Elsa Alm är LO:s ungsekreterare och talar med unga på arbetsplatser
Close
LO:s ungsekreterare Elsa Alm har i början av sommaren varit runt om i landet på den årliga sommarkampanjen, riktad till unga på väg ut i arbetslivet.
Close

Kampanjar för trygg väg ut i arbetslivet

Facket. Just nu börjar många sitt första jobb. Under två veckor har LO drivit en uppsökande kampanj, riktad till sommarjobbare och unga på väg ut i arbetslivet.

Får jag sitta i kassan som 16-åring? Ska jag provjobba utan lön? Hur ska det fungera med raster när man säljer jordgubbar vid vägkanten dagen lång? Frågorna är många.

– Första jobbet är speciellt, det är stort att ha fått ett arbete och att tjäna egna pengar. Men det kan också vara mycket som man inte har koll på och kanske inte tänkt på innan, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

– Vår uppgift är att stärka unga, att ge stöd och tips för vad som gäller i arbetslivet och vilka rättigheter du har.

Med start måndagen efter midsommar har LO:s ungsekreterare Alm, tillsammans med företrädare från de olika LO-distrikten i landet, varit ute på arbetsplatser och evenemang där många unga sommarjobbar eller samlas. Glasskiosker, kaféer, minigolfbanor, hotell och restauranger, jordgubbsförsäljare i vägrenar…

Den första juliveckan har Elsa Alm träffat unga i arbete i bland annat Ystad, Växjö och Motala. När Transportarbetaren talar med henne är hon i Göteborg och ska senare på dagen till köpcentrumet i Nordstaden.

– Vi ska träffa folk i butiker och informera, säger hon.

”Solskensavtal” helt fel

Frågor om rätt till rast, tillåtna arbetstider och om ändringar i scheman är vanliga året om. Och många unga tar också upp problem med otrygga anställningar, berättar Elsa.

– Sedan är det ju vissa saker som är speciella för sommaren, som jordgubbsförsäljning – det är rätt vanligt att de som jobbar med det får stå väldigt länge vid vägkanten. Men man har alltid rätt till en paus och raster efter en viss arbetad tid. Det är tydligt reglerat hur det ska vara. Det är sådant vi svarar på, sådant arbetsgivaren inte informerat om, säger hon.

Ett annat typiskt sommarfenomen är så kallade solskensavtal, som strider helt mot alla regler. Exempel på sådant är att arbetsgivaren skickar hem personal tidigare från glasskiosken när det regnar. Det går visserligen bra så länge det är med lön enligt schemat: Står det sex timmar är det sex timmars betalt arbete som gäller.

LO:s ungsekreterare tycker att de flesta arbetsplatser hon varit i kontakt med är bra, att arbetsgivaren vill göra rätt för sig. Ändå är det så att ungdomar löper större risk än andra att skadas på jobbet. Anställda i åldersgruppen 16–24 år är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador och juli är den månad då flest unga skadas, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Den statliga myndigheten efterlyser bra introduktion och handledning från arbetsgivarna.

– Många unga vi träffar säger just sådant som ”jag har inte fått så mycket instruktioner”, säger Elsa Alm.

Hjälp från jobbjour

LO har även en jourlinje där det går att få stöd och råd om det dyker upp problem. På hemsidan ”Koll på jobbet” finns kontaktuppgifter och det går att få svar både på telefon, mejl och i chatt. Hjälpen är gratis och det krävs inte medlemskap i facket för att få svar.

På LO:s Koll på jobbet–sida finns också de vanligaste frågorna samlade. Bland annat den om det är rätt med provanställning utan lön. Svar: Nej. Däremot går det att som 16-åring jobba med nästan vad som helst, med undantag för arbete med farliga kemikalier, för tunga lyft eller med maskiner där det finns särskilda risker. Det är heller inte tillåtet inte att arbeta ensam. Men annars är det upp till arbetsgivaren att avgöra om det är lämpligt med kassajobb, så länge det sker inom tillåtna tider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Transportarbetarens logga

Kollegahjälpen stärker sitt nätverk

Hälsa. I mer än 20 år har lastbilschaufförer och åkare arbetat för att stötta kollegor som varit med om traumatiska händelser och olyckor. Hjälparna i Kollegahjälpen arbetar ideellt. Nätverket blir nu starkare när Transport kommer med som officiell samarbetspartner.

Insänt logga

Inte konstigt att det råder taxiförarbrist

Insändare. ”Svårt att få tag på taxi en lördagskväll”, ”Lång väntan på sjuktaxi”, ”Färdtjänstresan försenad”. Vi har alla sett rubrikerna den senaste tiden och bristen på taxiförare är ingen nyhet.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.