Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Yrkesföraren Mats Fredlund uteslöts ur Svenska Transportarbetareförbundet i mars 2019, efter att ha valts in för Sverigedemokraterna i Kiruna kommunfullmäktige året innan. Fredlund stämde Transport då han anser att uteslutningen saknar giltig grund.

Stockholms tingsrätt slog i mars förra året fast att förbundet inte haft stöd i sina stadgar för uteslutningen. Det ska Transport i kommande rättegång åter försöka visa att det gör. Efter tingsrättens dom beslutade en enig förbundsstyrelse att överklaga. ”Endast i diktaturer tar sig staten rätt att gripa in i en ideell förenings inre angelägenheter” heter det i förbundets överklagan till hovrätten.

Även Mats Fredlund har överklagat till högre instans, gällande skadestånd. I tingsrätten vann han tvisten men fick inget gehör för kravet på 100 000 kronor i skadestånd för uteslutningen.

Huvudförhandlingarna i hovrätten hålls den 9 och 10 november.

– Det måste vara en förenings självklara rätt att tolka sina egna stadgar, oavsett om det rör en fackförening eller en ideell organisation av annat slag. Det är hur som helst inte statens sak att avgöra, och jag tror att få vill hamna i ett sådant samhälle, säger Lars Mikaelsson, Transports förbundssekreterare och vice ordförande.

Lars Mikaelsson framhåller att förbundets hållning vilar på demokratiskt fattade beslut, tagna på kongressen som ett uttryck för medlemmarnas vilja. Och hållningen står fast: Personer som är politiskt aktiva i partier eller sammanslutningar som motarbetar fackets grundvärderingar kan inte vara kvar som medlemmar.

Transports förbundssekreterare ser det heller inte som en lösning att, som vissa andra LO-fack, enbart stoppa sverigedemokrater med politiska förtroendeuppdrag från att samtidigt ha fackliga förtroendeuppdrag. Det skulle leda till ett A- och B-lag bland medlemmarna, och inom Transport ska alla som är med också ha möjlighet att väljas till fackliga uppdrag, betonar Mikaelsson.

– Vår hållning gäller ju inte bara aktiva sverigedemokrater, utan alla som arbetar politiskt för olika slags extrema organisationer. I dag är det väl så att de flesta finns på högerkanten, förr var det på vänsterkanten, säger han.

– Vi har dragit vår gräns. Självklart behöver inte alla medlemmar dela vår uppfattning i allt vi står för men, som sagt – det finns en gräns och det handlar om synen på alla människors lika värde.

Har du någon gång ställt dig frågan om det riktiga i Transports linje mot SD?

– Jo, ärligt talat, det har jag faktiskt gjort. Men jag har inte kommit fram till annat än att det rätta är att hålla fast vid våra demokratiskt fattade beslut, säger Lars Mikaelsson.

Ser du någon risk i att förbundets hållning öppnar för alternativa fackföreningar?

– Nej. Men jag har noterat att det är svårt att starta fackföreningar om man tycker illa om fackföreningar, säger Mikaelsson.

– Vi vill inte ha in söndrande krafter som försöker göra oss svagare. Vår position bygger på sammanhållning.

Medlare utsedda om kabinavtal

Fackligt arbete. Sedan några månader har Transport börjat registrerat nya medlemmar som jobbar som kabinpersonal. Nu har Medlingsinstitutet utsett medlare mellan Transport och Svensk Flygbranschen.

Fängelsedom för smuggling överklagad

Rättsfall. I slutet av april dömdes en hamnarbetare, tillsammans med två andra män, för brott kopplade till kokainsmuggling via Helsingborgs hamn. Alla tre har nu överklagat tingsrättens domar till hovrätten.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Johan Lindholm, ordförande LO. Foto: LO.

Johan Lindholm är ny ordförande för LO

LO-kongress. Byggnads ordförande Johan Lindholm är ny LO-ordförande. Han valdes av enig kongress efter det att valbredningens kandidat drog tillbaka sin kandidatur dagen innan LO-kongressen startade.

Mer extremväder i form av översvämningar, värmeböljor, stormar och jordskred är att vänta i klimatkrisens spår. Förberedelser pågår på olika håll i samhället, men hur rustar sig landets åkerier?

Planerar åkerierna för extremväder?

Åkeri. Snökaos med lastbilar som fastnar i långa motorvägsköer, köldsmockor och värmeböljor, översvämningar, jordskred och stormar. Mer extremväder är att vänta på grund av klimatkrisen. Hur rustar sig transportföretagen för att möta hårdare väder?

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

Kabinpersonal på Norwegian, AAP Aviation och Eurowings har startat klubbar inom Transport.

Kabinpersonal har startat tre nya klubbar

Flyg. Tre nya klubbar har bildats sedan ett antal kabinanställda, flygvärdinnor och flygvärdar, lämnade fackförbundet Unionen och gick över till Transportarbetareförbundet. De nya medlemmarna jobbar vid flygbolagen AAP Aviation, Eurowings och Norwegian.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Tesla-konflikten utökas

Konflikt. Den andra maj varslade Unionen om en sympatiblockad mot Tesla. Knappt två veckor efter det meddelade Seko att de utökar brevbärar-blockaden mot företaget.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Sedlar

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Lars Mikaelsson är Transports förbundssekreterare sedan 2017. Foto: Pernilla Ahlsén

LO-kongress i fyra dagar

LO-kongress. Under pingsthelgen ska 350 kongressombud från hela landet och från alla medlemsförbund inom LO fatta beslut om 280 motioner och välja ny ledning inom LO. Transport är representerade med 15 kongressombud och har skrivit ett tiotal motioner till kongressen.

”Skyddsombuden ska utses av fackförbunden”

Arbetsmiljö. Svenskt Näringsliv kritiserar Arbetsmiljöverkets rapport om skyddsombud. Men Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är nöjd med att myndigheten, som han säger, ”skött sitt uppdrag” och slagit fast att arbetsmiljölagen gäller och att skyddsombud ska utses av facket.

Pim van Dorpel, HRF. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kocken Pim van Dorpel föreslås leda LO

Facket. Valberedningen är klar med sitt förslag till ny ledning för LO. Pim van Dorpel föreslås bli ordförande. Han är i dag HRF:s vice ordförande.

Transportarbetareförbundets skyddsombud

Rädsla för bråk – ett skäl till att inte bli skyddsombud

Arbetsmiljö. Rädsla för att göra sig osams med chefer och kollegor, dålig kunskap om vad uppdraget innebär, ont om tid och otrygga anställningsvillkor. Det är några av skälen till att färre arbetare inom LO-kollektivet tar uppdrag som skyddsombud på sina arbetsplatser.