”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

I början av april presenterades en statlig utredning om socialförsäkringen, som Transportarbetaren skrivit om. Uppdraget var att utvärdera den reform med mildare regler för sjukskrivningar, som den rödgröna regeringen införde under 2021 och 2022. Den nya Tidö-regeringen oroade sig över att de långa sjukskrivningarna ökade. Och bestämde under utredningens gång att utredaren skulle ge förslag på lagändringar, om det visade sig att sjukfallen åter blivit ”omotiverat långa”.

Det anser utredaren Per Johansson att de blivit och föreslår bland annat att det återigen ska bli svårare för sjuka att få förlängd sjukpenning efter ett halvår (dag 180). Klarar du då inte att återgå till din tidigare arbetsgivare kan du av Försäkringskassan komma att prövas mot alla så kallat ”normalt förekommande” arbeten på hela arbetsmarknaden.

Det vill säga söka jobb som du bedöms klara på annat håll, utan preciserat yrkesområde.

Sjuka tvingas ut i jobb

Transportarbetareförbundets försäkringsombudsman Pia Edvall. Foto Justina Öster
Transports försäkringsombudsman Pia Edvall. Foto: Justina Öster

Transportarbetareförbundets centrala ombudsman Pia Edvall med ansvar för försäkringar välkomnar inte en återgång till det tidigare systemet. Sex månader räcker inte, anser hon.

– Sjuka behöver ofta mer tid för att rehabiliteringen ska hinna komma i gång och de ska kunna komma tillbaka till jobbet. Särskilt om det handlar om utbrändhet och allvarliga sjukdomar. Drivs de här förslagen igenom kommer de som fortfarande är sjuka att tvingas ut på arbetsmarknaden i stället, säger hon.

Under presskonferensen, när utredningen lämnades över till äldre- socialförsäkringsminister Anna Tenje (M), sa utredaren Per Johansson att utredningen inte kunnat visa på några positiva hälsoeffekter av att människor får vara sjukskrivna längre. Däremot har kostnaderna för sjukförsäkringen ökat. Men den utvecklingen var delvis väntad, anser Pia Edvall.

– Vitsen med reformen var ju att sjuka inte skulle tvingas ut och söka jobb eller gå i pension i förtid. Att sjukskrivningarna drar ut på tiden kan också ha andra orsaker. Som att rehabiliteringen inte fungerar på alla ställen, att arbetsgivare inte tar sitt rehab-ansvar och att vården inte fungerar. Man får leta förklaringar på annat håll, säger hon.

Skärpta regler kan motverka sitt syfte, skapa mer ohälsa och bli dyrare för samhället på sikt, tror Pia Edvall.

– Många kommer att fara illa om de inte hinner bli färdigrehabiliterade. Det såg vi tidigare. Dessutom är det slöseri med samhällets resurser. Människors erfarenhet och yrkeskunskaper tas inte till vara om de ska börja jobba med helt andra saker.

Fler tvister

Medlemmar i facket kan ofta få hjälp och stöd för att komma tillbaka till sina jobb. För andra, som står själva, är det inte så lätt om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar, påpekar Pia Edvall. Utredarens förslag ska nu skickas ut på remiss, men blir det verklighet antar hon att det kommer att bli fler tvister mellan fack och arbetsgivare.

– Men jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga och inte går vidare med de här förslagen, säger Pia Edvall.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rose_Mari Moden:
    4 april, 2024

    Försämra inte för sjuka

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.

DHL Express Italy undersöks för grovt skattefusk

Rättsfall. DHL i Italien skattefuskar för att kunna utnyttja billig arbetskraft. Det hävdar åklagarmyndigheten i Milano och den har beslagtagit en halv miljard kronor från företaget.

Månskära över Bromma, dag tre i Ramadan 2024.

Ramadan och arbete

Arbetsvillkor. Lördagen den 1 mars startar den muslimska fastemånaden ramadan. Jobbpass utan mat och dryck kan vara en utmaning, men för de allra flesta fungerar det bra att arbeta som vanligt.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.