Den 9 juni är det val till EU-parlamentet i Sverige.
Close
Den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige.
Close
Inför EU-valet

Så röstar svenska politiker i Bryssel

Politik. Den 9 juni går Sverige till EU-val. Transportarbetaren har gått igenom hur svenska partier röstar i EU-parlamentet. Inte likadant som i Sverige, visar det sig.

Här nedanför kan du se vår genomgång av hur svenska partier röstat i EU-parlamentet i sex frågor som kan komma att beröra svenska arbetare både på och utanför jobbet. Genomgången visar att det är långt härifrån till Bryssel. Svenska politiker röstar inte alltid som sina svenska partier. Det får Transports samhällspolitiskt ansvariga Magnus Falk att reagera.

Magnus Falk. Foto: Martin Hörner Kloo
Magnus Falk. Foto: Martin Hörner Kloo

– Eftersom de svenska partierna tillhör europeiska partigrupper blir det inte likadant som hemma i Sverige. Med plattformsdirektivet blir det parodiskt. De svenska regeringspartierna i riksdagen och parlamentet går åt helt olika. Den svenska regeringen fick i EU-nämnden stöd för sin ståndpunkt att ställa sig bakom uppgörelsen. Men nu röstar högerpartierna, utom L, emot i EU-parlamentet.

Varför tror du att det är så?

– Det finns ett större utrymme för en enskild ledamot att agera jämfört med för en riksdagsledamot. Det gör att man kan driva sina favoritfrågor på ett tuffare sätt i Europaparlamentet, men det betyder också att man kan köra ”lite på feeling” om man vill. Det är därför det är viktigt på riktigt vilka personer vi väljer till Europaparlamentet.

Magnus Falk befarar att högersidan kommer att göra ett starkt val i Europa och att det blir på liberala partiers bekostnad.

– Det är en oroande utveckling och vi får verkligen hoppas att de riktiga Kristdemokraterna i Europa, som har egna fackföreningar, står upp mot högernationalisterna så vi inte får en Tidösoppa på europeisk nivå också.

Hur kan valet påverka Transports medlemmar?

– Våra medlemmar riskerar att se sin arbetsvardag bli försämrad. Det lär bli försämringar i arbetsmarknadslagstiftning och arbetsmiljö på arbetarnas bekostnad och till företagens vinning. Nu tror jag inte det riskerar bli en högernationalistisk majoritet, men det finns en risk att mitten-högerpartierna i EPP tillsammans med de två högernationalistiska grupperna blir ett väldigt starkt högerblock, säger Magnus Falk.

 

Sex frågor som påverkar dig

Mer än hälften av alla politiska beslut som fattas i Sverige har sin grund i beslut som fattats i EU först.

Peter Lundgren, före detta SD.
Peter Lundgren, före detta SD.

Besluten rör allt från stöd till Ukraina till den nyligen klubbade EU-lagen om mäns våld mot kvinnor.

Nära alla beslut påverkar alla svenskar på ett eller annat sätt. Men här har vi av praktiska skäl försökt göra en sammanställning av några frågor som beslutats i EU som vi tror kommer att påverka svenska transportarbetare. Till exempel Green Deal som ska leda till investeringar i grön teknik och klimatomställning, kör- och vilotidsregler för bussförare och ett förslag om minimilön som enligt svenska kritiker hotar den svenska lönesättningsmodellen.

Sara Skyttedal, före detta KD.
Sara Skyttedal, före detta KD.

Vi har gått igenom vilka omdebatterade frågor som beslutats i EU-parlamentet och fokuserat på lagar och direktiv som kan eller kommer att märkas i en svensk arbetares vardag.

Sverigedemokraternas Peter Lundgren lämnade sitt parti efter att en dom om sexuellt ofredande fastställts av hovrätten och Sara Skyttedal lämnade sitt parti i våras, efter att hon petats från sin plats på Kristdemokraternas lista. Vi har av utrymmesskäl buntat ihop dem med deras gamla partier då de röstat likadant.

 

1. Green deal.

Under mandatperioden har flera beslut som rör miljö och klimat fattats i EU. Det beslut som satte kursen var Green deal som är ett helt paket av politik, eller en plan för att EU ska bli klimatneutralt till 2050.

Många av de viktigaste besluten som fattats i EU under de senaste åren har sin grund i Green deal.

 

Centerpartiet: Deltog inte

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

2. Storföretagens öppenhet om hållbarhet.

EU har beslutat att storföretag och börsnoterade företag regelbundet ska rapportera om vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet.

EU har beslutat om ett direktiv som ställer krav på storföretag och börsnoterade företag att sammanställa vilka risker det finns för människor och miljö i deras verksamhet. Syftet är att intresseorganisationer som fackförbund, konsumenter och andra ska få insyn och möjlighet att utvärdera företagens verksamhet.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

3. Nya regler om kör- och vilotider för beställningstrafik.

Transportarbetaren har tidigare skrivit om förändrade regler för kör- och vilotider för busschaufförer som kör beställningstrafik. De nya regeländringarna innebär att en chaufför som kör inrikes kan göra det under längre period utan att få en sammanhängande helgvila.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja (1 deltog inte)

Miljöpartiet: Nej (1 avstår)

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Nej

Sverigedemokraterna: Ja

Vänsterpartiet:  Nej

 

4. Bättre villkor för gig-jobbare.

Plattformsdirektivet har fått formuleras om flera gånger för att vinna stöd i ministerrådet, där Sverige och inflytelserika landet Frankrike varit motståndare till delar av direktivet. Frankrike har bland annat motsatt sig skarpa skrivningar om anställningspresumption, alltså att de som jobbar för plattformar ska räknas som anställda fram till att något annat är bevisat.

