Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.
Close
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige.
Close
Inför EU-valet

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Här nedanför kan du se vår genomgång av hur svenska partier röstat i EU-parlamentet i sex frågor som kan komma att beröra svenska arbetare både på och utanför jobbet. Genomgången visar att det är långt härifrån till Bryssel. Svenska politiker röstar inte alltid som sina svenska partier. Det får Transports samhällspolitiskt ansvariga Magnus Falk att reagera.

Magnus Falk. Foto: Martin Hörner Kloo
Magnus Falk. Foto: Martin Hörner Kloo

– Eftersom de svenska partierna tillhör europeiska partigrupper blir det inte likadant som hemma i Sverige. Med plattformsdirektivet blir det parodiskt. De svenska regeringspartierna i riksdagen och parlamentet går åt helt olika. Den svenska regeringen fick i EU-nämnden stöd för sin ståndpunkt att ställa sig bakom uppgörelsen. Men nu röstar högerpartierna, utom L, emot i EU-parlamentet.

Varför tror du att det är så?

– Det finns ett större utrymme för en enskild ledamot att agera jämfört med för en riksdagsledamot. Det gör att man kan driva sina favoritfrågor på ett tuffare sätt i Europaparlamentet, men det betyder också att man kan köra ”lite på feeling” om man vill. Det är därför det är viktigt på riktigt vilka personer vi väljer till Europaparlamentet.

Magnus Falk befarar att högersidan kommer att göra ett starkt val i Europa och att det blir på liberala partiers bekostnad.

– Det är en oroande utveckling och vi får verkligen hoppas att de riktiga Kristdemokraterna i Europa, som har egna fackföreningar, står upp mot högernationalisterna så vi inte får en Tidösoppa på europeisk nivå också.

Hur kan valet påverka Transports medlemmar?

– Våra medlemmar riskerar att se sin arbetsvardag bli försämrad. Det lär bli försämringar i arbetsmarknadslagstiftning och arbetsmiljö på arbetarnas bekostnad och till företagens vinning. Nu tror jag inte det riskerar bli en högernationalistisk majoritet, men det finns en risk att mitten-högerpartierna i EPP tillsammans med de två högernationalistiska grupperna blir ett väldigt starkt högerblock, säger Magnus Falk.

 

Sex frågor som påverkar dig

Mer än hälften av alla politiska beslut som fattas i Sverige har sin grund i beslut som fattats i EU först.

Peter Lundgren, före detta SD.
Peter Lundgren, före detta SD.

Besluten rör allt från stöd till Ukraina till den nyligen klubbade EU-lagen om mäns våld mot kvinnor.

Nära alla beslut påverkar alla svenskar på ett eller annat sätt. Men här har vi av praktiska skäl försökt göra en sammanställning av några frågor som beslutats i EU som vi tror kommer att påverka svenska transportarbetare. Till exempel Green Deal som ska leda till investeringar i grön teknik och klimatomställning, kör- och vilotidsregler för bussförare och ett förslag om minimilön som enligt svenska kritiker hotar den svenska lönesättningsmodellen.

Sara Skyttedal, före detta KD.
Sara Skyttedal, före detta KD.

Vi har gått igenom vilka omdebatterade frågor som beslutats i EU-parlamentet och fokuserat på lagar och direktiv som kan eller kommer att märkas i en svensk arbetares vardag.

Sverigedemokraternas Peter Lundgren lämnade sitt parti efter att en dom om sexuellt ofredande fastställts av hovrätten och Sara Skyttedal lämnade sitt parti i våras, efter att hon petats från sin plats på Kristdemokraternas lista. Vi har av utrymmesskäl buntat ihop dem med deras gamla partier då de röstat likadant.

 

1. Green deal.

Under mandatperioden har flera beslut som rör miljö och klimat fattats i EU. Det beslut som satte kursen var Green deal som är ett helt paket av politik, eller en plan för att EU ska bli klimatneutralt till 2050.

Många av de viktigaste besluten som fattats i EU under de senaste åren har sin grund i Green deal.

 

Centerpartiet: Deltog inte

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

2. Storföretagens öppenhet om hållbarhet.

EU har beslutat att storföretag och börsnoterade företag regelbundet ska rapportera om vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet.

EU har beslutat om ett direktiv som ställer krav på storföretag och börsnoterade företag att sammanställa vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet. Syftet är att intresseorganisationer som fackförbund, konsumenter och andra ska få insyn och möjlighet att utvärdera företagens verksamhet.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

3. Nya regler om kör- och vilotider för beställningstrafik.

Transportarbetaren har tidigare skrivit om förändrade regler för kör- och vilotider för busschaufförer som kör beställningstrafik. De nya regeländringarna innebär att en chaufför som kör inrikes kan göra det under längre period utan att få en sammanhängande helgvila.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja (1 deltog inte)

Miljöpartiet: Nej (1 avstår)

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Nej

Sverigedemokraterna: Ja

Vänsterpartiet:  Nej

 

4. Bättre villkor för gig-jobbare.

Plattformsdirektivet har fått formuleras om flera gånger för att vinna stöd i ministerrådet, där Sverige och inflytelserika landet Frankrike varit motståndare till delar av direktivet. Frankrike har bland annat motsatt sig skarpa skrivningar om anställningspresumption, alltså att de som jobbar för plattformar ska räknas som anställda fram till att något annat är bevisat.

I det slutgiltiga förslaget finns delar som rör vem som ska anses vara anställd av plattformen men också regler om hur plattformar får använda algoritmer för bland annat anställning och avslutande av anställning.

