Elsa Alm är LO:s ungsekreterare och talar med unga på arbetsplatser
Close
LO:s ungsekreterare Elsa Alm har i början av sommaren varit runt om i landet på den årliga sommarkampanjen, riktad till unga på väg ut i arbetslivet.
Close

Kampanjar för trygg väg ut i arbetslivet

Facket. Just nu börjar många sitt första jobb. Under två veckor har LO drivit en uppsökande kampanj, riktad till sommarjobbare och unga på väg ut i arbetslivet.

Får jag sitta i kassan som 16-åring? Ska jag provjobba utan lön? Hur ska det fungera med raster när man säljer jordgubbar vid vägkanten dagen lång? Frågorna är många.

– Första jobbet är speciellt, det är stort att ha fått ett arbete och att tjäna egna pengar. Men det kan också vara mycket som man inte har koll på och kanske inte tänkt på innan, säger LO:s ungsekreterare Elsa Alm.

– Vår uppgift är att stärka unga, att ge stöd och tips för vad som gäller i arbetslivet och vilka rättigheter du har.

Med start måndagen efter midsommar har LO:s ungsekreterare Alm, tillsammans med företrädare från de olika LO-distrikten i landet, varit ute på arbetsplatser och evenemang där många unga sommarjobbar eller samlas. Glasskiosker, kaféer, minigolfbanor, hotell och restauranger, jordgubbsförsäljare i vägrenar…

Den första juliveckan har Elsa Alm träffat unga i arbete i bland annat Ystad, Växjö och Motala. När Transportarbetaren talar med henne är hon i Göteborg och ska senare på dagen till köpcentrumet i Nordstaden.

– Vi ska träffa folk i butiker och informera, säger hon.

”Solskensavtal” helt fel

Frågor om rätt till rast, tillåtna arbetstider och om ändringar i scheman är vanliga året om. Och många unga tar också upp problem med otrygga anställningar, berättar Elsa.

– Sedan är det ju vissa saker som är speciella för sommaren, som jordgubbsförsäljning – det är rätt vanligt att de som jobbar med det får stå väldigt länge vid vägkanten. Men man har alltid rätt till en paus och raster efter en viss arbetad tid. Det är tydligt reglerat hur det ska vara. Det är sådant vi svarar på, sådant arbetsgivaren inte informerat om, säger hon.

Ett annat typiskt sommarfenomen är så kallade solskensavtal, som strider helt mot alla regler. Exempel på sådant är att arbetsgivaren skickar hem personal tidigare från glasskiosken när det regnar. Det går visserligen bra så länge det är med lön enligt schemat: Står det sex timmar är det sex timmars betalt arbete som gäller.

LO:s ungsekreterare tycker att de flesta arbetsplatser hon varit i kontakt med är bra, att arbetsgivaren vill göra rätt för sig. Ändå är det så att ungdomar löper större risk än andra att skadas på jobbet. Anställda i åldersgruppen 16–24 år är överrepresenterade i statistiken över anmälda arbetsskador och juli är den månad då flest unga skadas, visar statistik från Arbetsmiljöverket. Den statliga myndigheten efterlyser bra introduktion och handledning från arbetsgivarna.

– Många unga vi träffar säger just sådant som ”jag har inte fått så mycket instruktioner”, säger Elsa Alm.

Hjälp från jobbjour

LO har även en jourlinje där det går att få stöd och råd om det dyker upp problem. På hemsidan ”Koll på jobbet” finns kontaktuppgifter och det går att få svar både på telefon, mejl och i chatt. Hjälpen är gratis och det krävs inte medlemskap i facket för att få svar.

På LO:s Koll på jobbet–sida finns också de vanligaste frågorna samlade. Bland annat den om det är rätt med provanställning utan lön. Svar: Nej. Däremot går det att som 16-åring jobba med nästan vad som helst, med undantag för arbete med farliga kemikalier, för tunga lyft eller med maskiner där det finns särskilda risker. Det är heller inte tillåtet inte att arbeta ensam. Men annars är det upp till arbetsgivaren att avgöra om det är lämpligt med kassajobb, så länge det sker inom tillåtna tider.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.