Close
Många skadas vid truckarbete. Arkivbild.
Close

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Varje dag inträffar i genomsnitt tre olyckor med truckar i Sverige, framhåller fackets och arbetsgivarnas gemensamma organ Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Tya), som arbetar för en bättre arbetsmiljö, i ett pressmeddelande.

Maskinleverantörerna (ML) är en branschorganisation för företag som levererar arbetsmaskiner, som truckar. Tillsammans gör nu Tya och ML en gemensam insats för att försöka minska antalet olyckor och förbättra kunskaperna bland landets truckförare.

I dag arbetar omkring 300 000 yrkesverksamma med att köra truck i landet. Och varje år skadas över 1 000 truckförare så pass allvarligt att de stannar hemma från jobbet. Problemet är att vissa truckförare inte har tillräckliga teoretiska och praktiska kunskaper, beskriver organisationerna.

Tappar kontrollen över trucken

På Arbetsmiljöverkets hemsida framgår också tydligt att truckarbete är ett olycksdrabbat yrke och att bland annat lagerarbetare råkar ut för olyckor. De vanligaste orsakerna är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, använder trucken på fel sätt och klämmer fötter och ben. Men arbetet orsakar också förslitningsskador på främst nacke, skuldror och rygg.

Det är bakgrunden till att särskilda regler tagits fram för att köra truck vilka framgår av Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2006:5). Föreskrifterna tar också upp att arbete med truck fortlöpande och systematiskt ska undersökas och riskbedömas i samarbete mellan arbetsgivare, fack och anställda.

Tyas och ML:s initiativ syftar till att sprida kunskap bland företag som köper truckutbildningar, så att de blir mer noggranna när de väljer utförare.

– Alla utbildningar som dyker upp när du googlar håller tyvärr inte måttet. Det är lätt att gå i fällan. På nätet möts du av budskap som ”skaffa truckkort på en dag”, men du får absolut inte med dig det du behöver på så kort tid, säger Maria Themptander på Tya.

Hon hänvisar till de tydliga regler om vad man ska kunna, som arbetsgivare och fack har tagit fram i ett gemensamt dokument med namnet Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter (TLP 10). Problemet är att reglerna inte efterlevs, konstaterar Maria Themptander.

– Oftast behövs flera dagars praktiska övningar för att nybörjare ska lära sig köra truck. Jag har sett skräckexempel där man gått från utbildning med knappt någon praktisk övning alls, säger hon.

Minskat antal olyckor med truck kan rädda liv

För att göra det lättare för företag att välja utbildning till sina anställda erbjuder Tya och ML nu tre nya checklistor, som tar upp inköp av truckförarutbildning, truckinstruktörsutbildning och hur man utfärdar körtillstånd på rätt sätt.

Även om informationen riktar sig till arbetsgivarna hoppas Tya och ML att truckförare och skyddsombud ute på arbetsplatserna ska hjälpa till att sprida kunskaperna.

– För att minska antalet olyckor där truckar är inblandade och rädda liv, säger Lina Hallman på Maskinleverantörerna.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

”Jag vrider hela kroppen i stället för att vrida bara på huvudet när jag kör baklänges”, säger Adam Aliu, skyddsombud vid DB Schenker i Göteborg. Foto: Lars Soold

Här hålls arbetsskadorna i schack

Terminal. Schenker i Göteborg har gått från en bedrövlig arbetsmiljö till ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Genom att variera arbetsuppgifter och ändringar i paketflödet har arbetsskador och sjukdagar gått ned för utsatta truckförare.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

En god arbetsmiljö bör alla få ha

Ledare. Inom Transport är det många arbetsplatser som är mansdominerande. En yrkeskår där det börjar synas en skillnad är lastbilschaufförer. Tya:s skolledarrapport som släpptes den 21 februari visar att det aldrig har varit så många tjejer som velat bli just lastbilschaufförer som nu. Det ser de genom antal sökande till gymnasieskolans transportprogram.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.