Close
Helsingborgs hamn har under senare år i allt högre grad kommit att fungera som inkörsport från knark från Sydamerika som sedan förs vidare i Europa. (GENREBILD)
Close

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Helsingborgs hamn har under senare år i allt högre grad kommit att fungera som inkörsport från knark från Sydamerika – främst kokain – som sedan förs vidare ut i Europa.

I det aktuella fallet, med de fyra hamnarbetarna som i slutet av förra veckan blev inkallade till hamnkontoret och med omedelbar verkan stängdes av med lön, är grunderna fortfarande oklara.

Roger Jönsson, RSO på Transports avdelning 2 hamn. Foto: Jan Lindkvist
Roger Jönsson, RSO på Transports avdelning 2 Hamn. Foto: Jan Lindkvist

– De är så klart jätteoroliga och förstår inte vad det handlar om, annat än kopplingen att de umgåtts utanför jobbet. Vi jobbar för dem men är också konfunderade och har hittills enbart fått reda på att deras namn är nämnda i förundersökningen, säger Roger Jönsson, regionalt skyddsombud (RSO) på Transports avdelning 2 Hamn – Syd-och Mellansverige.

Roger Jönsson ser i sin roll att det handlar om en arbetsmiljöfråga hur de som nu går hemma behandlas av arbetsgivaren, kommunala bolaget Helsingborgs hamn.

– Min tro är att de kommer tillbaka i arbete, säger han.

Varken polis eller åklagare har riktat några brottsmisstankar mot de fyra, men deras namn förekommer alltså i den mycket omfattande förundersökningen.

Den internutredningen, som görs av SRS Security på uppdrag av Helsingborgs hamn, går bland annat igenom åklagarens material om knarksmugglingen. En nu åtalad hamnarbetare har en central roll, misstänkt för att ha agerat insider åt kokainsmugglare.

Inga brott bakom

Men i fallet med de fyra avstängda hamnarbetarna handlar det inte om brottsmisstankar utan, enligt uppgift, om saker att de har umgåtts privat och semestrat med den åtalade hamnarbetaren.

Också Bart Steijaert, vd för Helsingborgs hamn, har i flera medier framhållit att inga brottsmisstankar är riktade mot männen. Han hoppas att utredningen kring de fyra avstängda ska kunna gå snabbt:

– Vi hoppas att inom någon vecka få tydlighet i de här fallen, sa han till Helsingborgs Dagblad i samband med avstängningen.

Facket kommer i början av nästa vecka att ha möte om den internutredning som görs av hamnen.

Transportarbetaren har utan att lyckas sökt Bart Steijaert för en kommentar, också på frågan om avstängningen inte riskerar att bli ett slag i luften – för att visa att det kommunala hamnbolaget tar krafttag mot narkotikasmugglingen. De fyra avstängda är inte de enda som umgåtts privat med den åtalade hamnarbetaren, som under nära 30 år jobbat i Helsingborgs hamn.

Hamnbolagets vd har i lokala medier betonat vikten av samarbete med polis och myndigheter för att stoppa införseln av narkotika. Helsingborgs hamn har också ansökt om att bli klassat som civilt skyddsobjekt, vilket skulle öppna för ökade befogenhet när det gäller bevakning och kontroll.

Att Helsingborgs hamn har direktimport av frukt och grönt från Sydamerika gör hamnen också attraktiv för smuggling; Helsingborg har blivit en transitpunkt för införsel av kokain till Europa.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Jobben räddade i Helsingborgs hamn

Hamn. Helsingborgs hamn har dragit tillbaka de sista varslen om uppsägning. Jobben räddades efter att Transport och Helsingborgs hamn har kommit överens om ett nytt skiftschema.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.