Lars Sjölund vid utställningen på Transports kongress i Örebro. Foto: Lilly Hallberg
Close
Lars Sjölund vid utställningen på Transports kongress i Örebro.
Close
Kultur

Vyer från sopbilen

Utställning. Stillheten och skönheten träffar rakt i hjärtat, berättar med skärpa om arbetsliv i renhållningens tjänst ur nya perspektiv. Ett urval av Lars Sjölunds bilder och texter finns nu samlade i boken ”Frihet och förakt”.

Solen över snöklädda, mäktiga fjäll. Soporna som väller ur bilens gap. Morgonfika vid vattnet, med Kebnekaise som fond. Miljöarbetaren Lars Sjölund har i många år fotograferat. Hans bilder väcker igenkänning samtidigt som de ger betraktaren nya perspektiv.

– Jag har aldrig tröttnat på vägen, det är en underbar arbetsmiljö som jag kunnat kombinera med mitt intresse, säger Lars Sjölund, som numera är pensionär efter att ha kört sopbil i Kiruna kommun under 43 år.

Han har också frilansat som fotograf, bland annat för Norrländska Socialdemokraten. Under Transports kongress i augusti var Lars Sjölund på plats och tog då ”lite bilder för eget bruk, för den egna årsboken”.

– Miljön är bekant, jag har ju jobbat lite fackligt hemma i Kiruna. Och det är imponerande att vara här, jag förstår vilket jobb ombuden gör – ännu mer beundransvärt med tanke på att intresset för facket i stort blivit allt mindre. De är hjältar, säger han.

De bilder som visades återfinns i nyutkomna boken Frihet och förakt – ett yrkesliv i renhållningens tjänst. Lars Sjölunds bok har kommit till som ett samarbete mellan Transport och Arbetarrörelsens kulturfond, och har utvecklats ur en idé efter att Transportarbetaren skrivit om Lars arbete och foto för snart fem år sedan.

– Från början var det kanske tänkt att det skrivna mer skulle vara bildtexter, men det har blivit utförligare. Det kändes rätt när jag väl börjat skriva ned dokumentationen, säger Lars Sjölund.

Klassperspektivet är närvarande både i ord och bild, som en ren underström. Liksom respekten och solidariteten, för arbetet och för miljön. Oavsett om det handlar om arbetskamraternas grepp om sopkärl eller blicken över fria vidder från förarhytten. Landskapet i höstskrud, staden som ska flyttas. Samtal i bastun efter jobbpass, tankar klara mornar med hög luft.

Bilder ur ”Frihet och förakt”

På vinterväg i Kiruna kommun. Foto: Lars Sjölund
På vinterväg i Kiruna kommun. Foto: Lars Sjölund
Fika med arbetskamrat, klockan 8 en sommarmorgon med Sveriges högsta berg i bakgrunden. Foto: Lars Sjölund
Fika med arbetskamrat, klockan 8 en sommarmorgon med Sveriges högsta berg i bakgrunden. Foto: Lars Sjölund
Tömning. Lars Sjölund har fotograferat arbetet och kamraterna inom Kiruna renhållning under flera årtionden.
Tömning. Lars Sjölund har fotograferat arbetet och kamraterna inom Kiruna renhållning under flera årtionden.
Sopkärl i snöskrud. Foto: Lars Sjölund
Sopkärl i snöskrud. Foto: Lars Sjölund

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.