Matbud som cyklar på gata i London.
Close
Antalet matleveranser ökar stadigt. I år beräknas branschen omsätta 20 miljarder pund, det motsvarar cirka 260 miljarder svenska kronor.
Close
Matbud i London

Covid-19 satte fart på matleveranserna

Gigjobb. Londons borgmästare Sadiq Khan har sagt att det finns ungefär 40 000 förare som levererar restaurangmat till hem och arbetsplatser i staden. Det märks verkligen i gatubilden. Oftast är det unga män, med rötter i länder utanför England, som kör omkring med färgglada boxar på ryggen. Ju snabbare de kör, desto högre blir timpengen.

Hungry Panda-bud i Chinatown. Med stenkoll på sina mobiler. Foto: Jörgen Cardell
Hungry Panda-bud i Chinatown. Med stenkoll på sina mobiler. Foto: Jörgen Cardell

Som vanligt är det mycket människor som rör sig i Londons Chinatown. Huvudsakligen är det turister eller kvällens teaterbesökare som går från den ena asiatiska restaurangen till den andra för att jämföra menyer och priser. Huvudsakligen handlar det om två gågator som heter Gerrard Street och Lisle Street. Läget är centralt nära Piccadilly Circus, strax söder om den relativt stora gatan Shaftesbury Avenue. De två restauranggatorna är prydda med orangeröda lyktor några meter upp i luften. Jag stannar till på Newport Place som sammanbinder gatorna.

Tidigare har platsen varit ett ganska lugnt litet område. Nu är det i stället förarna på Uber Eats, Wolt och Hungry Panda som har bildat en vibrerande hubb för matleveranser. De hänger lite grann mot sina fordon, pratar med sina kollegor men har hela tiden en blick mot sin mobiltelefon. Jag börjar prata med Prekash, en kille i 25-årsåldern. Han är född i Indien men har flyttat till London med sin fru.

– Jag jobbar oftast mellan klockan 12 på dagen och fram till 10 eller 12 på kvällen, det beror på om jag får beställningar, säger Prekash. Här är det många indier som jobbar men även brasilianare. På ett pass brukar jag tjäna runt hundra pund. Det kostar inget att ansluta sig till Hungry Panda men jag måste bestämma mig för ett geografiskt område där jag ska jobba.

Ofta samlas alltså en grupp med leverantörer på en och samma plats där det finns gott om restauranger. Det är lätt att känna igen dem. De tar nästan aldrig av sig sina hjälmar och de har hela tiden minst ett öga på sin mobiltelefon. Nya uppdrag kan ju komma när som helst.

Tar tunnelbanan hem

Prekash bor i Wembley Park som ligger i västra London långt från Chinatown. Där bor också hans fru som läser till sjuksköterska och deras son.

– Nej, jag cyklar inte hem, säger han och skrattar lite. Jag går bort till Piccadilly Circus och så tar jag min cykel på tunnelbanan hem. Nu har jag snart en ny beställning. Maten ska hämtas i Islington men den är inte klar på restaurangen ännu. Eftersom jag utgår här från Chinatown är det faktiskt många asiatiska studenter som sitter hemma och pluggar och vill få mat levererad härifrån.

Jag frågar Prekash om jag får ta en bild på honom men den annars mycket vänlige och pratsamme killen skakar bestämt på huvudet och ler vänligt. Efter att ha frågat andra bud om samma sak förstår jag att knappt någon vill vara med på bild. Det är ju inte säkert att alla har sina papper i ordning eller så vistas de i England illegalt.

På ett annat ställe blir jag aggressivt påhoppad av ett bud som kräver att jag ska ta bort en bild av honom. Han har ingen laglig grund för detta men för att inte hamna i en lång och stökig situation tar jag bort bilden. Det finns ju tusentals andra att fotografera dessutom.

I väntan på nya uppdrag. Foto: Jörgen Cardell
I väntan på nya uppdrag. Foto: Jörgen Cardell

Mönstret går igen när man rör sig i London. På plats efter plats samlas matbuden och umgås lite mellan beställningarna. Förutsättningen är just att det ska finnas några olika restauranger som bildar en liten hubb. Leicester Square samlar många men här får man ett lite mer uppgivet intryck. Många bud sitter nästan lite håglöst och pratar med varandra.

