Close
I juli avgjordes ärendet i Norrköpings tingsrätt genom förlikning mellan parterna, Nilsbuss AB och en tidigare anställd förare som stämt bolaget för att få ut avtalsenlig lön.
Close

Förlikning i domstol ger förare rätt

Dom. Transport drog småländska Nilsbuss till tingsrätten efter att i åratal försökt förmå företaget att betala ut avtalsenliga löner. Den förare som stämt arbetsgivaren får efter förlikning 40 000 kronor – nästan tio gånger så mycket som bolaget medgett att de var villiga att betala.

Norrköpings tingsrätt slog i en dom i juni fast förlikningen mellan parterna, en chaufför och Nilsbuss AB. Chauffören företräddes av LO-TCO Rättsskydd på uppdrag av Transportarbetareförbundet.

– Det är en bra förlikning. Bolaget har nu betalat och gjort rätt för sig i det här fallet, säger förbundsjurist Anne Alfredson, arbetsrättsexpert på Rättsskyddet.

Anne Alfredson deltog vid den muntliga förberedelsen i ärendet i tingsrätten. Att chauffören noga noterat och skrivit ned den all den övertid han arbetat var sannolikt en viktig förklaring till utfallet, framhåller hon:

– Det är annars vanligt att det blir svårt att bevisa att någon verkligen jobbat de timmar det gäller. I grund och botten handlar det här om hur arbetsgivaren la ut arbetstid.

Chauffören var tidigare anställd hos Nilsbuss. I sin stämningsansökan hävdade han att arbetsgivaren under anställningstiden endast till en del – och för sent – betalat ut den övertidsersättning han haft rätt till med hänvisning till gällande kollektivavtal. Han hävdade också att han jobbat fler timmar än avtalat. Till stämningsansökan var en rad lönespecifikationer bifogade.

Nilsbuss har använt sig av ett system med en så kallad flexbank där bolaget i stället för att betala ut ersättning för övertid satt in en del av tiden på banken. Det i strid mot avtalet och utan att det funnits någon lokal överenskommelse om att det skulle gå bra.

Föraren krävde närmare 57 000 kronor, Nilsbuss AB var villiga att betala 4 627 kronor plus ränta. Men vid sammanträdet för muntlig förberedelse i tingsrätten kom parterna överens: 40 000 kronor.

Fler fall

Yrkesförare på flera orter har under längre tid haft problem med Vimmerbybaserade Nilsbuss. Transport har varit inblandat i flera ärenden. I några fall har felaktiga löner korrigerats i efterhand. Men sedan har nya problem med lönerna och arbetstiderna tillkommit. Det gäller bland annat det flexsystem, som lyftes i tingsrätten, och som i värsta fall riskerar att leda till ”undertid” för chaufförer som kör för bolaget.

Mats L Andersson är ombudsman på Transports Linköpingsavdelning:

– I vanliga fall förhandlar vi ju, att pröva något civilrättsligt är en ovanlig väg att gå. Men det var den väg som fanns kvar, säger han.

– Jag är jätteglad att vi fick till en lösning, det känns bra i det här ärendet. Men helst hade man önskat att allt gick att lösa på en gång.

Utslaget i domstolen öppnar för fler rättsliga prövningar. Flera medlemmar i Transport önskar att facket driver deras ärende.

– Innan det blir aktuellt med nya stämningar får vi stämma av med företaget. Det handlar om en väldigt lång process, som tar mycket energi och inte gynnar någon. Men till en del handlar det ju om en situation som företaget skapat själv, säger Mats L Andersson.

– Det är en viktig fråga och vi kommer att driva våra medlemmars intressen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

SD-uteslutning kan bli fall för Europadomstolen

Rättsfall. Transport kan komma att vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Det sedan Högsta domstolen nekat prövning av domen som hindrar förbundet att utesluta en SD-politiker.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskare: Överklaga till Europadomstolen

Juridik. Högsta domstolen tog inte upp målet om Transports uteslutning av en aktiv sverigedemokrat. Det innebär att frågan är avgjord i Sverige. Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt och anser att Transport ska ta fallet till Europadomstolen.

