Corona

Fem gånger högre smittrisk för taxiförare

Taxi. Taxiförare är den yrkesgrupp där högst andel smittats av corona. Varje dag kör de tusentals tester till och från misstänkta coronafall i Stockholm.

I Stockholm delar Cabonlines beställningscentraler och Taxi Stockholm på uppdraget att hämta och lämna coronatester hos personer som misstänker att de är smittade.

Redan förra veckan kunde Dagens Arena berätta om chaufförer som tog emot tester helt oskyddade.

Olivera Pobra är regionalt skyddsombud för Transport i Stockholm. De chaufförer som jobbar för Taxi Stockholms åkerier går alltid via bolaget Sirius när de ska köra tester. Sirius har använt den riskbedömning som gjorts på arbetsplatsen för transport av coronapatienter där både lokalt och regionalt skyddsombud varit delaktiga, berättar hon. Däremot finns varken skyddsombud eller kollektivavtal på något av Cabonlines åkerier.

De chaufförer som kör coronatesterna för Taxi Stockholm måste gå en utbildning framtagen av regionens ambulansbolag, och säkerhetsrutinerna innehåller flera steg för att minimera smittrisken. Ingen direktkontakt med kunden är tillåten och handskar och sprit ska användas enligt särskilda anvisningar.

– Taxi Stockholm har till och med sagt att om det kommer fram att någon inte följer säkerhetsrutinerna så får de inte köra på uppdraget mer, säger Olivera Pobra.

Folkhälsomyndigheten har undersökt vilka yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av covid-19. Högst upp ligger taxiförare som har 4,8 gånger högre relativ risk att drabbas, jämfört med snittet av alla som konstaterats sjuka. Taxichaufförerna är tätt följda av pizzabagare och förare av buss och spårvagn. Olivera Pobra är inte förvånad.

– Jag önskar att jag fått en nyhet som jag blivit förvånad av. Nu visar det sig att det vi sagt stämt hela tiden.

–  Sen är det olyckligt att vi ha hamnat i en situation där vi och arbetsgivarna inte kan vara på samma sida. På Taxi Stockholm har ekonomin fåt styra allt för ofta. De låter bara åkarna ha vissa sorters plexiglas som ser ut på rätt sätt. I stället för att tillåta fler billigare varianter som i alla fall jag hade gått med på ur säkerhetssynpunkt. Det här handlar inte om att det är för varmt eller för kallt på en arbetsplats utan om något som dödar, då kan man släppa prestigen.

Folkhälsomyndighetens undersökning utgår från data som samlats in mellan 13 mars och 27 maj. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens undersökning.

Kör du taxi och hanterar coronatester. Känner du dig säker? Mejla reportern på john.antonsson@transportarbetaren.se och berätta om din arbetssituation!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ensla Ken:
    29 juni, 2020

    Tycker det är skamligt att taxibolagen inte varit transparanta med informationen, de vet om att förare drabbats, samt genomfört preventiva åtgärder snabbare. Skäms!
    Att de sedan trummar sig på bröstet att de lyckats få till avtal att köra Covid-19 tester, med större risk för förare, är beklämmande.
    Låt endast förare som har antikroppar (haft Covid-19) köra dessa tester, många förare befinner sig därtill i riskgruppen och statistiken omfattar inte förare över 65år, så antalet är många fler.

  2. "Bosse":
    26 juni, 2020

    Tusen tack. Nu fick vi det många inom taxinäringen misstänkt länge - en bekräftelse på att förarna är utsatta i dessa covid-19-tider.

Lästips:

Taxichaufförerna utanför stationen i Metz är inte förvånade över domen mot Uber. Foto: Anna Trenning Himmelsbach

Stort skadestånd för franska Uber

Gigjobb. Uber ska betala ett rekordhögt skadestånd i Frankrike. 139 chaufförer ska dela på över 200 miljoner kronor, enligt ett nytt domslut. – Jag var inte alls fri, säger en av chaufförerna.

Transportarbetarens logga

Knivrånade taxichaufför – misstänkt åtalad

Taxi. Passageraren drog fram en kniv och talade om att han njöt av att sticka folk. Sedan tvingade han taxichauffören att lämna ifrån sig kontanter. Nu ställs en man i 35-årsåldern inför rätta, misstänkt för rånet i Uppsala.

