Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors
Close
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen.
Close
Ordningsvakter

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Plötsligt tvärnitar bilen framför, sekunden innan han krockar med den ser han en maskerad man med gevär i baksätet. Daniel Thulin hinner nätt och jämnt trycka på den knapp som sätter värdetransporten i baklås innan tre tungt beväpnade män kliver ut på gatan.

Ljudet från motorkapen som sågar upp metalldörren till lastrummet är öronbedövande och röken som tränger in i förarhytten gör det svårt att andas. Han tittar upp och möter rånarens blick, därefter klyver en kula luften i kupén.

Den missar hans huvud med en decimeter.

Värdetransportrånet den dagen var varken den första eller sista händelsen som skulle skaka om Daniel Thulin. Under nästan ett decennium avlöser traumatiska händelser i yrkeslivet varandra. Rån, knivbråk, kvinnomisshandel, självmordslarm. Han jobbar på utan tid för reflektion.

Faller ihop

En dag, när lugnet lagt sig över hemmet hos de nyblivna småbarnsföräldrarna, hittar frun Daniel Thulin hopfallen i duschen. Vad som följer är sömnlösa dygn där minnen av stickande rök, skrikande däck och glassplitter hemsöker honom.

Vården står handfallen inför hans mående.Till slut är det vänner med erfarenhet av militär utlandstjänst som kan ledsaga honom i rätt riktning för vård av det posttraumatiska stressymptom, PTSD, han har utvecklat.

Mycket har hänt sedan dess och han berättar om ett stärkt omhändertagande av medarbetare som varit med om allvarliga incidenter i jobbet.

– Om man har varit med om jobbiga saker så ska man ta tag i det på en gång. Man kanske inte känner någonting, men det är bra att prata ut. Vi som jobbar i säkerhetsbranschen är inga stålmän eller stålkvinnor, utan vanliga människor.

Våldsam incident

2018, vid starten av ett nytt mobilt ordningsvaktuppdrag, tänkte Daniel Thulin: ”Vad sjutton, ordningsvakter behöver få lite mer utbildningar.” Det var starten på hans nya roll som vidareutbildare i säkerhetsbranschen. Foto: Tilda Wendefors
2018, vid starten av ett nytt mobilt ordningsvaktuppdrag, tänkte Daniel Thulin: ”Vad sjutton, ordningsvakter behöver få lite mer utbildningar.” Det var starten på hans nya roll som vidareutbildare i säkerhetsbranschen. Foto: Tilda Wendefors

En händelse som berört Daniel Thulin på djupet skedde en natt för 15 år sedan. Han blev kallad till en lägenhet efter ett störningslarm. Kvinnan som öppnade hade svullen läpp, men hon försäkrade honom om att hon mådde bra och att de skulle gå ut på klubb.

Några timmar senare, när han fick larm till samma adress, var situationen en annan. Kvinnan öppnade och skrek ”han kommer döda mig!”. Daniel Thulin ryckte ut kvinnan i trappuppgången och smällde igen dörren framför den ursinniga mannen.

25 minuter blockerade Daniel Thulin dörren innan polisen anlände till platsen. När kvinnan panikslagen rusade tillbaka in i lägenheten var golvet täckt av glassplitter och blod som klibbade under fötterna. Under sängen i sovrummet kröp hennes 8-åriga son fram.

Nytt steg i karriären

Vetskapen om vad stress och trauma kan göra med måendet gjorde till slut att Daniel Thulin beslutade sig för att ta ett nytt steg i karriären. 2021 bestämde han sig för att börja vidareutbilda säkerhetspersonal i allt från stress- och konflikthantering, pågående dödligt våld, sjukvård, akut omhändertagande av självmordsnära personer och vapenhantering.

Just i dag utbildar han en grupp säkerhetsvakter i användningen av OC-sprej, även känt som pepparsprej.

Efter teori, rollspel och träning i konflikthantering kvarstår bara slutprovet. Stämningen i källaren är fokuserad när första vakten sätter sig i stolen och lutar huvudet bakåt. Daniel Thulin droppar OC-sprej i ögat, ställer några kontrollfrågor och räcker mannen en vadderad batong.

Målet med det smärtsamma arbetsprovet är att förstå ingreppets allvarlighetsgrad för att åstadkomma en mer restriktiv användning av OC-sprej, samtidigt som säkerhetsvakterna inte ska drabbas av panik om de skulle få sprej i ögat i tjänsten i framtiden.

Förebyggande

Daniel Thulin är övertygad om att utbildning och mental förberedelse minskar övervåldet och risken att utveckla stressrelaterade symptom som PTSD.

