”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Huvudskyddsombudsmärke
Foto: Justina Öster

Arbetsmiljöverket presenterade på Valborgsmässoafton den rapport som regeringen beställt. Uppdraget var att analysera dagens situation och ge förslag på åtgärder som kan leda till att fler vill bli skyddsombud. De fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco reagerade kraftigt mot en skrivning, när myndigheten fick uppdraget:

”Regeringen anser att åtgärder behöver vidtas för att fler arbetstagare än i dag ska vilja engagera sig som skyddsombud, oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte”.

I tidningen Arbetsvärlden kritiserar Svenskt Näringslivs arbetsmiljöexpert Anna Bergsten Arbetsmiljöverket för att inte specifikt ha lyft frågan om facklig tillhörighet.

– Uppenbarligen har myndigheten inte velat eller vågat ta i frågan, säger hon som anser att skyddsombud inte är ett fackligt uppdrag.

Projektledare Jeanette Falk Berglind på Arbetsmiljöverket tillbakavisar i tidningen Arbetsvärlden kritiken och förklarar ”att det aldrig varit en del av uppdraget att ta hänsyn till om någon är facklig eller inte”. Regeringens skrivning om facklig tillhörighet var, enligt Falk Berglind en ”bakgrundstext” i beskrivningen och inte en specifikation av vad som skulle ”levereras i själva uppdraget”.

Parterna har kunskap

Fortsatta diskussioner om skyddsombudens hemvist hänvisar Arbetsmiljöverket till parterna. Myndigheten skriver också i rapporten att ”arbetsgivare och fack själva har ”den kunskap och de forum som behövs för att ta fram förslag på och genomföra lämpliga åtgärder, tillvägagångssätt, initiativ eller liknande” som skapar bättre förutsättningar för anställda att ta på sig uppdraget som skyddsombud.

Martin Miljeteig. Foto: Lilly Hallberg
Martin Miljeteig. Foto: Lilly Hallberg

Att föreslå lagändringar ingick inte i regeringens uppdrag och Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig säger:

– Det är positivt att Arbetsmiljöverket i rapporten bekräftar att arbetsmiljölagens kapitel 6, paragraf 2 gäller. Men negativt att man från regering och arbetsgivarhåll fortsätter att försöka slå sönder ett fungerande system med risk för att hela jämvikten mellan arbetsgivare och fack på arbetsmarknaden rubbas.

Lagtexten lyder:

Skyddsombud utses av en lokal arbetstagarorganisation som är eller brukar vara bunden av kollektivavtal i förhållande till arbetsgivaren. Finns det inte någon sådan organisation, utses skyddsombud av arbetstagarna”.

– I de allra flesta fall utses skyddsombud av fackförbunden, men vi har också haft problem med falska skyddsombud, som utsetts av arbetsgivaren. Ombuden behöver fackets stöd för att kunna och våga driva arbetsmiljöfrågor på arbetsplatserna. Det framgår också tydligt i Arbetsmiljöverkets rapport, säger Martin Miljeteig.

Fler skyddsombud

Undersökningen lyfter fram att antalet skyddsombud minskar inom LO-förbunden, där majoriteten av ombuden arbetar, men ökar inom tjänstemannafacken. Arbetsmiljöverket har inget eget register över skyddsombud utan stödjer sig på uppgifter från fackförbunden och enkäter som gjorts av bland annat tidningen Arbetet.

– Men vi har inga problem att rekrytera skyddsombud. Vi har till och med ökat antalet med 100 ombud under 2023 och 2024, säger Martin Miljeteig.

Vad beror det på?

– Vi jobbar mycket med de enskilda individerna, skyddar dem om arbetsgivare inte samverkar och skapar förutsättningar för dem att jobba för en bättre arbetsmiljö. Däremot visar våra enkäter att uppdraget inte är så lätt och att arbetsgivare inte alltid samverkar.

– I branscher utan kollektivavtal och där arbetsgivare ägnar sig åt arbetslivskriminalitet och fuskar på olika sätt är det också fruktansvärt svårt att vara skyddsombud.

Skyddsombudsmärke, TransportHösten 2022 presenterades en statlig utredning som föreslog att regionala skyddsombud ska kunna besöka arbetsplatser, som har eller brukar ha kollektivavtal. I dag får ombuden bara tillträde till arbetsplatser med minst en medlem.

– Regeringen borde ha genomfört det förslaget i stället för att tillsätta ännu en utredning om skyddsombuden, säger Martin Miljeteig.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    10 maj, 2024

    Skyddsombud skall vara opartiska och vara utsedda av arbetsmiljöverket för att värna om de anställdas arbetsmiljö det är åtminstone min åsikt. Alla arbetsplatser och alla arbetsgivare skall vara skyldiga att ta emot besök av skyddsombud som är utsedda av Arbetsmiljöverket det är också min åsikt. Facken kan ägna sig åt detta med löner, arbetstider, schemaläggning, anställningsavtal och andra saker som de fackanslutna kan behöva ha hjälp med.

Lästips:

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.

Kamp mot arbetslivskriminalitet i fokus

A-krim. LO kräver hårdare tag mot arbetslivskriminalitet. Och ser kampen för en schyst, mer reglerad arbetsmarknad som en central fråga i det kommande EU-valet.

Taxibilar vid centralstationen i Göteborg.

Går du runt på att köra taxi?

Enkät. Avreglering och pandemi har för många taxichaufförer gjort det svårt att leva på inkomsten. Transportarbetaren frågade fyra förare utanför Göteborgs Centralstation hur det ser ut våren 2024. Klarar du dig på din lön som anställd chaufför?

Fokus på potthål i veckan

Trafiksäkerhet. Nationella potthålsveckan har inletts. Trafikanter uppmanas att anmäla skador i vägbanor till myndigheterna – potthål är ett växande problem i trafiken.

Nya bokningssystemet katastrof för förarna

Servicetrafik. Körtider omöjliga att klara, raster som flyttas under dagen och lunch i bilen utanför sjukhuset. Det ”flexibla” bokningssystemet har lett till stress, sjukskrivningar och planer på att byta jobb bland färdtjänstchaufförer i Östergötland.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.