Fortsatt många med i a-kassan

A-kassan. Medlemsantalet i Transports arbetslöshetskassa ligger kvar på en relativt konstant, hög nivå sedan pandemin. Osäkra tider med befarad ökad arbetslöshet kan göra att än fler går med i a-kassan nu, liksom höjd pensionsålder.

Daniel Olsson, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa.
Daniel Waenerlund, biträdande kassaföreståndare på Transports a-kassa. Foto: Lena Blomquist

De tre första månaderna i år fortsatte utvecklingen som inleddes under slutet av förra året: Allt fler går med i någon av landets 24 a-kassor. Den största ökningen hade Unionens kassa, som fått över 5 700 nya medlemmar i år.

Transports a-kassa har i dagsläget omkring 97 200 medlemmar. Ett par hundra färre än ”toppen”, januari 2021, då tillströmningen till arbetslöshetskassorna varit rekordstor; en konsekvens av pandemin. Dels på grund av ökad risk för arbetslöshet, dels tack vare politiskt beslutade gynnsamma ersättningsregler.

– Medlemsantalet hos oss har i stort sett stått still sedan dess. För egen del hade jag kanske trott att det skulle öka något, med tanke på att det nu är möjligt att vara med till 66 år eftersom pensionsåldern höjts, säger biträdande kassaföreståndare Daniel Waenerlund på Transports a-kassa.

– Men vi får se, tillströmningen kan komma. Det är ju osäkra tider.

Den 14 juni kom Arbetsförmedlingen med en ny prognos. Arbetslösheten väntas öka under andra halvåret i år, enligt prognosen. Trots dagens ekonomiska läge är arbetslösheten den lägsta sedan 2009. I slutet av maj var 319 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det motsvarar 6,1 procent av arbetskraften.

Men efterfrågan på arbetskraft har börjat avta. Arbetsförmedlingen bedömer också att antalet långtidsarbetslösa kommer att stiga på nytt, men med en viss fördröjning.
För flera av transportbranschens yrkesgrupper ser ändå prognosen god ut när det gäller arbete. Här finns ett stort behov av att anställa fler, inte minst med tanke på pensionsavgångar inom de närmaste åren särskilt bland lastbilschaufförer. Men det gäller också andra kategorier yrkesförare liksom arbetsledare, som transportledare på åkerier.

Okej genomströmningstid

Genomströmningstiden, den tid det tar från anmälan om arbetslöshet till första utbetalning, ligger hos Transports a-kassa på fem veckor. Det har den gjort de tre senaste månaderna.

– Det är något högre än vårt mål på fyra veckor. Man ska få pengarna inom en månad från anmälan, säger Daniel Waenerlund.

Jämfört med andra a-kassor är genomströmningstiden ändå kort.

– Det är också bra med tanke på omständigheterna, att vi införde ett helt nytt system i november 2022. Det tog mycket kraft för handläggarna förra året. Så något normalt år kan vi nog inte säga att vi haft sedan 2020…, säger Daniel Waenerlund.

Nu stundar också semestertider, och med det färre handläggare på plats. Men inför sommaren gör a-kassan omprioriteringar så att utbetalningar av ersättning inte ska ta längre tid. Antalet ansökningar brukar också gå ned under sommarmånaderna.

Men, det vanliga rådet gäller: Kontrollera noggrant att allt är korrekt ifyllt innan ansökning om ersättning skickas in. Och tipsa arbetsgivaren om att arbetsgivarintyget smidigt kan fyllas i digitalt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

AF: Arbetslösheten fortsätter öka

Ekonomi. De senaste månaderna har arbetslösheten ökat – och kommer att fortsätta öka fram till 2025, enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos.

LO-ekonomer varnar för hård åtstramning

Ekonomi. Svensk ekonomi fortsätter att krympa nästa år. För att komma ur den hemmasnickrade lågkonjunkturen krävs en annan politik än den förda, framhöll LO:s ekonomer som på tisdagen presenterade sin prognos för ekonomin.

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

”Vi känner inte igen Transports bild av Unionen”

Flyg. Transportarbetareförbundet gick i förra veckan ut med att man är beredd att organisera flygvärdinnor och flygvärdar som vill byta fackförbund, från Unionen till Transport. ”Vi är förvånade och känner inte riktigt igen den bild som Transport förmedlar”.

Usel väghållning hotar knäcka yrkesförare

Vägtrafik. Växlande väderlek har lett till ovanligt många potthål och isiga vägar i år. Trafikverket varnar nu för att bilar kan skadas. Men inte bara fordon går sönder – vägstandarden knäcker yrkeschaufförer.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Finsk storstrejk fortsätter

Konflikt. Den här veckan slår en andra strejkvåg in över Finland. Tåg, bussar och stora delar av industrin stannar i protest mot högerregeringens politik.

Transport med i upprop för sänkt arbetstid

Politik. Fem fackförbund öppnar upp för lagstiftning om stänkt arbetstid i en debattartikel. Samtidigt förbereder Socialdemokraterna förslag om sänkt arbetstid med bibehållen lön.

Tuff väg väntar framtidens transportsystem

Teknik och trafik. Underhåll framför nyinvesteringar, effektivare koll på kostnader och klimatanpassning. Det är några inriktningar i Trafikverkets underlag för transportsystem på lång sikt.

Månadens stormöte
I panelen: Socialdemokratiska politikerna Kadir Kasirga, Gunilla Svantorp och Johan Danielsson samt Transports Jimmy Ovesson.

Här lyfter Transports frågor politiskt

Fackligt-politiskt. Det var högt tryck och många frågor när medlemmar digitalt mötte politiker på plats i LO-borgen. Ämnen för första stormötet: Reglering av taxibranschen och kontroll av yrkestrafiken så att mobilitetspakets regler verkligen följs.

Mattias Schulstad har sammanställt LO:s upphandlingsguide.

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Amazon riskerar böter för övervakning av anställda

Lager. Världens största e-handelsbolag, Amazon, hotas av böter på 363 miljoner kronor i Frankrike. Företaget går alldeles för långt i sin övervakning och kontroll av lagerarbetarna, menar den franska integritetsskyddsmyndigheten.

Förtroendevalda från Connect Bus på konferens i Askersund.. Foto: Mats Neander

Connectare knyter band på konferens

Facket. Förtroendevalda från Connect Bus i hela landet möttes efter nyår. Under konferensen lyftes en rad frågor – om kollektivavtal, organisering och rollen som förtroendevald.

Åkerier varnar: För få p-platser

Åkeri. Det finns för få parkerings- och omkopplingsplatser för den tunga godstrafiken. Det anser 93 procent av de företag som svarat på en enkätundersökning från Sveriges Åkeriföretag.

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.