Jag beger mig norrut i jättestaden. Vid tunnelbanestationen Wood Green finns ett antal restauranger, bland annat McDonald’s. Det innebär förstås också en ansamling av matbud. Jag tar kontakt med tre av dem, men två pratar knappt någon engelska alls. Algeriern Mez gör sig i alla fall förstådd.

Jobbar från förmiddag till kväll

– Jag jobbar här från Wood Green och har ett område som sträcker sig bort till Tottenham och Edmonton, säger han. Jag måste hålla mig inom det området och jag kan inte ta beställningar på andra ställen. En dags arbete brukar ge mig mellan hundra och hundratjugo pund. Men då jobbar jag från förmiddagen, hela dagen och på kvällen.

Så går jag längs Green Lanes som är huvudgatan här i Harringay. Hela tiden ser jag matleveranser som är på väg. De obligatoriska boxarna, där maten håller sin temperatur, skiftar i de flesta färger. Uber Eats är gröna, Hungry Panda gulsvarta, Deliveroo ljusgröna och Just Eat lysande orange. Det är lätt att göra kopplingen till färger på olika fotbollslag i de här delarna av London. Arsenal har rödvita dräkter och Tottenham vit-svarta…

Det är långt ifrån första gången jag är i London. Genom åren har det blivit mycket både av turistande och reportage. Jag har sett en del trender komma och gå i stadslivet.

Det är inte så länge sedan som jag faktiskt noterade att antalet uteliggare var ganska litet i de delar där jag rörde mig. Då var de koncentrerade till gatan The Strand i centrala London. Trenden med tiggare från Rumänien och Bulgarien, som var stor i Sverige under en period, kunde man heller inte riktigt märka av i London.

Hemlöshet och tiggeri

I dag ser det helt annorlunda ut. Man möter en kombination av hemlöshet och tiggeri på många platser i tunnelbanan. Främst i de dyrare delarna av centrala London, men även ute i stadsdelar och förorter. Min känsla är att det huvudsakligen är vita britter som inte fastnat i något socialt skyddsnät. Påfallande ofta är det kvinnor som vädjar om hjälp.

Den här gången möter jag heller inte så många personer som åker runt på moped för att lära sig stadens geografi och sedan kunna kvalificera sig för att få köra de klassiska svarta taxibilarna. Kursen de har gått har blivit känd under namnet

2022 beräknade transportmyndigheten TfL att ungefär 40 000 personer jobbade med hemleveranser av färdiglagad mat. Foto: Jörgen Cardell
2022 beräknade transportmyndigheten TfL att ungefär 40 000 personer jobbade med hemleveranser av färdiglagad mat. Foto: Jörgen Cardell

The Knowledge. Det har krävts detaljerad kunskap om gator och trafikleder i London för att få köra taxi.

Numera klarar sig taxichaufförer och matbud väldigt bra med en gps på mobilen. Å andra sidan har London alltid varit frekventerat av olika bud på cykel eller ännu troligare en vespa. Med den typen av fordon tar man sig snabbare fram bland stillastående bilköer.

20 miljarder pund

Det som visar sig så tydligt på gatan måste också gå att belysa med statistik. Statista är en global plattform för statistik och rapporter inom olika branscher. 2024 beräknas branschen som levererar färdiglagad restaurangmat omsätta 20 miljarder pund. I nuvarande valautaläge handlar det om cirka 260 miljarder svenska kronor på ett år. Antalet användare beräknas fortsätta stiga precis som det gjort tidigare. 2017 använde 12 miljoner britter tjänsterna, i dag ligger den siffran på 44 miljoner. 2028 väntas siffran ha ökat till 52 miljoner.

I den statistiska kurvan är det lätt att läsa ut vad som har hänt; under pandemiåren 2019–2021 fördubblas omsättningen i branschen. Covid-19 gjorde helt enkelt att många valde att stanna hemma och beställa färdigmat i stället för att gå på restaurang eller handla i livsmedelsaffären.

När det gäller åldern på beställarna är den förvånansvärt väl spridd. Gamla som unga beställer på onlinetjänsterna.

Olycksdrabbade

Transport for London, TfL, är en transportmyndighet som ansvarar för den dagliga driften av huvudstadens kollektivtrafiknät och sköter Londons huvudvägar. 2022 beräknade TfL att ungefär 40 000 personer jobbade med hemleveranser av färdiglagad mat. Det förklarar delvis att förare av lätta motorcyklar är den mest frekventa gruppen när det gäller trafikolyckor i London.

