Taxihållplatsen vid Centralstationen
Close
”Det finns ett skriande behov av förare", konstaterar Svenska Taxiförbundets Bawer Coskun.
Close
Förarbristen

Taxiförbundet: 7 000 förare saknas

Taxi. Branschorganisationen Taxiförbundet säger att det saknas 7 000 taxiförare i landet. Mest akut är bristen i storstäderna.

Taxiförbundet har kontaktat samtliga taxiföretag i Sverige och 85 procent av dem har återkopplat. Det är så de har kommit fram till siffran 7 000.

– Vi visste redan innan att det finns ett skriande behov av förare. Det är för få unga och för få kvinnor som kommer in i branschen, säger förbundsdirektör Bawer Coskun.

Medelåldern bland förarna är hög. Nära 22 procent av taxichaufförerna är nära, eller har gått i, pension.

– Det är ingen utveckling som är långsiktigt hållbar, säger Bawer Coskun.

Men varför misslyckas ni att rekrytera medarbetare?

– En anledning är att unga inte får börja köra förrän de är minst 21 år. Men de får köra lastbil när de är 18 år.

– För ungdomar skulle taxi kunna vara ett bra deltidsyrke men de är utestängda. Vi känner att vi blir orättvist behandlade då det går bra att köra buss eller lastbil från 18 år.

Vad är anledningen till att få kvinnor lockas till branschen?

– Jag har bilden av att kvinnor undviker transportyrken och provisionsbaserade jobb eftersom de vill veta vad de tjänar och behöver planera sin tid.

– Men taxi är ett speciellt yrke och det passar inte alla.

Att det är provisionslöner och låga löner kan också påverka, anser Bawer Coskun och påpekar att det är en fråga för parterna i kollektivavtalet: Transportföretagen och Transportarbetareförbundet.

– Min bild är att majoriteten vill ha provisionslön. Men om det fanns utrymme för fasta löner hade det varit det ideala. Som det är nu tillåter kollektivavtalet både och. Arbetstagaren får välja tillsammans med arbetsgivaren.

– Men det är inte så att åkarna täljer guld heller. De har 1,8 procent i vinstmarginal och med den enorma förarbristen riskerar bilarna att stå stilla halva dygnet.

Transport vill inte sänka kraven för att jobba som taxiförare. Som förklaring till förarbristen pekar Transports utredare Sirin Celik på anställningsvillkoren

– Lönerna är inte tillräckligt bra. De söker förare överallt. Men jag skulle säga att det egentligen är en viss överetablering i städerna och allvarligare brist på landsbygden, där man kör en stor andel upphandlad trafik, säger Sirin Celik, utredare på Transport.

Sirin Celik anser också att procentlönen måste bort och de fasta lönerna behöver stiga.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sirin Celik presenterade sin fallstudie vid slutkonferensen i Rom den 7 juli.

Gig inte upp!

Plattformsarbete. Vägen är förberedd för en arbetsmarknad där gigjobb blir norm. Det menar Transports utredare Sirin Celik, som deltagit i ett EU-projekt om möjligheter och svårigheter att skapa anständiga villkor för dem som arbetar för plattformsföretag.

Ta tag i det som plågar taxi

Debatt. Taxibranschen har en viktig funktion när det gäller att erbjuda säkra och pålitliga transporter till människor. Trots denna viktiga roll har branschen ställts inför djupgående strukturella utmaningar som har haft negativa konsekvenser både för förare och taxibolag.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nytt avtal för taxi- och färdtjänstförare

Taxi. (UPPDATERAD) Taxistrejken är avblåst. Efter segdragna förhandlingar enades Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i dag, onsdag, till slut om ett nytt avtal för landets taxi- färdtjänst- sjukrese- och skolbussförare.

Avtal 2023

Nytt avtal för reklamutdelare långt bort

Reklamutdelning. I somras sa Transport upp avtalet som kallats Sveriges sämsta. Och uppmanade medlemmar att söka andra jobb. Nu har parterna mötts igen men utsikterna till framgång är små, enligt fackets förhandlare.

Skredet på E6: Tung trafik stora utmaningen

Trafik. Natten till i lördags rasade stora delar av E6:an utanför Stenungsund i ett jordskred. Vägen är nu helt avstängd och trafiken leds om via riksväg 650 över Ucklum. Men Trafikverket vill att tung trafik i stället ska gå via Trollhättan på E45:an.

Bilkö fotad från förarplatsen

Se upp! Med höstmörker kommer fler viltolyckor

Viltolyckor. Hösten är här, så var uppmärksam bakom ratten. Och du som går: Glöm inte reflexer! Under oktober och november ökar antalet skadeanmälningar till försäkringsbolagen om viltolyckor rejält.

Hyllning och tjat om tjänstepension

Pension. På onsdag infaller Tjänstepensionens dag. Och denna försäkring är det hög tid att ägna tid åt, oavsett var du befinner dig i arbetslivet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.