Håll koll på semesterlönen
Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.
Grunden är att alla har rätt till fem veckors semester per år. Men för att få full semesterlön krävs det att du jobbat hela semesterperioden, från den 1 april föregående år till och med den 31 mars i år. Vissa arbetsgivare betalar ut förskottssemester.
Exakt hur mycket du får betalt skiljer sig åt mellan olika arbetsplatser. Men alla får en slant extra under semestern, utöver den vanliga månadslönen. Så har det varit ända sedan semesterlagen jobbades om i slutet av 1970-talet.
Efter långa diskussioner om hur ett nytt semesterlönesystem skulle införas landade departementschefen i att grunda semestern på 12 procent av intjänad lön. Vilket gör att semesterlönen är något högre än den lön som betalas ut månadsvis. Det har alla rätt till. Oberoende av anställningsform, eller om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte.
I flera av Transports avtal har fack och arbetsgivare kommit överens om en högre semesteravsättning, på 13 procent. Andra avtal har i stället ett tillägg på 0,8 procent av månadslönen.
Oavsett anställningsform och avtal ska semesterlönen beräknas på din sammanlagda lön, så som övertids- och ob-ersättning. Nästan all giltig frånvaro är semesterlönegrundande. Arbetsgivaren ska då utgå från din fasta lön och räkna in ett snitt på tilläggen du fått när du jobbat. Men det finns vissa undantag, exempelvis om du varit föräldraledig mer än 180 dagar.
Exakt vad som är semesterlönegrundande och hur det räknas ut regleras i semesterlönelagens paragraf 17.
1. Känner du dig osäker på om du får rätt ersättning?
Baseras semesterlönen på 13 procent av din lön räknar du så här: 0,13 x din arbetsinkomst (från den 1 april förra året, till och med den 31 mars i år). Semesterlön räknas inte med. Därefter delar du det med 25, då får du fram den sammanlagda ersättning du får för varje semesterdag.
Ett fåtal av Transports avtal har i stället 0,8 procent av månadslönen i semestertillägg per dag.
När du räknar 0,08 x din fasta månadslön så får du fram vilket tillägg du ska ha per uttagen semesterdag, utöver vanlig lön.
Har du den här typen av semestertillägg ska arbetsgivaren också räkna in övertid och liknande, när ersättningen fastställs. Då räknas 12 eller 13 procent av tilläggen in.
2. Bevakning
Som bevakningsanställd finns det ett par saker som är bra att ha koll på.
I bevakningsavtalet räknas semestern om till timmar. Om du var heltidsanställd den 1 april i år får du vanliga semestertimmar som baserade på 13 procent av det du tjänat under perioden 1 april 2023 till 31 mars 2024.
Men var du behovs- eller deltidsanställd den 1 april 2024 betalades 13 procent av alla pengar du tjänat in under perioden 1 april 2023 till den 31 mars 2024 i slutet av maj.
Du har fortfarande samma 25 dagars semesterledighet, men då kommer inga ytterligare pengar.
3. Semesterersättning
Semesterersättning är det du får när du avslutar din anställning och har kvar intjänad semester. Hur mycket det är räknas ut på samma sätt som vi skrev här ovan.
På vissa arbetsplatser betalas semesterersättningen ut månadsvis, inbakat i lönen. Enligt facket är det fel sätt att göra det. Om semesterersättning betalas ut vid varje lön ska arbetsgivaren tydligt ange vad som är lön, respektive semesterersättning.
Om du är tveksam till hur din arbetsgivare har lagt upp semesterlön och semesterersättning, läs din lönespecifikation noggrant eller kontakta din avdelning.