HD prövar inte SD-uteslutning

Arbetsrätt. Högsta domstolen tar inte upp Transports rätt att utesluta en aktiv Sverigedemokrat. ”Det är djupt beklagligt. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund" säger Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare Lars Mikaelsson.

– Ytterst handlar ärendet om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger förbundssekreterare Lars Mikaelsson, Transports vice ordförande.

Det var den 8 december förra året som Svea hovrätt slog fast att det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen, och även bestämde att Transport ska ersätta Fredlund för hans rättegångskostnader.

Transport valde att överklaga domen till Högsta domstolen (HD), efter beslut i förbundsstyrelsen.

Målet ses som principiellt viktigt då det handlar om förbundets självbestämmande, och rör hela fackföreningsrörelsen. Senast HD prövade en uteslutning ur ett fackförbund var på 1940-talet.

Men Högsta domstolen har nu valt att neka prövningstillstånd i uteslutningsärendet och avslår Transports ansökan om att få hovrättens dom prövad av högsta instans.

HD:s motivering är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrättens dom, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte väger tillräckligt tungt för att en prövning i HD ska vara aktuell.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Lars Mikaelsson.

Att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd innebär att hovrättens dom står fast: Transport har inte längre möjlighet att driva den hårda linje som innebär att det är oförenligt att vara medlem i förbundet och samtidigt aktiv medlem i Sverigedemokraterna. Andra fackförbund har valt att dra gränsen för fackligt förtroendevalda, men Transports motivering är att alla medlemmar ska ha samma status inom förbundet, förtroendevalda likaväl som övriga.

– För att vi ska kunna utesluta en aktiv SD-medlem skulle vi nu behöva ändra våra stadgar och det går tidigast att göra under kongressen 2027, säger förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Transportarbetareförbundet överväger att lämna in ett klagomål till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, ett beslut som kommer att tas i förbundsstyrelsen.

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd.

Läs mer om ärendet

2022-12-21

Transport överklagar SD-dom

2022-12-08

Hovrätten: Fel utesluta SD-politiker

2022-11-10

Högre rätt avgör SD-uteslutning

2022-11-07

Uteslutning prövas i hovrätten

2021-03-04

Dom: Uteslutning av SD-politiker ogiltig

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Royne Max:
  8 juli, 2023

  Mycket bra och rättvis dom från Hovrätten samt ett korrekt beslut av HD att inte pröva målet.
  I en värld där en organisation som Transport förordar allas lika värde bör ingen som inte begått en brottslig handling kunna uteslutas.
  Att nu föröka driva detta till EU-domstolen blir en smula patetiskt.
  Nöj er med nederlaget här och nu och inse bara att ni gjorde fel.

  Möjligen om nu full demokratisk enighet ska råda så borde ni fråga samtliga medlemmar om hur var och en tycker i frågan innan ni tar beslut om att göra om stadgarna.

  Fler av LO:s medlemmar röstar idag på SD än S och de bör verkligen få komma till tals i en omröstning isåfall.

  Mikael, låt inte din egen agenda och ideologiska inställning sätta käppar i hjulet för de fackliga organisationerna.
  Ju mer ni jobbar emot och segregerar, desto mer kommer det kosta facken i slutändan då medlemmar lär svika och hoppa av.
  Kan du inte besegra din fiende - förena dig med hen.

 2. Kjell Olsson:
  8 juli, 2023

  Så här agerar en förening där det är viktigare att tillfredsställa moderpartiet och dess medlemmar än att tillfredsställa föreningens egna medlemmar. En förening med dessa principer är inte värd namnet fackförening.

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transportarbetarens logga

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.