I det slutgiltiga förslaget finns delar som rör vem som ska anses vara anställd av plattformen men också regler om hur plattformar får använda algoritmer för bland annat anställning och avslutande av anställning.

 

Centerpartiet: Nej

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Avstod

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

5. Storföretagens ansvar att minska ohållbar verksamhet.

I april beslutade EU-parlamentet om att anta ett direktiv om due diligence, det handlar om att företag ska stoppa verksamhet som leder till exploatering av arbetskraft, barnarbete och förstörelse av biologisk mångfald.

 

Centerpartiet: Ja

Liberalerna: Ja

Kristdemokraterna: Ja

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Ja

Socialdemokraterna: Ja

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Ja

 

6. Europeiska regler om minimilön.

EU har beslutat om ett direktiv som ska garantera minimilön på en viss nivå över hela Europa.

I slutförslaget som gick till omröstning under 2022 lovades de nordiska länderna undantag eftersom det i de nordiska länderna är kollektivavtalen som sätter löner, här finns inga minimilöner.

Svensk fackföreningsrörelse och svenska arbetsgivarföreningar har varit eniga i motståndet mot förslaget.

 

Centerpartiet: Nej

Liberalerna: Nej

Kristdemokraterna: Nej

Miljöpartiet: Ja

Moderaterna: Nej

Socialdemokraterna: Nej

Sverigedemokraterna: Nej

Vänsterpartiet: Nej

 

Källa: howtheyvote.eu

Toppnamnen på riksdagspartiernas listor

Partiernas toppkandidater till EU-valet. Övre raden från vänster: Emma Wiesner (C), Alice Teodorescu Måwe (KD), Karin Karlsbro (L) och Alice Bah Kuhnke (MP). Undre raden från vänster: Tomas Tobé (M), Helene Fritzon (S), Charlie Weimers (SD) och Jonas Sjöstedt (V).
Partiernas toppkandidater till EU-valet. Övre raden från vänster: Emma Wiesner (C), Alice Teodorescu Måwe (KD), Karin Karlsbro (L) och Alice Bah Kuhnke (MP). Undre raden från vänster: Tomas Tobé (M), Helene Fritzon (S), Charlie Weimers (SD) och Jonas Sjöstedt (V).

Politik. I valet till EU-parlamentet samsas comebackande toppolitiker, före detta tv-personligheter och partibytare. Det här är partiernas toppnamn och profiler.

Centerpartiet: Listan toppas av Emma Wiesner som är det yngsta toppnamnet på de svenska partiernas listor. Hon jobbar i Bryssel och är utbildad ingenjör som bland annat jobbat med Northvolt och på ett kolkraftverk. I en intervju med Europaportalen säger hon att utfasning av fossil energi är hennes viktigaste fråga.

Kristdemokraterna: Deras lista toppas av Alice Teodorescu Måwe, en oprövad politiker som har bakgrund som liberal ledarskribent och tjänsteman i Moderaterna. Som politiker är hon ett oprövat kort, som skribent gjorde hon sig känd för att skriva mycket om integrationspolitik och att tidigt förorda en högerregering med SD-stöd.

Miljöpartiet: Alice Bah Kuhnke toppar partiets lista, hon blev politiker då hon värvades till Miljöpartistisk minister under Stefan Löfvens regering. Tvåa på listan är gamla SVT-meteorologen Pär Holmgren, som lämnade tv-jobbet för att kunna satsa helhjärtat på klimatfrågan.

Moderaterna: Har varken partibytare eller kändisar bland toppkandidaterna på listan, den toppas av Tomas Tobé. Han har suttit en period där han varit med i förhandlingarna om EU:s nya migrationspaket och har innan dess suttit i riksdagen mellan 2006 och 2019.

Liberalerna: Listan toppas av Karin Karlsbro som inför förra EU-valet kallades för doldis. Sedan dess har hon etablerat sig och enligt Liberalernas uppgifter var hon en gång rankad som Sveriges näst mest inflytelserika parlamentariker och var med och förhandlade om klimatpaketet Fit for 55. Tvåa på listan är Anna Maria Corazza Bildt, före detta moderat EU-parlamentariker.

Socialdemokraterna: Listan toppas av politiska veteranen Helene Fritzon. Tvåa på listan är Johan Danielsson, som vill göra comeback som parlamentariker. Ett uppdrag han hoppade av för att bli minister i den förra socialdemokratiska regeringen. Danielsson har sedan länge en nära relation till Transport och drev frågor om arbetares och chaufförers villkor när han satt i parlamentet senast.

Sverigedemokraterna: Partiets lista toppas av Charlie Weimers, EU-parlamentariker och före detta politiker i Kristdemokraterna. Fick stor uppmärksamhet då han och hans partikamrater lade ner sina röster då EU beslutade om ett stort stöd till Ukraina i samband med Rysslands invasion. Trea på listan är Dick Erixon, tidigare politiker i Centerpartiet och chefredaktör för SD-nära Riks.

Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt gör comeback i politiken efter några års frånvaro. Senaste uppdraget han hade var som partiledare. Men han har en lång bakgrund som just Europaparlamentariker där han satt mellan 1995 och 2006. Han var då framgångsrik i kampanjen mot svenskt medlemskap i EMU.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Domstol: Matbudsföretag har arbetsmiljöansvar

Gig-jobb. Wolt har ansvaret för sina kurirers arbetsmiljö, anser Kammarrätten. Bolaget är förvånat och planerar en överklagan.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Ellastbils som laddar på en parkering

Vad tycker du om omställningen?

Forskning. Känner du dig över­vakad på jobbet? Stressad av nya digitala bokningssystem eller kön till laddstolpen med elbilen? Forskare vid Göteborgs universitet söker nu kontakt med personer som påverkas av både den digitala och gröna omställningen.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.