Debatt / Sjukförsäkringen

Försämra inte sjukförsäkringen!

Doctor physician consulting with male patients in hospital exam room. Men's health concept.
Close
Sjukförsäkringen behöver förbättras och rustas, inte avvecklas, skriver företrädare för flera LO-fack.
Close
Sjukförsäkring

Debatt. Nyligen presenterades förslag på kraftiga försämringar av sjukförsäkringen – och SD-regeringen tar nu förslagen vidare. Detta trots att regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, lovat att inga försämringar skulle göras i sjukförsäkringen när de ingick Tidöavtalet.

Många minns Alliansregeringens så kallade stupstock. Om du var sjuk en längre tid riskerade du till slut att bli utförsäkrad – och fick stå utan stöd. Det regelverket satte många, inte minst cancersjuka, i hemska situationer. Många upplevde att avslagen från Försäkringskassan slog deras liv i spillror.

Alliansregeringens hittepåjobb innebar att Försäkringskassan efter 180 dagar kunde neka en sjuk person sjukpenning med hänvisning att de – trots nedsatt arbetsförmåga – borde kunna ta ett jobb där man ligger ner, ett arbete där man inte behöver träffa folk eller andra jobb som inte fanns. Det regelverket ändrade Socialdemokraterna nyligen men nu vill alltså SD-regeringens utredare gå tillbaka till de orimliga hittepåjobben. Det säger vi nej till.  I slutändan kommer sjuka kollegor återigen stå ensamma, utan varken stöd eller arbete.

För många sjukskrivna kan detta bli en personlig katastrof. Förbättringarna som den socialdemokratiska regeringen fick igenom i riksdagen under förra mandatperioden har inte gjort systemet perfekt men väldigt mycket bättre än efter Reinfeldts och Kristerssons slakt av sjukförsäkringen. SD har lovat att inte bidra till några försämringar. Nu är det hög tid för dem att hålla sitt löfte och se till att regeringen kastar förslagen i papperskorgen.

Sveriges löntagare behöver en rättvis och fungerande sjukförsäkring som ger trygghet när arbetsförmågan sviktar. Alla som kan arbeta ska arbeta men det ska vara på ett sätt som är rimligt. Blir man sjuk ska man få stöd och hjälp med behandling och rehabilitering. Arbetsgivarna har ett stort ansvar att förebygga ohälsa på arbetsplatsen och att göra en plan för hur medarbetare ska kunna komma tillbaka till jobbet. Och långtidssjuka ska inte utförsäkras, för ingen blir frisk av att också göras fattig!

Sjukförsäkringen behöver förbättras och rustas, inte avvecklas. Tänker Sverigedemokraterna svika sina löften och medverka till att borgarna återigen får slakta vår viktigaste försäkring?

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Cecilia Stockhausen:
    22 april, 2024

    Ja, det är ju inte riktigt klokt!! Varför göra oss som är kroniskt sjuka och inte kan jobba eller de som har cancer, ännu sjukare genom att göra dessa försämringar. Vi som är långtidssjuka måste känna trygghet och veta att vi får vår ersättning och klarar oss ekonomiskt. Vi kan fan inte hjälpa att vi är kroniskt sjuka. Själv har jag fibromyalgi vilket gör att jag har djävulsk värk i hela kroppen dygnet runt.,Kan inte sova om nätterna. Det är konstaterat både av läkare, smärtklinik, AF, FK att jag kan varken ta jobb på ordinarie arbetsplats rller jobb med lönebidrag, anpassat jobb,
    Ni i regeringen skulle skämmas ögonen av er!! Om ni bytte , så jag har er feta lön och ni får vara sjuk , då vill ni nog att sjukförsäkringen ska vara som den är nu.

Lästips:

Transportarbetarens logga

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Fysioterapeuten Lotta Melander guidar Patric Örnfjärd genom övningarna på yogamattan.

Stroken blev en vändpunkt i livet

Hälsa. Att vara sann mot sig själv, kan det vara läkande? För strokedrabbade Patric Örnfjärd är svaret ett självklart ja. Han övar på Basal Kroppskännedom. I dag är han tacksam för sin stroke, för genom den har han fått träffa sig själv i en bättre version.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

”Vi måste jappa han!”

Klass. ”Du brur, du vet vi måste jappa han!” är ord man kan höra på hemresan från jobbet i pendeltågsvagnen. Dock inte på väg till jobbet för då är de inte vakna ”gangsta”-gängen. (Och ”jappa” betyder mörda.) De här grabbarna har ordförråd som en treåring och kommer helt säkert från något av de ”utsatta områdena”.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Ica-handlarna tjänar storkovan

Svenska Hem. Den 8 november 1905 öppnade under stort tumult och pressuppbåd en liten matbutik vid Stureplan i Stockholm. Kvinnornas Andelsförening Svenska Hem var en kvinnlig kooperation som startades i protest mot livsmedelshandelns matfusk och lurendrejeri. Den ägdes av kvinnor och endast kvinnor fick handla i butiken.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.

Trött på hänsynslösa förare!

Insändare. Jag bor efter vägen i Bergvik, en liten by i Gävleborg. Just nu leder de om E4 på en väg med bitvis 40 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning. Tyvärr är det inte många lastbilar och personbilar som respekterar hastigheten.

Storebror ser dig

Ledare. Rubriken syftar på ett uttryck lånat från George Orwells roman 1984. En roman som handlar om hur ett övergripande övervakningssystem håller medborgarna i schack. En dystopi som publicerades 1949 och som känns mer och mer aktuell.

Sjukare, skadligare och dödligare

Debatt. Trots en omfattande skyddslagstiftning i form av den samlade arbetsmiljölagstiftningen med arbetsmiljölagen som ramlag kompletterad av arbetsmiljöförordningen och preciserad av Arbetsmiljöverkets föreskrifter skyddas inte människor på svenska arbetsplatser.

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Det våras för demokratin

Ledare. Jag vet inte om fler tidningsmakare märker att det blir allt svårare att få komma in på arbetsplatser för att göra reportage. Att få människor att ställa upp på intervjuer. Inte ens som anonyma ibland.

I väntan på en plan – så ställer Transportsverige om

Debatt. I januari 2027 ska en utredare föreslå hur svensk klimatpolitik ska utformas. Då är EU:s bindande 2030-mål nära i tid, och bommar vi det måste vi köpa utsläppsrätter eller betala EU-böter; miljarder som vi borde använda i svensk ekonomi. Målet är kumulativt; ökar utsläppen nu måste de minska ännu mer sen.

Varför vill Tidö-regeringen stryka fackligt samarbete i biståndet?

Debatt. Det svenska biståndet förändras i snabb takt. Nu har turen kommit till frågan om det svenska civilsamhällets deltagande i utvecklingssamarbetet med omvärlden. Regeringen gav för någon vecka sedan Sida i uppdrag att undersöka hur de kan ta över vidareförmedling av pengar ur biståndsbudgetens anslag för att stärka civilsamhället internationellt. Det har lett till att man nu sagt upp samtliga avtal med det svenska civilsamhället. Inklusive avtalen med Palmecentret och Union to Union.