Ordningsvakterna är ute på uppdrag av Trollhättans kommun och bostadsbolaget Eidar. En av arbetsuppgifterna är att rapportera in nedskräpning.

Riksdagen röstade ja till ny ordningsvaktslag

Bevakning. Nya och mer tidsenliga regler för ordningsvakter klubbades i riksdagen den 7 juni. Reglerna börjar gälla 1 januari 2024.

Onsdagen den 7 juni röstade en övervägande majoritet av riksdagsledamöterna ja till den nya lagen för ordningsvakter. Den stora skillnaden mot förr är att tillståndsreglerna är anpassade till dagens användning av ordningsvakter på gator, torg och i kollektivtrafik. Det ska helt enkelt bli lättare för kommuner och andra att anlita ordningsvakter.

Andra nyheter i lagen är bland annat att ordningsvakter får rätt att förverka alkohol, visitera personer för att kontrollera legitimation, och att ordningsvakter får transportera personer som är gripna när polis beordrat det.

Det är särskilt de nya befogenheterna som gjorde att Vänsterpartiet och Miljöpartiet lade fram alternativa förslag med färre nya befogenheter.

– Det finns betydande risker för både rättssäkerheten och den enskildes integritet om ordningsvakter ges befogenhet att transportera personer på det sätt som föreslås. Ordningsvakter har till exempel ingen specifik sjukvårdsutbildning, vilket borde vara en förutsättning om man ska ta hand om personer som är så starkt påverkade att de inte kan ta hand om sig själva, sa Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve i debatten.

Moderaten Mikael Damsgaard tyckte tvärtom att transporter av gripna är en god nyhet.

– För att renodla polisens uppdrag föreslås också att ordningsvakter ska få nya befogenheter, där uppdraget att transportera omhändertagna är den viktigaste. Då frigörs polistimmar som polisen kan använda för att bekämpa organiserad brottslighet och upprätthålla trygghet i samhället, sa han.

Inför debatten framfördes också kritik mot att propositionen inte innehåller längre utbildning, som var ett förslag i utredningen. I stället blir det regeringen eller Polisen som får besluta hur lång utbildningen måste vara.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Mikael Persson:
    11 juni, 2023

    - Hur kommer dessa transporter att finansieras? vem vill ta in personer som har gjort på sig, är otroligt berusade, eller o hanterbara på grund av narkotika, eller våldsbenägna i en privat bil?
    eller ett bevakningsföretags fordon?
    - Beslagta alkohol är bra då detta tar mycket tid från polis för att komma på plats för en bedömning om förverkan av det medhavda dryckerna.
    - Att kunna styrka identitet genom att få rätt att kontrollera id i plånbok eller kort-hållare kan också spara mycket tid för en polispatrull då det i dag inte är tillåtet för oss att säkerställa identitet på detta sätt,
    -ser fram i mot att läsa hela utredningen, men jag är inte säker på att bevakningsbranschen är mogen för dessa ordningsvakt-uppdrag? då allmänintresset i bland för uppdraget får komma efter vinstintresset, man blandar ofta kommunala uppdrag med egna sålda uppdrag? på city-bevakningar eller torg, och områden? samt att man ofta prutar på ordningsvakters antal för att hålla nere kostnader? Min förhoppning är att polisen använder sin förmans-roll och beslutar antal vakter på tillstånds-bekräftelsen som man gör på ett LOV 2 tillstånd då först kan vi bukt med arbetsmiljö och lika villkor för stort som litet bolag, i en upphandling av ordningsvakter.

Lästips:

Niclas trivs på Gotland. ”Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Vill jag ha storstadspuls kan jag åka till Visby. Men där jag bor är det väldigt lugnt. Jag gillar det. Jag jagar mycket och trivs med att vara ute på landet.” Foto: Pernilla Ahlsén

Niclas brinner för bra arbetsmiljö

Bevakning. Efter 30 år i bevakningsbranschen, varav de senaste 11 på Gotland, kan Niclas Fagerberg jobbet utan och innan. I jakt på en ny utmaning blev han skyddsombud. Nu brinner han för att kollegorna ska ha en bra arbetsmiljö och rättvisa arbetsvillkor.

ordningsvakter

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

Ordningsvakter uppmanar rökande man att lämna biljetthallen.

Utbildning för ordningsvakter förlängs till 160 timmar

Bevakning. Ordningsvaktsutbildningen förlängs från minst 60 timmar till minst 160 timmar, enligt ett regeringsbeslut.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.