Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.
Arbete & fritid

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Transportarbetaren har gått igenom Transports samtliga avtal och kontaktat ett antal LO-förbund som organiserar jämförbara arbetargrupper för att jämföra vilka som har mer semester än lagen kräver. Det visar sig att privatanställda arbetare sällan har mer än fem veckors semester.

I Transports avtal är det bara flygplatsarbetare och miljöarbetare som går på Sobona-avtalet som har mer semester än lagen ger rätt till. Året de fyller 40 får de 31 dagar och året de fyller 50 blir det 32 dagar.

Varken hos Seko eller Handels får privatanställda arbetare någon extra semester. Hos Kommunal får majoriteten av medlemmarna fler semesterdagar vid året de fyller 40.

Enbart lagstadgad ledighet

Man med rakat huvud sitter i kontorsrum
Peter Winstén. Foto: Pernilla Ahlsén

Transports avtalssekreterare Peter Winstén bekräftar att de flesta av Transports avtal enbart har den semester som lagen kräver, och att det är lön som Transport prioriterad historiskt.

– Vi försökte få till semesterlöneväxling i några avtal men det gick inte. Det är inte så lätt att göra i alla avtal heller, eftersom det kräver att man har ett upplägg med en högre semesterlön och inte bara semesterersättning.

Peter Winstén anser att alla skulle kunna tjäna på semesterlöneväxling.

– Om man tar ut de extra dagarna i lågsäsong så blir det win-win.

Ingen semesterlöneväxling

Transport har under de senaste avtalsrörelserna diskuterat semesterlöneväxling i civilflygets avtal, alltså att man avstår lite extra pengar på semesterlönen till förmån för fler lediga dagar, men misslyckats. Arbetsgivarsidan är inte alls intresserad av det.

Om liknande krav kommer vid nästa avtalsrörelse blir det svårt, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten.

– För våra medlemsföretag är all tillgänglig arbetstid viktig. I den bästa av världar skulle vi öka den tillgängliga arbetstiden.

Arbetstidsförkortning

Skallig man i kostym utomhus, porträttbild
Marcus Dahlsten. Foto: Albin Händig

Transport har börjat argumentera för att politikerna ska sänka arbetstiden och LO-kongressen har beslutat att driva frågan i kollektivavtal. Marcus Dahlsten har inte bilden av att Transport drivit frågan om arbetstidsförkortning i tidigare avtalsrörelser.

– Jag delar inte bilden att Transport prioriterat någon form av arbetstidsförkortning i sina förhandlingar. Vi jobbar i lågmarginalbranscher och det är en stor sak för oss om det här blir ett skarpt krav i avtalsrörelsen. Det kommer behöva finnas en stor motvaluta om vi ska vara intresserade. Vi har problem med kompetensförsörjning. Jag säger med djupaste allvar att det skulle innebära betydande svårigheter för våra medlemsföretag, säger Marcus Dahlsten.

LO-kongresssen

Under LO kongressen argumenterade Transports ombud för mer semester och för lagstadgad arbetstidsförkortning. Till slut prioriterade LO att målet är att först försöka få till arbetstidsförkortning avtalsvägen, men om inte det går ska man satsa politiskt.

– Hur vi kommer att prioritera de här kraven under nästa avtalsrörelse är svårt att säga innan vi har haft våra avtalsråd som börjar till hösten, säger Peter Winstén.

Hur kan Transports medlemmar påverka vad ni beslutar där?

– Man kan besöka möten i sin klubb och sektion och berätta vad man vill. Den medlem som vill påverka Transport kan göra det, men då måste man engagera sig.

 

Fotnot: LO har valt en ny avtalssekreterare, läs hur han tänker här.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Martin Fischer:
  7 juli, 2024

  Jag har hållit på 30 år plus i transportvärlden och 25 dagar är lite väl lite när man är över 50 år, 25 dagar tar det ju att varva ner med alla arbetsskador som fått under alla åren, så 7 dagar till skulle bara göra underverk för hälsan på oss 50plussare, och ännu mer för alla unga som börjar sin karriär och gör att dom kan jobba längre när dom blir äldre utan att ha en massa besvär med hälsan.

  Det är bara bra att kommunal har 32 dagar vid 50års ålder, men vi inom transport är inte mindre eller sämre människor än dom så nu är det dax att vi också får ett 32 dagars avtal vid 50 års ålder, tänk på att vi har redan börjat att importera chaufförer från andra länder som inte ens kan prata svenska och det irriterar kunderna, tänk på sådant nästa gång när ni förhandlar om vår framtid inom transport.

 2. Elisabeth Johansson:
  4 juli, 2024

  Förespråkar absolut 4dagars arbetsvecka, som lastbils chaufför har vi rätt stressigt arbete och magsår och högt blodtryck är ett faktum. Tror man får mer återhämtning samt mår bättre om man har kortare arbetsvecka

 3. Jill:
  4 juli, 2024

  vill absolut ha fler semester dagar! jobbet sliter hårt på kroppen när man börjar bli äldre och vill själv välja när jag behöver var ledig !

