Stopp för lön till Gate gourmets 60-tal uppsagda

Flygplats. Arbetsdomstolen gick på cateringbolaget Gate gourmets linje. De 60-tal anställda som sagts upp under pandemin får lön fram till den 26 januari. Inte löpande, tills AD slutgiltigt prövat deras uppsägningar och eventuella skadestånd.

Den 26 januari 2021 är satt utifrån det datum Arbetsdomstolen (AD) meddelade sin dom. I Transports led är stämningen dämpad:

Ombudsman Johan Einarsson. Foto: Justina Öster
Ombudsman Johan Einarsson. Foto: Justina Öster

– Domstolens beslut gick inte i den riktning vi önskat. Men det är fortfarande inte skrivet i sten hur utslaget blir. Den frågan återstår för AD att avgöra, säger Transports flygombudsman Johan Einarsson.

Han tillägger:

– Fast det är förstås ett tråkigt beslut.

Den nu aktuella domen är ett så kallat interimistiskt beslut i den utdragna tvisten mellan Transport och den globala cateringjätten Gate gourmet. Den slutliga domen får cateringarbetarna fortsätta vänta på. Men AD:s första domslut pekar ändå mot att Gate gourmet kan uppfattas ha saklig grund att säga upp sina anställda på grund av arbetsbrist.

I normala fall kan facket ogiltigförklara uppsägningar och då ska arbetsgivaren fortsätta betala ut lön tills tvisten är avgjord. Men i denna AD-dom står det att en anställning kan avslutas ”om det framstår som mer eller mindre uppenbart att uppsägningen är sakligt grundad”.

Beslutet har fattats efter en begäran från bolaget om att ”förpröva” frågan.

– Klart vi är besvikna. Vi hade gärna sett att de anställdas löner betalats ut fram till att den slutliga domen faller. Och vi trodde det fanns en chans att domstolen skulle ta upp arbetsgivarens löneshopping. Alltså ensidiga byte till ett billigare avtal, säger Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren.

Inte överraskad

Luttrad av tidigare domslut är han inte helt överraskad.

– Fast än är matchen inte över. Vi fortsätter fajtas för våra medlemmar. Nu ska vi träffa fackets juridiska byrå, LO-TCO Rättskydd, granska domen och diskutera hur vi ska gå vidare när vi möter motparten i AD.

Tvisten mellan Transport och Gate gourmet (på Arlanda, Landvetter och Malmö airport) pågick under hela hösten. Till slut stämde Transport bolaget i AD och begärde att uppsägningarna av medlemmarna skulle ogiltigförklaras. Facket yrkade också på höga skadestånd.

Går domstolen inte med på det har förbundet i stället begärt skadestånd till medlemmarna för brott mot turordningsreglerna. Uppsägningarna sköttes illa, okänsligt och förödmjukande, anser facket. Anställda sades upp på stående fot, fick tömma sina skåp och lämna ifrån dig sina passerkort.

Fackligt engagerade stängdes också ute och ingen i klubbstyrelsen erbjöds återanställning.

Gate gourmet, å sin sida, har hela tiden hänvisat till coronan och den arbetsbrist pandemin gett upphov till när flygresandet dalat och flygkris inträtt. Genom en omorganisation sa företaget upp alla anställda och flyttade över samtliga till Hotell- och restaurangfackets (HRF) cateringavtal.

Ett avtal som en del av personalen tidigare arbetat enligt, men inte Transports cateringlastare och chaufförer med flera. Avtalsbytet krympte arbetsgivarens lönekostnader rejält. För Transports medlemmar innebar det däremot sämre villkor och kraftigt sänkta löner.

Hävdar arbetsbrist

Efter omorganisationen (när all personal ska kunna utföra alla arbetsuppgifter) finns det inte längre kvar något arbete inom Transports avtalsområden, hävdar Gate gourmet. Facket å sin sida vidhåller att arbetsbristen inte är så stor som företaget uppger, och att de återanställda i stort sett utför samma arbetsuppgifter som transportarna gjorde innan.

Per-Olof Norgren
Per-Olof Norgren. Foto: Justina Öster

I början av maj ska fack och arbetsgivare träffas för inledande muntliga förhandlingarna i AD. Transport och Svenska Flygbranschen kan då välja att göra en förlikning, en överenskommelse, och avbryta rättegången. Fast Transports ombudsman Per-Olof Norgren tror att den chansen är ganska liten.

– Vi anser fortfarande att Transports kollektivavtal och turordningskrets ska gälla. Att anställda nu gör samma arbete med B-kort som Transports medlemmar utförde med C-kort är så dumt så det är inte sant. Hela den här historien är oerhört rörig för alla inblandade, säger han.

Annett Olofsson på LO-TCO Rättskydd företräder Transports medlemmar. Hon är också besviken över att domstolen inte prövat kärnfrågan om att bolaget agerat ”i strid med LO:s organisationsplan”. Alltså att företaget på eget bevåg sagt upp ett avtal, som LO-facken kommit överens om ska gälla.

– AD har tittat på om det finns saklig grund för uppsägningarna och mer eller mindre kommit fram till att det gjorde det på grund av arbetsbrist. Detta trots att bolaget gjorde en underlig manöver och flyttade över alla anställda till Hotell- och restaurangfackets avtal, säger hon.

– Men brott mot turordningen har inte prövats än, så målet lever fortfarande på alla sätt.

Interimistiskt innebär att beslutet gäller under den tid målet pågår i AD och upphör vid slutlig dom, förtydligar Annett Olofsson.

Hur stor är chansen att det interimistiska beslutet ändras och de anställda får tillbaka sina jobb?

– Det vill jag inte uttala mig om, svarar hon.

Bestämmelser om preskriptionstid för att ogiltigförklara uppsägningar har också avhandlats i AD. Transport och Gate gourmet är inte överens när det gäller en av de uppsagda, som var hemma för covidsymptom och sades upp via ett rekommenderat brev. Trots adressändring hävdar han att han aldrig fått meddelandet.

Digitalt fackmöte

I går eftermiddag kallade Transports flygavdelning berörda medlemmar till digitalt möte. Många frågade om a-kassa, berättar ombudsman Johan Einarsson.

– Men inte så mycket om AD-domen. Det är ju en väldigt komplicerad process.

Ett glädjande besked för medlemmarna var i alla fall att Transport och Gate gourmet, efter ännu en central förhandling, enats om att de uppsagda ska få ob-tillägg. Ersättningen ska utgå under hela uppsägningstiden, mellan en och sex månader.

– Det blev en seger i alla fall. Lite plåster på såren, säger ombudsman Per-Olof Norgren.

Hur mycket det blir i pengar varierar från person till person, beroende på arbetstider. Men det rör sig om cirka    2 000 och 6 000 kronor per månad.

– Det ska bli väldigt, väldigt spännande att se hur hela den här röriga historien slutar i AD, tycker Per-Olof Norgren.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Kollegorna lyser upp flygvärden Danijel Kovacic arbetsdagar. ”Vi är glada, sociala och utåtriktade, även om vi fått stiga upp 03.00. Annars skulle det vara svårt att ha det här jobbet.” Foto: Justina Öster

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."