Close
Transports delegation under veckans förhandlingar för nytt flygteknikeravtal. Från vänster Anders Gustafsson, Johan Einarsson, Peter Winstén och Johan Afvander. Joacim Olsson i delegationen är med och hörs via Teams-länk.
Close
Avtal 2023

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Den 31 oktober löper avtalet ut för flygtekniker med typcertifikat. På torsdagen träffades parternas delegationer åter på Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm.

Och det är tre parter som möts: förutom Svenska Transportarbetareförbundet och arbetsgivarorganisationen Svenska Flygbranschen också Svensk Flygteknikerförening (SFF).

Transports fem man starka delegation har tidigare träffat arbetsgivarparten under tre dagar förra veckan och har vid två tillfällen SFF:s företrädare.

Den här veckan var två dagar avsatta för förhandlingar.

– Det har fungerat relativt bra hittills, sa flygombudsman Anders Gustafsson i delegationen på förmiddagen den första förhandlingsdagen.

Men på torsdagskvällen ajournerades förhandlingarna. De återupptas den 6 november. Alla tre parter kommer då åter att mötas.

– När vi skildes i går kändes det ju som att vi står långt ifrån varandra, framför allt ersättningsmässigt för byten i avtalet. Men vi får diskutera vidare, säger Anders Gustafsson.

Arbetsgivarparten har bland annat lyft idén att slopa det så kallade nattvetot i utbyte mot krav från facket. Men det är inget facket nappat på: ”De vill slippa prata med oss innan de lägger schema” enligt delegationen, som dock är öppna för att se över annat i avtalet.

Tungt ansvar

Flygteknikerna tillhör de grupper inom Transport som har högst lön i dagsläget. Teknikerna har formell behörighet att godkänna kontroller och underhållsarbeten på flygplan.

Men det är knappast ett skrivbordsyrke där pappersarbete dominerar. Jobbet är oftast detsamma som för flygmekaniker, som går på ett annat kollektivavtal.

– Det tunga ansvaret som tekniker ligger framför allt i att kunna säga nej, att stoppa ett plan från att flyga. Jag jobbar ofta tillsammans med en eller två andra tekniker, och det kan vara någon annan som är den som formellt är den som godkänner, säger Johan Afvander, som arbetar på SAS Arlanda.

De andra i förhandlingsdelegationen kallar Johan för ”vår man på golvet”. Alla är eniga om att samtliga Transports yrkesgrupper har ansvar som motiverar rejält högre lön. För flygtekniker liksom övriga grupper framstår lön som den viktigaste frågan i avtalsförhandlingarna.

Trepartsavtalet omfattar företag anslutna till Svenska Flygbranschen inom civilflygområdet. Det reglerar lön och villkor för flygtekniker anställda vid dessa företag. Med flygtekniker avses formellt anställda som har giltigt certifikat enligt EASA , alternativt militärt certifikat efter lokal överenskommelse.

Nuvarande kollektivavtal löper 1 januari 2021– 31 oktober 2023.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.

Avtal klart för flygtekniker

Flyg. Två år, höjningar på sammanlagt 7,4 procent. Och en ökning som gäller på utgående lön, inkluderat alla tillägg och inte enbart på tarifferna. På måndagen tecknade Transport nytt kollektivavtal för flygteknikerna.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Högstalöner höjs mest i nytt mekavtal

Flygmekaniker. Flygmekanikernas och plåtslagarnas nya löner innehåller en satsning på den mest erfarna personalen. För en mekaniker med tio år i yrket höjs lönen med 2 523 kronor.

Strejken på Tesla

Norskt fack varslar om Tesla-bojkott

Konflikt. Nu ger sig Norge in i Tesla-konflikten och stoppar Tesla-bilar att komma in i landet. Stoppet träder i kraft den 20 december. Danska 3F har tidigare varslat om ett liknande stopp som träder i kraft 14 dagar efter varslet som las den 5 december.

LO: Det krävs för rättvis klimatomställning

Klimat. Omställningen till ett hållbart samhälle är nödvändig. För att den ska bli rättvis krävs en ny politik och krafttag från både fack och arbetsgivarförbund. Det är slutsatsen i en ny LO-rapport med konkreta förslag på hur det ska gå till.

Strejken på Tesla

Danska transportfacket varslar om stopp för Tesla-transporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Vinterdäcken är generellt okej på tunga fordon

Åkeri. Kraven på vinterdäck för tunga fordon över 3,5 ton behöver inte skärpas ytterligare. Dagens regelverk räcker gott och väl. Den slutsatsen drar forskningsinstitutet VTI och Transportstyrelsen i en utredning, gjord på uppdrag av regeringen.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.