Rasmus Österström färdtjänstförare Connect Bus
Close
Rasmus Österström, skyddsombud på Connect Bus i Norrköping, i väntan på att ta spårvagn till möte med nya Tranportklubben.
Close
Stress och körtider

”Ska folk stanna krävs förändring”

Arbetsmiljö. Det hade inte behövt vara så illa. Men problemet med den pressade arbetssituationen är komplext, har många aspekter. Arbetet med Transports enkät visar att facket gör skillnad. Det tycker färdtjänstföraren Rasmus Österström, skyddsombud på Connect Bus i Norrköping.

Först, Rasmus Österström trivs i grunden med jobbet som chaufför inom servicetrafiken. Liksom han gjorde med arbetet som trafikledare hos regionens trafikbolag, Östgötatrafiken.

– Det jobbet var i sig jätteroligt, men när trafikledningen tajtades till mer och mer kom det till slut bara att handla om att släcka bränder, säger Rasmus som slutade och återgick till förararbete.

Han är i hög grad medveten om hur pressat schemat är för många som kör färdtjänst. Men också om att 14 år trots allt gör det lättare:

– Jag tänker på dem som inte har erfarenhet. Många orkar helt enkelt inte utan slutar. Arbetet kräver ett viss slags mentalitet, men man måste också få tid att lära sig – köra fel, vänta in kunder som behöver hjälp eller vill klara sig själv även om det tar tid. Ska folk stanna krävs förändringar, säger Rasmus Österström.

Rasmus Österström klubbmöte, med sonen Elliot på spårvägens hållplats.
Rasmus på väg till klubbmöte, sonen Elliot vid hans sida på spårvagnshållplatsen.

– För mig tog det nog fem, sex år innan jag inte kände stress i vissa situationer. När någon kund i dag frågar om jag har tid att hjälpa dem brukar jag svara att det är självklart, jag slutar först klockan fem.

Det är också självklart för honom att skriva avvikelserapport om något gör att det blir förseningar. Avvikelser som alltid uppstår i en eller annan form. Trafikolyckor, vägavstängningar, ändringar i körorder.

– Men även om ingen skäller kan det också vara stressande att veta att man orsakar företaget viten på flera tusen kronor för förseningar, särskilt om du är ny.

Minutjakt

Rasmus Österström är själv relativt ny som skyddsombud men har sett och hört om hur förändringarna inom en alltmer slimmad struktur påverkat förarna länge.

– Det har blivit värre och värre. Framför allt i Linköping, då handlar det om minutpassning. I Norrköping finns det lite mer luft i schemat, säger Rasmus, som själv bor i Norrköping och ser fördelar med att staden är kompakt och mer rund än långsträckt i jämförelse, vilket gör det enklare med körtiderna.

Men orsaken till problemen är inte enkel. Handlar det om att kommunerna beviljar fler färdtjänst? Att det finns för få fordon? Eller att regionens trafikbolag, Östgötatrafiken, gör allt för att pressa kostnaderna? Eller att företagen, taxiåkerierna, gör allt för att inte bli av med sina uppdrag inom den upphandlade trafiken?

– Det är säkert en kombination. Allt är inte bara Östgötatrafikens ansvar. Men det är heller inte rätt att skylla på åkerierna, det är inte som lägger ut fordonsscheman, säger Rasmus Österström.

Ny klubb

Transportklubb Connect Bus Linköping
I klubben på Connect Bus: stående Mikael Sandberg, Rasmus Österström, Åke Arén (ordförande) och sittande Jonny Eriksson och Ghassan Tomas. Foto: Lilly Hallberg

På Connect Bus i Norrköping där han är anställd arbetar ett fyrtiotal chaufförer på heltid. Företaget startade upp verksamheten i regionen förra året.

– De är inte fientligt inställda till facklig verksamhet på något vis, tvärtom verkar de insett att det har fördelar att jobba gemensamt för många saker, säger Rasmus.

Han tycker att enkäten som Transports avdelning genomfört fungerar på ett närmast revolutionerande sätt. Och att det är en stor poäng att i arbetet med uppföljningen av enkäten inte enbart peka ut åkerierna som ansvariga för arbetsmiljön. När problem med körtider och pressade scheman tidigare lyfts för några år sedan fick åkarna viten på sexsiffriga belopp för brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Rasmus Österström ser det också som ett led i att öka det fackliga engagemanget att visa avdelningens enkät.

– Vi jobbar hårt på det. Den senaste månaden har flera skickat in ansökan.

Och den 20 februari i år bildades klubben på Connect Bus i Norrköping. Om den nya Transportklubben går det att läsa mer i nästa nummer av tidningen, aprilnumret. Då som Månadens klubb!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxistolpe

”Lönenivåerna inom taxi är bedrövliga”

Taxi. – Bra att Transport varslat om blockad och strejk. Det är dags att det händer något, lönenivåerna inom taxi är alldeles bedrövliga. Så säger taxiföraren Jamie Svensson i Falkenberg som jobbar på Varbergs taxi.

Insänt logga

Inte konstigt att det råder taxiförarbrist

Insändare. ”Svårt att få tag på taxi en lördagskväll”, ”Lång väntan på sjuktaxi”, ”Färdtjänstresan försenad”. Vi har alla sett rubrikerna den senaste tiden och bristen på taxiförare är ingen nyhet.

Transportarbetarens logga

Riskerar högt vite för färdtjänstbrister

Färdtjänst. Stora brister när flera rullstolsburna ska åka med färdtjänst gör att Bergkvarabuss riskerar att få betala ett vite på 100 000 kronor. Det har Arbetsmiljöverket slagit fast i ett föreläggande.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.