Close
Helsingborgs hamn har under senare år i allt högre grad kommit att fungera som inkörsport från knark från Sydamerika som sedan förs vidare i Europa. (GENREBILD)
Close

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Helsingborgs hamn har under senare år i allt högre grad kommit att fungera som inkörsport från knark från Sydamerika – främst kokain – som sedan förs vidare ut i Europa.

I det aktuella fallet, med de fyra hamnarbetarna som i slutet av förra veckan blev inkallade till hamnkontoret och med omedelbar verkan stängdes av med lön, är grunderna fortfarande oklara.

Roger Jönsson, RSO på Transports avdelning 2 hamn. Foto: Jan Lindkvist
Roger Jönsson, RSO på Transports avdelning 2 Hamn. Foto: Jan Lindkvist

– De är så klart jätteoroliga och förstår inte vad det handlar om, annat än kopplingen att de umgåtts utanför jobbet. Vi jobbar för dem men är också konfunderade och har hittills enbart fått reda på att deras namn är nämnda i förundersökningen, säger Roger Jönsson, regionalt skyddsombud (RSO) på Transports avdelning 2 Hamn – Syd-och Mellansverige.

Roger Jönsson ser i sin roll att det handlar om en arbetsmiljöfråga hur de som nu går hemma behandlas av arbetsgivaren, kommunala bolaget Helsingborgs hamn.

– Min tro är att de kommer tillbaka i arbete, säger han.

Varken polis eller åklagare har riktat några brottsmisstankar mot de fyra, men deras namn förekommer alltså i den mycket omfattande förundersökningen.

Den internutredningen, som görs av SRS Security på uppdrag av Helsingborgs hamn, går bland annat igenom åklagarens material om knarksmugglingen. En nu åtalad hamnarbetare har en central roll, misstänkt för att ha agerat insider åt kokainsmugglare.

Inga brott bakom

Men i fallet med de fyra avstängda hamnarbetarna handlar det inte om brottsmisstankar utan, enligt uppgift, om saker att de har umgåtts privat och semestrat med den åtalade hamnarbetaren.

Också Bart Steijaert, vd för Helsingborgs hamn, har i flera medier framhållit att inga brottsmisstankar är riktade mot männen. Han hoppas att utredningen kring de fyra avstängda ska kunna gå snabbt:

– Vi hoppas att inom någon vecka få tydlighet i de här fallen, sa han till Helsingborgs Dagblad i samband med avstängningen.

Facket kommer i början av nästa vecka att ha möte om den internutredning som görs av hamnen.

Transportarbetaren har utan att lyckas sökt Bart Steijaert för en kommentar, också på frågan om avstängningen inte riskerar att bli ett slag i luften – för att visa att det kommunala hamnbolaget tar krafttag mot narkotikasmugglingen. De fyra avstängda är inte de enda som umgåtts privat med den åtalade hamnarbetaren, som under nära 30 år jobbat i Helsingborgs hamn.

Hamnbolagets vd har i lokala medier betonat vikten av samarbete med polis och myndigheter för att stoppa införseln av narkotika. Helsingborgs hamn har också ansökt om att bli klassat som civilt skyddsobjekt, vilket skulle öppna för ökade befogenhet när det gäller bevakning och kontroll.

Att Helsingborgs hamn har direktimport av frukt och grönt från Sydamerika gör hamnen också attraktiv för smuggling; Helsingborg har blivit en transitpunkt för införsel av kokain till Europa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Här i Kagghamra startade branden i november 2020. Sedan februari 2021 är soptippen täckt av sand.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Därför tar facket strid om inhyrning i hamnarna

Konflikt. För tio år sedan använde ingen hamn i Sverige bemanningsbolag. I dagsläget är det 140 inhyrda stuveriarbetare, bara vid APM Terminals i Göteborg. Nu går Transport i konflikt för att minska bemanningen.

Arbetsgivarnas drag i hamnkonflikten

Konflikt. Sveriges Hamnar har svarat Transports konfliktvarsel med en så kallad spegellockout.

Offentliga upphandlingar

Domstol stoppar nya avtal

Servicetrafik. Med omedelbar verkan stoppade förvaltningsrätten före midsommar Region Kalmar från att teckna nya avtal om färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. Den pågående upphandlingen har kritiserats för att riskera slå ut mindre taxiföretag.