Transportarbetarens logga

Fängelse för livsfarlig omkörning

Åkeri. En man i 45-årsåldern döms till två månaders fängelse för att ha gjort en omkörning på heldragen sträcka och tvingat en mötande lastbil i diket. Enligt räddningstjänst på plats räddade lastbilschaufförens agerande mannens liv.

Svinpest – så påverkas sophanteringen

Miljöarbete. En avfallsanläggning i Fagersta misstänks vara platsen där vildsvin smittats av afrikansk svinpest. Lokalt har kraven för hantering av hushållssopor redan blivit hårdare men det kan bli skärpta regler i hela landet, enligt ansvariga myndigheter.

SD-uteslutning till Europadomstolen

Facket. Transport tar frågan om förbundets rätt att utesluta en SD-politiker vidare till Europadomstolen. Det beslutade förbundsstyrelsen på ett extramöte på måndagskvällen.

Transport ute och träffar transportarbetare

Uppsökeri. Runt om i landet pågår Transportarbetareförbundets kampvecka, då förbundets anställda ger sig ut till rastplatser och arbetsställen för att träffa anställda i Transports olika branscher. En hel del frågor handlar om det nya avtalet för åkerichaufförer och terminalarbetare.

Hallå där!

Henrik Hansson

… modellbyggare från Kvidinge, Skåne, som nyligen blev både nordisk mästare och tog hem publikpriset vid Trailer Trucking-festivalen i Mantorp.

Transport stämmer Varbergs taxi inför Arbetsdomstolen

Taxi. Facket har rätt att få ut uppgifter om övertid för alla anställda chaufförer, hävdar Transportarbetareförbundet. Men Varbergs taxi vill bara lämna ut anteckningar om medlemmar i facket. Nu stämmer Transport taxibolaget inför Arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet.

Skärpta regler för A-traktorer

Trafik. De senaste åren har flera svåra olyckor med A-traktorer inträffat. Regeringen har därför beslutat om nya regler för att öka säkerheten. Det innebär bland annat krav på bilbälte från och med den 31 augusti.

Johanna Nero. Foto: Lilly Hallberg

9/9: Till er, alla yrkesförare!

Yrkesförarens dag. I dag hyllar vi dem som får allt att rulla, alla tider och alla dagar året runt. Den 9 september är Yrkesförarens dag.

Höga kostnader bromsar elväg

Elektrifiering. Upphandlingen av Sveriges första permanenta elväg på E20 mellan Hallsberg och Örebro har stött på patrull. Anbuden som kommit in till Trafikverket är så höga att myndigheten drar i bromsen.

Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid

Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.

Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) gör stora neddragningar i Bohuslän som en följd av Stampens övergång till digitala morgontidningar.

Sparpaket slår hårt mot bud

Tidningsbud. Nära hälften av Västsvensk Tidningsdistributions tidningsbud kan tvingas sluta i vissa områden. Under hösten genomför distributionsbolaget stora förändringar i utdelningen av morgontidningar, en följd av neddragningar hos mediejätten Stampen.

spelkort vabb foto: John Antonsson

Kvinnliga tidningsbud i vabbtopp

Arbetsliv. Kvinnliga tidningsbud är en av de yrkesgrupper som tar ut flest vabbdagar. Minst vabb tar chefer ut, enligt ny rapport från Försäkringskassan.

Jag & jobbet
Ibland frågar ungdomar Per Svedberg om han har något vapen, som en elpistol? ”Nej, jag har något värre säger jag och pekar på min mun. Mitt bästa verktyg är truten.”

”Alla människor behöver respekt”

Bevakning. Per Svedberg blev väktare för att han inte ville jobba med människor. Men upptäckte att just det är själva kärnan i jobbet. Han försöker alltid se människan, bortom deras ibland bråkiga, stökiga beteende.