Sjukförsäkring.
– Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst.
Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.
I början av april presenterades en statlig utredning om socialförsäkringen, som Transportarbetaren skrivit om. Uppdraget var att utvärdera den reform med mildare regler för sjukskrivningar, som den rödgröna regeringen införde under 2021 och 2022. Den nya Tidö-regeringen oroade sig över att de långa sjukskrivningarna ökade. Och bestämde under utredningens gång att utredaren skulle ge förslag på lagändringar, om det visade sig att sjukfallen åter blivit ”omotiverat långa”.
Det anser utredaren Per Johansson att de blivit och föreslår bland annat att det återigen ska bli svårare för sjuka att få förlängd sjukpenning efter ett halvår (dag 180). Klarar du då inte att återgå till din tidigare arbetsgivare kan du av Försäkringskassan komma att prövas mot alla så kallat ”normalt förekommande” arbeten på hela arbetsmarknaden.
Det vill säga söka jobb som du bedöms klara på annat håll, utan preciserat yrkesområde.
Sjuka tvingas ut i jobb
Transportarbetareförbundets centrala ombudsman Pia Edvall med ansvar för försäkringar välkomnar inte en återgång till det tidigare systemet. Sex månader räcker inte, anser hon.
– Sjuka behöver ofta mer tid för att rehabiliteringen ska hinna komma i gång och de ska kunna komma tillbaka till jobbet. Särskilt om det handlar om utbrändhet och allvarliga sjukdomar. Drivs de här förslagen igenom kommer de som fortfarande är sjuka att tvingas ut på arbetsmarknaden i stället, säger hon.
Under presskonferensen, när utredningen lämnades över till äldre- socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), sa utredaren Per Johansson att utredningen inte kunnat visa på några positiva hälsoeffekter av att människor får vara sjukskrivna längre. Däremot har kostnaderna för sjukförsäkringen ökat. Men den utvecklingen var delvis väntad, anser Pia Edvall.
– Vitsen med reformen var ju att sjuka inte skulle tvingas ut och söka jobb eller gå i pension i förtid. Att sjukskrivningarna drar ut på tiden kan också ha andra orsaker. Som att rehabiliteringen inte fungerar på alla ställen, att arbetsgivare inte tar sitt rehab-ansvar och att vården inte fungerar. Man får leta förklaringar på annat håll, säger hon.
Skärpta regler kan motverka sitt syfte, skapa mer ohälsa och bli dyrare för samhället på sikt, tror Pia Edvall.
– Många kommer att fara illa om de inte hinner bli färdigrehabiliterade. Det såg vi tidigare. Dessutom är det slöseri med samhällets resurser. Människors erfarenhet och yrkeskunskaper tas inte till vara om de ska börja jobba med helt andra saker.
Fler tvister
Medlemmar i facket kan ofta få hjälp och stöd för att komma tillbaka till sina jobb. För andra, som står själva, är det inte så lätt om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar, påpekar Pia Edvall. Utredarens förslag ska nu skickas ut på remiss, men blir det verklighet antar hon att det kommer att bli fler tvister mellan fack och arbetsgivare.
– Men jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och inte går vidare med de här förslagen, säger Pia Edvall.
Åkeri/Terminal.
– Det har tisslats och tasslats i ett och ett halvt år om att DSV var intresserat av att ta över Schenker och att det vore förfärligt. Så säger en chaufför på Schenker åkeri efter beskedet att danska logistikbjässen DSV köper tyska jätten DB Schenker.
Åkeri.
Danska logistikjätten DSV tar över fraktbolaget Schenker från tyska tågbolaget Deutsche Bahn efter en lång tid av spekulationer, skriver ekonomisajten placera.se. Stor oro rapporteras bland Schenkers anställda i flera städer.
Yrkesförarens dag.
I dag uppmärksammar vi dem som ser till att allt kommer fram, alla dagar – maten på bordet, barnen till skolan, medicinen till sjukhusen, soporna till återvinningen. Transportarbetaren är på plats vid Rasta Nyköpingsbro och hör hur och vad yrkesförare själva önskar.
Åkeri.
Arbetsmiljöverket har genomfört en stor granskning av åkeribranschen. 400 företag har granskats och tre fjärdedelar av dem behövde komma med åtgärder.
Politik.
– Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett pressmeddelande.
Politik.
En arbetsgrupp inom Socialdemokraterna föreslår 35-
timmars arbetsvecka till 2035.
– Det är ett bra förslag, men takten är för långsam, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.
Sjöfart & flyg.
Flagship Ones fabrik i Örnsköldsvik skulle tillverka fossilfritt e-metanol. Den skulle bidra till grön omställning och skapa nya jobb. Men det blir ingenting av det.
Miljöbrott.
Den 3 september startade rättegången mot sammanlagt elva personer misstänka för kriminell avfallshantering kopplat till återvinningsbolaget Think Pink. Målet är det hittills mest omfattande rörande miljöbrott – systematisk dumpning av giftigt avfall på en rad platser runt om i landet. (UPPDATERAD)
Bevakning.
Lite mer än ett halvår har gått sedan nya ordningsvaktslagen infördes. Grund- och fortbildningarna har kommit i gång och många blir fullbokade. Men utbildningsplatserna är för få och dåligt utspridda, anser Martin Bjurhem på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd.
Åkeri.
Framtid och historia, fordonstillverkare och fack, chaufförer och opinionsbildare. På onsdagen öppnande den tjugoandra upplagan av lastbilsmässan på Elmia i Jönköping.
Konflikt.
Biltrafikens Arbetgivareförbund har stämt Transport för brott mot varselskyldighet. Det gäller omfattningen av sympatiåtgärder i Teslakonflikten. ”Varför de stämmer oss kan de förmodligen bara själva förklara” menar Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.
Åkeri.
Alla kommer att vara där. På onsdag nästa vecka öppnar lastbilsmässan på Elmia-området i Jönköping. Transport välkomnar besök i förbundets monter under fyra mässdagar.
Bevakning.
De omstridda, civilklädda kontrollanterna i Göteborgs kollektivtrafik blir kvar åtminstone under en förlängd testperiod. Flera kontrollanter har utsatts för våld och hot, men enligt trafikbolaget Västtrafik har det lugnat ned sig.
Bevakning.
Osäkerhet råder bland de anställda på vaktbolaget CSG sedan rekonstruktionen av företaget har stoppats. Personalen förtjänar en stor eloge säger Transports ombudsman Clas Hellsing.