Cabonline begär tillstånd för 600 egna taxibilar

Taxi. Mitt under corona-krisen har taxijätten Cabonline Group ansökt om och fått tillstånd att sätta 600 egna taxifordon i trafik. Åtgärden skapar oro bland de hundratals anlitade åkare som hittills stått för alla bilar och chaufförer.

– Ska Cabonline börja konkurrera med sina egna åkare nu, undrar flera transportörer som Transportarbetaren pratat med.

– Åkarna behöver inte vara oroliga. Att vi söker tillstånd betyder inte att vi sätter bilar i trafik. Det är en nödåtgärd, för att säkerställa att vi klarar färdtjänstavtalet i Stockholm, säger Magnus Klintbäck, vd i Sverigetaxi som ingår i Cabonline.

I Sverige är det vanligt att taxitrafiken styrs av stora taxiföretag, beställningscentraler, som inte har några egna bilar eller förare. De finns i stället hos kontrakterade åkare. I stora bolag kan det handla om hundratals åkerier med ett eller flera fordon.

Så fungerar exempelvis Taxi Stockholm och landets största taxikoncern, Cabonline Group.

Pandemin har slagit extremt hårt mot taxinäringen och därför har Cabonlines ansökan om att få sätta 600 egna bilar i trafik väckt förvåning i branschen. Tillståndet, som Transportstyrelsen utfärdade i mitten av april, gäller för två av dotterbolagen som ingår i koncernen. 300 bilar avser Sverigetaxi i Stockholm AB och 300 får rulla för Taxi Kurir i Stockholm AB.

Kritiska röster frågar sig hur seriöst det är att sätta egna bilar i trafik, samtidigt som åkarna går på knäna. En annan undrar om baktanken är att köpa upp taxibilar billigt, nu när det är generalkris i hela branschen.

En fråga som ställs är om Cabonline nu desperat försöker gardera sig – för att klara det stora färdtjänstavtalet som koncernen har i Stockholms län fram till år 2022.

Magnus Klintbäck säger:

– Det är vanligt att kommunala upphandlare kräver att anbudsgivarna har egna bilar. Vi har haft några tillstånd sedan tidigare. Att vi nu utökar med 600 har helt med corona att göra.

– Det är mängder av taxiåkerier som går i konkurs nu. Det kan bli så illa att vi inte klarar färdtjänstuppdraget i höst. Då måste vi ha en säkerhetsplanka. Fast vi ska egentligen inte bedriva trafik själva, den ska ligga hos åkarna.

Klintbäck anser att åkarna bör sätta värde på de samhällsbetalda körningarna och koncernens åtgärder för att säkerställa kontraktet med kommunerna och regionen i Stockholm:

– Färdtjänsten har gjort att Cabonline trots allt har ett hyfsat läge. De körningarna fortsätter till 60-70 procent. Vi får inte tappa avtalet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Azad:
    30 maj, 2020

    Efter skandalen ( färdtjänst avtalet ) där åkerierna gick back så fortsatt COL ( cabonline ) att utöka sin andel från färdtjänsten På 40% och sänkte åkarnas del . Samma sak gjorde de med Skol körningar . Kommunerna betalade antal kronor per barn medan förarna fick köra med hälften av summan med 3-4 barn från olika adress . COL nöjde sig inte med detta utan de började med kvittningar från avräkningen och hittade på ränta och avgifter och felaktiga avdrag som aldrig rättades till.
    Åkerier gick minus, förarnas lön sänktes men COL vd och chef höjde sina löner istället .

    Med pandemin åkerierna började gå på knä mer än någonsin där COL försökte trösta de med hjälp från färdtjänsten . När färdtjänsten betalade flera miljoner till åkerier för bussar och rullstolsbilar så betalades endast 40% av de pengarna till åkerier och resten stoppades i fickan . Deras förklaring : det är färdtjänsten som bestämmer vilka åkerier som får och vilka inte får .
    Det var inte hela sanningen eftersom färdtjänsten hade inte tillgång till åkeriernas inkörda 2019.
    COL rensade bort de åkerier som ville stämma COL eller deltog i demonstrationer , sen nästa påhittade ursäkten var att bilar som inte rullar får inget återbetalning från färdtjänsten .
    Om man undrar vad är syftet att kräva åkerier på pengar inom 24 timmar och hota de till inkasso ? Jo enda sättet att tjäna miljardbelopp att :
    1. Åkarna som går i konkurs förlorar trafiktillståndet automatiskt då kan de jobba som förare till COL under hösten när skolor börjar .
    2. Att behålla endast tre fyra åkerier och slippa allt annat problem .
    3. Ansöka om stöd från af för att anställda som har redan arbetat i många år och är arbetslösa nu .
    4. Att betala fast lön eller timlön och stoppa resten i fickan och dela mellan vd och andra chef inom koncernen .

