också de utvidgade sympatiåtgärderna.

– Det känns jättebra att Tesla inte längre har möjlighet att köra in i svenska hamnar där vi har kollektivavtal. Företaget hittar förstås andra vägar för transporterna, men vi drar vårt strå till stacken i alla fall, säger han.

”Bra att Transport vidtar åtgärder”

Magnus Nilsson sitter i styrelsen på Transportklubben vid SCA Logistik, Umeå hamn i Holmsund.

– Vi har inte så många, men det kommer lite Teslabilar hit emellanåt. Ett par stycken en gång i veckan.

I vanliga fall. Magnus Nilsson stöder det utvidgade stoppet av lossning i svenska hamnar.

– Det är bra att Transport vidtar åtgärder för att försöka få Tesla att skriva på ett kollektivavtal

Tror du att Tesla-grundaren tecknar avtal med IF Metall till slut?

– Svårt att säga, det verkar vara lite tjurigt. Elon Musk har ju alltid gått sin egen väg, så det är svårt att gissa.

Snackar ni om konflikten i fikarummet?

– Lite grann, men vi har så mycket egna problem just nu eftersom vi börjat jobba natt. Det har vi aldrig gjort förut, så det är en omställning för alla. Obbola pappersbruk har byggt en ny maskin för kartongpappersrullar så vi har fått mer jobb. Och det är ju bra med fler arbetstillfällen.

Själv gillar Magnus Nilsson att arbeta på natten och det handlar om totalt sju nätter per månad.

– Det är skönt med mindre folk nattetid och jag jobbar ihop med ett bra gäng. Jag håller tummarna för att Tesla viker ner sig och skriver på ett avtal, säger han.

Halmstads hamn. Foto: Torbjörn Svensson
Halmstads hamn. Foto: Torbjörn Svensson

Full uppslutning

Till hamnen i Halmstad dyker det vanligen mest upp tyska märken som Volkswagen, Mercedes och BMW, berättaren hamnarbetaren Torbjörn Svensson.

– Vi räknar med att det kan komma nu, för att det har varit blockad i de andra hamnarna. Men jag kan garantera att det blir full uppslutning i blockaden här.

Vad tänker du om konflikten?

– Jag tycker att Tesla är tjurskalliga. När företag kommer till andra länder ska de följa de traditioner och regler som finns där.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. ransports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.

CSG-anställda har inte fått sin lön

Bevakning. Väktare och ordningsvakter som jobbar på CSG har inte fått sin lön. Företaget är i rekonstruktion och lönekontoret hänvisar till statliga lönegarantin och länsstyrelsen.

25 år sen tunnelbranden i Mont Blanc
Collage med tidningsurklipp och skärmdumpar med artiklar om olyckan i Mont Blanctunneln 1999.

Lastbil orsakade katastrofen i Alperna 1999

Åkeri. Mitt i den 11 kilometer långa tunneln började Volvo-lastbilen brinna. Några minuter senare var 50 fordon fångade i den giftiga röken. Nu är det 25 år sen branden i Mont Blanctunneln krävde 39 liv.