TfL försöker göra något åt detta och ger till exempel fria kurser för motorcykelförare. Fortfarande är det faktiskt möjligt för en 17-åring att köra över hundra kilometer i timmen efter bara en dagskurs. Förutsatt att man har den välbekanta L-skylten på sitt fordon. L:et står för learner eller nybörjare på svenska.

Londons borgmästare, Sadiq Khan, har fått frågan om säkerheten under en av sina frågestunder. Där säger han bland annat:

– Personer som kör motorcyklar, mopeder och skotrar är fortfarande tragiskt nog överrepresenterade i olyckor på våra gator. De representerar bara 3 procent av alla körda kilometrar men stod för 19 procent av alla dödsfall i trafiken på Londons gator 2021.

 

Fotnot: 10 brittiska pund var värda 133,59 svenska kronor i mitten av juni.

Same, same but different

 

Same, same but different

Sverige. Också här innebar covidpandemin en explosionsartad ökning av hemlevererad mat. Trenden är global, möjligen något mindre stark än i andra länder – ökningen av hemkörd mat hade börjat tidigare här hemma och fortsätter, om än i svagare takt.

Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster
Wolt är en av de största leverantörerna i Sverige. Foto: Justina Öster

Under pandemiåret 2020, med nedstängning av restauranger, anslöt sig tusentals matställen till de stora leverantörerna Foodora och Wolt. Också det är något som fortsatt med fler anslutna företag.

I dag når det ledande plattformsföretaget för sista milen-leveranser, Foodora, enligt egen utsago 90 procent av svenskarna med snabb hemleverans. År 2022, när pandemin klingat av, hade bolaget en omsättning på nära 5 miljarder kronor, en ökning med 25 procent jämfört med året innan.

Arbetsvillkoren för dem som levererar maten har kritiserats under många år för att vara orimligt stressigt och underbetalt. Transport har också länge agerat för att matbud – och andra gigjobbare – ska kunna utföra sitt arbete med lika och schysta villkor.

Efter ett års förhandlingar kunde Svenska Transportarbetareförbundet i februari 2021 teckna kollektivavtal med Foodora, giltigt för omkring 2 000 av företagens bud. Det beskrevs som ett historiskt avtal.

Sedan drygt ett år gäller ett nytt, tvåårigt avtal som ger cykel- och mopedbud en löneökning på sammanlagt drygt 9 procent.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Peter Jansson:
    5 juli, 2024

    Det är skrämmande att människor i västvärlden utnyttjar billig arbetskraft från utlandet till att köra hem mat till deras bostad.Är det så vi vill ha det att vi skall utnyttja de fattiga så att de förblir fattiga med den låga ersättningen som de har?!Dessutom hjälper det till att skapa arbetstillfällen till människor som inte har rätt att vistas i landet och är det verkligen så vi vill ha det?Detta måste myndigheterna och facken ta tag i.För egen del skulle jag aldrig använda mig av dessa tjänster där en fattig människa från ett annat land kör hem mat till mig i Sverige för jag vill inte bidra till denna företeelsen som borde vara förbjuden.Alla borde förstå att det inte alltid är lagligt som dessa tjänster erbjuds då företagen kringgår lagar och regler med sina upplägg med företag som anlitar individer utan att de är anställda av företaget.Det är antagligen mycket fusk och fiffel som vi inte vet om skulle jag tro.Är en tjänst för billig för att du skall utföra den själv så borde man fundera på om man vill betala för eventuellt fusk och fiffel med dina pengar.Nåja, det finns säker massor av företag som har personal anställd för att utföra dessa tjänsterna med semesterersättning, sjukersättning och kollektivavtal eller hur.....hm hm hm...???!!!I rest my case!!

Lästips:

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Richard Lindeen, operativt ansvarig för Wolt Sweden. Foto: Pressbild

Wolt tecknar avtal – men inte för buden

Plattformar. Nätbutiken Wolt Market har tecknat ett kollektivavtal med Handels. Men några planer på att teckna avtal för Wolts kurirer som levererar varorna finns inte.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Hylla nattens hjältar!

Tidningbudens dag. I en tid av stora förändringar kanske det är viktigare än någonsin att uppmärksamma den yrkeskår som i ur och skur konkret levererar det fria ordet. Lördagen den 12 oktober är alla tidningsbuds egen dag!

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?