    Jag anser att efter allt skandal så finns ingen vettig åkare som vill vara kvar och arbeta för de när de har 600 egna bilar .

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Seriösa bolag chanslösa i upphandling”

Taxi. Nystartade taxibolag utan vare sig referenser eller trafiktillstånd vann upphandlingen av samhällstrafiken i Region Gävleborg. Det hävdar Transport och stora bolag som gör enad front mot prisdumpningen.

Transportarbetarens logga

Fem gånger högre smittrisk för taxiförare

Taxi. Taxiförare är den yrkesgrupp där högst andel smittats av corona. Varje dag kör de tusentals tester till och från misstänkta coronafall i Stockholm.

Nya protester i krisdrabbade taxibranschen

Taxi. På onsdagen körde hundratals taxibilar i konvoj runt riksdagshuset i Stockholm. Protesten riktas mot statens hjälpinsatser, som anses otillräckliga under coronakrisen. Många taxiåkare är också kritiska mot uteblivet stöd från den egna koncernen, Cabonline Group. Se vår film.

Strejken på Tesla

Europeiska transportfack sluter upp i Tesla-konflikten

Konflikt. ”Konflikten med Tesla är inte bara en kamp om arbetsvillkoren för svenska arbetare utan också en avgörande kamp för rätten till kollektivavtal i stort”. Nu ger Europeiska Transportarbetarefederationen, som representerar 4 miljoner transportarbetare, sitt stöd till de svenska facken.

34,5 meters ekipage – nu är de här

Åkeri. Från och med i dag, den 1 december, får 34,5 meter långa lastbilar köra på vissa vägsträckor. Enligt Trafikverket det leda till minskade utsläpp.

Kontroller avslöjar utbrett fusk bland matbudsföretag

Matbud. Nio av tio kontrollerade företag som erbjuder matleveranser måste betala mer skatt. Skatteverkets riktade insats har upptäckt oredovisade intäkter, momsfusk och bristande bokföring – och utnyttjande av människor.

Här sugs fartyg in

Hamn. Kappelskärs hamn är först i landet med att använda automatisk förtöjning med vakuumplattor. Att fartygen förtöjs med jättelika sugproppar i stället för trossar ska göra arbetet säkrare och effektivare.

Ojämlik vägstandard orsak till olycksrisk

Trafik. Risken att dö i olyckor på vägarna är betydligt högre i skogslänen i norr än i södra delen av landet. Kvaliteten på vägarna har avgörande betydelse, visar en ny rapport.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Mörk trend i trafiken

Trafik. Dödsolyckorna på vägarna fortsätter att öka. Under årets nio första månader omkom 194 personer i trafiken, visar statistik från Transportstyrelsen. Även i november har antalet olyckor legat högt, flera med yrkesförare inblandande.

Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

Populärt soundtrack stoppas i Teslabilar

Konflikt. Musikerförbundet ansluter sig till de fackförbund som, likt Transport, vidtar sympatiåtgärder för att stötta IF Metall i kampen för att förmå Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall.

Strejken på Tesla
Jimmy Åsberg den första blockaddagen i Södertälje, en av de fyra hamnar som togs ut i första blockadvågen. Foto: Lilly Hallberg

Brett stöd i Tesla-konflikt

Konflikt. Sympatiåtgärderna blir allt fler – 40 nordiska transportförbund står nu bakom IF Metall i konflikten om rätten till kollektivavtal. Från klockan 12 i dag gäller Transports utökade blockad mot Tesla i alla svenska hamnar.

”På en död planet finns inga jobb”

Klimat. Tjänstemannafacket Vision har som första fackförbund infört klimatombud – ett nytt fackligt uppdrag på landets arbetsplatser. Det går ut på att minska en verksamhets klimatavtryck och påverka arbetsgivaren att värna om miljön och minska utsläppen.

Granskning: Stora brister på yrkesvux lastbilsutbildningar

Utbildning. Dålig eller ingen träning på att köra lastbilsmonterad kran, truck och hjullastare. Ingen mörkerkörning. Listan på brister är lång när Skolinspektionen krävt åtgärder på 25 av 28 granskade lastbilsförarutbildningar inom yrkesvux.

Blockad mot Tesla en världsnyhet

Konflikt. Transports sympatikonflikt mot Tesla har inte gått obemärkt förbi. I hela världen rapporteras om beslutet att stoppa Elon Musks elbilar i de svenska hamnarna.

Utesluten SD-politiker utesluts från – SD

Politik. Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri.

Avtal 2023
Lastare vid SAS-plan på Arlanda. Foto9: Justina Öster

Nytt lönesystem i stora flygavtalet

Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.