Avtal 2025
Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Tio klubbar inom kabin klara

Kabin. Efter mycket arbete där även inslag av medling förekommit har Transport och Svenska Flygbranschen nu tecknat lokala avtal på tio olika företag. Det preliminära centrala avtalet är därmed permanent.

Avtal 2025
Närbild på ett däckbyte.

Stora förändringar med nytt gummiavtal

Gummiverkstadsavtalet. Schemalagda lördagar, ob, nytt 8-årssteg i lönetrappan – det nya, tvååriga avtalet innehåller flera grundläggande förändringar för anställda på däckverkstäder. Och ger upp till 2 400 kronor mer i lön under perioden.

Långa fängelsestraff i Think Pink-målet

Miljöbrott. Fängelse i sex år. Det blev straffet för den huvudmisstänkta kvinnan i Think Pink-härvan. Ytterligare fem personer döms till fängelse för kriminell avfallshantering med kopplingar till återvinningsbolaget.

Taxiföretag stoppat – levde inte upp till avtal

Servicetrafik. Felaktiga löner och synen på avtalade villkor fick facket att reagera. Nu har Region Gävleborg avslutat avtalet med ett av trafikföretagen som vunnit upphandling av skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst.

Avtal 2025
Ordningsvakter i rulltrappa i Stockholms tunnelbana

Hur blev nya bevakningsavtalet?

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Måndagen den 2 juni blev det klart med det nya, tvååriga kollektivavtalet för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Transportarbetaren hörde med några från förhandlingsdelegationen – vad de själva tycker och vilka reaktioner de mött.

”Kamerorna i rondbilarna ska bort!”

Säkerhet. Kamerorna inne i rondbilarna kom som en blixt från klar himmel, berättar en väktare på bevakningsbolaget Securitas. När Integritetsskyddsmyndigheten nu granskar övervakningssystemet hoppas han: ”Att Securitas får en redig knäpp på näsan. Kamerorna ska bort!”

Medlare för fyra lokala kabinavtal

Kabinavtalet. Transports klubbar på fyra arbetsplatser och deras arbetsgivare har inte kommit överens om nya lokala avtal. Nu kopplas medlare in.

”Man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden”

Säkerhet. ”Vad är det som försiggår, undrade vi? Vad är övervakningssystemet i rondbilen till för? Det är bara om olyckan skulle vara framme, sa ledningen. Men inte var det så roligt, man vill ju inte ha en kamera i ansiktet hela tiden när man kör”.

”Laglig grund saknas för så ingripande övervakning”

Säkerhet. (UPPDATERAD 25-06-05 och 25-06-09) Företag och andra verksamheter som övervakar med kameror är skyldiga att följa reglerna i dataskyddsförordningen (GDPR) och kamerabevakningslagen. Från och med den 1 april 2025 krävs inte längre tillstånd, däremot är den som vill kamerabevaka nu skyldig att göra en intresseavvägning.

Kameraövervakning / Securitas logga / IMY:s logga

Securitas kameraövervakning av anställda granskas av IMY

Säkerhet. Ett 30-tal bevakningsanställda har lämnat in anmälningar till Integritetskyddsmyndigheten (IMY). De upplever säkerhetsbolagets installation av kameror i rondbilarna som djupt kränkande. Nu har IMY beslutat granska övervakningen och om den skett enligt bestämmelserna i GDPR.

Avtal 2025

Bevakningsavtalet är i lås

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Transport och Säkerhetsföretagen kom på måndagen överens om nytt, tvåårigt kollektivavtal för närmare 20 000 anställda inom bevakningsbranschen. Löneökningen blir sammanlagt upp till nästan 2 300 kronor, beroende på lönegrupp.

Avtal 2025

Fortsatta förhandlingar för bevakningsavtal

Bevaknings- och säkerhetsavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Säkerhetsföretagen för nytt kollektivavtal återupptogs i veckan – i konstruktiv anda, enligt fackets förhandlare.

Avtal 2025

Avtal klara för alla bensinstationer

Bilvårdsanläggningar. Transport har kommit överens med arbetsgivarorganisationen Fremia om ett nytt kollektivavtal för anställda vid vissa bensinstationer. Avtalet är tvåårigt och ger en sammanlagd löneökning för dem som får mest på 2 300 kronor, fördelat på två år.

Nytt stopp för Stockholms miljözon

Trafikpolitik. Efter flera turer i olika domstolar har förbudet mot diesel- och bensindrivna fordon i en zon åter mött motstånd. Länsstyrelsen säger nu nej till miljözonen i Stockholms innerstad.