Ordningsvakter i tunnelbanan. Foto: John Antonsson
Close
Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet.
Close

Det gäller i nya lagen för ordningsvakter

Bevakning. Vid årsskiftet börjar nya ordningsvaktslagen gälla. För en ordningsvakt som jobbar på nyårsnatten kommer ett par ändringar redan när fyrverkerierna smäller.

Den nya lagen klubbades tidigare i år efter flera år av förberedelse. För en redan förordnad ordningsvakt innebär den nya lagen två märkbara skillnader redan vid årsskiftet – förutsatt att vakten gått polisens digitala tilläggsutbildning.

 • Rätten att genomföra kroppsvisitation i den utsträckning det är nödvändigt för att kunna fastställa identitet på den som berövats friheten eller avlägsnats.
 • Möjlighet att förstöra alkohol för upp till 5 000 kronor efter beslut av Polismyndigheten.

I praktiken blir förändringarna inte särskilt stora, enligt Lars Sjöberg, senior advisor på Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (Bya).

– För de som redan jobbar som ordningsvakter rör det sig om mindre justeringar. Man får söka efter id-handling vid kroppsvisitation, men den åtgärden skiljer sig inte mycket från att söka efter farliga föremål och det gör ordningsvakterna redan i dag. När det gäller att förverka alkohol innebär den nya lagen snarare ett förtydligande om vad man får göra, säger Lars Sjöberg.

Anpassa lagstiftningen

Ett viktigt syfte med den nya lagen var att anpassa lagstiftning för det moderna ordningsvaktsjobbet. Den gamla lagen var främst anpassad efter andra arbetsuppgifter. I den gamla lagen krävdes ett särskilt beslut enligt 3 § LOV när ordningsvakter jobbar på gator, torg och i kollektivtrafik.

I den nya lagen förtydligas att ordningsvakter inte bara har till uppgift att upprätthålla allmän ordning, utan även trygghet och främja säkerhet. Ett annat syfte med lagen är också att det ska bli lättare för exempelvis att få tillstånd från polisen att anlita ordningsvakter på platser som motsvarar gamla 3 § LOV.

Transportera omhändertagna

Lagen ger också möjlighet för ordningsvakter att på uppdrag av polisen transportera den som omhändertagits med stöd av lagen om omhändertagande av berusade eller med stöd av polislagens 13 §. Men för att få utföra en sådan transport krävs bland annat en tilläggsutbildning, den finns inte än så ingen ordningsvakt har gått den.

– Transportdelen kommer att bli mer komplicerad. Men jag tror att det är en begränsad grupp ordningsvakter som kommer att göra det. Där finns många frågor som behöver lösas gällande allt från hur fordonen ska vara beskaffade till att ordningsvakterna ska ha rätt kunskaper om hur man ska hantera personer i fordon, säger Lars Sjöberg.

Oklarheter

Nya lagen om ordningsvakter har inte börjat gälla ännu och därför finns fortfarande vissa oklarheter. Gamla förordnanden gäller som längst fram till slutet av 2025. Men en ordningsvakt som går fortbildning under nästa år, får efter den inte längre jobba på LOV 3-områden som beslutats enligt den gamla lagen. Därför föreslår Bya ett snabbspår för sakägare som har beslut om att få använda ordningsvakter med stöd av gamla 3 § LOV och vill ansöka om tillstånd enligt nya lagen att använda ordningsvakter på samma platser.

– Det är så att det inte ska uppstå komplikationer för arbetstagarna och företagen. Jag hoppas att sakägare som kommunerna så snart som möjligt ansöker om tillstånd enligt nya lagen om ordningsvakter, så att man inte hamnar i tidsnöd utan säkerställer att ordningsvakter även fortsättningsvis får jobba där, säger Lars Sjöberg.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Douglas Hellbom:
  11 januari, 2024

  Önskar bena ut några saker. Kan man som medborgare kräva bevis på adekvat utbildning hos ingripande ordningsvakter. Samt att ordningsvakt har adekvat utbildning för transport av medborgare ?
  Med vänliga hälsningar
  Douglas medborgare

Lästips:

Så hålls nationaldagsfirandet lugnt

Bevakning/Nöje. Artister, aktiviteter, tivoli, restauranger – firandet den 6 juni på Golfängarna i Sundbyberg har kommit att bli ett av landets största nationaldagsfiranden.

Marko Juvonen, RSO avdelning 17 Skövde-Borås. Foto: John Antonsson

Marko Juvonen

…regionalt skyddsombud och en av initiativtagarna till ett utbildningsmaterial för gravida i bevakningsbranschen.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Våga prata om psykisk ohälsa

Krönika. Den psykiska ohälsan ökar för varje år i det svenska samhället. En skrämmande trend är att den också ökar bland unga människor. Min enkla förklaring till varför det förhåller sig så är att vi (homo sapiens) inte är gjorda för detta moderna samhälle.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.