Biljettkontrollanter-foto-Västtrafik
Close
Civilklädda biljettkontrollanter fotas och hängs ut på olika nätsidor.
Close

Biljettkontrollanter hängs ut på nätet

Bevakning. Västtrafik har beslutat om att vissa biljettkontroller i Göteborg ska utföras av civilklädda arbetare. Nu hängs kontrollanterna ut på en nätsida. Onödigt risktagande, anser Transports regionala skyddsombud Pierre Eklund.

När artikeln skrivs har testet med civilklädda kontrollanter pågått i tre veckors tid. Pierre Eklund har varit ute på bevakningsföretaget QSG som utför kontrollerna på uppdrag av Västtrafik och träffat kontrollanter. Där mötte han blandade reaktioner. Vissa tycker att det är bra med den nya arbetsuppgiften. Andra beskriver att de går till jobbet med en klump i magen och att de anser att de beordras att göra en ny arbetsuppgift som de inte är bekväma i.

– Det är inte roligt för någon att bli uthängd. En så kallad vänstergrupp lägger ut bilder på de civil klädda kontrollanterna. Jag antar att de gör det för att folk ska kunna känna igen dem och smita. Men vad de egentligen gör är att hänga ut vanliga arbetare som ska sätta mat på bordet, säger Pierre Eklund.

Nu inväntar Pierre Eklund en sammanställning av alla tillbud från företaget och så ska han försöka få QSG att undersöka vad de anställda tycker i en enkätundersökning.

– Västtrafik och företaget har gjort flera saker för att minska riskerna och har larm så att det går att tillkalla ordningsvakter som finns i närheten. Men vi anser att riskerna blir så mycket större då personalen är civilklädd. Tjuvåkarna tas på bar gärning och då kan de reagera på två olika sätt. Det är flight eller fight. Om de springer därifrån är det ingen fara. Men risken är att någon blir upprörd och att det blir våldsamt, säger Pierre Eklund.

Cecilia Wallem är affärsansvarig för biljettkontrollen på Västtrafik. Hon berättar att Västtrafik förlorar 100 miljoner kronor i biljettintäkter årligen och att de behöver testa alla metoder för att få fler att betala.
Hur ser ni på det faktum att biljettkontrollanter hängs ut med bilder på en hemsida?

– Biljettkontrollanterna är vana vid att folk filmar. Men att det just nu så tydligt förkommer publicering och uthängning av deras ansikten i olika sociala kanaler är inget som de uppskattar. De är vanliga människor som vill göra ett bra jobb, säger Cecilia Wallem.

Transport anser att användande av civilklädda kontrollanter ökar riskerna för en utsatt yrkesgrupp. Känner ni er trygga i att fördelarna överväger riskerna?

– Det är viktigt för oss att kontrollanterna är trygga i sitt arbete. Vi har noggrant förberett och förebyggt det vi kan påverka innan vi satte i gång testet. Vi har bland annat besökt Skånetrafiken och Ruter i Oslo, som länge har jobbat med civila kontrollanter, för att lära oss av deras arbete. Tillsammans med kontrollanternas arbetsgivare följer vi noggrant deras dagliga arbete.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ung miljöarbetare kör sopbil.

Kompetens- och utbildningsanställning i max två år

Utbildningsanställning. Med kompetens- och utbildningsanställning hoppas Transport och Sobona få fler anställda till branschen. I max två år kan utbildningen pågå.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.