Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson
Close
Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet.
Close

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Den nya lagen klubbades tidigare i år efter flera år av förberedelse. För en redan förordnad ordningsvakt innebär den nya lagen två märkbara skillnader redan vid årsskiftet – förutsatt att vakten gått polisens digitala tilläggsutbildning.

 • Rätten att genomföra kroppsvisitation i den utsträckning det är nödvändigt för att kunna fastställa identitet på den som berövats friheten eller avlägsnats.
 • Möjlighet att förstöra alkohol för upp till 5 000 kronor efter beslut av Polismyndigheten.

I praktiken blir förändringarna inte särskilt stora, enligt Lars Sjöberg, senior advisor på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya).

– För de som redan jobbar som ordningsvakter rör det sig om mindre justeringar. Man får söka efter id-handling vid kroppsvisitation, men den åtgärden skiljer sig inte mycket från att söka efter farliga föremål och det gör ordningsvakterna redan i dag. När det gäller att förverka alkohol innebär den nya lagen snarare ett förtydligande om vad man får göra, säger Lars Sjöberg.

Anpassa lagstiftningen

Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet. Den gamla lagen var främst anpassad efter andra arbetsuppgifter. I den gamla lagen krävdes ett särskilt beslut enligt 3 § LOV när ordningsvakter jobbar på gator, torg och i kollektivtrafik.

I den nya lagen förtydligas att ordningsvakter inte bara har till uppgift att upprätthålla allmän ordning, utan även trygghet och främja säkerhet. Ett annat syfte med lagen är också att det ska bli lättare för exempelvis att få tillstånd från polisen att anlita ordningsvakter på platser som motsvarar gamla 3 § LOV.

Transportera omhändertagna

Lagen ger också möjlighet för ordningsvakter att på uppdrag av polisen transportera den som omhändertagits med stöd av lagen om omhändertagande av berusade eller med stöd av polislagens 13 §. Men för att få utföra en sådan transport krävs bland annat en tilläggsutbildning, den finns inte än så ingen ordningsvakt har gått den.

– Transportdelen kommer att bli mer komplicerad. Men jag tror att det är en begränsad grupp ordningsvakter som kommer att göra det. Där finns många frågor som behöver lösas gällande allt från hur fordonen ska vara beskaffade till att ordningsvakterna ska ha rätt kunskaper om hur man ska hantera personer i fordon, säger Lars Sjöberg.

Oklarheter

Nya lagen om ordningsvakter har inte börjat gälla ännu och därför finns fortfarande vissa oklarheter. Gamla förordnanden gäller som längst fram till slutet av 2025. Men en ordningsvakt som går fortbildning under nästa år, får efter den inte längre jobba på LOV 3-områden som beslutats enligt den gamla lagen. Därför föreslår Bya ett snabbspår för sakägare som har beslut om att få använda ordningsvakter med stöd av gamla 3 § LOV och vill ansöka om tillstånd enligt nya lagen att använda ordningsvakter på samma platser.

– Det är så att det inte ska uppstå komplikationer för arbetstagarna och företagen. Jag hoppas att sakägare som kommunerna så snart som möjligt ansöker om tillstånd enligt nya lagen om ordningsvakter, så att man inte hamnar i tidsnöd utan säkerställer att ordningsvakter även fortsättningsvis får jobba där, säger Lars Sjöberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Douglas Hellbom:
  11 januari, 2024

  Önskar bena ut några saker. Kan man som medborgare kräva bevis på adekvat utbildning hos ingripande ordningsvakter. Samt att ordningsvakt har adekvat utbildning för transport av medborgare ?
  Med vänliga hälsningar
  Douglas medborgare

Lästips:

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Våga prata om psykisk ohälsa

Krönika. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

ordningsvakter

Terrorhot och arbetsliv

Arbetsmiljö. Säkerhetspolisen höjde den 17 augusti terrorhotnivån till fyra på den femgradiga skalan. Hotet för terrordåd bedöms nu som högt i landet. På flygplatser, kärnkraftverk, i gallerior, kollektivtrafiken och hamnar har säkerhetsrutinerna skärpts.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.