 4. Lars-Eric Bergqvist:
  4 juli, 2024

  Det här med längre semester, det är kanske dax att damma av det gamla avtalet från 70-80 talet där vi fick 2 dagar till ( 27 semesterdagar ) och skulle få ytterligare dagar några år fram över.
  Dom tog regeringen tillbaka för det var dåliga tider, och arbetarna skulle få tillbaka dom när det blev bättre tider. men detta har regeringen glömt bort.

 5. Lotta:
  4 juli, 2024

  Arbetstidsförkortning även för de i bevakningsavtalet som jobbar skift!!

 6. Glen Bengtsson:
  4 juli, 2024

  jag hade föredragit att jobbat 4 dagars vecka det hade jag mått mycket bättre av.

 7. Jessica:
  4 juli, 2024

  Mer arbetstidsförkortning för dom som jobbar ständig natt!

 8. Leif lavin:
  4 juli, 2024

  Votr bra

 9. Nils Månsson:
  4 juli, 2024

  Som väktare är det väldigt svårt att vara med på årsmötet mm då vi oftast jobbar natt.
  Frågan som kommer upp mycket bland anställda är om transport är verkligen rätt fack för oss....allt handlar om chaufförer.
  Det finns många frågor varför vi ska vara med facket överhuvudtaget, det gynnar inte direkt oss på natten.
  Det senaste avtalet som transport fick igenom kändes som ett hån mot oss anställda, då bevakningsbranschen har gjort stora vinster under pandemin och Ukrainakriget , där vi anställda får jobba mer med övertid blandannat.
  Ni fick igenom 100kr/månaden för oss med mer än 5års branschvana, det kändes mer som en spark i magen än något positivt. Att lämna facket blir minst 500kr mer i lönekuvertet (vi vet om att kollektivavtalet ger oss minimum lön)
  Arbetstidsförkortning hade gärna fått öka framförallt för nattarbete, men även en ökning på semesterdagar efter ålder.
  Något måste förändras, då de yngre idag tycker att facket är en onödig utgift, då facket har backat väldigt enkelt vid utlovad strejk konflikt.

 10. Arend de Ruiter:
  4 juli, 2024

  Hej !
  Att jobba i denna bransch är ofta mycket tidskrävande.
  Vill man inte det då ska man jobba med något annat.
  Jag tycker att helg timmar på utrikes avtal är ett skämt.
  Facket tar ut en ganska stor belopp av vara lön.
  Jag kan fortsätta jobba lika mycket men ser hellre mer i lön , så att man känner att det är lönt att va på väg!!

 11. Stefan:
  4 juli, 2024

  Jag har jobbat natt i snart 40år och vi har 1 min per arbetad timme i arbetstidsförkortning och 25 dagar sem. Det är skandal. Vi jobbar 40 timmar natt per vecka. Vilka andra har det så??

 12. Fatima Nilsson:
  4 juli, 2024

  Intressant och viktig debatt! Jag anser inte alls att vi ”måste” avstå löneutrymme för att få fler semesterdagar. Det är bara gammal uttjänt retorik från arbetsgivaresidan. Det är dags att vi sätter vår egen agenda och kämpar för våra medlemmars bästa. Vi kommer aldrig få ngt ”gratis” från våra arbetsgivare.Mvh Fatima Nilsson, fackligt aktiv samt SO.

 13. Magnus Pousette:
  4 juli, 2024

  Eftersom jag jobbar ett schema transport inte vill ha, jag har väldigt många långa ledigheter utöver semestern, så varje vecka jag går på är jag rejält utvilad och känner mig positiv över att få jobba igen. Har fått höra av min avdelning att de arbetar för att få bort den schematyp jag jobbar, får de som de vill har jag inget annat val än att säga upp mig och göra något annat, känns tufft när man är 50+ och jobbat i branschen 30+år. Men jag är på det hela taget med hur och när jag jobbar och mina ledigheter. Jag har dock en önskan om att jobba längre pass så man kan ta ut ännu fler lediga dagar, jobbdagar är ju ändå förstörda även om man jobbar 8 eller 12timmar.

 14. Jeanette:
  4 juli, 2024

  Jag tycker det är skamligt att inte Transport hängt med och insett att antalet semesterdagar ska ökas med ålder. När jag var ung behövde jag inte alla semesterdagar, men nu när jag passerat 50 är behovet större…

Lästips:

Oleg Grygoriuk. Foto: MTWTU

”Hamnar och infrastruktur drabbas hårdast i Rysslands attacker”

Hamn. Ryssland attackerar Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad Odessa nästan dagligdags. – Situationen växlar från ena minuten till den andra på ett sofistikerat sätt, säger Oleg Grygoriuk i Transports systerfack MTWTU.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.