Sophämtning i Gamla stan, Pierre Yudego
Close
Skyddsombud och regionala skyddsombud vakar över anställdas arbetsmiljö.
Close

Svenskt Näringsliv vill avskaffa fackliga arbetsmiljöombud

Arbetsmiljö. Ersätt de regionala skyddsombuden med fler lokala skyddsombud och låt Arbetsmiljöverket sköta en oberoende rådgivning. Framför allt till småföretag. Svenskt Näringsliv går på tvärs mot den statliga utredning som vill ge fackliga arbetsmiljöombud rätt att besöka fler företag.

Socialdemokraterna, LO och Transport ger tummen upp för förslaget att fackens regionala skyddsombud ska få besöka fler företag. I dag får arbetsmiljöombuden bara komma in på bolag med minst en medlem.

Den utredning som lades fram alldeles före valet föreslår att företag som har eller brukar ha kollektivavtal ska öppna sin dörr för ombuden. Orsaken är Sveriges många småföretag, nya osäkra anställningsformer och att färre anställda går med i facket.

Skyddsombudsverksamheten har granskats i tre statliga utredningar. Det förra förslaget om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud röstades ner i riksdagen av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. S-regeringen tillsatte i stället utredningen som presenterades i september.

Transportarbetaren har sökt S, M, SD och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) angående utredningen. Moderaterna har inte svarat. SD har tidigare instämt i SN:s kritik mot att arbetsmiljöarbetet sker på facklig grund. Magnus Persson (SD) är nytillträdd ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. Han säger att partiet hela tiden velat gå längre än utredningarna.

– Vi vill att regionala skyddsombud ska ha tillträde till samtliga arbetsplatser i Sverige, oavsett avtalsform eller fackligt medlemskap. Fackförbunden spelar en viktig roll när det gäller skyddsombuden. Det vi vänder oss emot är den politiska kopplingen till vem som ska bli skyddsombud.

Fritt uttryckt innebär det att kollegorna på en arbetsplats ska kunna välja vem de vill till skyddsombud, oavsett om de är sverigedemokrater, socialdemokrater eller något annat. Ingen ska uteslutas från fackligt arbete.

Ombud ska inte utses av arbetsgivaren

Svenskt Näringsliv anser att dagens skyddsombudsverksamhet har flera brister och otydligheter.

– Vi tycker att den som är mest lämpad ska utses till lokalt skyddsombud av medarbetarna, utan fackligt företräde och utan att rollen i grunden ska vara knuten till facket, säger arbetsmiljöansvariga Anna Bergsten.

S anser tvärtom att facket är garanten för att valet av skyddsombud går rätt till. Att ombuden ska utses av facket och inte arbetsgivaren.

– Det skyddsombud som backas av en facklig organisation kan känna en större trygghet i att påpeka brister i arbetsmiljön utan att riskera att hamna i klinch med arbetsgivaren.

Att Moderaterna håller med SD och SN om att fackets rätt att utse även lokala skyddsombud ska begränsas framgår av Transportarbetarens valenkät i nr 9, 2022. Men M tillägger i den: ”Vi har inget emot att skyddsombud är fackligt anslutna”.

Svenskt Näringsliv dömer ut en utökad tillträdesrätt men påpekar att den ursprungliga tanken med skyddsombudsverksamheten var god, att stötta mindre företag i arbetsmiljöarbetet. SN ogillar vad man kallar fackets dubbla roller – att värva medlemmar, lokala skyddsombud och stötta arbetsgivare i arbetsmiljöarbetet. I praktiken tar regionala skyddsombud på sig rollen som inspektörer från Arbetsmiljöverket, menar de.

– Myndighetsliknande uppgifter ska skötas av myndigheter inte av fackliga ombud som saknar medlemmar på arbetsplatsen, säger Anna Bergsten på Svenskt Näringsliv.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet.

Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.