Taxi Stockholms kontor på Luntmakargatan i Stockholm. Foto: Christina Ahlund

Taxi Stockholm blir kvar i Svenska Taxiförbundet

Taxi. I höstas meddelade Taxi Stockholm att bolaget tänkte lämna Svenska Taxiförbundet. Ordförande Dimitrios Nikopoulos kritiserade bristen på kollektivavtal bland övriga beställningscentraler. Nu gör företaget helt om och stannar kvar i branschorganisationen.

Transport larmar om mobbning på CSG

Bevakning. Utfrysning, förlöjligande och mobbning från chefer. Oklara rutiner, slarv med nycklar, brist på skyddsutrustning och trasiga personlarm. Transport larmar om en rad brister på bevakningsbolaget CSG i Örebro. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion.

Helsingborgs hamn varslar 42 personer

Hamn. Minskad orderingång och olönsam lagerverksamhet är det som ligger bakom varslen i Helsingborgs hamn, enligt vd Bart Steijaert.

Avtal 2023
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth informerar förbundets delegation som består av yrkesaktiva inom åkeri, terminal och lager.

Trög start på förhandlingarna

Avtal. Under två dagar har Transports förhandlingsdelegation för Transportavtalet varit samlade i Stockholm för att byta krav med arbetsgivavarorganisationen Transportföretagen. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

Fack säger nej till lönebud

Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.

Facket: Lämna och sök nytt jobb

Arbetsrätt. Utan motstycke på svensk arbetsmarknad. Det är fackets dom över hur anställningsvillkoren förändrats för medlemmar som tidigare varit behöriga att arbeta i Göteborgs hamn.

Göteborgs hamn

Hamnbolag portar personal – ”säkerhetshot”

Arbetsrätt. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten. Anställda som tidigare prövats och godkänts nekas nu tillträde. Ett företag som opererar på hamnområdet har varslat om uppsägning – anställda kan inte utföra jobbet eftersom de inte kommer in.

Kollektivavtal

Avtal värt att hylla!

Facket. Kollektivavtal är centralt i fackförbundens arbete, alla dagar. Men i dag värda extra uppmärksamhet – den 17 mars firas Kollektivavtalets dag.

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Åsas resa
Åsa Alvetjärn går en yrkesutbildning för att få behörighet att köra tunga fordon.

Vägen till chaufförsyrket – Del 3

Blogg. Åsa är en snart 50-årig journalist som börjat ratta tunga fordon. Hon går en yrkesutbildning för att bli lastbilschaufför. Det här är del 3 av hennes berättelse om hur hennes resa går

Bra lön allt viktigare när unga väljer jobb

Ungdomsbarometern. Bra lön blir en allt viktigare faktor när unga väljer gymnasieutbildning och yrke. Det visar en ny rapport från Ungdomsbarometern, Sveriges största ungdomsstudie.

Blockad av fartyg med fulavtal

Hamn. Klockan 7 i morse trädde Transports sympatiåtgärder i kraft – hamnarbetare i Uddevalla stoppade lossning av ett fartyg som försatts i blockad av Seko sjöfolk som krävt kollektivavtal.

Instabee-koncernen vill teckna kollektivavtal

Arbetsrätt. Två av e-handelns största paketleverantörer Instabox och Budbee har slagits samman till koncernen Instabee. Koncernen har skrivit en avsiktsförklaring med Transport om att teckna kollektivavtal.

Fästing. Foto: Istockphoto

TBE-sjuk nekad ersättning

Arbetsmiljö. Ett fästingbett kastade livet på ända med en svår hjärnhinneinflammation. Foderbilschauffören Ove Lindh blev långtidssjukskriven. Men Afa-försäkringen erkänner det inte som arbetsskada utan skyller på hans katter.

Lastbil på vinterväg, Umeå

Fortsatt snökaos

Trafik. De kraftiga snöfall med blåst som dragit in över Sverige har fått stora konsekvenser för all slags trafik – flera allvarliga olyckor på de stora vägarna, försenad tidningsutdelning och inställda bussar, tåg och flyg.

Internationella kvinnodagen
Linnéa Elofsson, Moa Sääv, Karolina Järback och Elin Olsson trivs på Oscarsgymnasiet.

Unik jämställdhet på transportutbildning

Utbildning. Vägen har varit lång. Men allt fler kvinnor väljer framgångsrikt ett tidigare starkt mansdominerat yrke – lastbilschaufför. Utvecklingen med fler kvinnliga sökande till Transportprogrammet fortsätter, visar Skolledarrapporten för 2022/2023.