 

Centerpartiet: Nej

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Avstod

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

5. Storföretagens ansvar att minska ohållbar verksamhet.

I april beslutade EU-parlamentet om att anta ett direktiv om due diligence, det handlar om att företag ska stoppa verksamhet som leder till exploatering av arbetskraft, barnarbete och förstörelse av biologisk mångfald.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

6. Europeiska regler om minimilön.

EU har beslutat om ett direktiv som ska garantera minimilön på en viss nivå över hela Europa.

I slutförslaget som gick till omröstning under 2022 lovades de nordiska länderna undantag eftersom det i de nordiska länderna är kollektivavtalen som sätter löner, här finns inga minimilöner.

Svensk fackföreningsrörelse och svenska arbetsgivarföreningar har varit eniga i motståndet mot förslaget.

 

Centerpartiet: Nej

Liberalerna: Nej

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Nej

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Nej

 

Källa: howtheyvote.eu

Toppnamnen på riksdagspartiernas listor

Partiernas toppkandidater till EU-valet. Övre raden från vänster: Emma Wiesner (C), Alice Teodorescu Måwe (KD), Karin Karlsbro (L) och Alice Bah Kuhnke (MP). Undre raden från vänster: Tomas Tobé (M), Helene Fritzon (S), Charlie Weimers (SD) och Jonas Sjöstedt (V).
Partiernas toppkandidater till EU-valet. Övre raden från vänster: Emma Wiesner (C), Alice Teodorescu Måwe (KD), Karin Karlsbro (L) och Alice Bah Kuhnke (MP). Undre raden från vänster: Tomas Tobé (M), Helene Fritzon (S), Charlie Weimers (SD) och Jonas Sjöstedt (V).

Politik. I valet till EU-parlamentet samsas comebackande toppolitiker, före detta tv-personligheter och partibytare. Det här är partiernas toppnamn och profiler.

Centerpartiet: Listan toppas av Emma Wiesner som är det yngsta toppnamnet på de svenska partiernas listor. Hon jobbar i Bryssel och är utbildad ingenjör som bland annat jobbat med Northvolt och på ett kolkraftverk. I en intervju med Europaportalen säger hon att utfasning av fossil energi är hennes viktigaste fråga.

Kristdemokraterna: Deras lista toppas av Alice Teodorescu Måwe, en oprövad politiker som har bakgrund som liberal ledarskribent och tjänsteman i Moderaterna. Som politiker är hon ett oprövat kort, som skribent gjorde hon sig känd för att skriva mycket om integrationspolitik och att tidigt förorda en högerregering med SD-stöd.

Miljöpartiet: Alice Bah Kuhnke toppar partiets lista, hon blev politiker då hon värvades till Miljöpartistisk minister under Stefan Löfvens regering. Tvåa på listan är gamla SVT-meteorologen Pär Holmgren, som lämnade tv-jobbet för att kunna satsa helhjärtat på klimatfrågan.

Moderaterna: Har varken partibytare eller kändisar bland toppkandidaterna på listan, den toppas av Tomas Tobé. Han har suttit en period där han varit med i förhandlingarna om EU:s nya migrationspaket och har innan dess suttit i riksdagen mellan 2006 och 2019.

Liberalerna: Listan toppas av Karin Karlsbro som inför förra EU-valet kallades för doldis. Sedan dess har hon etablerat sig och enligt Liberalernas uppgifter var hon en gång rankad som Sveriges näst mest inflytelserika parlamentariker och var med och förhandlade om klimatpaketet Fit for 55. Tvåa på listan är Anna Maria Corazza Bildt, före detta moderat EU-parlamentariker.

Socialdemokraterna: Listan toppas av politiska veteranen Helene Fritzon. Tvåa på listan är Johan Danielsson, som vill göra comeback som parlamentariker. Ett uppdrag han hoppade av för att bli minister i den förra socialdemokratiska regeringen. Danielsson har sedan länge en nära relation till Transport och drev frågor om arbetares och chaufförers villkor när han satt i parlamentet senast.

Sverigedemokraterna: Partiets lista toppas av Charlie Weimers, EU-parlamentariker och före detta politiker i Kristdemokraterna. Fick stor uppmärksamhet då han och hans partikamrater lade ner sina röster då EU beslutade om ett stort stöd till Ukraina i samband med Rysslands invasion. Trea på listan är Dick Erixon, tidigare politiker i Centerpartiet och chefredaktör för SD-nära Riks.

Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt gör comeback i politiken efter några års frånvaro. Senaste uppdraget han hade var som partiledare. Men han har en lång bakgrund som just Europaparlamentariker där han satt mellan 1995 och 2006. Han var då framgångsrik i kampanjen mot svenskt medlemskap i EMU.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Snabbkoll om EU-valet 2024. Illustration: Mattias Käll

Så påverkar EU-valet dig och dina arbetsvillkor

Europaparlamentet. I juni går hela Europa till val. EU:s medborgare får då välja sitt parlament. Det som händer i Bryssel påverkar hur du har det på jobbet.

Var står vi nu?

Davids krönika. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Mitt i flytten. För Chris Michau och Anton Semeniuk rullar jobbet på bra. Foto: Justina Öster

Flytt med flyt

Flyttarbetare. 60 anställda, 50 rum, hundratals kartonger – för många på arbetsplatsen innebär flytten en stor omställning. För killarna från Flyttbolaget är det bara en dag som andra på jobbet, fysiskt en ny arbetsplats. Kanske lite mer organiserad än den genomsnittliga kontorsflytten.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.