HD prövar inte SD-uteslutning

Arbetsrätt. Högsta domstolen tar inte upp Transports rätt att utesluta en aktiv Sverigedemokrat. ”Det är djupt beklagligt. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund" säger Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare Lars Mikaelsson.

– Ytterst handlar ärendet om ett hot mot föreningsfriheten, och rör alla ideella organisationer, säger förbundssekreterare Lars Mikaelsson, Transports vice ordförande.

Det var den 8 december förra året som Svea hovrätt slog fast att det var fel att utesluta medlemmen Mats Fredlund sedan han valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige. Hovrätten fastställde därmed tingsrättens dom som ogiltigförklarar uteslutningen, och även bestämde att Transport ska ersätta Fredlund för hans rättegångskostnader.

Transport valde att överklaga domen till Högsta domstolen (HD), efter beslut i förbundsstyrelsen.

Målet ses som principiellt viktigt då det handlar om förbundets självbestämmande, och rör hela fackföreningsrörelsen. Senast HD prövade en uteslutning ur ett fackförbund var på 1940-talet.

Men Högsta domstolen har nu valt att neka prövningstillstånd i uteslutningsärendet och avslår Transports ansökan om att få hovrättens dom prövad av högsta instans.

HD:s motivering är att rätten, efter att ha gått igenom materialet från hovrättens dom, inte finner skäl att ytterligare pröva fallet. Högsta domstolen har alltså gjort bedömningen att de mer aktuella fall som Europadomstolen avgjort, gällande uteslutningar ur fackförbund – som togs upp i hovrätten – inte väger tillräckligt tungt för att en prövning i HD ska vara aktuell.

– Vi tycker att domen kränker våra medlemmars föreningsfrihet. Målet har varit oerhört viktigt för oss och för hela fackföreningsrörelsen i stort. Vi tycker att det är djupt beklagligt att HD inte vill pröva vårt ärende i domstol, säger Lars Mikaelsson.

Att Högsta domstolen nekar prövningstillstånd innebär att hovrättens dom står fast: Transport har inte längre möjlighet att driva den hårda linje som innebär att det är oförenligt att vara medlem i förbundet och samtidigt aktiv medlem i Sverigedemokraterna. Andra fackförbund har valt att dra gränsen för fackligt förtroendevalda, men Transports motivering är att alla medlemmar ska ha samma status inom förbundet, förtroendevalda likaväl som övriga.

– För att vi ska kunna utesluta en aktiv SD-medlem skulle vi nu behöva ändra våra stadgar och det går tidigast att göra under kongressen 2027, säger förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Transportarbetareförbundet överväger att lämna in ett klagomål till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, ett beslut som kommer att tas i förbundsstyrelsen.

Transports talan har i båda rättegångarna i de svenska domstolarna förts av förbundsjurister från LO-TCO Rättsskydd.

Läs mer om ärendet

2022-12-21

Transport överklagar SD-dom

2022-12-08

Hovrätten: Fel utesluta SD-politiker

2022-11-10

Högre rätt avgör SD-uteslutning

2022-11-07

Uteslutning prövas i hovrätten

2021-03-04

Dom: Uteslutning av SD-politiker ogiltig

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Royne Max:
  8 juli, 2023

  Mycket bra och rättvis dom från Hovrätten samt ett korrekt beslut av HD att inte pröva målet.
  I en värld där en organisation som Transport förordar allas lika värde bör ingen som inte begått en brottslig handling kunna uteslutas.
  Att nu föröka driva detta till EU-domstolen blir en smula patetiskt.
  Nöj er med nederlaget här och nu och inse bara att ni gjorde fel.

  Möjligen om nu full demokratisk enighet ska råda så borde ni fråga samtliga medlemmar om hur var och en tycker i frågan innan ni tar beslut om att göra om stadgarna.

  Fler av LO:s medlemmar röstar idag på SD än S och de bör verkligen få komma till tals i en omröstning isåfall.

  Mikael, låt inte din egen agenda och ideologiska inställning sätta käppar i hjulet för de fackliga organisationerna.
  Ju mer ni jobbar emot och segregerar, desto mer kommer det kosta facken i slutändan då medlemmar lär svika och hoppa av.
  Kan du inte besegra din fiende - förena dig med hen.

 2. Kjell Olsson:
  8 juli, 2023

  Så här agerar en förening där det är viktigare att tillfredsställa moderpartiet och dess medlemmar än att tillfredsställa föreningens egna medlemmar. En förening med dessa principer är inte värd namnet fackförening.

Lästips:

Tät Stockholmstrafik, tunga fordon och privatbilister.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Transportarbetarens logga

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

”Skyddsombud behöver fackets stöd”

Arbetsmiljö. Regeringen och Sverigedemokraterna har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda åtgärder för att fler ska engagera sig som skyddsombud. Något krav på att ombuden ska tillhöra facket, som i dag, finns inte. Uppdraget skapar oro och ilska i de fackliga leden.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.