Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Yrkesföraren Mats Fredlund uteslöts ur Svenska Transportarbetareförbundet i mars 2019, efter att ha valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige året innan. Fredlund stämde Transport då han anser att uteslutningen saknar giltig grund.

Stockholms tingsrätt slog i mars förra året fast att förbundet inte haft stöd i sina stadgar för uteslutningen. Det ska Transport i kommande rättegång åter försöka visa att det gör. Efter tingsrättens dom beslutade en enig förbundsstyrelse att överklaga. ”Endast i diktaturer tar sig staten rätt att gripa in i en ideell förenings inre angelägenheter” heter det i förbundets överklagan till hovrätten.

Även Mats Fredlund har överklagat till högre instans, gällande skadestånd. I tingsrätten vann han tvisten men fick inget gehör för kravet på 100 000 kronor i skadestånd för uteslutningen.

Huvudförhandlingarna i hovrätten hålls den 9 och 10 november.

– Det måste vara en förenings självklara rätt att tolka sina egna stadgar, oavsett om det rör en fackförening eller en ideell organisation av annat slag. Det är hur som helst inte statens sak att avgöra, och jag tror att få vill hamna i ett sådant samhälle, säger Lars Mikaelsson, Transports förbundssekreterare och vice ordförande.

Lars Mikaelsson framhåller att förbundets hållning vilar på demokratiskt fattade beslut, tagna på kongressen som ett uttryck för medlemmarnas vilja. Och hållningen står fast: Personer som är politiskt aktiva i partier eller sammanslutningar som motarbetar fackets grundvärderingar kan inte vara kvar som medlemmar.

Transports förbundssekreterare ser det heller inte som en lösning att, som vissa andra LO-fack, enbart stoppa sverigedemokrater med politiska förtroendeuppdrag från att samtidigt ha fackliga förtroendeuppdrag. Det skulle leda till ett A- och B-lag bland medlemmarna, och inom Transport ska alla som är med också ha möjlighet att väljas till fackliga uppdrag, betonar Mikaelsson.

– Vår hållning gäller ju inte bara aktiva sverigedemokrater, utan alla som arbetar politiskt för olika slags extrema organisationer. I dag är det väl så att de flesta finns på högerkanten, förr var det på vänsterkanten, säger han.

– Vi har dragit vår gräns. Självklart behöver inte alla medlemmar dela vår uppfattning i allt vi står för men, som sagt – det finns en gräns och det handlar om synen på alla människors lika värde.

Har du någon gång ställt dig frågan om det riktiga i Transports linje mot SD?

– Jo, ärligt talat, det har jag faktiskt gjort. Men jag har inte kommit fram till annat än att det rätta är att hålla fast vid våra demokratiskt fattade beslut, säger Lars Mikaelsson.

Ser du någon risk i att förbundets hållning öppnar för alternativa fackföreningar?

– Nej. Men jag har noterat att det är svårt att starta fackföreningar om man tycker illa om fackföreningar, säger Mikaelsson.

– Vi vill inte ha in söndrande krafter som försöker göra oss svagare. Vår position bygger på sammanhållning.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.

Hovrätten: Brott när hamnarbetare dog

Arbetsmiljö. Svea Hovrätt slår fast att hamnchefen är skyldig till arbetsmiljöbrottet "vållande till annans död". Samtidigt sänks chefens straff och hamnbolagets företagsbot.