Trots stora risker och mycket ansvar har polisens grundutbildning för ordningsvakter länge varit den kortaste yrkesutbildningen i Sverige med endast 10 dagar. Vid årsskiftet trädde en ny lag om ordningsvakter i kraft, vilket innebär ökade befogenheter för yrkesgruppen och en förlängning av grundutbildningen till 20 dagar.

Vakterna får nu bland annat transportera omhändertagna personer, kroppsvisitera i identifieringssyfte och förstöra beslagtagen alkohol.

OC-sprej (pepparsprej), skyddsglasögon och en plasthink full med vatten där deltagarna på dagens utbildning sticker ner huvudet för att skölja ur sprejen ur ögat. ”Som ett eldklot i ögat”, så beskriver en av säkerhetsvakterna att det känns att få OC-sprej i ögat. Foto. Tilda Wendefors
OC-sprej (pepparsprej), skyddsglasögon och en plasthink full med vatten där deltagarna på dagens utbildning sticker ner huvudet för att skölja ur sprejen ur ögat. ”Som ett eldklot i ögat”, så beskriver en av säkerhetsvakterna att det känns att få OC-sprej i ögat. Foto. Tilda Wendefors

Kritik

Syftet med ändringen av lagen är att göra den mer applicerbar till ordningsvakternas arbetssituation i dag samt att avlasta polisen i deras arbete, men utvecklingen har stött på kritik från människorättsorganisationer som Amnesty International och Civil Rights Defenders. De anser bland annat att den korta utbildningen är ett hinder för de yrkesverksamma att kunna utföra uppgifterna på ett rättssäkert sätt, att visitering kan ske på rasistiska grunder och att transporter medför en risk både för de omhändertagna och ordningsvakterna själva.

– Folk vänder sig till oss med klagomål på ordningsvakter. Särskilt vissa grupper uppfattar att de drabbas av ordningsvakters beteende på ett sätt som varken är bra eller objektivt. Hos denna grupp är fler ordningsvakter i samhället inte synonymt med en större känsla av trygghet, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Right Defenders.

Daniel Thulin har själv varit med om att kollegor betett sig rasistiskt i tjänsten. När det har skett har situationen eskalerat kraftigt och konflikten fördjupats. Att bemöta människor som man själv vill bli bemött är en gyllene regel för Daniel Thulin, något han pratar om i alla sina utbildningar.

– Jag brukar se filmer på Instagram där ordningsvakter gör fel. Det gör mig fruktansvärt arg. Där ser man om en ordningsvakt är lämplig eller inte.

Utsatta

Samtidigt som kritik riktas mot ordningsvakter för bland annat rasism och användning av övervåld så är ordningsvakter och väktare själva den yrkesgrupp i Sverige som löper störst risk för att utsättas för hot och våld på jobbet.

Magnus Thelander är central ombudsman på fackförbundet Transport som bland annat organiserar ordningsvakter. Han ser en utveckling i samhället där våldet tycks bli allt grövre.

– Detta drabbar även ordningsvakter. De flesta fysiska och psykiska skadorna i tjänst inträffar sannolikt när man själv blir angripen.

För Daniel Thulin är det viktigt att bidra till att all säkerhetspersonal är väl rustad för de situationer de riskerar att hamna i.

I den svala källaren på bevakningsbolaget Avarn håller Daniel Thulin en utbildning för en grupp säkerhetsvakter i användning av OC-sprej, mer känd som pepparsprej. Foto: Tilda Wendefors
I den svala källaren på bevakningsbolaget Avarn håller Daniel Thulin en utbildning för en grupp säkerhetsvakter i användning av OC-sprej, mer känd som pepparsprej. Foto: Tilda Wendefors

”Råkar ut för mycket”

Återkoppling från personer som haft nytta av vad de lärt sig på hans utbildningar betyder mycket. Extra speciellt är det när kollegor kunnat rädda liv genom att stoppa akuta blödningar eller förmå självmordsbenägna personer att kliva tillbaka på den säkra sidan av broräcket.

Han konstaterar att den ena dagen i fält sällan är den andra lik.

– Ordningsvakter råkar ut för ganska mycket och det gäller att veta hur man är som person och ha kontroll på sig själv. De flesta situationer går att lösa genom konflikthantering, man kan säga att det skarpaste vapnet är munnen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Sundvall foto Maria Mäki

Men våra villkor då?

Debatt. Läste i senaste numret av Transportarbetaren om Andres som fick gå efter att han drack energidryck på sin mack. Eftersom jag själv är stationsanställd så fick det mig att tänka på några saker.

Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Illustration snabbkoll. Illustratör: Mattias Käll

Det här gäller för dig som är behovsanställd

Bevakningsavtalet. I bevakningsavtalet finns en anställningsform som heter behovsanställning. Den skiljer sig en del från andra tillfälliga anställningar.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?