Close
Finansminister Elisabeth Svantesson (M).
Close

Regeringen fryser anslag till skyddsombud

Politik. Fackens regionala skyddsombud får inget tillskott i budgeten för nästa år. I praktiken blir det en nedskärning.

I statens höstbudget skrivs anslagen till de regionala skyddsombuden inte upp och fortsätter att ligga på 112 miljoner kronor per år, samma summa som förra året.

Det blir i praktiken en nedskärning då höjda löner och andra kostnadsökningar urholkar värdet på pengarna.

– Det är jättedåligt för arbetstagarnas arbetsmiljö. Regeringen kan inte ha lyssnat på de tre utredningar som visade hur viktigt jobb de regionala skyddsombuden gör. Den sista utredning klargjorde att RSO behövs för det förebyggande arbetsmiljöarbetet, säger Martin Miljeteig, centrala arbetsmiljöombudsman på Transport.

Pengarna till de regionala skyddsombuden fördelas ut mellan de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco samt en handfull mindre fristående fack. Därefter fördelas pengarna ut till förbunden, bland annat Transport.

– Med kostnadsökningar betyder det att vi tappar mycket resurser. Nu planerar regeringen samma anslag i flera år och det gör att vi får betydligt mycket mindre att röra oss med på några års sikt. Det kan väl inte vara den nya regeringens mål att försämra arbetsmiljön för alla arbetstagare?

Vad leder det till?

– I värsta fall blir det färre regionala skyddsombud och det kommer att medföra risker för arbetstagarna. Trenden är att det blir färre lokala skyddsombuden och då måste de regionala gå in och stötta mer. Stödet skulle snarare behöva ökas.

– Hittills har 41 personer dött på jobbet i år och med ett sämre stöd till skyddsombuden kan det komma att öka.

Arbetsmiljöverket får däremot ett uppskrivet anslag från 788 miljoner för 2022 till 819 miljoner för 2023.

Alla partier i regeringsunderlaget, M, L, KD och SD,  har tidigare uttryckt att de vill avskaffa systemet med regionala skyddsombud, alternativt förändra villkoren i grunden.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik

Biljettkontrollanter hängs ut på nätet

Bevakning. Västtrafik har beslutat om att vissa biljettkontroller i Göteborg ska utföras av civilklädda arbetare. Nu hängs kontrollanterna ut på en nätsida. Onödigt risktagande, anser Transports regionala skyddsombud Pierre Eklund.

Rattfylla bakom allt fler indragna körkort

Trafiksäkerhet. Nära 20 000 körkort återkallades det första halvåret. Medan trafikbrotten som orsak minskar fortsätter återkallelser på grund av rattfylleri och drograttfylleri att öka.

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Semester fortfarande klassfråga

Rapport. Skillnaderna är stora mellan arbetare och tjänstemän när det gäller möjlighet till semesterresor, fritidsaktiviteter och nöjen. Och klyftan har ökat över tid, visar LO:s kartläggning.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.