Årets kollektivavtal

Sociala krav från politiker – sänkt lön för taxichaufförer

Taxi. Cabonlines förare i Stockholm ska få avtalspension och försäkringar. Notan får anställda stå för själva.

Cabonlines bolag Taxi Kurir och Sverigetaxi kör färdtjänst i Stockholm. Sedan förra året med ett avtal där krav ställs på kollektivavtalsliknande villkor.

De två företagen anställer inga egna chaufförer. Chaufförer anställs av åkerier anslutna till bolagens växlar.

Tidigare har Cabonline rekommenderat åkerier att betala chaufförer en rak procentlön på 37 procent plus semesterersättning på inkört belopp när momsen räknats bort. Nu rekommender de en sänkning.

Enligt ett internt nyhetsbrev har Cabonline som mål att samtliga anslutna åkerier med anställda förare ska vara anslutna till Fora under 2020. Fora är ett paket med försäkringar och tjänstepension som alla chaufförer med kollektivavtal har. Det kostar pengar. Därför föreslår Cabonline att anslutna åkerier ska göra en så kallad löneväxling. Chaufförerna ska helt enkelt betala Fora-paketet själva och få lönen sänkt till 35,7 procent av inkört belopp netto. Det blir ungefär 700 kronor mindre i månaden i lön för en chaufför som kör in 50 000 kronor i månaden.

– Det är oacceptabelt! Chaufförer tjänar dåligt redan innan sänkningen. De jobbar många och långa pass för att få en lön som räcker till mat och hyra. Nu kommer de att bli ännu mera stressade att få ihop en inkomst som går att leva på. Det ger konsekvenser för förares hälsa och sociala liv, men också för trafiksäkerheten. Stressade förare ger stressad trafik, säger Sofia Lindqvist, utredare på Transport som just nu djupdyker i taxibranschens villkor.

Så här kan man göra trots politiska löften och ambitioner om att den nya upphandlingslagen skulle ge chaufförerna bättre villkor genom krav på kollektivavtalsliknande villkor.

Hur har det blivit så? Regionen i Stockholm har till största del upphandlat färdtjänst av företag som kombinerar privata körningar med samhällsbetalda resor, det kallas ofta blandad körning. Chaufförens ena resa kan vara en privatkund till Arlanda, nästa en patient från hem till sjukhus.

I kollektivavtalet för taxi från 2017 står det att månadslön ska betalas till förare som till 100 procent av sin arbetstid kör färdtjänst.

Vid andra fall står det fritt att välja bland andra avlöningsformer i avtalet. En av dem är procentlön. Hur många procent anges inte utan är en fråga om överenskommelse eller förhandling. Ingenting i reglerna om upphandling, som beslutades 2017 i riksdagen, hindrar en arbetsgivare från att sänka procentlönen.

Däremot är även avtalslösa arbetsgivare som kör till exempel färdtjänst skyldiga att betala garantilönen i kollektivavtal, åtminstone för den tid som chauffören kört upphandlad trafik. Garantilönen beräknas på heltid och är sedan den förra sommaren 20 423 kronor i Stockholm och 19 653 kronor i övriga landet.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Göran:
    28 februari, 2020

    Verkar vara på det viset i Malmö också att cabonline har sänkt priset på färdtjänsten. Vid lite kontroll av nya priset så tappar vi ca 40-50kr på varje tur.Det blir mycket STOR LÖNESÄNKNING i månaden .(ca 200kr om dagen gånger 21dagar nära 4300kr i månaden, ev mer detta är för jävligt)

  2. Andreas Abrahamsson:
    12 februari, 2020

    Dax att sätta ner foten i hela EU!!

  3. Roj:
    11 februari, 2020

    Det krävs att länsstyrelsen sätter ett tak för antalet förare som får trafikera Stockholm och alla andra städer. För att kunna jobba enligt svensk modell, 8 timmar om dagen och kunna få en vettig lön behövs det förändringar i branschen nu. Vi får lida som chaufförer på våran hälsas bekostnad, politiker måste sluta spela ett spel med oss....

  4. Biniam:
    10 februari, 2020

    Det är på tok för många taxi och uber bilar!!!
    Mindre bilar skulle ge bättre förtjänst.

  5. Robert:
    10 februari, 2020

    Kan inte fatta att arbetsförmedlingen skickar folk till Cabonline med lönebidrag men det är väl på order av regeringen så de kan frisera arbetlöshetssiffrorna

  6. Edde Barrberg:
    10 februari, 2020

    Det är åt helvete.Största felet är att det är för många taxibilar.Mindre antal bilar mera förtjånst till förare och åkare.

  7. Anonym:
    8 februari, 2020

    Det bästa anledningem att lämna taxibranchen för alltid 😂👍

  8. Margit Maždin:
    7 februari, 2020

    Äntligen lyfts denna fråga ut i ljuset!

Lästips:

Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.