Close
Jörgen Öhman och Peter Strålind, i röda t-tröjor, diskuterar med besökare på SocForum 2023.
Close

Festival – och mobilisering inför slaget om välfärden

Facket. På lördagen möttes vänstern i bred bemärkelse på Socialistiskt Forum, traditionsenligt i ABF-huset i Stockholm. Bakom ett av bokborden stod transportare och spred Mobiliseringbladet.

– Det här är ett forum med chans att väcka opinion och visa vår motståndskraft mot högerkrafterna, säger miljöarbetaren Peter Strålind från Transports Stockholmsavdelning.

Peter Strålind med pallen som visar att Rörelsens alla tre ben måste med för att bära.

Framför bokbordet där Transportarbetarnas Socialdemokratiska fackklubb och avdelning 5 höll till var det trångt vid lunchtid. Till närmaste grannar hörde Republikanska föreningen och tankesmedjan Tiden.

Tusentals besökare kom till ”SocForum” för att ta del av debatter, föreläsningar och kultur.

Välfärden var i år i fokus. Och som en spegling av samhällsklimatet var det på många programpunkter skrivningar om slag, om angrepp, om motstånd, och om kriser och nedmontering.

Skriften Mobiliseringsbladet talar också om vikten av att mobilisera och organisera – och om att arbetarrörelsen på gemensam grund måste stå enad och på gemensam front möta Tidöpartiernas arbetarfientliga politik.

– Vi är tio LO-förbund i ett gemensamt upprop, det är unikt, säger Peter Strålind.

Jörgen Öhman, ordförande för Avarnklubben i Stockholm, lyfter också otrygga anställningar som en hälsorisk.

Via QR-kod i det fackliga bladet går det att ladda ned den handbok som forskare vid Karolinska Institutet sammanställt, och som också innehåller åtgärdsförslag för att minska riskerna vid anställningar som avviker från normen med heltid och kollektivavtal.

Enighet och motstånd

Att den svenska välfärden är under angrepp tycktes det råda fullständig enighet om.

Politiskt handlar det om neddragningar i det offentliga och angrepp mot den svenska modellen, om fackens makt i frågor som att tillsätta skyddsombud. Men också om offentlig finansiering av till exempelvis musikskolan, museer och Hyresgästföreningen.

En av de mest välbesökta föreläsningarna var ekonomen Clara E. Matteis ”Åtstramningspolitik som klasskamp mot arbetare”. Mattei blottlägger i sin bok Kapitalets ordning (Verbal förlag) hur åtstramningspolitik historisk, liksom i dag, används för att skydda kapitalet i oroliga tider och mot folkliga protester.

Välbesökt var också ”Hur ska välfärden överleva?” med Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena Idé. Ett befriande budskap att ha med sig, för oss alla som inte har doktorerat i nationalekonomi på Handels, var att ekonomi är politik – och välkomnande att diskutera ekonomisk politik. Något Odeberg även talat om i Transportarbetaren i samband med att boken Dyrtider (Atlas förlag) kom ut.

De fem fackliga värnen

Transports Stockholmsavdelning stod som arrangör för ”Vad händer med dig när våra fem värn är under attack?”, ett samtal med bland andra Peter Strålind och Jörgen Öhman från Stockholmsavdelningen.

Jörgen Öhman, Peter Strålind och Martin Jansson i samtal om fackligt-politiskt arbete.

Med i Sandler-salen var även Transports avdelningsutvecklare Rasmus Grahm och Martin Jansson. De talade om förbundets politiska plan, det pågående arbetet och hur det ska organiseras. Det gäller bland annat utbildning av personer ute i regionerna.

– Det handlar om att skapa ett tryck underifrån, våra medlemmar ska tala med folk ute på arbetsplatserna, säger Martin Jansson.

Centralt är tanken att Transports frågor ska få genomslag i politiken.

En sådan fråga är kontroll av EU:s mobilitetspaket, den regelsamling som EU antagit och som i teorin ska garantera schysta arbetsvillkor för yrkesförare och stoppa osund konkurrens. Om den efterlevs, vilket alltså kräver en kontrollinstans enligt facket.

Markus Pettersson, facklig-politisk sekreterare, talar i Sandlarsalen på SocForum.

Socialdemokraternas facklig-politiske sekreterare Markus Pettersson talade om högerns, och framför allt SD:s angrepp, på det facklig-politiska samarbetet. Angrepp som rör olika delar inom rörelsen, men där huvudattacken är riktad mot facket enligt Pettersson.

Markus Pettersson, tidigare utredningschef på Transportarbetareförbundet och en tid tf förbundsordförande, underströk också vikten av att det facklig-politiska arbetet sker lokalt och regionalt.

Alla tre ben ska med

Med en trebent pall illustrerade transportarna betydelsen av att alla ben bär. Om välfärden ska värnas måste alla hålla.

Rörelsens framgång bygger på såväl fackligt inflytande, som politiskt inflytande och folkbildning.

De fackliga värnen:

  • Full sysselsättning
  • Aktiv arbetsmarknadspolitik
  • Hög a-kassa
  • Starkt anställningsskydd
  • Rikstäckande kollektivavtal

I ABF-husets Sandlersal gällde samtalet till stor del hur hoten mot fackförbunden ska avvärjas. Och hur det arbetet ska organiseras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Johan Larsson:
    27 november, 2023

    Marcus Pettersson valdes väl även till förbundssekreterare vid kongressen 2012 om jag inte minns fel.

  2. Lilly Hallberg:
    28 november, 2023

    Det stämmer! (Och det kanske hellre borde med än det jag valde, för att hålla förklaringen kort i sammanhanget.) Vänliga hälsningar Lilly, reporter

Lästips:

Erika Bergkvist, verksamhetsledare och kommunikatör ABF Värmland

Samhällets problem blir folkrörelsernas utmaningar

Folkrörelser. Det är märkligt tyst. Tyst kring att folkbildningen är under attack. Den rörelse som byggt Sverige. Det Sverige vi varit så stolta över. Jag säger varit, för jag är inte så stolt nu när snus och plastpåsar blivit viktigare än folkbildning.

Gruppbild på förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Stå upp mot högerns angrepp på arbetarrörelsen

Debatt. Den samlade högern med Tidöpartierna, SD och Timbro i spetsen angriper arbetarrörelsen på bred front för att rasera det arbetare, med gemensamma krafter, byggt upp under mer än hundra år. Hela arbetarrörelsen, politiken, fackföreningarna och folkbildningen måste enas i motståndet mot angreppet på vår framtid.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.